INTERVIU EVENIMENT | Lobonț: „Mi-a dat două palme peste ceafă și mi-a zis: «Auzi, băi Pisică! Tu crezi că timpul te așteaptă?»”. Antrenorul care l-a băgat în ședință în vestiar și ce spune despre Daum: „Nu e Harry Potter!” | Prima parte

Autor: Mihaela Măncilă Publicat: 07 Apr. 2017, 07:53 Actualizat: 07 Apr. 2017, 17:32 Special

„Toate drumurile duc la Roma” derivă din latinescul „Mille viae ducunt homines per saecula Romam” (O mie de drumuri vor duce întotdeauna oamenii la Roma). Expresia se referă la perioada de glorie a Imperiului Roman, când cele 29 de căi de acces public, ce străbăteau întreg imperiul, aveau același punct final: Roma. Același punct final l-a avut și fostul portar al echipei naționale de fotbal, Bogdan Lobonț. A semnat cu AS Roma pe 1 august 2009 și de atunci s-a dedicat trup și suflet pentru gruparea italiană. Se fac 8 ani de când Lobonț îmbracă culorile romanilor și nu s-a plictisit. Deși are 39 de ani, are aceeași poftă de fotbal ca la-nceputurile lui de la Hunedoara, când juca fotbal la perete și mânca grătar cu cartofi prăjiți. Bogdan Lobonț a acceptat să ne ofere un amplu interviu în care am vorbit din toate câte puțin. „Buongiorno a tutti”, a răspuns la telefon plin de entuziasm.

Bogdan, cum e vremea la Roma?
În ultimele zile a fost frumos, a venit primăvara, e soare, cald. Sunt 25 de grade Celsius.

Simți astenia de primăvară?
Nu se simte, astenia de primăvară e mai degrabă un alibi pe care îl găsim noi în toate lucrurile pe care nu reușim să le facem.

Care este atmosfera la echipă în acest moment?
Suntem destul de triști. Deși am câștigat partida retur cu Lazio cu 3-2 din Cupa Italiei, nu am reușit să mergem mai departe. E o victorie care doare… dar, în același timp, statistica ne ambiționează să tragem tare în continuare. De un an jumătate, de când a venit Luciano Spalletti la Roma, am făcut un salt calitativ important. Suntem a doua echipă în clasamentul European cu cele mai multe „clean sheet-uri” (clean sheet = meci în care portarul unei echipe nu primește gol) și ocupăm tot locul secund în clasamentul general al campionatelor importante în anul calendaristic 2016.

Roma este acum pe locul doi în campionat, vedeți posibil câștigarea titlului sau mai mai degrabă poziția a doua?
Atât timp cât matematica ne permite mergem la titlu, când nu o să ne mai permită matematica acest lucru o să vedem pe ce poziție ne aflăm. Deocamdată pregătim meci după meci și ne dorim să obținem maximum din orice partidă.

„Christoph Daum nu e un Harry Potter care să aibă bagheta magică și să facă minuni, nu e magician”

Aș vrea să vorbim despre prezentul primei reprezentative. Ce părere ai de situația actuală de la echipa națională, unii de la echipă încă mai speră să prindă barajul pentru Mondialul din Rusia, tu ce crezi?
Păi același lucru ca și la noi, la Roma, atât timp cât te ajută matematica trebuie să credem, trebuie să facem tot posibilul să obținem maximum. Cu siguranță toți cei care au jucat și-au dorit să câștige.

Te uiți la toate meciurile echipei naționale?
Normal că mă uit, mă uit și urmăresc nu numai echipa națională, ci și ceea ce se întâmplă în fotbalul din țară. Trebuie să fim conștienți în momentul de față că asta ne este valoarea, noi cred că trăim mai mult din amintiri, din ceea ce a obținut echipa națională în trecut. Ce a fost în trecut a fost în trecut și acum trebuie să vedem ce se va face de acum înainte și să fim conștienți de materia primă pe care o avem la dispoziție.

Dar schimbarea de selecționer cu unul străin este fezabilă pentru fotbalul românesc?
Am spus-o în vară dacă nu mă înșel. Christoph Daum nu e un Harry Potter care să dețină bagheta magică și să facă minuni, nu e magician! Trebuie răbdare și trebuie să fim conștienți că asta este valoarea echipei naționale. Noi vedem doar problemele și se discută doar de problemele care sunt, în loc să se analizeze cum să se rezolve aceste probleme.

Ce părere ai, în presă din România se scrie că dacă Daum nu o să califice echipa la națională… ar trebui să plece!?
Tot timpul a fost așa la echipa națională. A fost diferit în perioada Generației de Aur pentru că atunci nu aveam posibilitatea să urmărim presa, nu era internet, era doar hârtie și nu reușeam să citesc toate ziarele. Acum, la fiecare 10 minute, apare câte o știre ce a spus X despre Y, ce vrea să facă.

Bogdan Lobonț are 85 de apariții în tricoul naționalei, 4 titluri de campion cu Rapid, Ajax și două cu Dinamo. Cu AS Roma a fost de două ori vicecampionul Italiei.

Aș vrea să te întreb ceva. Și să-mi răspunzi într-o secundă. Ai fost mai bun ca Tătărușanu?
Cred că am jucat în perioade diferite și nu suntem toți la fel, suntem diferiți.

Mergem pe aceeași linie și te întreb: ce calități li se potrivesc lui Tătărușanu, Pantilimon, Silviu Lung Jr și Niță dintre următoarele: priză la minge, agilitate, reflexele, ieșirea pe mingi înalte, tehnică, repunerea și jocul cu piciorul, nebunia?
Aici mi-ai enumerat toate calitățile pe care ar trebui să le aibă un portar. Eu cred că sunt conștienți că trebuie să își îmbunătățească fiecare dintre aspectele astea. Portarul e deosebit, e singurul din echipă care are tricoul diferit și care are mănuși, poate să joace mingea și cu mâna.

„Dacă ne uităm acum… nu vreau să supăr pe nimeni… dar sunt echipe de comună!”. Ce spune despre Liga 1 și despre trecut: Rapid și Steaua

Rapid și Steaua au dispărut. Continuă tu de aici!
Îmi pare rău, a dispărut Rapidul, un simbol al României, și numai Rapidul, sunt multe echipe care au dispărut din fotbalul românesc. Dacă ne uităm acum sunt echipe de, nu vreau să supăr pe nimeni, dar sunt echipe de comună. Însă Steaua nu a dispărut, e în liga a 4-a. Probabil dacă Rapid avea în spate ceva minister, poate că a avut Ministerul Transporturilor, dar nu așa de important ca Ministerul de Interne și al Apărării, nu dispărea, avea posibilitatea să reînceapă din liga a 4-a. Și în Italia, Parma a început din liga a 4-a. Au intrat în faliment acum două sezoane și au început din liga a 4-a. Țin minte și când eram la Dinamo în 2001, când m-am întors pentru o scurtă perioadă împrumut de la Ajax tot se vorbea de momentul zero, momentul zero. De atunci cred că de cel puțin 10 ori am auzit momentul zero în fotbalul românesc. Doar viitorul o să ne dea răspuns la aceste momente.

Viitorul lui Hagi?
Vedem ce a făcut Gică la Viitorul, a plecat de la zero.  A construit centrul de copii și juniori, Viitorul lui Hagi este o echipă care îmi place și mă gândesc că viitorul echipei naționale o să se bazeze pe scheletul Viitorului. Este o echipă care crește și dacă e să ne gândim la începutul ei, vedem că Gică a construit tot cu răbdare, cu consistență și acum adună rezultatele.

