INTERVIU | VAIȘCOVICI „La Dinamo se cumpără de la reducere, un singur vârf de atac e în România. Rădoi a sărit direct la facultate”. De ce a jucat naționala „de râs” cu Irlanda de Nord, cine e „Pictorul” și cum am revenit la ritmul lui Piți

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

de Andru NENCIU

Claudiu Vaișcovici (52 de ani) intră în vestiarul lui Dinamo. Și în mintea lui Mircea Rednic, fostul său coleg de la sfârșitul anilor 80. Analizează plecările din Ștefan cel Mare și sosirile de la echipa unicului vârf de atac din România, dar declanșează și ofensiva spre o reprezentativă defensivă. Desigur, naționala lui Anghel Iordănescu. O echipă lipsită de tușa pictorului Sânmărtean, o echipă în haine noi, nu și cu un joc nou. Ce îi prevede lui Răduț la posibila reîntoarcere în București, fuste și rufe la TV, viața la Dinamo fără omul care-l admiră pe Ronaldo, freza lui Chipciu, măturile din colecția verii 2015 și Copa America fără Tata Martino și Dunga… în interviul ProSport. 

Aș vrea să vă întreb cum anticipați ceea ce se va întâmpla la Dinamo și ce încredere aveți în proiectul fostului dumneavoastră coleg, antrenorul Mircea Rednic?
Am toată stima pentru ceea ce a făcut ca antrenor peste tot, dar îmi este cam milă de el acum. La Dinamo se cumpără de la reducere, astea sunt condițiile, dar e bine că el se înhamă la chestii de genul ăsta, unde nimeni nu te creditează cu mari șanse de reușită. Un singur vârf de atac e în România.

Cine?
Se numește Gigi Becali.

La ce vă referiți?
E singurul care dispune de bani, e unicul om care investește. Uite, până și la Astra sunt probleme, sunt probleme cu patronul (n.r. – Ioan Niculae).

„Dai 4.000 de lei, vii pe la examene, te pun să cumperi nu știu ce cărți, îți faci lucrare de diplomă și nu există niciun rebut la finalul seriei”

Dar la Târgu Mureș nu sunt probleme. A sosit Dan Petrescu, se fac achiziții în fiecare zi, sună bine totul…
Dan Petrescu e un antrenor de valoare, care știe să scoată maximum din jucători, dar nu cred că Târgu Mureș are capacitatea să o încurce pe Steaua în sezonul viitor. Uită-te și tu ce cumpără!

Alcenat, Martinus, Muniru…
Alcenat e numărul 1 în România pe postul lui, Martinus e bun, dar are unele probleme din ce am înțeles, Steaua o să mai cumpere, e campioană fără probleme, echipele din Liga 1 nu pot duce pasul cu Gigi Becali.

Sesizez că îl percepeți ca având mare putere pe Becali, dar Rădoi nu e un atu în lupta pentru titlu?
Nu am nimic cu el, a fost un fotbalist extraordinar, dar a sărit direct la facultate ca să-i fie mai bine la liceu.

Adică?
În România licența PRO se cumpără, la figurat vorbesc, să nu se înțeleagă altceva. Dai 4.000 de lei, vii pe la examene, te pun să cumperi nu știu ce cărți, îți faci lucrare de diplomă și nu există niciun rebut la finalul seriei. N-a fost unul să nu ia. Până la urmă ajung să antreneze doar câțiva, pe mulți i-am văzut trecuți pe foaie, dar antrena altcineva în locul lor. Asta nu înseamnă cu nu avem antrenori buni din cei care termină școala. Dar ca să mă întorc la Rădoi… la ce lot are și cum cred că va decurge relația cu Becali… nu cred că va avea probleme. Rădoi va face atmosferă bună la echipă și sunt convins că Gigi nu-și va bate joc de finul lui.

„Cum să avem noi valori în România când la noi se promovează fetele care au prezentat două rufe, borfașii și golăniile!?”

Aș vrea să ne întoarcem puțin la subiectul Dinamo. Mircea Rednic a afirmat marți: „Până plecăm în Italia, sperăm să aducem unul sau doi portari, un fundaș central, un mijlocaș și unul sau doi atacanți”. Cum comentați?
Dacă banii sunt puțini, iei ce poți. Am văzut că îl vrea pe Mihai Răduț, nu e un jucător rău, dar la Steaua nu a făcut față. La Pandurii a evoluat bine, meci de meci, acolo, în Târgu Jiu, era mai izolat, pierduse contactul cu lumea mondenă. În București dă peste vedete. Fete care au prezentat două rufe și devin vedete de carton peste noapte. Cum să avem noi valori în România când se promovează fetele astea, borfașii și golăniile!?

La finalul campionatului, cei de la Dinamo spuneau la finalul fiecărui meci că se va face curățenie în lot, că se va renunța la unii jucători. Nu credeți că a fost abordat un discurs greșit?
Mai erau patru etape și s-a apelat la aceste formulări pentru că era normal. Eu la fel aș fi spus: pentru a-i face pe jucători să arate că merită să joace la Dinamo, să vadă cine merită. Bine, ei au început să mature acum, dar întâi trebuie să aduci ceva jucători pentru că altfel rămâi fără jucători.

Nu s-a renunțat prea ușor la Vali Lazăr?
În turul campionatului Vali Lazăr a jucat cel mai bine, era cam singurul care juca. Dar mass-media l-a umflat, bine, a scris cam ce a făcut băiatul pe teren, și el s-a văzut prea repede sus. Teja i-a trasat niște sarcini de joc, după ce Stoican îi dăduse libertate totală. La Rednic ori faci ce spune, ori nu…

„Meciul cu Irlanda de Nord a fost tot de râs. Am intrat în ritmul normal care era și pe vremea lui Pițurcă. Fără Pictor suntem departe”

Eu cred că ar fi putut ajuta Dinamo. Haideți să discutăm puțin și despre națională. Ce v-a rămas în minte după meciul din Belfast, cu Irlanda de Nord, 0-0?
Naționala!? A făcut un meci bun acasă cu Irlanda de Nord, un meci pe care l-am dominat, o partidă frumoasă, așa cum ne-am dorit. Apoi, în disputa cu Danemarca (n.r. – 2-0 pe Arena Națională în luna noiembrie) a contat mult caracterul amical al meciului, dacă ar fi fost un meci de calificare, atunci ar fi stat altfel lucrurile pe teren. Confruntarea de acasă cu Insulele Feroe a fost de râs, iar partida cu Irlanda de Nord de sâmbătă a fost tot de râs. Am intrat în ritmul normal care era și pe vremea lui Pițurcă, dar îl avem pe Puiu care are mereu și puțin noroc. Fără „Pictor” suntem departe.

Fără cine?
Fără „Pictor”. Așa îi spun eu lui Sânmărtean. Mă uitam și la Chipciu. Să pierzi ca mijlocaș atâtea mingi… nu ai voie. Chipciu a fost în freză, în cădere în ultimul timp. Iordănescu greșește pentru că a băgat câțiva jucători doar cu numele. Uite, pe Cernat nici nu-l cunosc, am vorbit de trei ori în viața mea cu el, dar putea măcar pentru o repriză să ordoneze puțin jocul la mijlocul terenului. 

„Îmi place la Florin Andone faptul că nu se ferește niciodată de contactele fizice. În Primera Division nu reziști dacă nu ai valoare”

V-a impresionat cineva în meciul cu Irlanda de Nord?
Mi-a plăcut Chiricheș pentru că a dat siguranță apărării, deși nu a avut prea multe meciuri în picioare în Premier League la Tottenham. Și Florin Andone mi-a plăcut, chiar dacă a pierdut multe dueluri, e tânăr (n.r. – 22 de ani), e unul dintre fotbaliștii români cu potențial, se vede că a jucat în Primera Division (n.r. – la Cordoba). Acolo nu reziști dacă nu ai valoare, acolo au rezistat jucători precum Craioveanu, Roșu, Gâlcă… Îmi place la Florin Andone faptul că nu se ferește niciodată de contactele fizice, își valorifică statura, nu se ferește și asta îl și transformă într-un atacant de viitor al României. Spaniolii sunt pretențioși…

Căderea Greciei cum o explicați?
Oamenii sunt în reconstrucție, încearcă tot felul de formule.

Doar atât?
Nu ne va fi ușor cu ei (n.r. – meci programat pe 7 septembrie la București), să vedem ce se întâmplă și în celelalte meciuri, grupa nu e jucată. La ce jucăm noi acum, e grav, nu poți trece așa de grupe la Campionatul European.

„Argentina și Brazilia nu au șanse să câștige Copa America. Mizez pe Uruguay și pe Chile”

Mai devreme vorbeați despre Cernat. Cât de mult v-a surprins trecerea lui la Viitorul?
L-am văzut jucând în toate meciurile la Oțelul. 45 – 60 de minute ar fi ajutat și naționala. Ar fi ordonat jocul și ar fi dat ultima pasă. Nu mai contează ce a ales el la vârsta lui (n.r. – Cernat are 35 de ani). Cel mai important este să-și ia banii și să joace. Va conta enorm și cât vor alerga iepurașii din echipă pentru el, dar și ce libertate de exprimare pe teren îi va oferi Hagi.

O ultimă întrebare. Cine câștigă Copa America?
Am văzut toate meciurile și m-am minunat la unele dintre ele. E încurcată rău competiția, prevăd o surpriză.

Deci nu câștigă Argentina? Sau Brazilia?
Brazilia nicio șansă, Argentina nu cred. Cred că Uruguay sau Chile.

Eu sper că Brazilia.
Nu, nu, nu le dau șanse, Uruguay sau Chile.

Mulțumesc și...
Și să fie mai bine pentru Dinamo și Oțelul!Super-echipa lui Dinamo. Sus, de la stânga la dreapta: Vaișcovici, Cămătaru, Andone, Lupu, Varga, Stelea. Rândul de jos, de la stânga la dreapta: Sabău, Mateuț, Lupescu, Rednic, Klein

Claudiu VAIȘCOVICI

  • Născut: 14.10.1962 (Galați)
  • Post: atacant

În Divizia A

Debut: 04.04.1981, Sportul Studențesc – Univ.Craiova 2-0

1980-81: Sp.Stud.                                                                               2              0

1983-84: Dunărea CSU                                                                     15           1

1986-87: Oțelul                                                                                    25           5

1987-88: Victoria                                                                                15           5

         Dinamo                                                                                        16           22

1988-89: Dinamo                                                                                24           21

1989-90: Dinamo                                                                                21           14

1990-91: Dinamo                                                                                7              0

Total:     115         68

În Cupă

Debut: 23.02.1984, Petrolul – Dunărea CSU 1-0

1983-84: Dunărea CSU                                                                    1               0

1984-85: Dunărea CSU                                                                    1               0

1985-86: Oțelul                                                                                  3               2

1986-87: Oțelul                                                                                  2               0

1987-88: Dinamo                                                                              2               1

1988-89: Dinamo                                                                              4               1

1989-90: Dinamo                                                                              4               0

1990-91: Dinamo                                                                              2               0

Total:                                                                                                   19             4

În străinătate

1990-91: Bursaspor K (Turcia 1)     8              0

1991: Zimbru Chișinău (URSS 2)    29           9

În echipa națională

Debut: 08.04.1987, România – Israel 3-2

Total:     10           0

În cupele europene

Debut: 16.09.1987, EPA Larnaca – Victoria București 0-1

Total:     18           4

A cucerit un titlu și o cupă


Statistică: Răzvan TOMA


 

