Inima a spus stop joc!** Muamba a fost resuscitat de un fan, dar se află în stare critică! Istoria neagră a momentelor care au ȘOCAT lumea fotbalului

Inima a spus stop joc!** Muamba a fost resuscitat de un fan, dar se află în stare critică! Istoria neagră a momentelor care au ȘOCAT lumea fotbalului
  • Publicat:
  • Actualizat:

Fotbalul englez este în stare de șoc, după ce mijlocașul lui Bolton, Fabrice Muamba (23 de ani), a suferit un stop cardiac în timpul partidei cu Tottenham, disputată sâmbătă după-amiază și suspendată în minutul 41, la scorul de 1-1. Timp de zece minute, 36.182 de spectatori prezenți pe „White Hart Lane” s-au rugat pentru viața fotbalistului englez. El a fost resuscitat sub privirile disperate ale lui Defoe și Van der Vaart, care au izbucnit în plâns.

Meciul cu Tottenham, din sferturile Cupei Angliei, ar fi trebuit să fie motiv de sărbătoare pentru Bolton, echipă amenințată cu retrogradarea în Premier League. Visul european al oaspeților s-a transformat însă într-un coșmar, iar fotbalul a trecut pe plan secund în fața unei tragedii neașteptate. Minutul 41 pe „White Hart Lane”. Tottenham tocmai ratează ocazia golului de 2-1, care ar fi asigurat londonezilor o pauză liniștită. Portarul maghiar Bogdan întârzie însă executarea autului de poartă. Motivul? Colegul său Muamba zace inert la mijlocul terenului, iar fotbaliștii strânși în jurul lui cer cu disperare intervenția medicilor!

Martorii au povestit ulterior că fotbalistul, aflat într-o stare evidentă de disconfort fizic, se îndrepta greoi spre tușă în momentul în care s-a prăbușit pe gazon. Inima sa n-a mai avut însă puterea de a-l duce până pe banca de rezerve, iar antrenorul lui Bolton și-a dat seama imediat că are de-a face cu oproblemă gravă. „Băiatul a leșinat!”, a strigat Owen Coyle, în momentul în care un erou neașteptat ajunsese deja pe teren.

„Lăsați-mă să trec, sunt medic!”

Norocul lui Muamba s-a numit Steve Robinson, unul dintre spectatorii prezenți la meci. Medic cardiolog și fan al lui Tottenham de peste 15 ani, Robinson a alergat din tribune până pe gazon, unde i-a convins rapid pe stewarzi să-l lase să ajungă la „pacient”: „Sunt medic cardiolog, lăsați-mă să-l ajut!”

Robinson s-a alăturat celor șase medici care au început resuscitarea fotbalistului, căruia i-au făcut respirație gură la gură și masaj cardio-respirator timp de aproximativ 30 de secunde. „Respirația gură la gură și masajul se fac pentru a ține creierul oxigenat. Dacă nu mai primește oxigen, creierul este afectat, apar leziuni ireversibile, iar pacientul intră în moarte clinică”, explică Pompiliu Popescu, medicul naționalei de fotbal a României.

I s-a oprit inima de patru ori

Din cauza convulsiilor, în mai puțin de două minute s-a trecut la șocurile cu defibrilatorul, în timp ce Defoe plângea în brațele lui Bale, iar Van der Vaart se ruga alături de ceilalți fotbaliști pentru sănătatea lui Muamba. „Defibrilatorul este folosit pentru a reporni inima. Metoda nu are succes dacă infarctul a fost provocat de înfundarea sau de ruperea arterelor. Sunt cazuri când inima bate atât de rapid încât pulsul devine o undă continuă. Atunci, defibrilatorul poate induce un șoc care să întrerupă această undă”, explică același Pompiliu Popescu.

La nouă minute de la colaps, jucătorul a părăsit stadionul în aplauzele fanilor și a fost transportat la spitalul London Chest, unde este în continuare internat, în stare critică. De patru ori s-a oprit inima lui Muamba în timpul procedurilor de salvare! Dar de fiecare dată a fost repornită. Antrenorul Owen Coyle și căpitanul Kevin Davies l-au însoțit în ambulanță pe tânărul jucător, iar Davies s-a declarat impresionat de atitudinea colegului său. „Să ne rugăm pentru el! Se luptă admirabil pentru viața lui”, a anunțat jucătorul de 34 de ani. Dar șansele de supraviețuire ale lui Muamba nu sunt deloc mari. Iar despre fotbal nici nu se mai poate discuta în acest moment.

L-a ajutat și Mourinho
Muamba a fost ajutat de schimbările de regulament din 2007, când Federația engleză a obligat cluburile organizatoare să țină la stadion o ambulanță cu motorul pornit, gata oricând de acțiune. Decizia a fost luată după scandalul monstru făcut de Mourinho, care a trecut printr-un „epsiod-horror” la Chelsea, când portarul Cech și-a fracturat craniul, în partida cu Reading (14 octombrie 2006): „Am stat 30 de minute în vestiar până a fost gata ambulanța! Englezii trebuie să se gândească serios la asta”.

Van Loo a scăpat!
În urmă cu trei ani, fundașul belgian Anthony Van Loo (23 de ani) a „decedat” în timpul partidei Roeselare – Antwerp (4-2), dar defibrilatorul pe care-l avea instalat pe inimă l-a readus la viață după câteva secunde de moarte clinică! El a părăsit terenul pe propriile picioare și joacă și acum (la Mechelen), cu ajutorul miraculosului aparat, care i-a fost montat în 2008.

A debutat cu România!
Muamba și-a făcut debutul internațional într-un amical Anglia – România 1-1, la tineret. Selecționerul de atunci al „tricolorilor”, Emil Săndoi, l-a remarcat la acel meci pe jucătorul lui Bolton: „A intrat în partea a doua și a jucat fundaș central. În 2010, în cele două meciuri de baraj a fost mijlocaș defensiv. Are un fizic impresionant și o știință a jocului defensiv foarte dezvoltată. Îmi pare rău să aud că are probleme mari de sănătate. Îi doresc să-și revină și să mai joace, dacă este posibil”. Din 2002 până astăzi, Muamba a jucat la toate naționalele de tineret ale Angliei: U16, U17, U18, U19 și U21.

Căzuți „la datorie”

Muamba amintește de cazurile dramatice ale lui Foé, Fehér și Hâldan

În ultimii zece ani, numărul fotbaliștilor care și-au pierdut viața pe teren a crescut alarmant. Din ce în ce mai multe voci susțin că dopajul din sport începe să-și ceară tributul.

MARC-VIVEN FOE (26 iunie 2003, 28 de ani, foto): a murit la spital după ce a făcut un infarct pe teren, în timpul partidei
Camerun – Columbia (1-0), din semifinalele Cupei Confederațiilor;
MIKLÓS FEHÉR (25 ianuarie 2004, 24 de ani): s-a prăbușit pe teren din cauza unei cardiomiopatii hipertrofice, afecțiune pe care a avut-o și camerunezul Foe. Nu a putut fi salvat la spital;
MICHAEL KLEIN (2 februarie 1993, 33 de ani): a suferit un atac de cord la antrenamentul lui Bayer Uerdingen;
ANTONIO PUERTA (28 august 2007, 22 de ani): a suferit un atac de cord în timpul partidei Sevilla – Getafe (4-1). A murit la spital, după ce a mai făcut patru infarcturi în cinci minute. S-a zvonit că fotbalistul andaluz s-ar fi dopat constant înainte de tragedie;
ȘTEFAN VRĂ‚BIORU (24 iulie 1999, 23 de ani): a suferit o hemoragie internă în timpul meciului cu Rapid (1-1) și și-a pierdut viața chiar la debutul în prima ligă;
CĂ‚TĂ‚LIN HÎLDAN (5 octombrie 2000, 24 de ani): un infarct i-a curmat viața în minutul 74 al meciului amical cu Oltenița (5-0)



A fugit de moarte

Muamba s-a născut în Zair, a copilărit în plin război civil nși și-a văzut unchiul și prietenii măcelăriți

Sâmbătă, inima lui Fabrice Muamba a cedat în Londra, orașul care l-a adoptat pe „micul Vieira” în urmă cu 12 ani. După ce și-a văzut rudele și prietenii uciși în timpul sângerosului război civil din Zair (actuala RD Congo), Muamba a emigrat în Anglia, iar acum este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai inteligenți fotbaliști din Premier League: are 10 diplome universitare și este expert în matematică!

Fabrice s-a născut pe 6 aprilie 1988, la Kinshasa, într-o țară măcinată de războiul civil în cadrul căruia familia lui se afla de partea greșită a baricadei: tatăl fotbalistului fusese consilierul primului ministru Leon Kengo, mâna dreapta a „dușmanului public numărul 1”, Mobutu Sese Seko. Într-un asemenea context, Muamba s-a obișnuit cu focurile de armă de la o vârstă fragedă.

„Ne era teamă, mai ales noaptea. Am văzut oameni murind lângă mine și am crescut cu aceste fapte înfricoșătoare. A fost foarte dificil să mă obișnuiesc cu asta. Nu puteam merge să jucăm fotbal, pentru că ne era frică să nu fim uciși. Doi dintre prietenii mei au fost răniți, alții au murit”, a povestit Fabrice. Războiul soldat cu peste cinci milioane de morți a lăsat amintiri dureroase în memoria fotbalistului, după ce unchiul său a fost executat de rebelii congolezi. Ca prin minune însă, tatăl său, Claude, a reușit să fugă în Anglia în 1998 și și-a adus întreaga familie la Londra doar un an mai târziu.

Când a ajuns pe tărâm britanic, la 11 ani, Fabrice nu vorbea engleza, dar asta nu l-a împedicat să înceapă fotbalul cu Arsenal, care i-a oferit un contract profesionist în 2005, crezând că longilinul fotbalist va fi urmașul lui Patrick Vieira. A urmat însă un împrumut la Birmingham, iar de acolo Muamba a ajuns la Bolton, în 2008, pentru cinci milioane de euro.

Visa să devină contabil

Marea dorință a lui Muamba era ca într-o zi să obțină doctoratul în contabilitate și să ajungă o personalitate respectabilă. Drept urmare, el s-a pus cu burta pe carte încă de la sosirea în Regatul Unit și în doar câțiva ani a ajuns fotbalistul cu cele mai impresionante studii din vestiarul lui Bolton! El a obținut 10 certificate universitare (GCSE), printre care și excelența în cadrul a trei discipline: matematica, franceza și engleza. Printre pasiunile sale se numără muzica simfonică și teatrul!

„Anglia e țara mea adoptivă, oamenii m-au ajutat, m-au primit cu brațele deschise și mi-au oferit o șansă. Câștig bine și am tot ce îmi doresc, sunt foarte recunoscător”, Fabrice Muamba, mijlocaș Bolton

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital!  Anunțul oficial al medicilor: 'S-au infectat şi sondele stimulatorului cardiac' 😲
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al medicilor: 'S-au infectat şi sondele…
Decizie fără precedent în fotbal: naționala aflată pe locul 15 în lume a convocat un amator!
Decizie fără precedent în fotbal: naționala aflată pe locul 15 în lume a convocat un amator!
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la spital. Unde se află fiul lui Florin Piersic în timp ce marele actor se luptă pentru viața lui
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la spital. Unde se află fiul…
Rapid poate da lovitura: 10 milioane de euro! Impresarul anunță: „Napoli îl vrea”
Rapid poate da lovitura: 10 milioane de euro! Impresarul anunță: „Napoli îl vrea”
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de urgență în Franța
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de urgență în Franța
Anamaria Prodan, gestul de care vorbeşte toată lumea. Acum au apărut detaliile
Anamaria Prodan, gestul de care vorbeşte toată lumea. Acum au apărut detaliile
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga: Help! Help!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga:…
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: Unele nu ştiu limita
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: Unele nu ştiu limita
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a marelui actor este critică + Ce au hotărât medicii în ”celula de criză”
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a marelui actor este critică +…
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt tăcerea
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt tăcerea
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Gunoiul unora, comoara altora. Cât câștigă, zilnic, un român care adună PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi
Gunoiul unora, comoara altora. Cât câștigă, zilnic, un român care adună PET-uri reciclabile din coșurile de gunoi
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și dansa: „Așa se dispare din scenă”  | VIDEO
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și dansa: „Așa se dispare din…