INTERVIU | Doctorul Mihai Pîrvu, președintele „Aristocraților”: „Susținem proiectul CS Rapid, ne asociem cu Mișcarea Feroviară. Horia Manoliu e de rea-credință. AFC Rapid datorează 900.000 de dolari Corvinului”

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

În sânul mișcării rapidiste s-au conturat, în ultimele zile, două tabere, iar din toamnă în Liga 5 a Bucureștiului vor exista, foarte probabil, două echipe: AFC Rapid, suspectată că ar fi controlată din umbră de George Copos, și Mișcarea Feroviară Rapid, formație susținută de Ministerul Transporturilor, Clubul Sportiv Rapid și personalitățile din Clubul Aristocratic. Deocamdată este neclar nici care dintre cele două formații va juca pe stadionul Rapid și nici către cine se vor îndrepta suporterii.

ProSport a stat de vorbă cu doctorul Mihai Pîrvu, președintele Clubului Aristocratic Rapid, care a tranșat definitiv poziția asociației care grupează personalitățile cu afinități pentru gruparea din Giulești. Medicul s-a consultat cu apropiații din Consiliul de Conducere și a anunțat-o vineri pe Vali Caciureac, președinta Clubului Sportiv, că aderă total la proiectul acesteia și susțin necondiționat Clubul Mișcarea Feroviară Rapid, care va prelua palmaresul din perioada 1923-1994.

Doctorul Pîrvu a ținut să transmită, prin intermediul ProSport, un mesaj pe care-l consideră foarte important: cei vinovați de asasinarea economică a Rapidului „să știe că noi știm”. În același timp, președintele CAR a atacat dur AFC Rapid, grupare despre care a dezvăluit că e înglodată în datorii, și acuzându-l pe Horia Manoliu, președintele grupării, că l-a mințit în față.

Interesant este că președintele CAR – care luni se va întâlni cu Vali Caciureac pentru a pune la punct detaliile colaborării cu Clubul Sportiv – a refuzat să pronunțe numele lui George Copos, fostul patron. L-a pus însă în antiteză cu adversari ai Rapidului, cum ar fi Cornel Dinu și Victor Pițurcă, aceștia purtându-se decent și reținut în toată perioada în care Rapid a traversat tragedia prăbușirii în faliment.

ProSport: Domnule Pârvu, vineri aștepta un răspuns de la dumneavoastră Vali Caciureac, președinta Clubului Sportiv Rapid…
Mihai Pîrvu: Da, corect. Vineri a avut răspunsul meu ferm. Clubul Aristocratic Rapid, ca instituție, susține necondiționat reîntoarcerea Rapidului la părinții spirituali, adică la Clubul Sportiv Rapid. Să vă spun de ce. În afara argumentului istoric, pe care îl știe toată lumea – să ne amintim că Mihail Kogălniceanu spune „la vremuri noi, oameni noi”, iar în Biblie Mântuitorul Iisus Hristos spune „nimeni nu pune vin nou în butoaie vechi” -, argumentul contemporan nouă este opinia celui mai mare antrenor român în viață, Mircea Lucescu. Acesta a spus fără ezitare și consecvent că Rapid trebuie să se întoarcă, mai ales în acest moment critic, la Ministerul Transporturilor.

Asta înseamnă o asociere cu…
…Clubul Mișcarea Feroviară. Exact.

„AFC Rapid, care fusese băgată în faliment în 2006 și datorează 900.000 de dolari Corvinului, preia automat sigla, palmaresul și însemnele de la Rapid SA!”

Vi s-a propus și o asociere cu AFC Rapid?
Vă spun cum s-au desfășurat lucrurile. Pe la începutul lunii iulie, undeva, în prima săptămână, l-am invitat la mine acasă pe domnul Horia Manoliu. Eram cu o parte a Consiliului Director al Clubului Aristocratic, cei care erau în București la acea oră. L-am întrebat pe domnul Horia Manoliu câteva chestiuni pe care vi le spun acum.

Da.
Cum de a ajuns dânsul deținătorul mărcii Rapid? Mi-a răspuns că îl cunoștea Copos de când lucrau împreună și că i-a propus din decembrie anul trecut. Bun… Ca să aflu că, de fapt și de drept, dânsul nu este singurul deținător al AFC. Este împreună cu încă un domn și cu Octav Cobzărean (n.r. – om de afaceri apropiat de George Copos). Deci tu vii la mine acasă și îmi spui că ești singurul deținător și eu aflu că nu e adevărat? Păi, domnule, asta este nu minciună prin omisiune, nu este impolitețe, este rea-credință cu bună-știință! Deci tu mă induci în eroare!

Cine e al treilea deținător al AFC Rapid?
Nu știu. Însă ceea ce știu este că în Statutul actualului Rapid SA se specifică în mod explicit și clar: în cazul în care, din motive diverse, Rapid SA intră în faliment, automat sigla, palmaresul și însemnele revin de drept la AFC Rapid. AFC Rapid care fusese băgată în faliment în 2006! AFC Rapid care este datoare 900.000 de dolari Corvinului Hunedoara! AFC Rapid care se înscrie acum și aflu că mai are niște datorii! Undeva, la câteva zeci de mii de euro. Dar problema nu este legată de aceste detalii care țin de anecdotica evenimentelor. Criteriile fundamentale care m-au dus la această decizie de a susține reînființarea Rapidului în colaborare cu Clubul Sportiv și sub egida Ministerului Transporturilor sunt cele pe care le-am amintit. Totodată, aș vrea să vă spun că nu pot, sub nicio formă, să fac un hiatus, o ruptură, un dezastru din exterior. Să zicem că există, la ora aceasta, o ipoteză de lucru, Până la acest moment știu de la doamna Caciureac că palmaresul de la înființare, din 1923, și până în 1994 este la Clubul Sportiv Rapid. Domnule, în acest moment eu vă spun, sunt om la 62 de ani, am prins perioada anilor ”60-”70, când Rapid era în România cea mai iubită echipă de fotbal. Imnul Rapidului, scris de Adrian Păunescu, a fost o fotografie a sufletului rapidist din acele vremuri. Deci, dacă vreți, și argumentul sentimental este să mă duc înapoi, la origini. Cum să pornesc la drum cu niște persoane care astăzi au umori insipide, mâine incolore și poimâine inodore? Și vă rog, în numele deontologiei dumneavoastă profesionale, și cunoscându-vă ca pe un om onest, vă rog să rețineți textual ceea ce vă spun acum.


Articolul 26 din Statutul actualei societăți, care acum e în lichidare, a fost introdus de Copos – după informațiile ProSport – în 2010. La acest articol a făcut referire doctorul Pîrvu

„Rapid a fost asasinat economic la ordin. Spun asta pentru ca să știe cei care au făcut asta că noi știm”

Vă rog.
Rapid a fost asasinat economic la ordin!

De către cine?
Nu e momentul să detaliez.

La ordinul cui? Politic?
A fost asasinat economic la ordin. Am murit greu. Este o onoare pentru noi că am murit după trei ani și jumătate. Ne-am luptat până la capăt.

Considerați că a fost ordin politic? Sau de altă natură?
Nu vreau să detaliez. Dar atât pot să spun, că există date concrete că Rapid a fost asasinat economic la ordin. Nu a fost rodul unui management prost, al unor atitudini dubioase. Este ceva… Dar nu este momentul acum. Primum vivere deinde philosophari. Acum trebuie să trăim. O să vină vremea…

Să și filozofați.
Da. Dar să știți că am vrut să spun acest lucru pentru ca cei care au făcut asta să știe că noi știm!

Interesant.
Deci să nu aibă cumva cineva impresia că suntem ușor de dus.

OK. Din acest moment, odată clarificată această opțiune de a merge cu Clubul Sportiv, cu Ministerul Transporturilor, mai departe aveți un plan? Înțeleg că înscrierile în Liga 5 se încheie pe 19 august, după cum afirmă Lumânare, președintele AMFB.
Da. Luni mă întâlnesc cu doamna Vali Caciureac. Ne vom descurca. Aș vrea să vă mai spun ceva. Să știți că suntem indignați de mârșăvia unor oameni care… Și mă opresc aici. În schimb, pot să spun că apreciem faptul că, de exemplu, Cornel Dinu a stat în expectativă sau a comentat într-un mod elegant. Faptul că adversari de tradiție față de care suporterii de la Tribuna I s-au purtat urât, vă aduceți aminte acele atitudini absolut inacceptabile, pe care la momentul respectiv eu le-am amendat, numai că s-a vrut, a fost un interes să se mențină acea teroare asupra băncii de rezerve a oaspeților. Vreau să vă spun că acei oameni au dat dovadă de bun-simț acum. Ați văzut că Pițurcă, el a luat, săracul… Îmi aduc aminte, în ajunul Paștelui, când ne-au bătut pe Giulești în 2003, ce scuipați și ce înjurături… Cornel Dinu, care a fost scuipat și înjurat, deși Cornel Dinu nu a avut niciodată nimic cu gruparea Rapid. El a avut ce a avut cu patronul din acea vreme. Deci nu pot să nu observ că s-au purtat ca niște adversari în terenul de sport, dar nu ca niște dușmani.

Oameni care ne-au fost adversari au fost, până la urmă, corecți. În timp ce alții, care au stat mai mult pe aici și au învățat Glasul roților de tren, dar l-au învățat așa, papagalicește”


Fără să-l numească direct, președintele Clubului Aristocratic Rapid l-a pus pe Copos în antiteză cu persoane din afara clubului, care s-au purtat corect cu gruparea feroviară. Copos ar fi în spatele AFC Rapid, grupare condusă de apropiați ai săi și înscrisă în Liga 5. FOTO: ProSport

E ciudat că AFC Rapid, entitate despre care oameni diferiți mi-au spus că l-ar avea în spate pe George Copos, revine în activitate după ce tot Copos a băgat Rapid în insolvență și l-a lăsat cu 29,5 milioane de euro datorii?
Pot să vă spun un singur lucru – evit să pronunț numele fostului patron care ne-a băgat în insolvență în decembrie 2012: îmi aduc aminte că a fost adus președinte la Rapid, undeva, la începutul anilor 2000, nu mai știu exact, Giovani Becali.

Îmi aduc aminte.
În 2004 a fost asta. Dacă vă aduceți aminte, eu am avut un război mediatic cu Giovani Becali. Dar pot să vă spun că Becali, în limitele regulamentului de fair-play pe care și l-a asumat, l-a respectat. Deci Giovani Becali a adus la Rapid niște jucători care au jucat în Europa, și când a plecat de la Rapid, în vara lui 2004, a lăsat clubul la cheie, fără nicio datorie, și și-a luat toți jucătorii pe care i-a adus. Iar antrenorul pe care l-a adus atunci, Dan Petrescu, s-a dovedit a fi un antrenor de mare succes. Deci, până la urmă, puteți face dumneavoastră comparația, nu mai e cazul să o fac eu. Deci, cum s-a comportat unul care a venit din postura de dinamovist pentru 6 luni, a preluat ceva și a lăsat la cheie. A lăsat o grupare la cheie. Nicio datorie, nimic. Deși a avut un război cu mine, am avut discuții contradictorii cu el, dar în limitele unui cod de conduită pe care și l-a asumat și pe care vreau să vă spun că l-a respectat.

