INTERVIU | Fața ascunsă a fotbalului. Impresarul Vranjkovic: „Slovan oferise 350.000 de euro pe Mailat, de la Poli. Apoi a sunat la club un avocat care le-a spus să nu dea niciun ban, că îl aduce el liber de contract” | Avocatul răspunde: „N-a fost nicio ofertă”

Redactor:
Matei Udrea
INTERVIU | Fața ascunsă a fotbalului. Impresarul Vranjkovic:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sebastian Mailat, de la ACS Timișoara, ar fi trebuit să ajungă la Slovan Bratislava, pentru 350.000 de euro, dar transferul a căzut după ce un intermediar le-ar fi promis slovacilor că-l aduce pe jucător liber de contract, povestește Vojislav Vranjkovic, fostul jucător de la Dinamo devenit, între timp, impresar.

Discuția cu fostul fotbalist, azi în vârstă de 34 de ani, a pornit după ce, pe măsură ce reporterul a înaintat în documentarea cazului Mailat, a devenit clar că atât reprezentanții ACS Poli, cât și cei ai fotbalistului au avut cel puțin o discuție cu impresarul sârb. Conducătorii grupării bănățene și primarul orașului susțin că Vranjkovic a venit cu o ofertă de la Slovan Bratislava. Reprezentantul fotbalistului Mailat, aflat în litigiu cu Poli, afirmă că, din contră, sârbul i-a promis că-i trimite oferta de la gruparea slovacă, apoi n-a mai dat niciun semn de viață. Semn că totul nu a fost decât „o cheie a vicepreședintelui Bîrlică”.

Cazul, care afectează deja cariera unui fotbalist de 19 de ani abia „răsărit” în sportul de performanță, poate fi considerat emblematic pentru slăbiciunile acestui sport, în special în România. Un club – ACS Poli Timișoara – nu plătește la timp nici măcar salarii derizorii (Mailat avea, în momentul apariției scandalului, 3.800 de lei pe lună), întârzie banii timp de 144 de zile, moment în care apar impresarii și intermediarii în jurul unui tânăr promițător, dar care abia a apucat să joace 6 meciuri (nici acelea integral) în Liga 1.

Ordinea evenimentelor nu este clară, însă aproximativ în același timp apar niște oferte pe numele jucătorului, iar la LPF aterizează un fax prin care un avocat cere, în numele fotbalistului, ca acesta să devină liber de contract. Exact în aceeași zi, clubul plătește restanțele către jucătorul său. Începe o luptă dură între club și intermediari, miza fiind sute de mii de euro dintr-un posibil transfer.

Previzibil, până la urmă, jucătorul nu mai pleacă nicăieri, dosarul eșuează în comisiile federale și cel vizat, în loc să facă un pas în față în carieră, se trezește trecut pe linie moartă la club, în timp ce cazul se tărăgănează săptămână după săptămână.

Vranjkovic: „El, jucătorul, a fost de acord. Dar, vezi, s-a băgat ăsta… Pe urmă, m-a sunat încă unul! Tot așa, nu știu cum se cheamă, el zicea că e avocat…”


Vojislav Vranjkovic a jucat cinci ani în România. Acum este impresar

Mai jos citiți dialogul ProSport cu impresarul Vojislav Vranjkovic, fost fotbalist la Pandurii, Dinamo, Ceahlăul, Tr. Severin și Corona Brașov, astăzi impresar cu firmă la Belgrad.

ProSport: Vojislav?
Vranjkovic:
Da. Vranjkovic.

Salut, te deranjez de la ProSport.
Da.

Voiam să discut cu tine despre cazul fotbalistului de la Timișoara, Mailat.
Da.

„E clar că avocatul acela a aflat de undeva că am vorbit eu cu jucătorul”

Înțeleg că tu urma să intermediezi un transfer la Slovan Bratislava?
Da, da, da. Era decis și clubul. Luni dimineața trebuia să vină oferta clar. Apoi a sunat un avocat, nu știu cine, din Timișoara, și le-a zis să nu plătească niciun ban către Poli că jucătorul vine liber de contract. Și atunci s-a oprit tot acolo. Așa a picat și transferul.

