INTERVIU | Mateuț: „Eu, Hitler și Napoleon!”. Cum a câștigat Gheata de Aur? „Cu stângu’-dreptu’-capu’-pieptu’. De asta am ascultat imnul de 56 de ori”. Unde i-au cântat Sandra și Bad Boys Blue, de ce l-a enervat pe Lucescu și când vine „cel mai mare antrenor român” la națională. Partea a doua

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Mingea trece prin Hunedoara. Pe străzile din București. Până prin Ștefan cel Mare. Și înapoi în Drumul Sării.

Mateuț a făcut mingea pătrată, într-un meci cu ASA Târgu Mureș, dar zice că ar ține pe picior, și acum, la 52 de ani, și o minge ovală.

Din Marsilia, în Koln-ul unde răsună și acum „You’re a Woman, I’m a Man’, fostul decar de la Dinamo se teleportează ușor. A doua parte a interviului cu un dinamovist get-beget.

Ce vedeți în România, azi, pe străzi?
Când ies pe stradă, aș vrea să văd că oamenii nu mai stau cu capetele plecate. Aș vrea să văd puțin entuziasm pe chipul lor, o mină fericită, aș vrea să-i văd zâmbind, dar nu depinde de ei asta, ci de o multitudine de factori, de oamenii care ne conduc țara. Aș vrea să-i văd pe români cum îi văd pe cei de afară, entuziaști, neapăsați de griji. Ai noștri sunt împovărați de fel și fel de probleme. Eu asta văd pe stradă, asta-mi atrage atenția. Aș vrea să-i văd bine din toate punctele de vedere: muncă, pensie, sistem de sănătate… Lucrurile primordiale pentru un trai decent. Și aș vrea să văd șosele! Tu n-ai vrea!?

Eu aștept.
Cât să mai aștepți!? Uită-te la englezi! Sistemul de sănătate primează, apoi, în toate țările, șoselele stau la baza unei dezvoltări rapide a sistemului economic. Ușor, ușor, ei le-au făcut pe toate. De ce să ne mai plece românii în Anglia, Spania, Italia, Germania!? Să vină ei la noi!

Au început să vină mulți turiști străini în România.
Eu nu prea am văzut.

„Primii bani pe care i-am câștigat din fotbal au venit când debutat la echipa mare și am luat o primă. Am semnat cu Corvinul și m-au angajat la Combinatul Siderurgic din Hunedoara. I-am dus acasă, mamei mele, ca să mai umplem lipsurile care erau pe atunci”

Dorin MATEUȚ

„Eu sunt naționalist. Dacă aș fi avut vreo două vieți, poate rămâneam afară!”

V-a bătut gândul vreodată să rămâneți pe afară, când plecați pe vremea lui Ceaușescu, în turnee, cu naționalele de juniori?
Nu m-a bătut gândul niciodată să rămân afară, eu sunt naționalist. Admiram, mă simțeam bine și atât. Am o viață, dacă aș fi avut două vieți, poate rămâneam, Dar aveam familie, prieteni. Și acum, am o familie frumoasă, două fete mari, mama trăiește, recent a împlinit 80 de ani! A stat la mine iarna asta, dar a plecat recent acasă, la Hundeoara, la fratele meu.

Aș vrea să vă întreb unde stă Gheata de Aur?
Pe servantă, în living. E doar a mea, n-are voie nimeni să o atingă.

Care a fost cel mai ușor gol marcat din șirul de 43 cu care ați cucerit trofeul?
Să știi că doar unul a fost înscris din lovitură de la 11 metri. Nea Mircea nu mă lăsa să bat, primii erau Cleo Vaișcovici și Dănuț Lupu, eu eram abia al treilea executant. O singură lovitură am bătut, cu ASA, la Târgu Mureș, am luat mingea, am tras, am marcat, am făcut mingea pătrată! Doamne, cât m-a certat Nea Mircea! Asta a fost unicul reușit de la punctul cu var.

De ce nu vă lăsa să executați?
Mi-a zis că „dacă sunt capabil, să o câștig fără să dau de la 11 metri! După meciurile din tur avem vreo 19 goluri! Am tras tare în perioada de pregătire, mi-am zis „bă, ai o șansă în viață! Uită-te bine și fructific-o!”. Și am muncit non-stop. La 15 ani eram cu echipa mare a Corvinului, mi-am dorit mult să ajung mare. Eram dintr-o familie amărâtă, eram și fără tată… A murit când aveam 13 ani. Până când mi-am zis: „Oi fi eu mic, dar esențele tari se găsesc în sticluțe mai mici!”. Eu, Hagi, Maradona, Hitler, Napoleon, toți suntem mici.

