INTERVIU | Stadionul din Arad se face pe banii orașului. Primarul Gheorghe Falcă acuză răfuieli politice: „Am primit în 2016 finanțare de la CNI, dar nu e activată. Noi suntem un bastion care nu primește bani de la guvernările PSD”. Reprezentantul CNI are o altă versiune

Autor: Matei Udrea Publicat: 09 Aug. 2017, 08:08 Actualizat: 09 Aug. 2017, 08:09 Special

Din cei aproximativ 11 milioane de euro necesari ridicării stadionului de 12.500 de locuri de la Arad, 2,5 milioane ar trebui să vină de la guvern, în baza unei hotărâri luate anul trecut, dar finanțarea nu este încă activată, afirmă primarul orașului, Gheorghe Falcă. Într-un interviu acordat ProSport, edilul liberal spune că nici nu își face mari speranțe pentru că știe, din experiență, că Aradul nu primește niciun ban pentru dezvoltare din partea guvernului atunci când la putere este PSD.

Pe de altă parte, Adrian Cefalan, director al Companiei Naționale de Investiții, declară pentru ProSport că nu criteriile politice împiedică deblocarea banilor, ci cele de ordin administrativ și procedural: Aradul trebuie să-și termine partea de lucrări, apoi își intră în rol și CNI.

Discuția apare în contextul discutat al felului în care guvernul actual prioritizează lucrările de infrastructură în sport. Proiectul Hotărârii de Guvern pentru alocarea a 12 milioane de euro în scopul reconstruirii stadionului din Alexandria a trecut deja de dezbaterea publică și urmează să fie pus pe ordinea de zi a cabinetului Tudose. În acest timp, orașe precum Pitești și Arad, mult mai importante atât ca număr de locuitori și economie, cât și în plan fotbalistic, sunt amânate.


Stadionul din Arad (sus), finanțat de Primăria locală, va costa aproape 11 milioane de euro, va fi complet acoperit, va avea 12.500 de locuri, hotel, restaurant, muzeu și va fi acreditat până la nivel de semifinală de cupe europene. Stadionul din Alexandria (jos), finanțat de la bugetul de stat, va costa peste 12 milioane de euro, va avea aproape 5.500 de locuri, parcare de 100 de locuri pentru VIP și facilități pentru întreceri de atletism. Pe el se vor putea disputa cel mult meciuri de Liga 1

Guvernul urmează să aloce, conform proiectului, peste 12 milioane de euro pentru un stadion de aproape 5.500 de locuri la Alexandria. Alți circa 4 milioane de euro se vor duce către un stadion din alt orășel al Județului Teleorman, Turnu Măgurele. Echipa din Alexandria joacă azi în Liga 3, iar echipa din Turnu Măgurele – în Liga 4.

Primarul Piteștiului, Cornel Ionică, a mărturisit pentru ProSport că este „foarte dezamăgit” de faptul că, deși orașul său are o mare tradiție fotbalistică și este un contribuabil important la PIB-ul național, guvernul încă nu a dat un răspuns cererii făcute în februarie pentru refacerea tribunelor. Cornel Ionică este membru PSD.

La rândul său, liberalul Gheorghe Falcă e resemnat și, în discuția cu ProSport, a lăsat impresia că nici nu-și pune mari speranțe că va primi vreodată banii alocați prin HG, anul trecut, de cabinetul Cioloș.

Dincolo de acuzațiile (firesc subiective) venite de la primarii care trebuie să înfrunte nemulțumirea și reproșurile alegătorilor din urbele lor și de explicațiile procedurale oferite de reprezentanții CNI rămân însă faptele. Stadioanele de la Craiova, Târgu Jiu, Alexandria și Măgurele au primit finanțare, iar primele două sunt aproape gata. Altele așteaptă la nesfârșit. Primarul Piteștiului spune că, în cazul arenei din Trivale, nici n-ar fi așa mare cheltuială, pentru că nu se dorește decât refacerea tribunelor, ceea ce reduce la jumătate costul. Aradul are de primit doar 2,5 milioane de euro. O bagatelă, dacă privim costurile arenei din Alexandria (12,2 milioane) și chiar pe cele ale stadionului din Turnu Măgurele (4,2 milioane). Dar finanțarea e pe hold.

ProSport: Care este stadiul construcțiilor la stadionul din Arad?
Gheorghe Falcă, primarul Aradului: În grafic. Conform planurilor, trebuie finalizat în 2018. Nu mai știu ce lună.

Finanțarea este de la comunitatea locală sau de la Compania Națională de Investiții?
Finanțarea este de la noi. Doar că o parte din stadion a primit în 2016 finanțare de 2,5 milioane de euro de la CNI, care nu este activată. Este doar finanțare, dar ei n-au început procedura pentru partea lor.

Am înțeles. Procedura asta este complicată? De ce durează atât?
Asta vă pot răspunde dânșii. Mie mi-e greu să vă răspund.

Bănuiesc că știți, totuși…
Da, dar întotdeauna, despre o instituție, e bine să vorbească oamenii din instituția respectivă.Adrian Cefalan (cu fular) a inspectat anul trecut șantierul stadionului din Arad. FOTO: mandri.ro

„Înțeleg că dânșii, în proiectul inițial, nu au prevăzut partea de gazon făcut la standarde, partea de nocturnă… Au patru stâlpi, dar acoperind complet stadionul, va trebui suplimentată lumina prin montarea pe copertina stadionului a instalației de nocturnă. Plus partea de studiouri TV. Toate acestea au fost introduse. Orice obiectiv CNI se bagă pe lista-sinteză a obiectivelor propuse la finanțare. Și, într-adevăr, apare stadionul UTA cu acest obiectiv: gazon, nocturnă și instalații TV. Dar discuția a fost, încă de atunci, foarte clară. În prezent se lucrează. Pe gazon sunt macarale. Discuția cu Primăria Arad a fost de atunci foarte clară: trebuie să termine ei contractul cu antreprenorul respectiv, pentru că, dacă el nu are copertina, pe ce montez eu nocturna? Sau, dacă el lucrează pe gazon, cum mă apuc eu să vin cu dejivrarea, cu drenajul, cu tot? Și atunci, dânsul trebuie să-și termine proiectul pentru care are contractul semnat, apoi trebuie să facă recepția lucrărilor și abia după aceea mie trebuie să-mi predea amplasamentul, pentru ca eu să demarez o nouă licitație pentru aceste lucrări.”
Adrian Cefalan, director în Compania Națională de Investiții


OK. Costul total al stadionului din Arad este, înțeleg, 8 milioane de euro. Cei 2,5 milioane de la CNI sunt incluși în banii ăștia?
Nu. După aceea se adaugă CNI-ul.

Deci 8 milioane plus 2,5 milioane.
Da. Sunt aproape 11 milioane de euro, în total.

„Eu nu primesc finanțare la nimic, dar să cer la sport!”

Dumneavoastră ați făcut de-a lungul timpului demersuri la CNI, ca să vă finanțeze toată lucrarea?
Nu, nu. Am început-o noi.

Din ce motiv?
La solicitarea cetățenilor.

Oamenii au dorit să se construiască stadionul cu banii Aradului?
E, nu cu banii Aradului! Dânșii mi-au solicitat… În Arad n-a existat niciun stadion făcut de administrație. Toate stadioanele au fost făcute ori de baronul Newman, ori firmele de stat care au făcut arene mici, până în 3.000 de locuri. Și era normal, după ce am reușit, în 2004, să preiau de la familia baronului Neuman stadionul UTA – pentru că el era retrocedat, era al familiei -, a rămas în obligație ca acolo întotdeauna să fie un stadion. Am făcut pe aceeași locație un alt stadion.

Înțeleg.
Cu numele „Francisc Neuman” – UTA.

Să vă spun ce mă interesează…
Știu, știu, voi calculați acum între Teleorman și noi…

Eram curios care este situația la Arad. Cei de la Pitești au trimis documentația de câteva luni și încă n-au primit niciun răspuns.
Nu… Eu nu primesc finanțare la nimic, dar să cer la sport! N-am primit, la PNDL-ul ăsta (n.r. – Programul Național de Dezvoltare Locală), nici la drumuri, nici la energie termică… Noi suntem un bastion care nu primește bani de la guvernările PSD.

Deloc…
Nu doar în sport!

De aceea voiam să lămuresc dacă nu ați depus dumneavoastră documentația sau nu v-a fost aprobată.
Pe vremea aceea, când am început eu studiul de fezabilitate, CNI-ul nici nu discuta despre stadioane. După aceea a făcut guvernul Ponta procedura pentru stadioanele din Craiova și Târgu Jiu. Că le-a dat și la Târgu Jiu. Nu îndrăzneam eu să cer guvernului vreun ban pe vremea aia… (râde)


Gheorghe Falcă (în tricou negru) pe șantierul stadionului din Arad, luna trecută. La arenă se lucrează încă din 2014 și ar urma să fie gata anul viitor. FOTO: contul de Facebook al lui Gheorghe Falcă
 

„Stadionul este acoperit total. Restaurant, hotel, zonă de muzeu. Nu putem organiza finale de cupe europene. În rest…”

Costurile stadionului din Arad sunt infinit mai mici decât cele aprobate și finanțate de CNI pentru celelalte…
Stadionul nostru este acoperit total. Este prevăzut restaurant, hotel cu 21 de camere, zonă pentru muzeu… E mai mult decât un stadion.

Se vor putea juca meciuri internaționale pe stadionul din Arad? Cupe europene sau națională?
Da, până la finală. Adică are facilități și acreditare, mai puțin finala. Nu putem organiza finale de cupe europene. În rest…

Deci, presupunând că, vreodată, UTA va ajunge în grupele Ligii Europa sau Ligii Campionilor, nu va pleca să joace pe la Cluj sau…
Nu. Așa este proiectat. Am primit avizul cu categoria respectivă. Se poate juca tot, mai puțin finală de cupă europeană.

 

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 09 Aug. 2017, 08:08 Actualizat: 09 Aug. 2017, 08:09 Special
Pe aceeași temă
Smiley, desființat de Cheloo. Ce a zis despre el și iubita lui:
Smiley, desființat de Cheloo. Ce a zis despre el și iubita lui: "Se băteau turcii la gura ei"
Pensionarii vor putea primi şi tichete de masă. Ce condiţii trebuie îndeplinite
Pensionarii vor putea primi şi tichete de masă. Ce condiţii trebuie îndeplinite
Medic PERSECUTAT pentru publicarea filmarilor post-Colectiv cu ARSII din spital! M-au considerat NEBUNA si TRADATOARE!
Medic PERSECUTAT pentru publicarea filmarilor post-Colectiv cu ARSII din spital! M-au considerat NEBUNA si TRADATOARE!
Descoperire TERIFIANTĂ făcută de o navă de patrulare, la doar 15 km de plajă. Incidentul, extrem de GRAV
Descoperire TERIFIANTĂ făcută de o navă de patrulare, la doar 15 km de plajă. Incidentul, extrem de GRAV
Jucatorul trecut pe la Juventus si Manchester City e gata sa vina in Romania! Anunt de ULTIMA ORA: ce superlovitura poate da Liga 1
Jucatorul trecut pe la Juventus si Manchester City e gata sa vina in Romania! Anunt de ULTIMA ORA: ce superlovitura poate ...
ULTIMA ORA! A murit o mare actrita! Toata lumea este in stare de soc
ULTIMA ORA! A murit o mare actrita! Toata lumea este in stare de soc
Fata rănită după ce prietenul ei a folosit ulei de motor ca lubrifiant
Fata rănită după ce prietenul ei a folosit ulei de motor ca lubrifiant
COMPILAŢIE Când lucrurile nu merg conform planului. Candidaţi serioşi pentru premiul Darwin
COMPILAŢIE Când lucrurile nu merg conform planului. Candidaţi serioşi pentru premiul Darwin
Lovitură de teatru: La nici două săptămâni de la învestirea guvernului PNL, PSD se pregăteşte să preia din nou puterea
Lovitură de teatru: La nici două săptămâni de la învestirea guvernului PNL, PSD se pregăteşte să preia din nou puterea
I-a MASAT organele genitale cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
I-a MASAT organele genitale cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi ''Este IREAL''
Răsturnare colosală de situaţie: Cine l-a TRĂDAT pe Ban Barna
Răsturnare colosală de situaţie: Cine l-a TRĂDAT pe Ban Barna
HOT | Nebunie totală în faţa camerelor. Cea mai sexy sportivă, goală şi fără inhibiţii
HOT | Nebunie totală în faţa camerelor. Cea mai sexy sportivă, goală şi fără inhibiţii
Dragnea iese din pușcărie?! Ziua decisivă pentru fostul șef al PSD
Dragnea iese din pușcărie?! Ziua decisivă pentru fostul șef al PSD
Motivul pentru care Negoiță și Cataramă nu au dus la bun sfârșit negocierile pentru Dinamo. Acuzații dure
Motivul pentru care Negoiță și Cataramă nu au dus la bun sfârșit negocierile pentru Dinamo. Acuzații dure
Tricou revoltător, retras de pe un site de shopping. Mesajul de neimaginat te face să chemi poliţia pe loc!
Tricou revoltător, retras de pe un site de shopping. Mesajul de neimaginat te face să chemi poliţia pe loc!
Schimbare IMPORTANTA! Sunt afectati TOTI pensionarii dupa aceasta DECIZIE
Schimbare IMPORTANTA! Sunt afectati TOTI pensionarii dupa aceasta DECIZIE
El l-a omorât, de fapt, pe Răzvan Ciobanu. Dezvăluire-bombă la 7 luni de la tragedie
El l-a omorât, de fapt, pe Răzvan Ciobanu. Dezvăluire-bombă la 7 luni de la tragedie
Şefii serviciilor secrete le recomandă cetăţenilor să NU cumpere aceste smartphone-uri, produse de un jucător de top. Iată MOTIVUL
Şefii serviciilor secrete le recomandă cetăţenilor să NU cumpere aceste smartphone-uri, produse de un jucător de top. ...
Două mari ENIGME s-au petrecut în primul tur al alegerilor. Este uluitor ce s-a întâmplat la ora 18:00!
Două mari ENIGME s-au petrecut în primul tur al alegerilor. Este uluitor ce s-a întâmplat la ora 18:00!
Amenzi uriaşe pentru şoferi. Totul porneşte de la banala roată de rezervă / Poliţiştii îi opresc în trafic şi fac verificări
Amenzi uriaşe pentru şoferi. Totul porneşte de la banala roată de rezervă / Poliţiştii îi opresc în trafic şi fac ...
Carmen Harra spune cine va câștiga turul 2. Dăncilă VS Iohannis! „Va fi pe muchie de cuțit”
Carmen Harra spune cine va câștiga turul 2. Dăncilă VS Iohannis! „Va fi pe muchie de cuțit”
Un cuplu non-conformist: s-au casatorit, dar nu doresc sa locuiasca impreuna! Si-au unit destinele in 2018, insa fiecare are viata lui. Motivul pentru care nu impart acelasi pat
Un cuplu non-conformist: s-au casatorit, dar nu doresc sa locuiasca impreuna! Si-au unit destinele in 2018, insa fiecare ...
Dezvaluiri socante ale asistentei personale a lui Whitney Houston! A avut o relatie amoroasa cu artista. Sotul celebrei soliste stia de relatia secreta. Cine le-a despartit
Dezvaluiri socante ale asistentei personale a lui Whitney Houston! A avut o relatie amoroasa cu artista. Sotul celebrei soliste ...
Această FEMEIE nu are nicio jenă! DETALIUL pentru care au întrerupt meciul a uimit INTERNETUL
Această FEMEIE nu are nicio jenă! DETALIUL pentru care au întrerupt meciul a uimit INTERNETUL
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
Cine este bărbatul găsit SPÂNZURAT de o cruce în CIMITIR
Cine este bărbatul găsit SPÂNZURAT de o cruce în CIMITIR
Horoscop zilnic – 12 Noiembrie 2019 – Zodia Pești
Horoscop zilnic – 12 Noiembrie 2019 – Zodia Pești