Aha. Discuția asta când a avut loc? Acum?
Nu, nu, nu. Acum o lună. Cu o lună în urmă.

Scuză-mă că insist, dar poți spune când anume, cu precizie? Este important. Înainte sau după 7 august ai venit cu oferta? Atunci a fost înregistrat la LPF memoriul prin care se cere declararea lui Mailat liber de contract…
Nu știu exact să-ți spun acum… Eu cred că nu era băgat memoriul când am vorbit eu cu jucătorul. De ce mi-ar fi dat actele clubul, dacă era deja pe rol procesul la LPF? Dar nu pot să spun 100%. Ce pot eu să spun este că am hârtia semnată de la club, am tot ce îmi trebuie ca să pot să lucrez pentru Slovan Bratislava.

OK.
E clar că avocatul acela a aflat de undeva că am vorbit eu cu jucătorul, poate și jucătorul i-a spus imediat lui… A anunțat și au apărut probleme. Cred că asta e. N-am eu treabă cu Timișoara, dar e păcat și pentru mine, pentru munca mea. Am muncit o lună pentru oferta asta.

Deci, tu ai venit cu o ofertă la Poli, dar cineva, un reprezentant al jucătorului, a sunat în Slovacia, la Slovan, și le-a transmis că aduce fotbalistul liber?
Un avocat, nu știu cine e… Antrenorul e sârb acolo, la Slovan, iar eu îl cunosc pe antrenor, el a vrut jucătorul, clubul a vrut să plătească 350.000 de euro, totul am stabilit, dar dimineața sună avocatul, nu știu cine, și spune „Nu plătiți niciun ban, aduc jucătorul liber de contract!”. Și atunci, cei de la club normal că au spus „de ce să fim proști și să plătim, dacă vine liber?”. Dar uite că nu vine! Uite ce se întâmplă acum.


Notă. Antrenorul echipei Slovan Bratislava este sârbul Ivan Vukomanovic. În vârstă de 40 de ani, acesta a venit la Slovan în 2016, după ce între iunie 2013-noiembrie 2014 a fost antrenor secund la Standard Liege. În intervalul noiembrie 2014-februarie 2015 a fost antrenor principal al grupării belgiene. Din 18 august 2016 este antrenor principal la Slovan.


Din partea jucătorului ai discutat cu cineva?
Pe mine m-a sunat ăsta, cum se cheamă, avocatul lui. A zis că e impresarul lui, nu-i știu numele…

Drapanotis?
Drapanotis, da! Grec! Dar nu e grec…

Nu, este român.
Da, da, da. Drapanotis.

„Le-am spus: Â«Voi stați prin cafenele și eu muncesc! De ce să vorbesc eu cu voi, dacă n-aveți nimic cu jucătorul?»

Și ai discutat cu el?
Nu. Mi-a spus că să mă duc eu la el cu oferta și așa mai departe…

Tu ce i-ai răspuns?
Că eu am vorbit cu Timișoara! De ce să mă duc eu la el, dacă am stabilit deja cu clubul ceva? Și, oricum, am înțeles că nici măcar nu era agentul jucătorului. Era ceva cu avocatură…

Un acord cu jucătorul semnat la notariat?
Exact, exact. Și jucătorul mi-a zis așa: dacă aduce el oferta, pleacă cu el. Dacă nu, nu. Așa mi-a spus Mailat! Eu am venit cu oferta și el să… Păi, i-am spus, „de ce n-ai găsit tu altă soluție? Ai găsit tu Slovan Bratislava? Dacă am venit noi cu Slovan, de ce să te bagi și tu?”.

Tu cu cine ai avut discuția asta, cu jucătorul?
Nu. Eu l-am întrebat pe Mailat ce înțelegere are cu el (n.r. – Drapanotis). Dacă era el agentul lui cu actele, discutam altfel. Dar Mailat mi-a spus că are un contract așa, altceva… Că nu e cum avem noi, cu agenția noastră, să fie contract.