Da.
Adică a spus: domnule, eu ăsta sunt. Șase luni nu aveți decât să mă suportați. Dar eu vă promit atâtea lucruri. Pe toate le-a respectat. Deci, pentru mine, asta e problema. Oameni care ne-au fost adversari au fost, până la urmă, corecți. În timp ce alții, care… Au stat mai mult pe aici și au învățat „Glasul roților de tren”, dar l-au învățat așa, papagalicește. Deci, mai departe nu vreau să… Ă‚sta era mesajul: să știe că știm. Pentru că știu cine va citi, știu că nu le va cădea bine și știu că n-au ce să facă. De aceea și vă spun. E clar că a fost o acțiune comandată. Deci nu acțiunea unui criminal sau a mai multor criminali în serie. A fost o acțiune comandată, executată, numai că n-am vrut să murim. Trei ani și jumătate n-am vrut să murim. Ei bine, au reușit, până la urmă, să ne omoare. Deocamdată nu rămâne decât să preluăm moștenirea și să revenim. Obiectivul nostru, chiar dacă plecăm din Liga 5, e ca în 2020 să fim în Liga 1. Adică inaugurarea noului Stadion Giulești să ne prindă și pe noi participanți de gală la fotbalul românesc.

Probabil că, dacă reușiți să obțineți și sursele de finanțare…
În planul nostru e prins acest punct. Mă rog, pentru Liga 5, Liga 4 și Liga 3 suntem, să zicem, în situația de a putea gestiona lucrurile.

Rapid are un mare avantaj. Suporterii asigură o stabilitate financiară importantă.
Da. Probabil că vom deveni interesanți: De fapt, din ceea ce simțim și ni se transmite pe diverse canale, sunt oameni care urmăresc cu interes inițiativa noastră.

 

Pe aceeași temă
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
O bunică din Gorj a bătut recordul de viteză, pe E85, în judeţul Buzău
O bunică din Gorj a bătut recordul de viteză, pe E85, în judeţul Buzău
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi a drogurilor
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi a drogurilor
Lupta stransa intre Sevilla si Lazio pentru transferul lui Ianis Hagi! Oferta de ultima ora facuta de spanioli
Lupta stransa intre Sevilla si Lazio pentru transferul lui Ianis Hagi! Oferta de ultima ora facuta de spanioli
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari de soare
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari de soare
Gică Hagi a divorțat. Care a fost motivul și câți bani a fost obligat să-i plătească soției
Gică Hagi a divorțat. Care a fost motivul și câți bani a fost obligat să-i plătească soției
Descoperire uriașă despre vaccinul Pfizer! Toți cei care s-au vaccinat cu el trebuie să știe
Descoperire uriașă despre vaccinul Pfizer! Toți cei care s-au vaccinat cu el trebuie să știe
Preotul din Călărași, îndrăgostit de o fată de 14 ani, o sfătuia să facă videochat pentru că arată bine. Cum a reacționat când mama fetei l-a confruntat
Preotul din Călărași, îndrăgostit de o fată de 14 ani, o sfătuia să facă videochat pentru că arată bine. Cum a reacționat când mama fetei l-a confruntat
Românii care pot ieși şi după ora 22.00 fără restricții. Anunțul făcut de autorități
Românii care pot ieși şi după ora 22.00 fără restricții. Anunțul făcut de autorități
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Lovitură la Antena 1 de Paște! Răzvan Simion rupe frăția cu Dani Oțil  și se mută la alt post TV. Detalii BOMBĂ
Lovitură la Antena 1 de Paște! Răzvan Simion rupe frăția cu Dani Oțil și se mută la alt post TV. Detalii BOMBĂ
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca să fie sigur că-l remarcă vecinii
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca să fie sigur că-l remarcă vecinii
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om din lume
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om din lume
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Povestea tristă a co-fondatorului Dogecoin. Și-a vândut criptomonedele pentru o mașină second-hand
Povestea tristă a co-fondatorului Dogecoin. Și-a vândut criptomonedele pentru o mașină second-hand
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Triunghi amoros, sfârşit la tribunal. Amanta a dat soţia în judecată, pentru că i-a stricat imaginea pe Facebook
Triunghi amoros, sfârşit la tribunal. Amanta a dat soţia în judecată, pentru că i-a stricat imaginea pe Facebook
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie