INTERVIU Omul care i-a descoperit pe Raţ, Maftei şi Sepsi: "Chipciu e viitorul naţionalei"

8 apr 2011 5603 afişări Comentează şi tu Special
INTERVIU Omul care i-a descoperit pe Raţ, Maftei şi Sepsi: "Chipciu e viitorul naţionalei" INTERVIU Omul care i-a descoperit pe Raţ, Maftei şi Sepsi: "Chipciu e viitorul naţionalei" 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/8135388/2/img-1739.jpg

Nu există microbist în Piteşti să nu fi auzit de Dobrin şi deTănase Dima, antrenorul care l-a promovat pe "Gâscan" la echipamare a argeşenilor şi i-a fost mereu aproape lui Gicu din posturade sfătuitor, colaborator şi prieten.

Tănase Dima are acum 75 de ani şi îşi continuă, cum spune el,rostul în viaţă: sapă în solul fertil din Trivale după fotbaliştide valoare, din postura de preşedinte al Şcolii de fotbal SportingPiteşti. După 45 de ani de carieră, timp în care a antrenat laPiteşti, la Dinamo sau la naţionala de tineret, alături de numemari precum Pişti Covaci, Nunweiller, Angelo Niculescu, Halagiansau Tinel Stănescu, Dima e un reper între trecut şi prezent. Prinmâna lui au trecut majoritatea jucătorilor naţionalei, printre careHagi şi Dobrin, însă ultimul lui pariu este un produs sută la sutăal Sportingului: Alexandru Chipciu.

-Domnule Dima, cu ce se laudă Sporting Piteşti?

-Cu Pulhac, Aelenei, Sepsi, Chipciu, Raul Costin, Rareş Vârtic şimulţi alţii. Mai avem un jucător de bandă stângă, Ionuţ Burlea,extrem de talentat, la Dinamo II, născut în '92, care în mod certva face performanţă. Dar n-aş vrea să sar peste perioada 1996-2000,când am fost la Şcoala "Dobrin" şi au fost lansaţi Raţ, Maftei,Bilaşco, Ionilă, Moldovan şi alţii.

-Ar avea loc Chipciu în naţionala mare?

-Cert este faptul că naţionala noastră nu mai este naţională, nuspun că joacă prost, însă nu practică un fotbal la cerinţeleactuale. Sunt mai mulţi factori negativi care au dus la aceastăstare: patroni, jucători, conjunctura şi dezinteresul total alfactorilor de decizie. Nu vorbesc de federaţie, ci de faptul căstatul nu are niciun fel de contribuţie la dezvoltarea fotbalului,spre deosebire de ce se întâmplă peste tot, lăsând lucrurile labunul plac al unui patron. Mai strică şi infuzia de străini, şinepromovarea jucătorilor români talentaţi. Da, Alexandru Chipciu,produs sută la sută al Şcolii Sporting, ar avea loc la naţională.Răzvan Lucescu nu l-a promovat, cu toate că ar fi meritat, a merspe mâna jucătorilor cu experienţă.

-Haideţi să ne întoarcem la Dobrin! Cum era cafotbalist?

-L-am cunoscut când avea 14 ani şi l-am promovat la tineretul luiDinamo Piteşti, care în 1961‑1962 activa în Divizia A. A devenittreptat-treptat un adulat, un artist al fotbalului, pentru că,realmente, când punea piciorul pe minge, făcea ordine pe teren.Reuşea să înscrie şi să aducă victorii cam de unul singur. De fapteste perioada de glorie a lui FC Argeş, cu obţinerea titlurilor în1971-1972 şi 1978-1979 şi cu participare în Cupa Campionilor şi înCupa Oraşelor Târguri.Preamulte tentaţii în mexic

-Doar pentru calităţile lui de fotbalist a fost adulat laPiteşti?

-Nu doar. Dobrin a fost şi un om minunat. El este nemuritor şi varămâne în memoria multora ca unul dintre produsele cele mai deseamă ale fotbalului românesc.

-De ce n-a jucat Dobrin la CM Mexico '70?

-A fost ales neinspirat locul de şedere al naţionalei, s-a mers înplin centru, într-un loc cu multe tentaţii, de aceea jucătorii nuau putut discerne cum să se comporte, pentru că au fost expuşi. Erao ieşire a naţionalei într-o ţară cu o viaţă mai libertină şiexuberantă. Apoi, lui Gicu i s-au dat asigurări că va fi titular întoate jocurile. Probabil că Gicu a avut mici probleme deaclimatizare. Este cert că grupul - Dobrin, Răducanu, Coe - a făcutpuţine excepţii faţă de ceilalţi, iar colectivul nu a fost înmăsură să le corecteze atitudinea. Tare mult l-aş fi vrut pe Gicupe teren la acel meci cu Brazilia sau cu Anglia şi atunci am fivăzut ce înseamnă un talent veritabil faţă de un brazilian!

-Cum a fost "dubla" FC Argeş - Real Madrid, din 1971‑1972, din LigaCampionilor?

-Înaintea jocului cu Real
Madrid, m-am dus la Madrid să văd echipa. Am avut privilegiul de afi primit de preşedintele Santiago Bernabeu şi aş îndrăzni să spuncă am fost factorul determinant în a-l aduce la Piteşti,preşedintele acuzând o stare de sănătate precară. În perioadaaceea, cursele Bucureşti - Madrid erau două pe săptămână, am plecatsâmbătă şi ar fi trebuit să mă întorc, în mod normal, dupădisputarea meciului de la Piteşti. Am explicat cum stau lucrurileşi mi-au zis că voi face parte din delegaţia lor. La Piteşti li s-afăcut o primire deosebită, în ciuda faptului că era trecut de ora24:00. Am câştigat acasă (n.r. - 2-1), dar puteam să îi batem şimai rău, iar meciul retur a fost extrem de disputat (n.r. - 1-3).Am fost foarte aproape de calificare.

Dobrinle-a înnodat picioarele celor de la Realmadrid

-Oferta de la Real pentru Dobrin?
-La o fază pe stânga, aproape de fanion, l-au atacat doi fundaşi,iar Gicu, printr-o fentă, i-a înlăturat, a pătruns către poartă, acentrat, dar nu s-a marcat. Faptul că Gicu a avut o evoluţiedeosebită l-a determinat pe marele fundaş al Realului, FranciscoGento, să-l invite la meciul lui de retragere la Madrid. De aiciinteresul lui Bernabeu pentru Dobrin de a se duce la Real.Lucrurile au fost foarte aproape de a se realiza, cred că în afarabanilor pe care clubul i-ar fi primit era vorba de îmbunătăţiriaduse la stadion, instalaţia de nocturnă şi reciprocitate. Nu s-avalorificat acel moment extraordinar şi din ideea că nu ne vindemjucătorii, lucru nedrept şi frustrant.

Are doicopii, dintre care unul şahist nevăzător!

Fiul cel mare al lui Tănase Dima este unul dintre cei peste 100.000de români nevăzători. Mihai (34 de ani) a absolvit Facultatea deLitere, conduce o revistă şi practică sportul minţii, fiindcomponent al naţionalei de şah a României. Cel de-al doilea băiat,Teodor (29 de ani), are o firmă de publicitate.
"Dobrin a fost o icoană! În faţa lui Mutu nu tepoţi ruga!"

Crescut în spiritul "şcolii vechi", Tănase Dima nu putea să fieîngăduitor cu ieşirile lui Adi Mutu, chiar dacă atacantulFiorentinei este, la rându-i, unul dintre produsele de top alefotbalului piteştean.

-Se poate face comparaţie între Mutu şi Dobrin?

-N-aş îndrăzni să fac o comparaţie între Gicu şi Adi. Dobrin eraaltceva, el rămâne ca o icoană sfântă pentru toţi. În faţa lui poţisă adresezi o rugă, ceea ce nu cred că ai putea să faci lângăAdi.

-Cum a fost cu titlul furat Sportului de cătreSteaua?

-Sportul devenise o cetate a culturii, iar stadionul era arhiplin.Au fost trei ani de glorie şi ne-a lipsit foarte puţin să câştigămtitlul de campioni. A intervenit nefericit jocul cu Steaua dinRegie (n.r. - 1-2, sezonul '85-'86). Ca valoare, eram mai buni caSteaua, indiscutabil. Meciul cu Steaua a ridicat multe suspiciuniînaintea jocului: probleme de culise pe care nu le-am ştiut şi carenici azi nu se pot defini, pentru că oamenii nu vor să vorbească.Bölöni a fost jucătorul numărul 1 al Stelei în acel joc, a fostmotorul.

-Aţi refuzat poza de grup cu campioana Argeş în1979...

-Da, pentru că atunci eram antrenor secund la Dinamo, care apierdut titlul şi meciul acela din cauza unei gândiri greşite ajocului. În acel meci am avut stări psihice deosebite. Pe undeva amfost trist că am pierdut acel meci, pe de altă parte m-am bucuratcă FC Argeş a câştigat titlul. Cred că am avut o atitudine corectăşi elegantă refuzându-i pe băieţii de la FC Argeş să particip lafotografia de campioni. Nu se cuvenea, însă recunoştinţa lor arămas, ei apreciind că am avut în timp o contribuţie la asta.

LaSportul, Hagi a avut probleme cu Gino şiCoraş

-Cum e să-l ai în echipă pe Hagi?

-Hagi era un jucător extrem de ambiţios, care îşi idolatrizapărinţii. La Sportul a avut ceva peripeţii la început cu vecheagardă, a lui Gino, Coraş şi ceilalţi, dar s-a adaptat. Era tânăr,era curios, îl interesa tot ce era eficient şi în acelaşi timpaveam o relaţie foarte bună. A promovat la o vârstă fragedă laechipa naţională. Este un jucător de altă nuanţă decât Dobrin. Unartist de-o parte, iar de partea cealaltă un jucător cu un palmaresimpresionant. După aceea el a plecat la Steaua, mi-a părut rău,dar, pe undeva, nu a greşit, pentru că au venit trofeele câştigateşi afirmarea lui.

-Aţi lucrat cu Pişti Covaci. Cum era?

-Era o figură aparte în peisaj, dezinvolt, extrem de comunicativ,sensibil, care ştia să-şi aleagă colaboratorii. Eram la Dinamo cândmi-a zis să vin să văd cum pregăteşte meciul cu Anglia. Pişti aveadarul de a monopoliza şi de a-i polariza pe toţi în jurul lui.Prima parte a antrenamentului a fost condusă de colaboratoriidânsului, iar la un moment dat, ceilalţi antrenori am fostîntrebaţi de generalul Dragnea dacă avem vreo şansă să îi batem peenglezi. A intrat Pişti în partea a doua a antrenamentului şi ne-aimpresionat pe toţi. La acel meci, căpitan a fost Bebe Barbu. LuiPişti îi plăceau teribil agapele. Am colaborat cu el la echipaolimpică şi la echipa de tineret.

-Perioada Dinamo?

-Acolo am întâlnit oameni speciali, pe Nelu Nunweiller, pe AngeloNiculescu, apoi pe Valentin Stănescu. Marele meu regret este că nuam câştigat niciun campionat şi că am ratat şi de două ori Cupa. Amlucrat cu Dinu, Dudu Georgescu, Cheran, apoi am adus jucătoritineri, care ulterior au ajuns la naţională şi au adus titlul laDinamo imediat după plecarea mea. E perioada în care am activat şiîn cadrul Colegiului Antrenorilor, eram copilul oamenilor de atuncidin fotbal, Teaşcă, Oană, Vogl, Angelo Niculescu, Drăguşin.

Romeo CHIRIAC

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.