„Am preluat cu Oxfordul și, din vole, direct în vinclul lui Manu”

Nu mi-ați zis cum ați marcat celelalte goluri?
Cu stângu’-dreptu’-capu’-pieptu’! De asta mi-a cântat imnul de 56 de ori! Coordonarea creier-picior contează enorm pentru un fotbalist. Într-o fracțiune de secundă trebuie să știi ce să faci! Faci preluarea sau pasezi? Centrezi sau oprești mingea ca să tragi la poartă? Înaintezi sau te uiți cine e poziționat cel mai bine? Trebuie să fii montat pentru orice meci, să fii acolo, implicat, ceea ce nu văd la mulți dintre jucătorii de azi. Bine, noi, la Dinamo, aveam și o linie de mijloc foarte bună, eu făceam de toate, ei – Lupescu, Lupu, Sabău și Timofte – se băteau pentru celealte trei locuri din linia mediană. Aveam echipă mare, cu Mișa Klein, Strâmbul (n.r. – Mircea Rednic), Ando și ceilalți. Eu aveam libertate totală, nu băteam penalty-urile, dar băteam cornerele, loviturile libere.

Când erați mulțumit?
Când auzeam că tot stadionul cânta: „Do-rinnnn Ma-teee-o!”. Știam că-s mulțumiți și, în același timp, eram și eu fericit. Mai venea și o primă, mai venea altceva, dar timpul era foarte scurt, pentru că urma convocarea la națională, apoi cantonament, cupe europene, eram într-un vârtej din care nu puteam să ies, dar îmi plăcea. Acum îi duc lipsa, bine, toate la timpul lor…

„Când a murit tata, nevoile care erau în perioada aceea m-au obligat să muncesc, ca să devin ce am devenit, să realizez ceea ce am realizat. Fiind singur, cu fratele și mama, am încercat să-mi consolidez o carieră. În cele mai grele momente, m-a ajutat tata, de Sus. Momente grele sunt din copilărie, până când mori”

Dorin MATEUȚ

Și când aveați liber?
Eram tineri, ne făceam și noi de cap după două săptămâni de cantonamente, ne mai destrăbălam și noi!

Nu mi-ați descris un gol spectaculos.
Am marcat multe goluri frumoase! Când am plecat din România, am avut un meci cu Sportul Studențesc. Am plecat din careul nostru, în sprint, până aproape de careul advers. Mi-a dat un coleg o pasă lungă, doi fundași de la Sportul au țâșnit spre minte, au intrat prin alunecare, dar am preluat cu Oxfordul și, din vole, direct în vinclul lui Manu!

Ați preluat cu Oxfordul?
Da, cu exteriorul! Așa-i spuneam!


Foto: Cătălin MUREȘANU

„Erau 3.000 de oameni în sală, la Koln. Pele, Di Stefano, Rumenigge, toată spuma. Eu cu neavastă-mea eram în primul rând!”

De ce nu există poze de la gala în care a fost decernat trofeul pentru cel mai prolific marcator din 1989?
N-a văzut nimeni gala de la Koln, o am înregistrată pe o casetă video, trebuie să o trec pe un CD. S-a ținut la Hotel Maritim, acolo a orgaznizat-o France Football. Am avut mari emoții, erau 3.000 de oameni în sală. Pele, Di Stefano, Karl-Heinz Rummenigge, toată spuma, Eu cu nevastă-mea eram în primul rând! Și îi mai aveam lângă noi pe Dan Alban și pe Giovani Becali. Fusesem înainte la Marsilia, jucasem cu naționala un amical contra lui Olympique Marseille. De acolo, eu am plecat la Koln.

CITEȘTE AICI PRIMA PARTE A INTERVIULUI CU MATEUȚ

Presa vremii a scris și că în fața hotelului erau foarte mulți fani…
A fost o seară superbă, erau șefi de state prin sală, consuli, toți golgheterii Europei. Afară, pe un ecran uriaș, încă 3.000 de oameni urmăreau ce se întâmpla în sala de festivități a hotelului. Ne-au cântat Sandra și Bad Boys Blue, erau la modă pe atunci…

„Cel mai bun sfat primit de la Mircea Lucescu? Să nu amestec lucrurile!”

Cine e cel mai valoros antrenor român în prezent?
Clar, Mircea Lucescu! El e cel mai bun antrenor român din toate timpurile. De la el am învățat totul, încrederea acordată de el m-a dus departe, de aceea l-am urmat mereu. Eu eram titular în națională din 1985, din campania de calificare pentru Mexic 1986. Dar a venit acel meci cu Irlanda de Nord și ne-a strivit visul.

Răzvan Burleanu nu a reușit să-l aducă la națională. Dacă Ionuț Lupescu ar câștiga alegerile de la FRF, ar putea să-l aducă la naționala României?
Nu, niciodată. Nu, și nu pentru că are o vârstă, el se simte tânăr oricum, toată viața va rămâne pe teren, e într-o funcție importantă (n.r. – selecționer al Turciei), a ajuns acolo, nu-i este simplu, dar cred că va rămâne cât mai mult în acea poziție. Toată viața el mi-a fost ca un părinte. Tatăl meu a murit când eu aveam 13 ani, viața a curs în așa fel încât el să-mi fie antrenor și la Corvinul, și la națională. Și la Dinamo, și la Brescia.

Care e cel mai bun sfat primit de la el?
Sfaturi!? Mi-a dat multe! Dar cel mai bun sfat a fost că orice lucru pe care-l fac în viață trebuie să-l fac cu adevărat! Dacă mă antrenez, să-mi fie mintea acolo și la meci. Dacă mă duc la teatru, să fiu la teatru, dacă ies cu colegii, să fiu cu colegii. În concluzie, să nu amestec lucrurile, să nu fac două lucruri deodată, să fac ceva bine, cu-adevărat!

CITEȘTE ÎN ULTIMA PARTE A INTERVIULUI!

  • Ce s-a întâmplat la Dinamo – Steaua 6-4
  • La ce post de televiziune se uită 12 din 24
  • Amintirea de pe San Siro
  • Cine e fotbalistul pe care l-a învățat să execute „Bilbao”
  • Tenismenul care-l ține lipit de televizor

Dorin MATEUȚ
Născut: 05.08.1965 (Bogata-Curtuiuș,CJ)
Post: mijlocaș

Debut în Divizia A: 14.10.1981, Corvinul – FC Olt 3-1
Debut în Cupă: 22.06.1983, Corvinul – FC Bihor 2-1
Sezon    Echipă    Camp.    Cup.
1981-82    Corvinul    3/0    0/0
1982-83    Corvinul    18/1    2/1
1983-84    Corvinul    31/6    4/0
1984-85    Corvinul    32/8    1/0
1985-86    Corvinul    31/16    0/0
1986-87    Corvinul    17/5    1/0
1986-87    Dinamo    14/6    4/4
1987-88    Dinamo    31/17    4/2
1988-89    Dinamo    34/43    4/4
1989-90    Dinamo    22/9    3/1
1990-91    Dinamo    8/5    0/0
1994-95    Dinamo    18/10    2/1
1995-96    Dinamo    19/8    2/1
1995-96    Sp.Stud.    3/0    0/0
Total în Divizia A: 281 jocuri, 134 goluri
Total în Cupă: 27 jocuri, 14 goluri
A cucerit un titlu și o cupă (ambele în 1989/90)

În străinătate
1990-91: Real Zaragoza CD (Spania 1)    29/7
1991-92: Real Zaragoza CD (Spania 1)    29/3
1992-93: Real Zaragoza CD (Spania 1)    6/0
1992-93: Brescia Calcio (Italia 1)    4/0
1993-94: Reggiana AC (Italia 1)    19/3
1994-95: Reggiana AC (Italia 1)    6/0

În echipa națională
Debut: 07.02.1984, Algeria – România 1-1
Total: 56 jocuri, 10 goluri
A jucat la turneul final al CM 1990

În echipa U21
Debut: 05.06.1985, Finlanda – România 2-2
Total: 1 joc

În cupele europene
Debut: 29.09.1982, Corvinul – GAK Graz 3-0
Total: 25 jocuri, 12 goluri

Trofee personale
Cel mai bun fotbalist al României (1988); golgheter al campionatului (1988-89); golgheter al Cupei României (1986-87); Gheata de Aur (1988-89)

Statistică: Răzvan TOMA


 