Pe aceeași temă
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
Gastronomia sexuală din Evul Mediu. Cum era preparată pâinea de făcut amor
Gastronomia sexuală din Evul Mediu. Cum era preparată pâinea de făcut amor
Uciderea deputatului conservator David Amess, calificată drept act terorist
Uciderea deputatului conservator David Amess, calificată drept act terorist
Sergio Ramos, sabotat de coechipieri!? Ce jucători i-au cerut lui Al-Khelaifi să scape de spaniol
Sergio Ramos, sabotat de coechipieri!? Ce jucători i-au cerut lui Al-Khelaifi să scape de spaniol
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Elev decedat, vaccinat cu prima doză și diagnosticat cu COVID
Elev decedat, vaccinat cu prima doză și diagnosticat cu COVID
Cutremur în showbiz! Iubita lui Reghecampf, dezvăluiri de ultimă oră
Cutremur în showbiz! Iubita lui Reghecampf, dezvăluiri de ultimă oră
Certificatul verde, OBLIGATORIU pentru orice activitate, în România!  Cine a făcut anunțul!
Certificatul verde, OBLIGATORIU pentru orice activitate, în România! Cine a făcut anunțul!
Antonia are 3 copii, dar arată demențial. Artista a dezvăluit ce secret de alimentație are
Antonia are 3 copii, dar arată demențial. Artista a dezvăluit ce secret de alimentație are
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum a gândit SOLUȚIA FINALĂ pentru a...
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum a gândit SOLUȚIA FINALĂ pentru a...
Și-a dat în judecată soțul care a bătut-o. Motivul agresiunii e tulburător: i-a cerut să...
Și-a dat în judecată soțul care a bătut-o. Motivul agresiunii e tulburător: i-a cerut să...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
Liviu Vârciu, scandal cu invitații la botezul fiului său. A ieșit în pierdere și le bate obrazul, cum i-a amenințat
Liviu Vârciu, scandal cu invitații la botezul fiului său. A ieșit în pierdere și le bate obrazul, cum i-a amenințat
Ne pregătim de o tragedie națională! România se zguduie din temelii: Am ajuns cimitirul Europei
Ne pregătim de o tragedie națională! România se zguduie din temelii: Am ajuns cimitirul Europei
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Loteria vaccinării. Numărul de ordine câștigător al marelui premiu în valoare de 100.000 de lei
Loteria vaccinării. Numărul de ordine câștigător al marelui premiu în valoare de 100.000 de lei
Trei accesorii medicale interesante disponibile la Lidl în curând
Trei accesorii medicale interesante disponibile la Lidl în curând
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Cum arată casa care se vinde la margine de Cluj cu aproape 2,5 milioane de euro  VIDEO
Cum arată casa care se vinde la margine de Cluj cu aproape 2,5 milioane de euro  VIDEO
Veşti proaste pentru şoferi. Se schimbă radical Codul Rutier. Ce vor păţi cei care fac asta
Veşti proaste pentru şoferi. Se schimbă radical Codul Rutier. Ce vor păţi cei care fac asta
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
EXCLUSIV / Bianca Drăgușanu, reacție exclusivă! Ce spune despre întâlnirea cu Alex Bodi
EXCLUSIV / Bianca Drăgușanu, reacție exclusivă! Ce spune despre întâlnirea cu Alex Bodi
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după 2019
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după 2019
FOTO. Daniela Gyorfi a împlinit 53 de ani! Cum arată în costum de baie
FOTO. Daniela Gyorfi a împlinit 53 de ani! Cum arată în costum de baie
FOTO. Corina Caragea, imagini provocatoare în costum de baie! Și-a arătat trupul fără cusur
FOTO. Corina Caragea, imagini provocatoare în costum de baie! Și-a arătat trupul fără cusur