Iordănescu, la 64 de ani. Profilul antrenorului creat de Ienei şi Kovacs. Ce spune Ilie Dumitrescu

4 mai 2014 4138 afişări Special
Iordănescu, la 64 de ani. Profilul antrenorului creat de Ienei şi Kovacs. Ce spune Ilie Dumitrescu

Generalul Anghel Iordănescu a împlinit duminică 64 de ani. Cariera de jucător şi cea de antrenor ale legendei fotbalului românesc au fost prezentate de doi foşti colaboratori, Emerich Ienei şi Ilie Dumitrescu

Anghel Iordănescu a jucat peste 317 meciuri în tricoul Stelei, pentru care a marcat 155 de goluri. A jucat în finala de la Sevilla din 1986, moment la care era şi antrenorul secund al echipei pregătite de Emerich Jenei. Fostul atacant are 64 de selecţii în echipa naţională şi 26 de reuşite. Ca antrenor, acesta a făcut istorie pe banca formaţiei din Ghencea, pe care a dus-o spre finala Cupei Campionilor din 1990. Are în palmares şi o Supercupă a Europei cu Steaua,  obţinută în 1987 după victoria cu 1-0 în faţa lui Dinamo Kiev.

Ca selecţioner, a calificat România la două Campionate Mondiale, în 1994 şi 1998, respectiv un Campionat European, în 1996. În 1994, naţionala a atins punctul maxim la un turneu final, sfertul de finală pierdut în faţa Suediei la penalty-uri.  A dus echipa naţională în optimile Mondialului francez din 1998, unde doar golul lui Suker a făcut diferenţa între Croaţia şi România. Ultima experienţă ca tehnician al reprezentativei a avut loc între 2002 şi 2004, iar plecarea lui Iordănescu de la cârma naţionalei s-a produs după egalul din preliminariile Campionatului Mondial din 2006, 1-1 în Armenia.

“Nu era un jucător comod pentru un antrenor”

Antrenorul Stelei din 1986, Emerich Ienei, a povestit câteva dintre caracteristicile care au definit relaţia dintre acesta şi fostul său elev. Tehnicianul a făcut o radiografie a stilului pe care îl impunea Anghel Iordănescu pe teren: “Avea o personalitate şi o tenacitate extraordinară şi acest aspect a determinat şi jocul lui individualist. S-a remarcat prin asta, chiar dacă coechipierii îl mai criticau pentru stilul egoist. A mai avut clinch-uri cu colegii de la Steaua pentru că uneori îi ieşea totul la perfecţie, alteori nu îi ieşea bine jocul“.
Câteva dintre poveştile care au caracterizat prietenia dintre cei doi au fost rememorate de nea Imi: “La un meci, Puiu nu era intrat în joc. L-am atenţionat şi i-am spus că dacă persistă, o să fie înlocuit pentru că e nevoie de un joc colectiv care să duca mingea până în careul advers. Era abătut, dar mi-a spus să îi fac un semn de pe margine de fiecare dată când nu îi iese jocul. La un meci cu Rapid, i-am arătat că va fi schimbat, iar efectul a fost imediat. A dat gol după o acţiune personală pornită de la mijlocul terenului. Acesta era jucătorul Iordănescu, unul nu foarte comod pentru un tehnician“.

Inspirat de Stefan Kovacs

În privinţa profilului de antrenor, Emeric Ienei a avut o importanţă majoră în dezvoltarea calităţilor lui Anghel Iordănescu: “Am avut discuţii multe cu el, am încercat să îl aduc în gândirea antrenorului, nu a jucătorului individualist. A fost un secund de excepţie şi venea mereu cu lucruri noi, era un inovator. Pe lângă faptul că a fost sfătuit de mine, Puiu s-a inspirat de la Stefan Kovacs. A fost unul din etaloanele carierei lui de antrenor“.

Ilie Dumitrescu, elev al Generalului la Steaua şi la echipa naţională, l-a prezentat pe tehnician la superlativ: “Era un antrenor respectat şi a stiut să gestioneze excelent vestiarul. Avea toate calităţile unui strateg şi pregătea partidele în detaliu. Ştia să construiască relaţii de joc şi, mai presus de toate, punea în practică tot ce prezenta pe table de joc. În opinia mea, este unul din cei mari antrenori din istoria fotbalului românesc“.

A jucat la Sevilla fără să îşi dorească

În minutul 75 al finalei castigate de Steaua în 1986, Iordănescu a fost introdus de către Jenei în locul lui Lucian Bălan. Nea Imi s-a confesat redacţiei Prosport şi a povestit istoricul acelei modificări: “Steaua avea un joc de posesie, iar el era un fotbalist mai egoist, nu se plia atât de mult pe caracteristicile echipei. Nu dorea să intre, dar l-am convins pentru că i-am spus că e nevoie să facă ordine în echipă. La prima acţiune, a luat mingea şi a dat-o printre picioarele lui Schuster. Acest lucru i-a dezarmat pe jucătorii Barcelonei“.

Antrenorul echipei de la Sevilla a explicat şi de ce nu l-a desemnat pe actualul senator de Ilfov ca executant de 11 metri: “Legat de loteria penaltyurilor, ţin minte că am avut inspiraţia de a-l alege pe Gabi Balint în locul lui Puiu. Anghel nu dorea să bată şi pentru că era secund şi presiunea era suplimentară“.

“Este persoana care mi-a marcat cariera de jucător“

Ilie Dumitrescu l-a elogiat pe Anghel Iordănescu şi l-a portretizat ca un model: “Este antrenorul care mi-a marcat viaţa, a fost cel care m-a luat de la grupele de juniori şi m-a ajutat să debutez la Steaua. A avut curajul să-mi dea această sansă, iar după împrumutul la FC Olt m-a readus la clubul din Ghencea. Am devenit titular şi pentru asta o să aibă mereu preţuirea mea. Pot să spun că i-am “mulţumit” pentru sprijinul acordat prin prestaţiile mele de la Steaua şi de la echipa naţională“.

În perioada 1990-1992, tehnicianul a trecut prin campionatul cipriot, fiind pe banca lui Anorthosis Famagusta. Revenirea la Steaua a readus trofeele în Ghencea. “După revenirea din Cipru, am luat titlul de campioni cu nea Puiu, după patru ani de absenţă, iar la scurt timp urma mondialul din Statele Unite. Indiscutabil, acolo a fost şi meritul dumnealui, a ştiut să ne unească şi să creeze un grup în adevăratul sens al cuvântului“, s-a confesat Ilie Dumitrescu într-un interviu acordat ProSport.
 


Articol publicat de Cătălin RUSU

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.