Pe aceeași temă
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
Adidas a renunţat la Ilie Năstase după 49 de ani! Cât a valorat, iniţial, un contract uriaş pentru sportul mondial
Adidas a renunţat la Ilie Năstase după 49 de ani! Cât a valorat, iniţial, un contract uriaş pentru sportul mondial
STUDIU Tratamentul COVID-19 obţinut de la o lamă numită Fifi are rezultate promiţătoare. Cum acţionează nanocorpii
STUDIU Tratamentul COVID-19 obţinut de la o lamă numită Fifi are rezultate promiţătoare. Cum acţionează nanocorpii
Adi Popa și-a găsit echipă! Cu cine s-a înțeles fostul jucător al FCSB-ului
Adi Popa și-a găsit echipă! Cu cine s-a înțeles fostul jucător al FCSB-ului
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
Cu puțin timp în urmă, Monica Anghel are Covid-19
Cu puțin timp în urmă, Monica Anghel are Covid-19
„Eşti fierbinte”. Cum îl face Anamaria Prodan pe Reghe să uite de amante
„Eşti fierbinte”. Cum îl face Anamaria Prodan pe Reghe să uite de amante
De ce a murit, de fapt, femeia care a pus artificiile în Colectiv! Dezvăluirea care aruncă totul în aer
De ce a murit, de fapt, femeia care a pus artificiile în Colectiv! Dezvăluirea care aruncă totul în aer
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Imagini ȘOCANTE din New York unde străzile sunt pline de păsări MOARTE. Cauza este ALARMANTĂ
Imagini ȘOCANTE din New York unde străzile sunt pline de păsări MOARTE. Cauza este ALARMANTĂ
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Școala vieții! Câte clase are Dani Mocanu, de fapt. Cum arăta în tinerețe, când era 'normal'
Școala vieții! Câte clase are Dani Mocanu, de fapt. Cum arăta în tinerețe, când era 'normal'
Actrița celebră din România care a pozat goală și și-a luat mașină. Explicația e demențială
Actrița celebră din România care a pozat goală și și-a luat mașină. Explicația e demențială
Dezastru pentru cei care stau la bloc! Un celebru economist avertizează: Pregătiți-vă de faliment!
Dezastru pentru cei care stau la bloc! Un celebru economist avertizează: Pregătiți-vă de faliment!
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Ce se întâmplă în corpul tău după 3 cești de cafea. Ora la care e indicat să bei ultima cafea
Ce se întâmplă în corpul tău după 3 cești de cafea. Ora la care e indicat să bei ultima cafea
Poliția Română face 1.828 de angajări prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, 645 de posturi de ofițeri scoase la concurs | Calendarul probelor
Poliția Română face 1.828 de angajări prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, 645 de posturi de ofițeri scoase la concurs | Calendarul probelor
Produse auto și pentru bicicliști, disponibile la Lidl săptămâna viitoare
Produse auto și pentru bicicliști, disponibile la Lidl săptămâna viitoare
Simona Halep se desparte de Darren Cahill, antrenorul care a dus-o pe locul 1 mondial
Simona Halep se desparte de Darren Cahill, antrenorul care a dus-o pe locul 1 mondial
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Explicaţiile halucinante ale unui şofer oprit de Poliţie pentru că rula cu 123 de kilometri la oră prin oraş
Explicaţiile halucinante ale unui şofer oprit de Poliţie pentru că rula cu 123 de kilometri la oră prin oraş
Atenţie, şoferi! Anunţul făcut de DRPCIV pe care trebuie să-l cunoască toţi conducătorii auto din România
Atenţie, şoferi! Anunţul făcut de DRPCIV pe care trebuie să-l cunoască toţi conducătorii auto din România
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Simona Gherghe cere ajutorul fanilor. Cu ce problemă se confruntă vedeta de când are copiii la grădiniță: „Mi-e groază” / VIDEO
Simona Gherghe cere ajutorul fanilor. Cu ce problemă se confruntă vedeta de când are copiii la grădiniță: „Mi-e groază” / VIDEO
Dezvăluiri bombă în familia Becali! A avut o amantă și a lăsat-o însărcinată
Dezvăluiri bombă în familia Becali! A avut o amantă și a lăsat-o însărcinată
Chip tuning motorizare diesel vs benzină. Câtă putere poți stoarce din fiecare?
Chip tuning motorizare diesel vs benzină. Câtă putere poți stoarce din fiecare?
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`