Crezi că are putere să câștige Liga 1?
Cum să nu!? Are toate cărțile în regulă să câștige, are jucători de calitate, are jucători cu experiență, jucători care au crescut foarte mult în ultima perioadă. Au crescut datorită lui pentru că este o persoană care se implică total, deci cum se spune mănâncă fotbalul pe pâine.  Cred că nu aș obosi niciodată să vorbesc cu Gică despre fotbal. Când avem posibilitatea și ne întâlnim vorbim numai de fotbal, fotbal fotbal fotbal. Este o persoană extraordinară, o persoană care cunoaște foarte bine fotbalul și are idei foarte clare

Pe Ianis l-ai văzut evoluând?
Ianis, cum să nu!? L-am văzut în câteva meciuri cu Primavera lui Fiorentina. Deci este un pas înaintea celorlați. Are calități extraordinare. Pentru mine e unul dintre cei mai buni tineri jucători români pe care îi are România. E și Răzvan Marin care a crescut foarte mult și are calități extraordinare. A făcut foarte bine că s-a dus într-un campionat unde poate să crească și mai mult. Și nu doar ei, mai sunt jucători tineri care promit

Dacă am vorbit de Ianis, să te întreb și de colegul lui de la Fiorentina, Tătărușanu, ce mai scrie în presa din Italia? Pleacă de la echipă?
Din punctul meu de vedere și din câte am văzut, nu o să plece de la Fiorentina, este văzut foarte bine la Firenze. Este un jucător important pentru Fiorentina și din punctul meu de vedere o să continue.

Lobonț și-a început cariera de portar la Corvinul Hunedoara. De acolo a ajuns la Rapid, echipă care a fost rampa lui de lansare în fotbalul European. Poreclit și Pisica a ajuns la Ajax la începutul anului 2000, unde a jucat 5 sezoane. Din Amsterdam a plecat în Firenze la gruparea viola, iar în 2007 s-a întors în țară în Ștefan cel Mare. Pentru Dinamo a jucat 2 ani. În 2009 a semnat cu AS Roma și mai are încă un an și jumătate de contract cu formația romană.

Cel mai dificil adversar, golul lui Goian și cine sunt cei doi atacanți peste Neymar, Messi și Ronaldo

Îți propun să trecem, pe finalul primei părți a interviului, la penalty-uri? Ești de acord?
Mai exact?

Îți adresez o serie de întrebări – ca dintr-un interviu fulger – la care nu ai prea mult timp de gândire. Trebuie să-ți alegi colțul!
Sau aștept. Să începem!

Care este meciul care-ți va rămâne pentru întotdeauna în minte și în suflet?
Meciul cu Olanda de la Constanța când am câștigat 1-0, gol Goian. Atunci am făcut un pas important pentru calificarea la EURO în 2008. Am jucat pe o vreme urâtă. O să-mi rămână în minte și în suflet.

Cel mai puternic jucător pe care l-ai avut în față?
Au fost cam mulți. Nu au fost Neymar, Messi și Ronaldo, dar Șevcenko și Inzaghi… Da!

Stadionul tău preferat?
Stadionul preferat este Olimpico, atunci când fierbe.

„Țin minte Guardiola după ce a câștigat primul campionat cu Barcelona a rămas pe teren cu secundul lui. La conferința de presă l-au întrebat ce a discutat pe teren, iar el a zis că singurul lucru pe care poate să-l spună este că se pregătește pentru că știe că o să vină și ziua în care o să piardă”

Cel mai bun jucător lângă care ai evoluat?
Cristi Chivu. Este un jucător cu o inteligență extraordinară și cu o viziune în teren cum rar am văzut.

