INTERVIU | Miriuță: „Jucăm un fotbal nemțesc, dar nu ne putem bate la titlu”. Antrenorul de la CFR, secretele, iubirea pentru Dinamo, Costea și Cadu

INTERVIU | Miriuță:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Vasile Miriuță (46 de ani) o antrenează pe CFR Cluj din decembrie 2013. A reușit să ducă echipa pe locul doi în acest campionat, la numai trei puncte de liderul Steaua, în condițiile unei instabilități financiare recunoscute și de președintele clubului, Iuliu Mureșan
  • CFR a acumulat în acest campionat 25 de puncte după 11 etape, 8 victorii, un egal și două înfrângeri, golaveraj 20-7

Nu se aștepta nimeni la un parcurs atât de bun al CFR-ului în primele 11 etape…
Așa e, ai perfectă dreptate! Nici noi nu ne așteptam!

Cum reușiți să-i țineți în priză pe jucători, ținând cont că sunt neplătiți de patru luni?
Am un secret al meu, pe care prefer să nu-l spun la nimeni. Să nu-l ia și alții!

Anul trecut, când ați preluat echipa, erați întrebat tot timpul dacă vă simțiți amenințat cu demiterea. Cum ați rezistat?
De felul meu, sunt o fire puternică. Nu mi-a fost ușor, dar am reușit să merg mai departe și datorită băieților pe care i-am simțit că sunt lângă mine atunci, dar și datorită conducerii, care a fost în spatele meu, m-a sprijinit. Altfel, puteau să mă dea afară sau să îmi zică să plec, nu? Pentru că astfel de lucruri se întâmplă peste tot în Liga I.

Se poate bate CFR la titlu? Ați discutat cu conducerea clubului? Poate asigura stabilitatea financiară?
Deocamdată, nu! Ați văzut interviurile pe care le-a dat președintele, a zis și dânsul că sunt probleme cu banii, nu se știe când se vor rezolva. Am citit și eu în ziare aceste lucruri, n-am vorbit cu dânsul, pentru că am fost plecat la București. Deocamdată, e foarte greu să ne batem la titlu. Dacă se vor rezolva problemele financiare și se vor aduce doi jucători foarte buni la iarnă, de care am nevoie, atunci putem vorbi de titlu. Dar până atunci, nu are niciun rost să batem câmpii.

„Numai Dumnezeu știe cât mai rabdă jucătorii

Dar jucătorii cât sunt dispuși să mai aștepte?
Numai bunul Dumnezeu știe! Deocamdată, eu îi mai țin, dar cât, numai bunul Dumnezeu știe.

Schimbăm subiectul. De ce un fost golgheter al României, Florin Costea, înscrie atât de puțin în ultimul timp? Și a jucat de câteva ori titular…
Da, în primele patru meciuri a fost titular, l-am băgat tot timpul. E un jucător mai sensibil, dar un jucător foarte bun, care a trecut prin mai multe accidentări. Eu țin la el, am o relație bună cu el. Deocamdată, asta e situația, e într-o formă nu mai slabă, mai așa și așa. Dar am nevoie de el, cum am nevoie de fiecare jucător.

Echipa mai poate crește în joc sau e la un nivel maxim?
Nu putem spune că suntem la un  nivel maxim. Am avut primele opt etape extraaordinare, am avut o scădere de două-trei etape, chiar dacă am câștigat cu Galați și cu U Cluj, dar am pierdut la Târgu Mureș. Și-acum s-a văzut iar o creștere mare în joc, cu Dinamo, când am făcut un meci foarte bun. Sper ca în cele șase etape câte mai sunt de jucat să menținem același standard, cu toate că nu e ușor.

Situația lui Deac care este?
Cipri în iarnă va reîncepe, face recuperarea cu fizioterapeuții noștri. Sper să-l am cât mai repede în iarnă, pentru că e un jucător de mare valoare, de care avem nevoie. Era într-o formă extraordinară, de mult nu l-am văzut jucând așa. A fost unul dintre cei mai buni jucători.

Vă lipsește mult, bănuiesc…
Îmi lipsește Cipri, îmi lipsește Sergiu Negruț… Și ca oameni vorbesc, sunt două caractere foarte frumoase.

„Jucăm un fotbal nemțesc, dominăm adversarul

Am observant că filosofia dumneavoastră de joc este ofensiva 90 de minute din 90. Nu e riscant să ataci tot timpul?
Joc fotbalul ăsta nemțesc, verticalizare, pe atac, vreau să-mi domin adversarul, să-l presez, să îl fac să greșească. Ai văzut, chiar voi ați scris-o, că am dat nu știu câte goluri pe final de meci. Asta înseamnă că echipa e foarte bine pregătită fizic, mental. Ne dominăm adversarul, îl împingem în jumătatea lui.

V-a fost teamă de Cadu când ați venit la CFR? Se spunea că are un cuvânt greu de spus în numirea și demiterea antrenorilor.
Sincer, nu. Chiar am avut o discuție telefonică prima dată cu el, când am venit aici. Nu mi-a fost frică deloc și, îți spun sincer, am avut o relație extraordinară cu el, indiferent ce au scris sau au spus unii. Mie nu mi-e frică, și cred că mă cunoașteți toți de când am venit aici în România, spun tot timpul ce am de spus.

Nu sunt pre mulți străini la CFR?
Nu sunt, nu sunt. Avem și români. E greu să cumperi un jucător român în România.

E mai ușor să aduci un străin…
Da. Uite, eu l-am vrut pe Marc de la Piatra Neamț. S-a cerut o sumă pe care clubul n-a putut-o plăti. Așa, aduci un străin pe gratis sau dai mai puțini bani, că e plină lumea de fotbaliști. Trebuie doar să ai relații și să-i cauți.

Steaua e favorită la titlu!

E Steaua un adversar imposibil de trecut?
Steaua e favorită! La lotul pe care îl are, la condițiile materiale, financiare, au stabilitate. Una e să ai stabilitate și jucători de valoare, ca să poți să le ceri totul la antrenamente, să dea tot ce au mai bun. Așa cum te pregătești, așa și joci! Alta e să nu ai stabilitate financiară și să te duci în fiecare zi la antrenament și să mai încerci…

Probabil că atunci când nu ești plătit, o lași mai moale la antrenamente…
Se poate, dar, îți spun, norocul meu este că am niște caractere extraordinare, niște băieți care au înțeles situația. Cum le-am spus eu: „Băi, băieți! Mai sunt două luni, mai erau șapte meciuri când le-am zis asta, trebuie să ne facem treaba, voi ca jucători profesioniști, eu ca antrenor. Și-n iarnă, fiecare va hotărî ce e mai bine pentru el”. Iar ei au înțeles și au zis: „Hai Mister să ne facem treaba!” și-apoi, cum le-am spus eu, cu Dumnezeu înainte vedem ce și cum. Cu toate că nu le e ușor, nici lor, dar nici mie!

Conducerea ce zice?
Am o relație foarte bună cu președintele Mureșan și chiar îl văd când vine dimineața la stadion, supărat, face eforturi să rezolve treburile, dar nu-i ușor. Să dea Dumnezeu să se rezolve, eu mi-aș dori cel mai mult. Nu numai eu, toți de aici de la club. Una e să ai stabilitate, să ai liniște când vii la antrenament și alta e când vii și te gândești… Dar, îți spun, am un grup extraordinar.

Ce ați prefera pe viitor, un contract în țările arabe sau un contract în România?
Eu, sincer, vreau să îmi duc contractul la bun sfârșit, până la vară, cu CFR-ul.

Dar după aceea?
E prea devreme să spun ce și cum. Numai Dumnezeu știe. Eu vreau să-mi duc contractul la bun sfârșit, să îmi fac treaba aici până la vară.

„Nu am nicio șansă să antrenez România

Ați antrena naționala României? Că tot nu avem selecționer acum.
Mie nu mi se dă șansa să antrenez echipa națională a României. Nu vreau să vorbesc despre lucrul ăsta. Sunt alți antrenori care au întâietate. Sunt alte nume, alți antrenori care au câștigat campionate. Eu antrenez doar de cinci ani, mai trebuie să acumulez experiență.

Dar în viitor ați spune da unei propuneri de la naționala României?
Cine știe? Nu pot să dau un răspuns.

Ce vă propuneți ca antrenor?
Să o duc la bun sfârșit anul acesta cu CFR, iar apoi mi-ar plăcea foarte mult să antrenez în Germania, dacă Dumnezeu mă va ajuta vreodată. Ă‚sta e obiectivul meu și după aia să antrenez două echipe pe care le iubesc enorm, Ferencvaros și Gyor. Și mai iubesc o echipă, în România, Dinamo București.

 

  • Vasile Miriuță le-a antrenat până acum în Liga I pe Ceahlăul (2013, 17 meciuri) și pe CFR (2013-2014, 26 de partide)
  • Ca jucător, Miriuță a evoluat pentru FC Baia Mare, Dinamo, Gloria Bistrița, Gyor, Bourges, Videoton, Ferencvaros, Ujpest, Energie Cottbus, MSV Duisburg și Honved
  • Are 9 selecții și un gol pentru naționala Ungariei
Florin CARAMAVROV / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
FOTO Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1 Mai
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1 Mai
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele