Ion Ţiriac i-a umplut de Mercedesuri pe Răzvan Burleanu şi ciracii lui. Remarcabilul lanţ de coincidenţe care veghează ascensiunea şefului FRF

13 sep 2015 28252 afişări Special
Ion Ţiriac i-a umplut de Mercedesuri pe Răzvan Burleanu şi ciracii lui. Remarcabilul lanţ de coincidenţe care veghează ascensiunea şefului FRF Talentatul Burleanu l-a convins pe Ţiriac să deschidă baierile pungii pentru FRF. FOTO: Mediafax
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Într-un gest de surprinzătoare mărinimie, magnatul Ion Ţiriac a omenit Federaţia Română de Fotbal cu nu mai puţin de 18 limuzine Mercedes, dezvăluie site-ul sportnews.libertatea.ro. Flota trimisă la FRF, pentru a fi folosită de Răzvan Burleanu şi personajele cu care a populat acesta Casa Fotbalului, face parte dintr-o înţelegere pe patru ani între Ţiriac Auto şi federaţie. Colegii de la sportnews au aflat că fiecare departament va avea la dispoziţie câte două Mercedesuri de serviciu.

Întâmplarea e surprinzătoare pentru că, după cum remarca pentru site-ul menţionat mai sus Mircea Sandu, fostul şef al FRF, Ţiriac n-a fost niciodată atât de generos în precedentele două decenii, deşi Sandu spune că a făcut, de-a lungul timpului, numeroase încercări de a-l aduce pe magnat lângă federaţie.

În fapt, acum e vorba de „înzestrarea“ funcţionarilor cel mai bine văzuţi de Burleanu cu maşini pe care le vor folosi pe gratis. Deşi au o situaţie financiară mai mult decât prosperă din diverse afaceri mai mult sau mai puţin curate, inclusiv şefii FRF s-au trecut pe lista celor care vor conduce maşinile „de serviciu“. Preşedintele Răzvan Burleanu şi proaspătul secretar general adjunct Gabriel Bodescu se numără printre cei 18 beneficiari ai generozităţii surprinzătoare a lui Ion Ţiriac.

Cunoscutul site de investigaţii riseproject.ro a publicat mai multe anchete al căror subiect a fost Răzvan Burleanu şi afacerile sale. În urma unei astfel de anchete, Burleanu a renunţat la unul dintre proiectele sale controversate, ridicarea unei baze de minifotbal într-un parc public din Ploieşti. Printre altele, reporterii de la riseproject descoperiseră un lanţ de nemaipomenite coincidenţe în afacerea de la Ploieşti. Scrisoarea trimisă de Burleanu (ca şef al Federaţiei de Minifotbal din România) la Primăria Ploieşti, deşi nu avea număr de înregistrare, a fost depusă la registratură, a ajuns pe masa primarului şi a primit avize favorabile de la două departamente de la Primărie în aceeaşi zi, 2 august 2012! Licitaţia pentru concesionarea terenului din parcul ploieştean „Andrei Mureşanu“ a fost făcută în aşa fel încât firmele care ar fi urmat să intre în licitaţie cu firma lui Burleanu aveau nevoie de avizul federaţiei de minifotbal, unde şef era chiar Burleanu!

Popescu, arestat cu o zi înaintea alegerilor. Chivorchian, cu dosar penal după ce a căzut în dizgraţia lui Burleanu. Demnitarii PSD şi şefii de servicii secrete din loja şefului FRF

Preşedintele FRF pare beneficiarul unui lanţ de nemaipomenite coincidenţe, toate apărute în favoarea sa. La alegerile pentru şefia federaţiei, consumate în martie anul trecut, Gică Popescu, marele favorit la funcţie, a fost condamnat la închisoare cu exact o zi înaintea scrutinului. Termenul foarte scurt a făcut ca Mircea Sandu, fostul preşedinte FRF şi omul care instrumentase din umbră alegerea lui Popescu, să nu mai aibă timp de repliere. Burleanu a câştigat după două tururi de scrutin.

Încă din primele clipe, noul preşedinte al FRF – care a făcut Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, urmaşa Academiei „Ştefan Gheorghiu“, rezerva de cadre a Partidului Comunist înainte de 1989 – a arătat că este, la doar 30 de ani, un surprinzător apropiat al politicienilor şi nu numai. Afişat la acţiuni în special cu demnitari PSD (la partida cu Grecia a stat lângă Liviu Dragnea), Burleanu n-a ezitat să invite la partide inclusiv oameni din lumea serviciilor secrete (la Belfast, cu Irlanda de Nord, în delegaţie a fost inclus şi George Maior, ex-conducător al SRI, acum ambasador la Washington). Toate indiciile sugerează o relaţie specială şi cu Sorin Oprescu, alt politician din sfera Ion Iliescu-PSD.

Întreaga traiectorie a lui Burleanu aminteşte de un „glonţ“ trimis din lumea politico-informativă înspre fotbal. A fost consilier la Senat, în Comisia Juridică pentru numiri, disciplină, imunităţi şi validări (2007-2008, pe când avea numai 23 de ani!). În 2008 a fost expediat la Autoritatea Electorală Permanentă, pentru ca în 2009 să fie numit consilier al preşedintelui de atunci al României, Traian Băsescu!


Gheorghe Chivorchian (stânga) l-a ajutat pe Burleanu (dreapta) să ajungă preşedinte, faptă pentru care a fost numit secretar general al FRF. După un an de coabitare, primul s-a trezit cu un dosar penal şi a fost debarcat în grabă. Acum, toată povestea i se pare „ciudată“. FOTO: Mediafax

După ce s-au răcit relaţiile cu Gheorghe Chivorchian (numit secretar general al FRF în urma sprijinului acordat pentru Burleanu la alegeri), acesta din urmă a fost pus sub acuzare de DNA pentru modul în care a gestionat banii publici acum 7 ani, pe când era preşedinte la FC Timişoara. „Mi se pare foarte ciudat cum a apărut acest dosar acum, după atâţia ani. Între timp au fost numeroase controale la Primăria din Timişoara, nimeni n-a găsit nimic în neregulă“, observa Chivorchian într-un dialog cu reporterul ProSport. Folosind această întâmplare „ciudată“ (după cum a caracterizat-o Chivorchian, care n-a vrut să dea detalii), Burleanu l-a aruncat peste bord pe fostul său amic, nu înainte de a-l căina (discursul a stârnit zâmbete ironice din partea celor de faţă) într-un Comitet Executiv al FRF.

Şi o coincidenţă „pe dos“: arestarea lui Oprescu chiar înaintea partidei cu Grecia

O altă coincidenţă de pe urma căreia federaţia câştigă, de data aceasta, din relaţiile cu statul, a ieşit la iveală după partida România-Grecia. Burleanu a anunţat înaintea partidei cu RATB şi Metrorex vor circula în noaptea de luni spre marţi până la ora 1:00, ceea ce nu s-a întâmplat. ProSport a aflat că sincopa a apărut pentru că, spre deosebire de dăţile precedente, acum au fost lăsate conducerile celor două regii să negocieze cu FRF, fără a se mai interveni „de sus în jos“, pe scară ierarhică. Reprezentanţii Metrorex au explicat că au cerut FRF să plătească o parte din costuri, reprezentând 74.000 de lei, pentru cele două ore de funcţionare în plus a reţelei.


Gabriel Bodescu (în dreapta lui Liviu Dragnea, cu mâna la inimă) pare cureaua de legătură a lui Burleanu (centru)
cu anumite cercuri din politică şi nu numai. FOTO: ProSport

Federaţia n-a mai dat niciun semn de viaţă după ce a cerut la Metrorex prelungirea programului. În schimb, într-un mail remis ProSport, FRF menţiona că Metrorex a mai cerut şi altă dată bani, dar în cele din urmă a prelungit programul gratuit, la intervenţia Primăriei. FRF a încasat, din socotelile ProSport, circa 5-600.000 de euro din biletele vândute la România-Grecia. Coincidenţa (de data aceasta, neplăcută) a făcut ca, în noaptea de dinaintea partidei cu elenii, primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, să fi fost arestat pentru luare de mită. Evelyne Croitoru, reprezentanta Metrorex care a vorbit pentru ProSport, menţionase, de altfel, că în trecut nu ştie cum au decurs negocierile pentru că se discuta „la nivel de secretar de stat“. Detaliile dubioasei întâmplări le puteţi afla aici şi aici.

După apariţia materialelor din ProSport, noi amănune au fost aflate de Ovidiu Ioaniţoaia, care într-un editorial publicat pe gsp.ro dezvăluia că Gabriel Bodescu, omul lui Burleanu, chiar a încercat, când a văzut că i se cere FRF să plătească pentru serviciile publice solicitate, să intervină „mai sus“, la secretarul de stat Dragoş Titea, din Transporturi. Acesta a refuzat transmiţând la FRF că nu intră în atribuţiile sale să comande unei regii care ţine de Primărie (RATB) şi unei societăţi pe acţiuni (Metrorex), chiar dacă la aceasta din urmă acţionar majoritar e statul.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.