Care este cel mai bun antrenor cu care ai lucrat ?
E o întrebare dificilă. Nu vreau să îți dau un răspuns standard că am avut de învățat de la toți, dar așa este. De la toți am învățat câte ceva, am furat câte ceva. Asta mi-a plăcut mie, „să fur” și să îmi iau notițe de la fiecare. De la un antrenor cum trebuie să te comporți, de la un antrenor cum să rezolvi o situație tactică în faza defensivă, de la un antrenor cum să rezolvi o situație tactică în faza ofensivă, de la unul cum să gestionezi clubul. Toți aceștia, puși laolaltă, formează antrenorul perfect. Îți dau un nume de antenor cu care am lucrat la Corvinul Hunedoara, Gabi Stan, care m-a învățat un lucru. În al doilea sezon la Corvinul Hunedoara m-a chemat la el în cabină, mi-a dat două palme peste ceafă și mi-a zis: „Auzi, băi Pisică, tu ce crezi? Că timpul te așteaptă? Nu te așteaptă băi băiatule nimeni. Știi cum trece pe lângă tine?”

Cine câștigă Liga 1? FCSB sau Viitorul?
Merg pe mâna Viitorului. Am mare încredere că poate să câștige campionatul, are toate cărțile în regulă și nu trebuie să aibă niciun fel de presiune.

Dar Liga Campionilor?
Asta este o întrebare care e cam greu de prevăzut. Aș vrea să câștige și Barca, și Real Madrid! Și Bayern, dar din păcate nu se poate. Va fi dificil, sunt Juventus – Barcelona (n.r. – 11 aprilie – 19 aprilie), Bayern – Real (n.r. – 12 aprilie / 18 aprilie) două finale în sferturi.

Messi sau Ronaldo?
Amândoi. Îi prefer pe amândoi pentru că au un talent extraordinar.

Mourinho sau Guardiola?
Aici pot să-ți dau eu Ferguson și Ancelotti, antrenori extraordinari care au câștigat multe în fotbalul European. Țin minte Guardiola după ce a câștigat primul campionat cu Barcelona a rămas pe teren cu secundul lui. La conferința de presă l-au întrebat ce a discutat pe teren, iar el a zis că singurul lucru pe care poate să-l spună este că se pregătește pentru că știe că o să vină și ziua în care o să piardă. Și asta m-a făcut să înțeleg că fotbalul e un joc de erori și cine face mai puține erori și gestionează mai bine erorile câștigă. De asta cred că Guardiola a câștigat atât de multe trofee.

CITEȘTE SĂ‚PTĂ‚MÂNA VIITOARE pe www.prosport.ro A DOUA PARTE A INTERVIULUI CU BOGDAN LOBONȚ

 

Autor: Mihaela Măncilă Publicat: 07 Apr. 2017, 07:53 Actualizat: 07 Apr. 2017, 17:32 Special
Pe aceeași temă
Scandal! CRBL si Oase s-au certat de la bani, după ce au câștigat ”Asia Express”
Scandal! CRBL si Oase s-au certat de la bani, după ce au câștigat ”Asia Express”
Ce l-a impresionat pe CTP la jocul Simonei: „Numai Halep poate să facă asta. E pentru a doua oară regina deşertului“
Ce l-a impresionat pe CTP la jocul Simonei: „Numai Halep poate să facă asta. E pentru a doua oară regina deşertului“
Câți bani a câștigat Simona Halep după ce a cucerit trofeul WTA Dubai! Suma importantă primită din partea organizatorilor
Câți bani a câștigat Simona Halep după ce a cucerit trofeul WTA Dubai! Suma importantă primită din partea organizatorilor
Infern pe autostradă: Un camion cisternă care transporta 15.000 de litri de kerosen a explodat - VIDEO
Infern pe autostradă: Un camion cisternă care transporta 15.000 de litri de kerosen a explodat - VIDEO
BREAKING NEWS | Un club URIAS este gata sa faca oferta pentru Ianis! Prestatiile din tricoul lui Rangers i-au CONVINS! Unde poate ajunge in vara
BREAKING NEWS | Un club URIAS este gata sa faca oferta pentru Ianis! Prestatiile din tricoul lui Rangers i-au CONVINS! Unde ...
Dieta de antrenament a lui James LeBron
Dieta de antrenament a lui James LeBron
Care este mai tare: 4WD de la Dacia sau quattro de la Audi? Momentul adevărului
Care este mai tare: 4WD de la Dacia sau quattro de la Audi? Momentul adevărului
SCANDALOS! Andreea Berecleanu, făcută praf de o fostă colegă. Ce a putut să spună
SCANDALOS! Andreea Berecleanu, făcută praf de o fostă colegă. Ce a putut să spună
Aventura amuzantă a unui câine care s-a predat la Poliţie. Ce „infracţiune“ a comis
Aventura amuzantă a unui câine care s-a predat la Poliţie. Ce „infracţiune“ a comis
LOVITURĂ de teatru! Toate sondajele s-au dat peste cap. Cine ar câştiga Primăria Capitalei dacă duminică ar fi alegerile
LOVITURĂ de teatru! Toate sondajele s-au dat peste cap. Cine ar câştiga Primăria Capitalei dacă duminică ar fi alegerile
Cu un singur BĂRBAT se poate REPOPULA planeta în doar şase luni. 50 de lucruri neobişnuite pe care nu le ştiai despre tine
Cu un singur BĂRBAT se poate REPOPULA planeta în doar şase luni. 50 de lucruri neobişnuite pe care nu le ştiai despre ...
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
VIDEO | Ups, s-a văzut TOT! O superbă prezentatoare TV a rămas GOALĂ în faţa tuturor
VIDEO | Ups, s-a văzut TOT! O superbă prezentatoare TV a rămas GOALĂ în faţa tuturor
Lovitură din România pentru Meghan Markle și prințul Harry! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Lovitură din România pentru Meghan Markle și prințul Harry! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Simona Halep era accidentată! Tatăl sportivei a dezvăluit TOT! Ce s-a întâmplat înainte de finală
Simona Halep era accidentată! Tatăl sportivei a dezvăluit TOT! Ce s-a întâmplat înainte de finală
Andreea Balan, Daniela Crudu 2? Ce i-a facut George Burcea. ABIA ACUM S-A AFLAT: „E zdrobita”
Andreea Balan, Daniela Crudu 2? Ce i-a facut George Burcea. ABIA ACUM S-A AFLAT: „E zdrobita”
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
Avem primele imagini cu Carla’s Dreams fără mască, pe scenă
Avem primele imagini cu Carla’s Dreams fără mască, pe scenă
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL [FOTO]
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL ...
Cum a ajuns un judeţ din România să aibă cel mai mare buget din istorie
Cum a ajuns un judeţ din România să aibă cel mai mare buget din istorie
HOT | Nebunie totală în faţa camerelor. Cea mai sexy sportivă, goală şi fără inhibiţii
HOT | Nebunie totală în faţa camerelor. Cea mai sexy sportivă, goală şi fără inhibiţii
Luminița și Vasile s-au căsătorit fără să știe că sunt frați. Au făcut doi copii și acum trebuie să răspundă în fața instanței
Luminița și Vasile s-au căsătorit fără să știe că sunt frați. Au făcut doi copii și acum trebuie să răspundă ...
ANUNȚUL MOMENTULUI! S-AU CĂSĂTORIT ÎN SECRET! Care a fost detaliul care i-a dat de gol! Am crezut că e mai simplu pentru public să înțeleagă relația dintre noi
ANUNȚUL MOMENTULUI! S-AU CĂSĂTORIT ÎN SECRET! Care a fost detaliul care i-a dat de gol! Am crezut că e mai simplu pentru ...
SE ANUNȚĂ NUNTA ANULUI! Cu cine a înlocuit-o cel mai râvnit burlac pe Andreea Mantea
SE ANUNȚĂ NUNTA ANULUI! Cu cine a înlocuit-o cel mai râvnit burlac pe Andreea Mantea
Vremea în martie! ANM dă peste cap prognoza. Când vine de fapt primăvara?
Vremea în martie! ANM dă peste cap prognoza. Când vine de fapt primăvara?
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut multe altele'
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut ...
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii