INTERVIU | VAIȘCOVICI „La Dinamo se cumpără de la reducere, un singur vârf de atac e în România. Rădoi a sărit direct la facultate”. De ce a jucat naționala „de râs” cu Irlanda de Nord, cine e „Pictorul” și cum am revenit la ritmul lui Piți

Autor: Andru Nenciu Publicat: 17 Jun. 2015, 08:10 Actualizat: 17 Jun. 2015, 15:35 Special

de Andru NENCIU

Claudiu Vaișcovici (52 de ani) intră în vestiarul lui Dinamo. Și în mintea lui Mircea Rednic, fostul său coleg de la sfârșitul anilor 80. Analizează plecările din Ștefan cel Mare și sosirile de la echipa unicului vârf de atac din România, dar declanșează și ofensiva spre o reprezentativă defensivă. Desigur, naționala lui Anghel Iordănescu. O echipă lipsită de tușa pictorului Sânmărtean, o echipă în haine noi, nu și cu un joc nou. Ce îi prevede lui Răduț la posibila reîntoarcere în București, fuste și rufe la TV, viața la Dinamo fără omul care-l admiră pe Ronaldo, freza lui Chipciu, măturile din colecția verii 2015 și Copa America fără Tata Martino și Dunga… în interviul ProSport. 

Aș vrea să vă întreb cum anticipați ceea ce se va întâmpla la Dinamo și ce încredere aveți în proiectul fostului dumneavoastră coleg, antrenorul Mircea Rednic?
Am toată stima pentru ceea ce a făcut ca antrenor peste tot, dar îmi este cam milă de el acum. La Dinamo se cumpără de la reducere, astea sunt condițiile, dar e bine că el se înhamă la chestii de genul ăsta, unde nimeni nu te creditează cu mari șanse de reușită. Un singur vârf de atac e în România.

Cine?
Se numește Gigi Becali.

La ce vă referiți?
E singurul care dispune de bani, e unicul om care investește. Uite, până și la Astra sunt probleme, sunt probleme cu patronul (n.r. – Ioan Niculae).

„Dai 4.000 de lei, vii pe la examene, te pun să cumperi nu știu ce cărți, îți faci lucrare de diplomă și nu există niciun rebut la finalul seriei”

Dar la Târgu Mureș nu sunt probleme. A sosit Dan Petrescu, se fac achiziții în fiecare zi, sună bine totul…
Dan Petrescu e un antrenor de valoare, care știe să scoată maximum din jucători, dar nu cred că Târgu Mureș are capacitatea să o încurce pe Steaua în sezonul viitor. Uită-te și tu ce cumpără!

Alcenat, Martinus, Muniru…
Alcenat e numărul 1 în România pe postul lui, Martinus e bun, dar are unele probleme din ce am înțeles, Steaua o să mai cumpere, e campioană fără probleme, echipele din Liga 1 nu pot duce pasul cu Gigi Becali.

Sesizez că îl percepeți ca având mare putere pe Becali, dar Rădoi nu e un atu în lupta pentru titlu?
Nu am nimic cu el, a fost un fotbalist extraordinar, dar a sărit direct la facultate ca să-i fie mai bine la liceu.

Adică?
În România licența PRO se cumpără, la figurat vorbesc, să nu se înțeleagă altceva. Dai 4.000 de lei, vii pe la examene, te pun să cumperi nu știu ce cărți, îți faci lucrare de diplomă și nu există niciun rebut la finalul seriei. N-a fost unul să nu ia. Până la urmă ajung să antreneze doar câțiva, pe mulți i-am văzut trecuți pe foaie, dar antrena altcineva în locul lor. Asta nu înseamnă cu nu avem antrenori buni din cei care termină școala. Dar ca să mă întorc la Rădoi… la ce lot are și cum cred că va decurge relația cu Becali… nu cred că va avea probleme. Rădoi va face atmosferă bună la echipă și sunt convins că Gigi nu-și va bate joc de finul lui.

„Cum să avem noi valori în România când la noi se promovează fetele care au prezentat două rufe, borfașii și golăniile!?”

Aș vrea să ne întoarcem puțin la subiectul Dinamo. Mircea Rednic a afirmat marți: „Până plecăm în Italia, sperăm să aducem unul sau doi portari, un fundaș central, un mijlocaș și unul sau doi atacanți”. Cum comentați?
Dacă banii sunt puțini, iei ce poți. Am văzut că îl vrea pe Mihai Răduț, nu e un jucător rău, dar la Steaua nu a făcut față. La Pandurii a evoluat bine, meci de meci, acolo, în Târgu Jiu, era mai izolat, pierduse contactul cu lumea mondenă. În București dă peste vedete. Fete care au prezentat două rufe și devin vedete de carton peste noapte. Cum să avem noi valori în România când se promovează fetele astea, borfașii și golăniile!?

La finalul campionatului, cei de la Dinamo spuneau la finalul fiecărui meci că se va face curățenie în lot, că se va renunța la unii jucători. Nu credeți că a fost abordat un discurs greșit?
Mai erau patru etape și s-a apelat la aceste formulări pentru că era normal. Eu la fel aș fi spus: pentru a-i face pe jucători să arate că merită să joace la Dinamo, să vadă cine merită. Bine, ei au început să mature acum, dar întâi trebuie să aduci ceva jucători pentru că altfel rămâi fără jucători.

Nu s-a renunțat prea ușor la Vali Lazăr?
În turul campionatului Vali Lazăr a jucat cel mai bine, era cam singurul care juca. Dar mass-media l-a umflat, bine, a scris cam ce a făcut băiatul pe teren, și el s-a văzut prea repede sus. Teja i-a trasat niște sarcini de joc, după ce Stoican îi dăduse libertate totală. La Rednic ori faci ce spune, ori nu…

„Meciul cu Irlanda de Nord a fost tot de râs. Am intrat în ritmul normal care era și pe vremea lui Pițurcă. Fără Pictor suntem departe”

Eu cred că ar fi putut ajuta Dinamo. Haideți să discutăm puțin și despre națională. Ce v-a rămas în minte după meciul din Belfast, cu Irlanda de Nord, 0-0?
Naționala!? A făcut un meci bun acasă cu Irlanda de Nord, un meci pe care l-am dominat, o partidă frumoasă, așa cum ne-am dorit. Apoi, în disputa cu Danemarca (n.r. – 2-0 pe Arena Națională în luna noiembrie) a contat mult caracterul amical al meciului, dacă ar fi fost un meci de calificare, atunci ar fi stat altfel lucrurile pe teren. Confruntarea de acasă cu Insulele Feroe a fost de râs, iar partida cu Irlanda de Nord de sâmbătă a fost tot de râs. Am intrat în ritmul normal care era și pe vremea lui Pițurcă, dar îl avem pe Puiu care are mereu și puțin noroc. Fără „Pictor” suntem departe.

Fără cine?
Fără „Pictor”. Așa îi spun eu lui Sânmărtean. Mă uitam și la Chipciu. Să pierzi ca mijlocaș atâtea mingi… nu ai voie. Chipciu a fost în freză, în cădere în ultimul timp. Iordănescu greșește pentru că a băgat câțiva jucători doar cu numele. Uite, pe Cernat nici nu-l cunosc, am vorbit de trei ori în viața mea cu el, dar putea măcar pentru o repriză să ordoneze puțin jocul la mijlocul terenului. 

„Îmi place la Florin Andone faptul că nu se ferește niciodată de contactele fizice. În Primera Division nu reziști dacă nu ai valoare”

V-a impresionat cineva în meciul cu Irlanda de Nord?
Mi-a plăcut Chiricheș pentru că a dat siguranță apărării, deși nu a avut prea multe meciuri în picioare în Premier League la Tottenham. Și Florin Andone mi-a plăcut, chiar dacă a pierdut multe dueluri, e tânăr (n.r. – 22 de ani), e unul dintre fotbaliștii români cu potențial, se vede că a jucat în Primera Division (n.r. – la Cordoba). Acolo nu reziști dacă nu ai valoare, acolo au rezistat jucători precum Craioveanu, Roșu, Gâlcă… Îmi place la Florin Andone faptul că nu se ferește niciodată de contactele fizice, își valorifică statura, nu se ferește și asta îl și transformă într-un atacant de viitor al României. Spaniolii sunt pretențioși…

Căderea Greciei cum o explicați?
Oamenii sunt în reconstrucție, încearcă tot felul de formule.

Doar atât?
Nu ne va fi ușor cu ei (n.r. – meci programat pe 7 septembrie la București), să vedem ce se întâmplă și în celelalte meciuri, grupa nu e jucată. La ce jucăm noi acum, e grav, nu poți trece așa de grupe la Campionatul European.