Făcută la notariat.
Deci, Mailat mi-a spus că nu acel om nu era impresarul lui. Dacă el îi aduce ofertă clară, are procente. Eu i-am răspuns: „Bă, băiatule, eu am adus oferta asta și pentru Timișoara, și pentru tine!”. El, jucătorul, a fost de acord. Dar, vezi, s-a băgat ăsta… Pe urmă, m-a sunat încă unul! Tot așa, nu știu cum se cheamă, el zicea că e avocat… Le-am spus: „Voi stați prin cafenele și eu muncesc! De ce să vorbesc eu cu voi, dacă n-aveți nimic cu jucătorul?”.

Înțeleg. Domnul respectiv, Drapanotis, spune că a discutat cu tine, i-ai promis că revii cu oferta, dar n-ai mai dat ulterior niciun semn de viață și nici la telefoane n-ai mai răspuns.
Eu te întreb pe tine: de ce să vin eu la el cu ofertă, dacă el n-are nimic cu jucătorul?

Eu te întreb dacă e adevărat. Tu și domnul respectiv spuneți lucruri diferite.
Dar de ce să-i promit eu lui? Te întreb eu pe tine! De ce? Cine e el? (râde) Eu am spus, discut cu clubul, dar nu i-am spus niciodată lui că vin eu cu oferta.

Am înțeles. Oferta mai e de actualitate?
Nu cred. Au adus un alt jucător. L-au vrut pe Mailat că este tânăr. E de perspectivă. După aceea au adus un jucător liber de contract, dar în vârstă. De 32 de ani. A căzut asta. Dar, eu știu, poate din iarnă revine!


Notă. Există câteva inadvertențe în relatarea lui Vranjkovic. După depunerea memoriului lui Mailat la LPF, Slovan Bratislava a transferat un singur fotbalist: mijlocașul ofensiv David Holtman. Data transferului corespunde descrierii (15 august), dar nu și celelalte elemente date de impresarul sârb. Maghiarul Holtman a fost transferat de la Debrecen, dar nu gratis, ci pe 500.000 de euro și nu are 32 de ani, ci doar 24. El joacă mijlocaș în spatele vârfurilor și nu în bandă, precum Mailat.


Vojislav, tu de când te ocupi de tranzacții de genul ăsta?
De un an și jumătate – doi. Avem agenție la Belgrad.

Și întâlnești des cazuri precum cel al lui Mailat?
Nu foarte des… Eu am o situație foarte clară. Sun jucătorul. Dacă are impresar, discut cu impresarul, cum e normal. Dar, cum e genul ăsta, nu am ce să discut. Și el, dacă era deștept, nu suna la club! Suna la mine sau la altcineva. Împărțeam banii. Dar el a sunat la club. E incredibil așa ceva!

Cine?
Drapanotis! El a scos banii din buzunar și lui, și jucătorului, și mie, și clubului, care l-a format pe Mailat. Și pentru ce? Că oricum nu devine liber. Sau, dacă devine liber, tot nu pleacă acolo. Că fără mine nu poate pleca la Slovan!

Pot publica lucrurile pe care le-am discutat cu tine?
Normal că poți să scrii! Ceea ce am făcut eu, îmi asum! El, ce a făcut, trebuie să recunoască!

În regulă.
Să scrii ce ți-am spus!

OK.
Eu vreau să apară tot în presă, pentru că nu mi-e rușine de nimic! Mie antrenorul de la Bratislava mi-a spus că a sunat avocatul din Timișoara. Avocatul, nu impresarul! De unde să știe el, antrenorul, că era avocatul și nu impresarul? Le-a spus să nu plătească, pentru că aduce el jucătorul liber. Acum, situația e clară. Asta se întâmplă unde apar intermediari fără acte, fără nicio putere. Ei nu știu cum se fac transferurile. Când aud de ceva, se implică și ei. Și uite ce iese, pierde și jucătorul.

Merci.
O zi bună.


Reprezentantul jucătorului spune că apariția lui Vranikovic este „o altă cheie a tovarășului Bîrlică”: „I-am comunicat: «Domnule, așteptăm oferta lui Slovan!». Iar el mi-a zis: «Acum lucrez la asta!». După care nu mi-a mai răspuns la telefon!”

Reacția lui Sorin Drapanotis, reprezentantul jucătorului, a fost foarte tăioasă. Acesta afirmă că apariția lui Vranikovic în peisaj nu este decât o perdea de fum a vicepreședintelui de la Poli, Radu Bîrlică. Atât acesta, cât și primarul Robu, aflați în cârdășie, încearcă să își mascheze incompetența, acuză Drapanotis, care se recomandă a fi un prieten foarte apropiat al familiei lui Mailat.

„N-a fost absolut nimic cu transferul! Iar ei ne-au comunicat că ar exista oferte doar verbal, ulterior depunerii litigiului. Și care nu s-au concretizat deloc. Mi-au dat numărul unui impresar, al lui Slovan, care n-a mai răspuns la telefon. Am vorbit cu dânsul, i-am explicat: «Domnule, eu sunt de acord, sigur că da, foarte bine, dacă se concretizează…». Am vorbit cu impresarul Vranikovic. Iar dânsul vorbea românește cât de cât… I-am comunicat: «Domnule, noi suntem deschiși, nicio problemă, așteptăm oferta lui Slovan în scris, oficială, ștampilată». Iar el mi-a zis: «Domnule, acum lucrez la asta!». După care nu mi-a mai răspuns la telefon! Deci, eu l-am contactat, să văd ce face cu oferta, și nu a mai răspuns la telefon! Nu că nu a avut ofertă, nu a răspuns! Probabil că a fost o altă «cheie» de-a domnului Birlică, nu știu. Mă gândesc că a fost făcută ca să iasă apoi în presă și să spună tot felul de minciuni, că noi n-am vrut, că am avut ofertă și nu știu ce”, povestește Drapanotis cum a decurs episodul legat de oferta de la Slovan Bratislava.

Avocatul subliniază că nu îl mână de la spate interese financiare și arată cu degetul spre primar și spre vicepreședintele clubului timișorean: „Ce vreau să precizez: eu nu vreau să mă îmbogățesc de pe urma lui Mailat. Asta e o foarte mare prostie pe care o repetă tovarășul primar. Primarul este influențat, nu vreau să-l acuz pe dânsul de atâta naivitate… Dar, oricum, nu-i face cinste vocabularul și nici educația nu-i permite să se adreseze în asemenea hal. Pentru că se aruncă singur în derizoriu. Nu înțeleg poziția dânsului. Se erijează într-un fel de patron al clubului? Deci: eu nu vreau să mă îmbogățesc. Au vorbit numai prostii și primarul, și tovarășul Bîrlică. Efectiv, au denaturat complet adevărul. Numai minciuni și dezinformare. Și cu DNA-ul. Ce treabă are DNA?”.

Cazul Mailat este simplu, spune Drapanotis: „Pentru că nu suntem în Coreea de Nord, Sebastian Mailat, fiind jucător profesionist, și-a exercitat un drept. Pe care-l are. Chiar și în România 2017. Atâta tot. Nu s-a întâmplat nimic altceva. Și-a exercitat omul un drept. Și dumneavoastră, și eu avem aceste drepturi. Dacă angajatul nu și-a luat banii cinci luni… Ei (Nicolae Robu și Radu Birlică) maschează incompetența conducerii. Dacă aveau, într-adevăr, ofertele respective, nu cred că își permiteau – sau, cel puțin, un club profesionist, pentru că Mailat are 3.800 de lei pe lună – să nu-i plătească sau să-i dea posibilitatea lui să depună memoriu, să treacă 90 de zile de la neplată. Deci, ei încearcă să mascheze incompetența lor dând vina pe noi și jignindu-ne. E la mintea cocoșului că noi nu aveam cum să fim acești viermi, hoți, corupți, nu știu ce mafioți dacă ei nu greșeau fatal în cazul Mailat. Eu i-am spus și domnului Bîrlică în față: >. Sau… Na, sunt împreună acolo, nu pot să comentez eu alte aspecte”.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Cât timp trebuie ținut semnalul când intri în depășire? Iei amendă pentru așa ceva?
Cât timp trebuie ținut semnalul când intri în depășire? Iei amendă pentru așa ceva?
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen