INTERVIU | Dinamo, Balotelli, matematica și ciorba de fasole. „Cosmin mi-a zis că italianul l-a împins la gol. Și-a dorit Real, Real are”. Discuție cu Pavel Moți, tatăl unicului fotbalist român din Liga Campionilor

Redactor:
Andru Nenciu
INTERVIU | Dinamo, Balotelli, matematica și ciorba de fasole.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • ProSport a stat de vorbă cu Pavel Moți, fost jucător în Divizia C, actual inspector la Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Reșița
  • Tatăl unicului jucător român prezent în grupele Champions League povestește faza cheie a duelului dintre fundașul lui Ludogoreț și italianul Balotelli și crede că locul al treilea în grupa B a devenit un obiectiv realizabil în contextul jocului etalat de Basel cu Real Madrid (1-5)
  • O discuție fulger cu părintele care va merge etapa viitoare, pe 1 octombrie, la meciul bulgarilor de la Sofia cu Real Madrid, trece și printr-o perdea de fum, și prin mirosul puternic dintr-o bucătărie în care fierbe la foc mocnit un cazan de ciorbă de fasole.
  • „Exagera Cornel Dinu. Nu avea cum să fumeze Cosmin trei pachete într-o zi”, susține tatăl fostului dinamovist
  • Pe când era copil, la un meci jucat în Borlovenii Noi (Caraș Severin), satul de origine al tatălui, Cosmin a parat un penalty executat de fostul fotbalist de la FC Olt Scornicești, Otiman
  • Echipa bulgară Ludogoreț Razgrad, cu Cosmin Moți titular, a fost învinsă, marți, în deplasare, cu scorul de 2-1 (0-0), de formația engleză FC Liverpool, în prima etapă a grupei B a Ligii Campionilor. Fostul dinamovist a jucat tot meciul pentru Ludogoreț Razgrad. Golurile gazdelor au fost marcate de Balotelli ’82 (primul gol în tricoul „cormoranilor”) și Gerrard ’90+3 din penalty, în timp ce pentru oaspeți a înscris Dani Abalo, în minutul 90+1.

Și-a lărgit fața a zâmbet când și-a văzut fiul în Liga Campionilor, dar nu e meci în care să nu transpire abundent. În fotoliul generos de acasă ori pe stadion. Pe vreunul dintre scaunele de plastic generatoare de dureri lombare care exacerbează o spondiloză dușman de clasă. Dar nu mai contează fleacurile. Pentru un părinte în ochii căruia strălucește satisfacția dată de o bucurie fără margini a fiului, 93 de minute sau 120 plus-plus devin drogul pus în câmpul vizual o dată la două săptămâni. Și nu. N-ați ghicit. Lui Pavel Moți nu i se potrivește refrenul cu „n-ai eMOȚIi”. Pentru că simte până în străfundul inimii cum fiul său îi oferă meci de meci porția de E-uri. Porția de E-moții.


Să fiți tatăl unicului fotbalist român prezent în grupele Champions League e… continuați dumneavoastră de aici…
E  o mândrie să fiu tatăl unicului jucător român prezent în această ediție a Ligii Campionilor, știți cum e… trimiți de mic copilul la fotbal și îndrăznești să mai și visezi cu ochii deschiși la vremea în care copilu” va ajunge să fie aplaudat sau contestat la un asemenea nivel. Te hrănești cu scenarii, meciuri imaginare, până când ți se împlinesc visurile. Atunci cum să nu prind și eu energie să mai joc din când în când la țară…

La Cupa „Iosif Rotariu”?
Da, la noi, în Reșița, în Borlovenii Noi sau în satele vecine. Eu și Iosif și Ilie Rotariu suntem consăteni. Am jucat și eu până la Divizia C, fiul meu a realizat și visul meu… Deși soția mea (n.r. – Viorica, 53 de ani) nu prea vedea cu ochi buni fotbalul.

De ce?
Lucrează în învățământ ea și ar fi vrut ca fiul nostru să se țină mai mult de carte. Până să evolueze Cosmin la cel mai înalt nivel ea nici nu pășise pe un teren de fotbal. Și partidele lui Cosmin le vedem în camere separate, dar și mie îmi place să le vizionez în liniște. Când vin la noi rude sau prieteni, se schimbă datele problemei. Soția mea îl așteaptă mereu acasă mai cu o vorbă bună, mai cu o ciorbă de fasole.

E preferata lui ciorba lui de fasole?
Da, da.


Nu e specialitatea lui Moți foarfeca laterală, dar când o execută, o face fără cusur. Foto: ProSport

„Când pierdea un meci, mă ruga pe mine să ies la magazin să cumpăr o pâine”

Dacă ar fi să comparați perioada Dinamo cu actuala perioadă, cum ați face-o?
E mult mai degajat fiul meu din momentul în care a plecat de la Dinamo, vine o vreme în care trebuie să faci o schimbare în viață, în carieră, iar el a făcut-o la timpul potrivit. Au fost lucruri frumoase în Ștefan cel Mare, veneam și eu la 5-6 partide pe an, dar mai apăreau și momente neplăcute. Când pierdea un meci, era atât de supărat că nici nu mai voia să iasă din casă și mă ruga pe mine să ies până la magazin să cumpăr o pâine. A  rămas în relații bune cu mulți oameni de la Dinamo, domnul Nicolae Badea chiar l-a sunat după calificarea în grupele Ligii Campionilor.

Pare că se află de-o viață la Razgrad. Cum și ce l-a făcut să se adapteze?
Neașteptat de bine, chiar și pentru mine a fost o surpriză. I s-a spus de la început că atunci când va prinde un meci bun, nimeni nu-l va mai scoate din echipă doi ani de zile. Patronii echipei, frații Domuschiev, sunt foarte serioși. Dacă ți-au promis 2 lei, 2 lei îți dau.

Cam puțin…
Vorba vine. Dar să știți că el s-a scos cu matematica de multe ori.

De ce cu matematica? Moștenire pe linie paternă?
Asta i-a plăcut cel mai mult de la școală, a făcut Liceul Economic din Reșița, iar din clasa a 11-a a trecut la un liceu cu profil sportiv. I-au plăcut și baschetul, și handbalul, dar matematica i-a rămas aproape de inimă.

Sunteți inspector la Direcția Taxe și Impozite din Reșița, ați jucat vreodată rolul de impresar pentru fiul dumneavoastră?
Nu, nu, niciodată.

Dar acum cine îl reprezintă?
A fost reprezentat de frații Becali, acum nu mai știu exact…

„Atmosfera ostilă îl motivează, înjurăturile îi dau un imbold

Cosmin e tipul de jucător pe care fanii echipei adverse îl iau des în colimator. Există vreun stadion din lumea asta unde nu s-a simțit deloc confortabil și ce a simțit pe Anfield Road?

Când era la Dinamo și a jucat contra celor de la Everton, el a simțit că se prăvălesc tribunele peste el. Dar atmosfera ostilă îl motivează și mai tare pe Cosmin, înjurăturile îi dau un imbold. Ei și-au propus pe Anfield Road să nu se facă de rușine și nu s-au făcut. Și-au propus să nu primească repede gol, să evite erorile în defensivă și să joace pragmatic. Le-a ieșit până la un moment dat.

Presupun că v-a sunat după meci, ce v-a zis despre eroarea comisă la golul de 1-0 marcat de Balotelli?
L-am întrebat, mi-a zis că oarecum a fost greșeala lui, dar Balotelli și-a valorificat forța cu care e înzestrat. Nu a reușit să ia prim-planul și mi-a mărturisit că italianul l-a împins și i-a aplicat nu genunchi, astfel că nu a mai reușit să lovească mingea cum ar fi vrut. E mai puternic Balotelli, dar asta nu înseamnă că nu a fost și eroarea lui Cosmin. Important e că nu s-au făcut de râs. Ceea ce și-au și propus.

Referitor la erori. Cine credeți că are o vină mai mare pentru eroarea din finalul meciului? Portarul Borjan sau fundașul Alexandrov?
În astfel de momente, un fundaș central nu are voie să paseze la portar, indiferent de capacitatea unui goalkeeper de a rezolva fazele. Un  portar care până în acel moment se achitase bine de sarcini. Prinsese curaj la primele mingi din debutul partidei și apărase ok.

La un moment dat, înaintea penaltyului, i-a spus ceva portarului canadian Borjan. V-a spus ce? Sau anticipați ce?
Asta nu mi-a zis, dar presupun că i-a șoptit ceva să-l îmbărbăteze, să-i ridice moralul, nu cred că i-ar fi sugerat să plece pe colțul X sau  Y.

Pe care colț credeți că ar fi plecat el?
Gerrard cred că ratează de la rar spre foarte rar, așa că i-ar fi fost și lui aproape imposibil să apere.


Concentrarea de pe teren, efortul depus în defensivă și tratarea unor faze critice nasc și imagini care dezvăluie sacrificiul și dăruirea unor fotbaliști când întâlnesc super puteri ale Europei FOTO: AFP

Tricoul croatului Lovren pentru colecția de care are grijă Pavel Moți

Camerele nu au surprins momentul, dar la final, Cosmin a părăsit gazonul cu un tricou al englezilor. Cu cine a făcut schimb de tricouri?
Cu jucătorul cu numărul 6 (n.r. – fundașul croat Lovren). Are o colecție întreagă, de peste 100 de tricouri, pe care mi-a dat-o mie în primire. Are și de la fotbaliști români, și străini, și de la Campionatul European din 2008 (n.r.- Moți a făcut parte din lotul deplasat la turneul din Austria și Elveția).

V-a spus care e obiectivul echipei într-o grupă atât de grea, cu Liverpool, Real Madrid sau Basel?
E grupă grea și frumoasă. El asta și-a dorit: în primul rând să joace cu Real Madrid și mă voi duce și eu la partida din Bulgaria cu Real Madrid. Și-au propus locul al treilea în grupă (n.r. duce în Europa League) și cred că e posibil, după ce văzut-o pe Basel (n.r. 1-5 cu Real Madrid, pe Santiago Bernabeu).


GRUPA B, runda inaugurală

  • Real Madrid – Basel 5-1 (Marek Suchy ’14 autogol, Bale ’31, Ronaldo ’32, Rodriguez ’37, Benzema ’79 – Gonzalez ’38)
  • Liverpool – Ludogoreț 2-1 (Balotelli 81′, Gerrard ’93 – Abalo ’91)

Etapa a doua (1 octombrie): Basel – Liverpool, Ludogorets – Real Madrid



Un moment de povestit nepoților. FOTO: Alexandru Hojda

„Poate mai fumează, dar cât!? Nu știu și nici nu-mi permit să-l întreb. Cornel Dinu exagera când spunea că fiul meu fumează trei pachete pe zi”

Fumați?
Sunt și eu fumător.

Cu răbdare și tutun se ajunge până în grupele Ligii Campionilor. Credeți că fumatul influențează cariera unui sportiv? Mai fumează Cosmin?
Eee, poate mai fumează, dar cât!? Nu știu și nici nu-mi permit să-l întreb. Dar în orice caz nu cât spunea Cornel Dinu: trei pachete de țigări. Nici n-ar avea când să fumeze într-o zi trei pachete de țigări. Exagerat! Era și el mai tânăr, sunt și eu fumător, dar i-am explicat mereu că nu e bine.

Să ne întoarcem puțin la returul play-off-lui, partida de la Sofia, Ludogoreț-Steaua. Cum și unde ați urmărit meciul?
Am văzut disputa la țară, cu niște verișori, trebuie să recunosc că aveam ceva emoții. Mă mirase faptul că în prima manșă, la București, Ludogoreț nu evoluase la nivelul obișnuit, dar nu mai era nimic de pierdut în Bulgaria.

Dar v-a mirat reacția lui Cosmin din finalul returului?
Când am văzut că a fost eliminat portarul, am presimțit că va lua mânușile și va intra în poartă, pentru mine nu a fost vreo surpriză acea mișcare. Marea surpriză a venit din faptul că a executat primul lovitura de la 11 metri! La loviturile de departajare e loterie: dacă aperi, aperi. Dacă nu, asta e. Dar să te-apuci să tragi primul!?


Mai cu Moț. Cosmin nu a fost un erou din întâmplare. Foto: Alexandru Hojda

Dar el a mai stat în poartă, nu? Vă întreb asta pentru că inițial, în euforia care l-a cuprins la finalul partidei cu Steaua, a spus că nu a mai apărat.
A stat în poartă pentru prima dată la 12-13 ani, pe când organizam Cupa „Iosif Rotariu” la țară, apoi pe la 15-16 ani a reușit să-i și apere un penalty fostului fotbalist de la FC Olt Scornicești, Otiman.

Dacă eliminați doza de subiectivism firească pentru un părinte, credeți că evoluțiile din Liga Campionilor ar putea să-l apropie de un loc de titular la națională?
Sincer, nu! Este acolo și el, dar sunt alții acum în prim-plan. Dar dacă se apelează la el, dă totul pentru prima reprezentativă.

Sperați sau el speră la mai mult de un loc 3 într-o grupă de foc cu Real, Liverpool și Basel.
Nu, un loc 3 a devenit un obiectiv decent.

O ultimă întrebare. Care joc de cuvinte v-a făcut cel mai mult să zâmbiți atunci când a fost construit în jurul numelui fiului și al dumneavoastră?
Să știți că eu am întotdeauna emoții.


„E greu să pierzi în minutul 93. Dar, sunt fericit pentru că am jucat bine, am făcut un meci bun. E dureros să pierzi în minutul 93, dar, în sfârșit, realizăm cum este în UEFA Champions League. Sperăm ca în următorul meci să ne reparăm toate greșelile și să încercăm să jucăm mai bine. Maniera de joc ne dă încredere că putem face jocuri foarte bune în continuare”

Cosmin Moți pentru uefa.com.


 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a ajuns acum de nerecunoscut
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
A murit la câteva ore după ce a jucat în prima ligă: ”Durere mare”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Val de reacții după ce Gabriela Cristea și-a filmat soacra „la cratiță”: „Poate înveți măcar de la ea ceva”
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui Tottenham
Ce a scris presa din Olanda după evoluția lui Radu Drăgușin, înlocuitorul lui Micky van de Ven, din eșecul lui…
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Condițiile necesare ca să poți cere pensie anticipată
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Tânăra acuzată că i-a fost amantă lui Laurenţiu Reghecampf, apariţie electrizantă la piscină. Cât de frumoasă este Florentina
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
Ștefan Bănică Jr. forțează... tinerețea! A scos din dulap cei mai strâmți blugi și... 😲
PRIMEȘTI BANI de la stat ca să-ți cumperi mașină. Poți aplica de astăzi, 19 MARTIE
PRIMEȘTI BANI de la stat ca să-ți cumperi mașină. Poți aplica de astăzi, 19 MARTIE
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după 24 de ore de la…
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini amețitoare
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Avionul supersonic mai rapid decât Concorde: Londra-New York în 2,5 ore. Incidentul care a pus cruce proiectului
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Când joacă Simona Halep cu Badosa la Miami şi pe cine ar putea întâlni în turul doi
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Cele mai fiabile SUV-uri în 2024. Mașini care țin cu buzunarul - VIDEO
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce a intervenit Irina Fodor: „Știe ce are de făcut!”
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut să mă omoare!”. De ce…