„Argentina și Brazilia nu au șanse să câștige Copa America. Mizez pe Uruguay și pe Chile”

Mai devreme vorbeați despre Cernat. Cât de mult v-a surprins trecerea lui la Viitorul?
L-am văzut jucând în toate meciurile la Oțelul. 45 – 60 de minute ar fi ajutat și naționala. Ar fi ordonat jocul și ar fi dat ultima pasă. Nu mai contează ce a ales el la vârsta lui (n.r. – Cernat are 35 de ani). Cel mai important este să-și ia banii și să joace. Va conta enorm și cât vor alerga iepurașii din echipă pentru el, dar și ce libertate de exprimare pe teren îi va oferi Hagi.

O ultimă întrebare. Cine câștigă Copa America?
Am văzut toate meciurile și m-am minunat la unele dintre ele. E încurcată rău competiția, prevăd o surpriză.

Deci nu câștigă Argentina? Sau Brazilia?
Brazilia nicio șansă, Argentina nu cred. Cred că Uruguay sau Chile.

Eu sper că Brazilia.
Nu, nu, nu le dau șanse, Uruguay sau Chile.

Mulțumesc și...
Și să fie mai bine pentru Dinamo și Oțelul!Super-echipa lui Dinamo. Sus, de la stânga la dreapta: Vaișcovici, Cămătaru, Andone, Lupu, Varga, Stelea. Rândul de jos, de la stânga la dreapta: Sabău, Mateuț, Lupescu, Rednic, Klein

Claudiu VAIȘCOVICI

  • Născut: 14.10.1962 (Galați)
  • Post: atacant

În Divizia A

Debut: 04.04.1981, Sportul Studențesc – Univ.Craiova 2-0

1980-81: Sp.Stud.                                                                               2              0

1983-84: Dunărea CSU                                                                     15           1

1986-87: Oțelul                                                                                    25           5

1987-88: Victoria                                                                                15           5

         Dinamo                                                                                        16           22

1988-89: Dinamo                                                                                24           21

1989-90: Dinamo                                                                                21           14

1990-91: Dinamo                                                                                7              0

Total:     115         68

În Cupă

Debut: 23.02.1984, Petrolul – Dunărea CSU 1-0

1983-84: Dunărea CSU                                                                    1               0

1984-85: Dunărea CSU                                                                    1               0

1985-86: Oțelul                                                                                  3               2

1986-87: Oțelul                                                                                  2               0

1987-88: Dinamo                                                                              2               1

1988-89: Dinamo                                                                              4               1

1989-90: Dinamo                                                                              4               0

1990-91: Dinamo                                                                              2               0

Total:                                                                                                   19             4

În străinătate

1990-91: Bursaspor K (Turcia 1)     8              0

1991: Zimbru Chișinău (URSS 2)    29           9

În echipa națională

Debut: 08.04.1987, România – Israel 3-2

Total:     10           0

În cupele europene

Debut: 16.09.1987, EPA Larnaca – Victoria București 0-1

Total:     18           4

A cucerit un titlu și o cupă


Statistică: Răzvan TOMA


 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 17 Jun. 2015, 08:10 Actualizat: 17 Jun. 2015, 15:35 Special
Pe aceeași temă
EXCLUSIV | Bianca, dezbrăcată complet! Avem imaginile INTERZISE
EXCLUSIV | Bianca, dezbrăcată complet! Avem imaginile INTERZISE
VIDEO Momentul în
care o rachetă lansată din Fâşia Gaza loveşte o şosea intens circulată din apropiere de Tel Aviv
VIDEO Momentul în care o rachetă lansată din Fâşia Gaza loveşte o şosea intens circulată din apropiere de Tel Aviv
SARBATOARE mare pentru romani maine! E COMPLET INTERZIS sa faci asta! E pacat MARE
SARBATOARE mare pentru romani maine! E COMPLET INTERZIS sa faci asta! E pacat MARE
Gripa porcină a fost nimic pe lângă asta! Boală mortală, extrem de contagioasă, depistată la graniţa cu România. Autorităţile au început să ia măsuri
Gripa porcină a fost nimic pe lângă asta! Boală mortală, extrem de contagioasă, depistată la graniţa cu România. ...
Coman e pe modul „VRAJEALA” si ii TERMINA pe jucatorii nationalei! :)) Dezvaluiri din cantonamentul Romaniei
Coman e pe modul „VRAJEALA” si ii TERMINA pe jucatorii nationalei! :)) Dezvaluiri din cantonamentul Romaniei
Primul copil-vampir, descoperit într-un sat! Toată lumea ştia legenda, însă acum au apărut şi dovezile
Primul copil-vampir, descoperit într-un sat! Toată lumea ştia legenda, însă acum au apărut şi dovezile
Nimeni nu se aștepta ca șoferul acestui CAZAN de mașină să îi PUNĂ LA PUNCT pe cei doi bătăuși - VIDEO
Nimeni nu se aștepta ca șoferul acestui CAZAN de mașină să îi PUNĂ LA PUNCT pe cei doi bătăuși - VIDEO
Cum scădem factura de încălzire la bloc cu până la 80%
Cum scădem factura de încălzire la bloc cu până la 80%
​Filiera Petrom: Olguţa Dana Totolici, soţia lui Dan Barna, lucrează la OMV Petrom. Surpriza vine când...
​Filiera Petrom: Olguţa Dana Totolici, soţia lui Dan Barna, lucrează la OMV Petrom. Surpriza vine când...
I-a MASAT organele genitale cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
I-a MASAT organele genitale cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
ŞOC în Gruia! Dan Petrescu poate pleca într-un campionat puternic. Anunţul momentului: ”Orice propunere va fi analizată cu atenţie!”
ŞOC în Gruia! Dan Petrescu poate pleca într-un campionat puternic. Anunţul momentului: ”Orice propunere va fi analizată ...
Dăncilă, out! Sabotată și trădată de PSD: Scandal imens și acuzații grave în interior
Dăncilă, out! Sabotată și trădată de PSD: Scandal imens și acuzații grave în interior
Anunț de ultimă oră de la soția lui Michael Schumacher. Ce se întâmplă cu trupul său: ”Asta e dorința lui!”
Anunț de ultimă oră de la soția lui Michael Schumacher. Ce se întâmplă cu trupul său: ”Asta e dorința lui!”
Tricou revoltător, retras de pe un site de shopping. Mesajul de neimaginat te face să chemi poliţia pe loc!
Tricou revoltător, retras de pe un site de shopping. Mesajul de neimaginat te face să chemi poliţia pe loc!
Lovitura DEVASTATOARE pentru Alexandru Cumpanasu! SOC dupa alegeri! Vine PLANGEREA PENALA
Lovitura DEVASTATOARE pentru Alexandru Cumpanasu! SOC dupa alegeri! Vine PLANGEREA PENALA
Loredana Groza, cu zonele intime la vedere în direct la Pro TV, în emisiunea lui Cătălin Măruță
Loredana Groza, cu zonele intime la vedere în direct la Pro TV, în emisiunea lui Cătălin Măruță
Avionul BOEING implicat deja în două accidente mortale se întoarce în aer. Şi companiile din ROMÂNIA au comandat acest model
Avionul BOEING implicat deja în două accidente mortale se întoarce în aer. Şi companiile din ROMÂNIA au comandat acest ...
Explicaţia tulburătoare a unui cercetător pentru DURERILE de spate ale oamenilor. Se află la 4,37 ani lumină de Soare
Explicaţia tulburătoare a unui cercetător pentru DURERILE de spate ale oamenilor. Se află la 4,37 ani lumină de Soare
Cine va fi viitorul preşedinte al României. Carmen Harra face anunţul, după ce a prezis rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale
Cine va fi viitorul preşedinte al României. Carmen Harra face anunţul, după ce a prezis rezultatele primului tur al alegerilor ...
Andreea Berecleanu a dezvaluit cum se intelege cu Andreea Esca: „Eu cred ca lumea stie deja asta”
Andreea Berecleanu a dezvaluit cum se intelege cu Andreea Esca: „Eu cred ca lumea stie deja asta”
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
Un cuplu non-conformist: s-au casatorit, dar nu doresc sa locuiasca impreuna! Si-au unit destinele in 2018, insa fiecare are viata lui. Motivul pentru care nu impart acelasi pat
Un cuplu non-conformist: s-au casatorit, dar nu doresc sa locuiasca impreuna! Si-au unit destinele in 2018, insa fiecare ...
Fata rănită după ce prietenul ei a folosit ulei de motor ca lubrifiant
Fata rănită după ce prietenul ei a folosit ulei de motor ca lubrifiant
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
Bonuri de masă pentru pensionari, 4.5 milioane de români primesc tichete de masă
Bonuri de masă pentru pensionari, 4.5 milioane de români primesc tichete de masă
Horoscop zilnic – 13 Noiembrie 2019 – Zodia Taur
Horoscop zilnic – 13 Noiembrie 2019 – Zodia Taur