INTERVIU | Florin Constantin, angajat STB și primul antrenor al unui fost rapidist:”Am luptat din greu, visul lui e să joace la FCSB”. Întâlnirea cu Becali, propunerea de la Steaua și „țeapa” unui om de încredere al latifundiarului: „Domnule, scrie hoț pe fruntea mea?”

Autor: Daniel Anghel Publicat: 29 Jan. 2019, 22:32 Actualizat: 29 Jan. 2019, 23:31 Special

La finalul unui sezon în care Rapid cucerea Cupa României, în sezonul 2006-2007, ultima din vitrina clubului giuleștean, Cătălin Straton (29 de ani) era promovat la prima echipă a formației bucureștene.

A făcut pasul la FC Vaslui în sezonul 2011-2012, după care și-a trecut în CV alte echipe de primă ligă, precum U Craiova, ACS Poli Timișoara și Dunărea Călărași. ProSport a luat legătura cu primul antrenor al titlularului incontestabil din poarta Dunării Călărași. Florin Constantin are 57 de ani, este angajat la Societatea de Transport București (STB), iar în timpul liber lucrează la viitorul fotbalului românesc.

Domnule Constantin, când l-ați văzut prima dată pe Cătălin Straton?
Eu l-am descoperit, da. Avea 9 ani, am luptat din greu ca să o conving pe mama lui să îl lase la fotbal. Nu-l prea lăsa, era profesoară de matematică și vedea doar carte, să zic așa. A acceptat până la urmă, se răzgândea, mai insistam iar, și tot așa. Până în clasa a opta m-am luptat cu mama lui să-l lase la fotbal. După care, mai departe, s-a făcut mai mare și a început să nu o mai asculte pe mama lui și să mă asculte pe mine, să vină la fotbal. Au început și ofertele, de la Dinamo, Steaua, Rapid, Sportul.

„Speră să joace la FCSB. Ă‚sta e visul lui”

Și?
L-am dat la Rapid. De fapt, mi l-a luat Rapidul, cu „japca” cum ar veni. După aceea, l-am suspendat pe 2 ani. Domnul Dinu Gheorghe m-a contactat la telefon și m-a întrebat cum putem rezolva problema. Am rezolvat-o, a fost toată lumea mulțumită. Și eu, și copilul, și clubul.

Înțeleg că era vorba despre o sumă destul de mică pentru un club atât de mare ca Rapid.
Da, sigur. Este meritul domnului Dinu Gheorghe pentru că a făcut efortul financiar de a-l aduce la Rapid. A văzut că e un copil cu calități deosebite, a considerat că se merită să facă un efort financiar. Straton a participat în următorul an la republicani B, a fost cel mai bun portar al turneului. Speră să joace la FCSB, ăsta e visul lui. Consideră că poate să facă față fără probleme.

Ținea cu ei?
Nu ținea cu ei, a avut o ofertă de la FCSB, trebuie să vă spun lucrul ăsta. Chiar de la Becali! A spus „Nu. Eu vreau să mă duc la Rapid, sunt rapidist”. Eu îi dădeam echipament cu Milisport, cu clubul nostru. El nu-l lua, venea cu echipamentul lui cu Rapid. Era rapidist înfocat. Având în vedere că acum este un fotbalist profesionist, vrea undeva unde să facă performanță.

De la ce vârstă v-ați dat seama că poate să facă pasul în Liga 1?
La 12 ani era deja cu calități deosebite. Exact cum e copilul pe care îl am acum, Guță Andrei îl cheamă, are 9 ani. Tot la 9 ani a început și Straton fotbalul. El a început prima dată jucător de câmp! La un moment dat nu aveam portar la echipă și l-am băgat pe el, știam că se mai prostea așa la echipă, la antrenamente. Am văzut că are calități reale. A dat rezultate pe postul de portar.

Vă considerați ca un părinte pentru el?
Da. Țin la el foarte mult, mă respectă foarte mult. Ținem legătura tot timpul. Au fost niște conflicte atunci când l-am suspendat pe 2 ani și tatăl lui s-a supărat pe mine. A spus că i-am traumatizat copilul, a fost și pe la domnul Mircea Sandu. Dânsul i-a spus că dacă nu se încadrează în regulament, nu are decât să rezolve problema cu omul. Adică cu mine!

Straton v-a rămas recunoscător și în ziua de azi?
Da. E un copil bun, vine mereu la noi, nu stă cu nasul pe sus să spună că el e deja fotbalist și să nu ne bage în seamă. Cum au făcut și alții. Am avut fotbaliști care nu prea ne mai cunoșteau. El, la fiecare sfârșit de an, vine și înmânează diplome și trofee copiilor mei din club.

Ați mai avut jucători care au trecut prin Liga 1. Dumneavoastră sunteți mulțumit cu munca pe care ați depus-o?
E normal, aș putea mai mult. Dar am și serviciu. Eu lucrez, îmi place foarte mult să lucrez cu copiii, nu contează că voi câștiga din asta sau nu. Eu mă simt foarte bine. Eu în weekend dacă nu am o activitate de genul, simt că lipsește ceva.

„Fac în așa fel încât să lucrez mai mult de noapte, ca să pot face ziua fotbal”

Ce îmi puteți spune despre acest mic portar pe care îl aveți și căruia îi prevedeți un viitor frumos?
L-am văzut în parc. În luna iunie, sunt cam vreo opt luni de zile. Era cu un copil, l-am chemat la mine și voiam să-l întreb dacă îi place în poartă. A spus „Da! Veniți să vedeți cum apăr eu”. I-a tras un copil la poartă și i-a rupt mâna.

Chiar atunci.
Exact atunci! Am vorbit cu bunica lui, i-am cerut numărul de telefon. A venit, m-a ascultat. Am lucrat cu el și a acumulat deosebit de mult. Consider că va fi un portar foarte bun. Consider că la grupa de 2009 pe București e cel mai bun.

Sunteți dispus să renunțați la partea financiară dacă ați vedea un copil cu reale calități?
Nu se pune problema, sigur! Eu sunt mândru de un copil care are calități deosebite. Eu stau cu el non-stop, ies în parcuri, lucrăm suplimentar. De sărbători, când toată lumea era la mici, la grătare, eu eram cu el în parc. Îmi place să lucrez! Altă activitate nu am, la serviciu fac în așa fel încât să lucrez mai mult de noapte, ca să pot face ziua fotbal. Mi-am cumpărat și un van ca să-i pot transporta pe copii.

Ați avut vreodată ocazia să fiți antrenor la unul dintre cluburile mari ale Bucureștiului?
La Steaua. La CSA! Cineva de acolo m-a rugat, acum vreo doi ani, să vin antrenor de portari la ei, la toate grupele de copii. Nu am renunțat, ar fi însemnat să renunț la grupele mele. Eu fac aici totul în ritmul meu, o fac de plăcere, nu mă forțează nimeni.

„De față cu mine, Leo Strizu i-a spus lui Militaru ‘Dacă te mai prind cu ăsta pe aici, te dau afară'”

Milisport este clubul dumneavoastră?
Este clubul meu, da. Numele vine de la Militaru Marian Liviu, care era alintat „Mili”. L-a luat Steaua, l-am dus la domnul Becali în birou, mi-a dat dânsul banii pe el. Cu banii ăia eu mi-am schimbat numele clubului, înainte era Voința Temerari. Din 2003 suntem FC Milisport.

El mi-a rămas recunoscător pentru acest gest?
Nu. A întrerupt relația cu mine. Era la naționala României de tineret, cu Torje, cu toți cei de vârsta lui. Era feblețea lui Pițurcă. Îi plăcea foarte mult de el. La U18 sau U19, nu mai știu exact.

De ce a întrerupt relația cu dumneavoastră?
Păi era vorba de 6.000 de euro, cât era grila de formare. Mi-a dat 4.000 de euro și 2.000 a spus că mi dă Leo Strizu, fostul șef al centrului de copii și juniori de la Steaua, pe timpul acela. Acum nu mai e. Nu mi-a dat banii, mă duceam tot timpul pe acolo. Îmi spunea că îmi dă banii în două săptămâni și i-am cerut ceva scris. Nu a vrut, a zis „Ce, domne, scrie ‘hoț’ pe fruntea mea? N-ai încredere în mine?”. Am avut și nu mi-a dat banii.

Nu i-ați mai recuperat nici în ziua de astăzi?
Nu. M-am dus la el să-mi de banii. De față cu mine i-a spus lui Militaru „Dacă te mai prind cu ăsta pe aici, te dau afară. Nu mai ai ce căuta aici”. Eu îl duceam la antrenamente la Steaua, un an de zile l-am dus. De atunci, copilul nu a mai vorbit cu mine. Nu am mai ținut legătura. Straton este singurul cu care mai țin legătura, vine mereu.

Cu excepția lor, ați mai avut jucători care au trecut prin Liga 1?
Alexandru Lazăr. A fost la Steaua. La mine a jucat trei ani. Și Florin Popa, cel mai bătrân. A jucat la Inter Gaz.

Sunteți mulțumit, per total, cu ce ați făcut până acum?
Eu consider că pot mai mult. Mai am vreo doi ani până la pensie la slujba mea. Mă ține pe loc și serviciul, dar ce să fac? De acolo trăiesc. După mă voi axa serios pe fotbal.

Autor: Daniel Anghel Publicat: 29 Jan. 2019, 22:32 Actualizat: 29 Jan. 2019, 23:31 Special
Pe aceeași temă
Din 15 iulie, România revine în Stare de Urgență. Anunțul șocant a fost făcut
Din 15 iulie, România revine în Stare de Urgență. Anunțul șocant a fost făcut
VIDEO Accidentul teribil din Găeşti, filmat de o cameră de supraveghere. Şoferul avea viteză şi a făcut o depăşire riscantă
VIDEO Accidentul teribil din Găeşti, filmat de o cameră de supraveghere. Şoferul avea viteză şi a făcut o depăşire ...
”Vom purta măşti de protecţie ani buni de acum încolo.” Anunţul unui expert în coronavirus şi pandemii
”Vom purta măşti de protecţie ani buni de acum încolo.” Anunţul unui expert în coronavirus şi pandemii
Jucatorul pe care Becali voia 50 de milioane tocmai a fost DAT AFARA! A ramas pe drumuri dupa ce echipa l-a anuntat ca nu mai e in lot
Jucatorul pe care Becali voia 50 de milioane tocmai a fost DAT AFARA! A ramas pe drumuri dupa ce echipa l-a anuntat ca nu ...
Cei mai longevivi fraţi siamezi din lume au murit la 68 de ani. Cum au trăit uniţi în zona abdomenului
Cei mai longevivi fraţi siamezi din lume au murit la 68 de ani. Cum au trăit uniţi în zona abdomenului
Emily Burghelea a rămas cu zonele intime la vedere, în Mamaia! Așa se întâmplă când porți bikini cu 2 numere mai mici
Emily Burghelea a rămas cu zonele intime la vedere, în Mamaia! Așa se întâmplă când porți bikini cu 2 numere mai mici
Volanul pe dreapta, cauza accidentelor! Dovada poliţiei
Volanul pe dreapta, cauza accidentelor! Dovada poliţiei
Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri după ce s-au înregistrat 614 cazuri noi de coronavirus în romania!
Klaus Iohannis, a anunțat primele măsuri după ce s-au înregistrat 614 cazuri noi de coronavirus în romania!
Tocmai acum s-a AFLAT! Bombe cu CIANURĂ sunt plantate PESTE tot în SUA. Pentru ce se PREGĂTEȘTE Guvernul
Tocmai acum s-a AFLAT! Bombe cu CIANURĂ sunt plantate PESTE tot în SUA. Pentru ce se PREGĂTEȘTE Guvernul
Cât costă școala de șoferi în 2020. Prețurile în funcție de categorie
Cât costă școala de șoferi în 2020. Prețurile în funcție de categorie
Arafat, primul anunț privind noua lege a carantinei și izolării! Avertisment pentru români
Arafat, primul anunț privind noua lege a carantinei și izolării! Avertisment pentru români
Elena Udrea, lux pe litoral. Doar camera de hotel a costat 1.200 de lei
Elena Udrea, lux pe litoral. Doar camera de hotel a costat 1.200 de lei
ULTIMĂ ORĂ: Gigantul italian care a deschis a doua fabrică din România şi a angajat oameni în plină criză
ULTIMĂ ORĂ: Gigantul italian care a deschis a doua fabrică din România şi a angajat oameni în plină criză
Gabriela Cristea, în costum de baie. Cum arată după ce a slăbit 25 de kilograme
Gabriela Cristea, în costum de baie. Cum arată după ce a slăbit 25 de kilograme
O șoferiță care conducea un Ford Focus a fost amendată pentru o viteză STRATOSFERICĂ. A activat modul „RACHETĂ”!
O șoferiță care conducea un Ford Focus a fost amendată pentru o viteză STRATOSFERICĂ. A activat modul „RACHETĂ”!
Fetița ei de 6 ani pescuia și a agățat ceva. Mama și fiica au încremenit când au scos „captura”
Fetița ei de 6 ani pescuia și a agățat ceva. Mama și fiica au încremenit când au scos „captura”
Viteză de necrezut, surprinsă de radar: O femeie circula cu 703 km/h într-un orăşel cu 2.000 de locuitori
Viteză de necrezut, surprinsă de radar: O femeie circula cu 703 km/h într-un orăşel cu 2.000 de locuitori
Masuri fara precedent! Iohannis a luat decizia
Masuri fara precedent! Iohannis a luat decizia
Bunăciunile momentului din România. Ele sunt româncele sexy care încing Instagramul!
Bunăciunile momentului din România. Ele sunt româncele sexy care încing Instagramul!
ULTIMĂ ORĂ! Actrița Naya Rivera a fost dată dispărută după ce fiul ei a fost găsit singur pe o barcă. Rivera a devenit cunoscută datorită serialului Glee, dar multe staruri din show și-au găsit sfârșitul tragic după terminarea filmărilor
ULTIMĂ ORĂ! Actrița Naya Rivera a fost dată dispărută după ce fiul ei a fost găsit singur pe o barcă. Rivera a devenit ...
Este oficial: Categoria de persoane care beneficiază de o nouă scutire de impozit pe venit
Este oficial: Categoria de persoane care beneficiază de o nouă scutire de impozit pe venit
Ce complicații poate aduce infectarea cu Coronavirus. Delirul și psihoza se numără printre acestea
Ce complicații poate aduce infectarea cu Coronavirus. Delirul și psihoza se numără printre acestea
Celebra actriță este DISPĂRUTĂ, după ce fiul ei de 4 ani a fost găsit singur pe o barcă
Celebra actriță este DISPĂRUTĂ, după ce fiul ei de 4 ani a fost găsit singur pe o barcă
Lora, blocată de trei luni în Bali, din cauza pandemiei de coronavirus
Lora, blocată de trei luni în Bali, din cauza pandemiei de coronavirus
Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție cu noua inscripționare verde-albastră au intrat în trafic
Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție cu noua inscripționare verde-albastră au intrat în trafic
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare de COVID-19?!
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare ...
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!