INTERVIU | Stadionul din Arad se face pe banii orașului. Primarul Gheorghe Falcă acuză răfuieli politice: „Am primit în 2016 finanțare de la CNI, dar nu e activată. Noi suntem un bastion care nu primește bani de la guvernările PSD”. Reprezentantul CNI are o altă versiune

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Din cei aproximativ 11 milioane de euro necesari ridicării stadionului de 12.500 de locuri de la Arad, 2,5 milioane ar trebui să vină de la guvern, în baza unei hotărâri luate anul trecut, dar finanțarea nu este încă activată, afirmă primarul orașului, Gheorghe Falcă. Într-un interviu acordat ProSport, edilul liberal spune că nici nu își face mari speranțe pentru că știe, din experiență, că Aradul nu primește niciun ban pentru dezvoltare din partea guvernului atunci când la putere este PSD.

Pe de altă parte, Adrian Cefalan, director al Companiei Naționale de Investiții, declară pentru ProSport că nu criteriile politice împiedică deblocarea banilor, ci cele de ordin administrativ și procedural: Aradul trebuie să-și termine partea de lucrări, apoi își intră în rol și CNI.

Discuția apare în contextul discutat al felului în care guvernul actual prioritizează lucrările de infrastructură în sport. Proiectul Hotărârii de Guvern pentru alocarea a 12 milioane de euro în scopul reconstruirii stadionului din Alexandria a trecut deja de dezbaterea publică și urmează să fie pus pe ordinea de zi a cabinetului Tudose. În acest timp, orașe precum Pitești și Arad, mult mai importante atât ca număr de locuitori și economie, cât și în plan fotbalistic, sunt amânate.


Stadionul din Arad (sus), finanțat de Primăria locală, va costa aproape 11 milioane de euro, va fi complet acoperit, va avea 12.500 de locuri, hotel, restaurant, muzeu și va fi acreditat până la nivel de semifinală de cupe europene. Stadionul din Alexandria (jos), finanțat de la bugetul de stat, va costa peste 12 milioane de euro, va avea aproape 5.500 de locuri, parcare de 100 de locuri pentru VIP și facilități pentru întreceri de atletism. Pe el se vor putea disputa cel mult meciuri de Liga 1

Guvernul urmează să aloce, conform proiectului, peste 12 milioane de euro pentru un stadion de aproape 5.500 de locuri la Alexandria. Alți circa 4 milioane de euro se vor duce către un stadion din alt orășel al Județului Teleorman, Turnu Măgurele. Echipa din Alexandria joacă azi în Liga 3, iar echipa din Turnu Măgurele – în Liga 4.

Primarul Piteștiului, Cornel Ionică, a mărturisit pentru ProSport că este „foarte dezamăgit” de faptul că, deși orașul său are o mare tradiție fotbalistică și este un contribuabil important la PIB-ul național, guvernul încă nu a dat un răspuns cererii făcute în februarie pentru refacerea tribunelor. Cornel Ionică este membru PSD.

La rândul său, liberalul Gheorghe Falcă e resemnat și, în discuția cu ProSport, a lăsat impresia că nici nu-și pune mari speranțe că va primi vreodată banii alocați prin HG, anul trecut, de cabinetul Cioloș.

Dincolo de acuzațiile (firesc subiective) venite de la primarii care trebuie să înfrunte nemulțumirea și reproșurile alegătorilor din urbele lor și de explicațiile procedurale oferite de reprezentanții CNI rămân însă faptele. Stadioanele de la Craiova, Târgu Jiu, Alexandria și Măgurele au primit finanțare, iar primele două sunt aproape gata. Altele așteaptă la nesfârșit. Primarul Piteștiului spune că, în cazul arenei din Trivale, nici n-ar fi așa mare cheltuială, pentru că nu se dorește decât refacerea tribunelor, ceea ce reduce la jumătate costul. Aradul are de primit doar 2,5 milioane de euro. O bagatelă, dacă privim costurile arenei din Alexandria (12,2 milioane) și chiar pe cele ale stadionului din Turnu Măgurele (4,2 milioane). Dar finanțarea e pe hold.

ProSport: Care este stadiul construcțiilor la stadionul din Arad?
Gheorghe Falcă, primarul Aradului: În grafic. Conform planurilor, trebuie finalizat în 2018. Nu mai știu ce lună.

Finanțarea este de la comunitatea locală sau de la Compania Națională de Investiții?
Finanțarea este de la noi. Doar că o parte din stadion a primit în 2016 finanțare de 2,5 milioane de euro de la CNI, care nu este activată. Este doar finanțare, dar ei n-au început procedura pentru partea lor.

Am înțeles. Procedura asta este complicată? De ce durează atât?
Asta vă pot răspunde dânșii. Mie mi-e greu să vă răspund.

Bănuiesc că știți, totuși…
Da, dar întotdeauna, despre o instituție, e bine să vorbească oamenii din instituția respectivă.Adrian Cefalan (cu fular) a inspectat anul trecut șantierul stadionului din Arad. FOTO: mandri.ro

„Înțeleg că dânșii, în proiectul inițial, nu au prevăzut partea de gazon făcut la standarde, partea de nocturnă… Au patru stâlpi, dar acoperind complet stadionul, va trebui suplimentată lumina prin montarea pe copertina stadionului a instalației de nocturnă. Plus partea de studiouri TV. Toate acestea au fost introduse. Orice obiectiv CNI se bagă pe lista-sinteză a obiectivelor propuse la finanțare. Și, într-adevăr, apare stadionul UTA cu acest obiectiv: gazon, nocturnă și instalații TV. Dar discuția a fost, încă de atunci, foarte clară. În prezent se lucrează. Pe gazon sunt macarale. Discuția cu Primăria Arad a fost de atunci foarte clară: trebuie să termine ei contractul cu antreprenorul respectiv, pentru că, dacă el nu are copertina, pe ce montez eu nocturna? Sau, dacă el lucrează pe gazon, cum mă apuc eu să vin cu dejivrarea, cu drenajul, cu tot? Și atunci, dânsul trebuie să-și termine proiectul pentru care are contractul semnat, apoi trebuie să facă recepția lucrărilor și abia după aceea mie trebuie să-mi predea amplasamentul, pentru ca eu să demarez o nouă licitație pentru aceste lucrări.”
Adrian Cefalan, director în Compania Națională de Investiții


OK. Costul total al stadionului din Arad este, înțeleg, 8 milioane de euro. Cei 2,5 milioane de la CNI sunt incluși în banii ăștia?
Nu. După aceea se adaugă CNI-ul.

Deci 8 milioane plus 2,5 milioane.
Da. Sunt aproape 11 milioane de euro, în total.

„Eu nu primesc finanțare la nimic, dar să cer la sport!”

Dumneavoastră ați făcut de-a lungul timpului demersuri la CNI, ca să vă finanțeze toată lucrarea?
Nu, nu. Am început-o noi.

Din ce motiv?
La solicitarea cetățenilor.

Oamenii au dorit să se construiască stadionul cu banii Aradului?
E, nu cu banii Aradului! Dânșii mi-au solicitat… În Arad n-a existat niciun stadion făcut de administrație. Toate stadioanele au fost făcute ori de baronul Newman, ori firmele de stat care au făcut arene mici, până în 3.000 de locuri. Și era normal, după ce am reușit, în 2004, să preiau de la familia baronului Neuman stadionul UTA – pentru că el era retrocedat, era al familiei -, a rămas în obligație ca acolo întotdeauna să fie un stadion. Am făcut pe aceeași locație un alt stadion.

Înțeleg.
Cu numele „Francisc Neuman” – UTA.

Să vă spun ce mă interesează…
Știu, știu, voi calculați acum între Teleorman și noi…

Eram curios care este situația la Arad. Cei de la Pitești au trimis documentația de câteva luni și încă n-au primit niciun răspuns.
Nu… Eu nu primesc finanțare la nimic, dar să cer la sport! N-am primit, la PNDL-ul ăsta (n.r. – Programul Național de Dezvoltare Locală), nici la drumuri, nici la energie termică… Noi suntem un bastion care nu primește bani de la guvernările PSD.

Deloc…
Nu doar în sport!

De aceea voiam să lămuresc dacă nu ați depus dumneavoastră documentația sau nu v-a fost aprobată.
Pe vremea aceea, când am început eu studiul de fezabilitate, CNI-ul nici nu discuta despre stadioane. După aceea a făcut guvernul Ponta procedura pentru stadioanele din Craiova și Târgu Jiu. Că le-a dat și la Târgu Jiu. Nu îndrăzneam eu să cer guvernului vreun ban pe vremea aia… (râde)


Gheorghe Falcă (în tricou negru) pe șantierul stadionului din Arad, luna trecută. La arenă se lucrează încă din 2014 și ar urma să fie gata anul viitor. FOTO: contul de Facebook al lui Gheorghe Falcă
 

„Stadionul este acoperit total. Restaurant, hotel, zonă de muzeu. Nu putem organiza finale de cupe europene. În rest…”

Costurile stadionului din Arad sunt infinit mai mici decât cele aprobate și finanțate de CNI pentru celelalte…
Stadionul nostru este acoperit total. Este prevăzut restaurant, hotel cu 21 de camere, zonă pentru muzeu… E mai mult decât un stadion.

Se vor putea juca meciuri internaționale pe stadionul din Arad? Cupe europene sau națională?
Da, până la finală. Adică are facilități și acreditare, mai puțin finala. Nu putem organiza finale de cupe europene. În rest…

Deci, presupunând că, vreodată, UTA va ajunge în grupele Ligii Europa sau Ligii Campionilor, nu va pleca să joace pe la Cluj sau…
Nu. Așa este proiectat. Am primit avizul cu categoria respectivă. Se poate juca tot, mai puțin finală de cupă europeană.

 

 

Matei Udrea / Redactor
Știri despre
Pe aceeași temă
Cea mai zgârcită mireasă din lume! Câți bani le-a cerut invitaților, drept dar de nuntă
Cea mai zgârcită mireasă din lume! Câți bani le-a cerut invitaților, drept dar de nuntă
EXCLUSIV Bărbatul cu
probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese
evaluat de o comisie din 2004
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Emma Răducanu susţine că nu simte presiune în ceea ce priveşte apărarea titlului la U.S. Open
Emma Răducanu susţine că nu simte presiune în ceea ce priveşte apărarea titlului la U.S. Open
Darius Olaru, dorit de Cosmin Olăroiu în Emirate! Fotbalistul de la FCSB poate semna cu echipa antrenată de român
Darius Olaru, dorit de Cosmin Olăroiu în Emirate! Fotbalistul de la FCSB poate semna cu echipa antrenată de român
George Buhnici, încă un derapaj grav cu privire la minore care a scandalizat internetul. „Ce glumă proastă!” / „De ce? Nu e pedofilie”
George Buhnici, încă un derapaj grav cu privire la minore care a scandalizat internetul. „Ce glumă proastă!” / „De ce?…
Ce se întâmplă cu CREIERUL NOSTRU? Este POSIBIL ca acesta să se MICȘOREZE?
Ce se întâmplă cu CREIERUL NOSTRU? Este POSIBIL ca acesta să se MICȘOREZE?
Ce a pățit o româncă, după ce a rezervat 3 camere într-un hotel de 4 stele din Halkidiki. Când a ajuns la recepție, să cadă din picioare
Ce a pățit o româncă, după ce a rezervat 3 camere într-un hotel de 4 stele din Halkidiki. Când a…
DOLIU NAȚIONAL: A murit un om de mare valoare din ROMÂNIA
DOLIU NAȚIONAL: A murit un om de mare valoare din ROMÂNIA
Rămas bun, maestre! Titanul muzicii a murit la 81 de ani
Rămas bun, maestre! Titanul muzicii a murit la 81 de ani
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul gras e stadiul 1 al cirozei
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul gras e stadiul 1 al…
Ce s-a întâmplat cu MILF-ul care a înnebunit adolescenții în „American Pie”: Am făcut-o de 200 de ori
Ce s-a întâmplat cu MILF-ul care a înnebunit adolescenții în „American Pie”: Am făcut-o de 200 de ori
Sondaj: Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre
Sondaj: Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
EXCLUSIV Autorul
masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Cele mai sexy posterioare de pe Instagram! Cum arată fetele care au răvășit internetul
Cele mai sexy posterioare de pe Instagram! Cum arată fetele care au răvășit internetul
Banca Transilvania vinde un Mercedes Clasa E la preț de Dacia Logan
Banca Transilvania vinde un Mercedes Clasa E la preț de Dacia Logan
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!