Incredibil: Doi agenţi sovietici au pus la cale înfiinţarea Stelei! Cum a scăpat echipa de retrogradare în primul sezon

7 mar 2011 3320 afişări Special
Incredibil: Doi agenţi sovietici au pus la cale înfiinţarea Stelei! Cum a scăpat echipa de retrogradare în primul sezon Era fotbalului cu epoleţi

Nimic în istoria României nu se poate compara, ca nocivitate, curegimul comunist adus de ruşi după 1945. Fotbalul n-a făcutexcepţie, iar campionatul a devenit, asemenea vieţii însăşi înproaspăta Republică Populară Română, o aventură periculoasă, încare totul depindea de capriciile vreunui politruc.

În episodul de astăzi din "Blaturile fotbalului" vom încerca săsurprindem circumstanţele în care au apărut Dinamo şi ASA(viitoarea Steaua) la sfârşitul anilor 40, precum şi soartajucătorilor în lagărul numit fotbalul românesc.

Despre înfiinţarea echipelor patronate de Ministerul de Interneşi de Ministerul Armatei s-au scris sute de articole şi chiarcărţi. Povestea este, îndeobşte, cunoscută şi poate fi rezumatădestul de simplu: Dinamo a luat locul şi lotul cluburilor UnireaTricolor şi Ciocanul, iar ASA - locul clubului Carmen.

Au fost intervenţii care au purtat amprenta ministerelorrespective: Armata a "tras" în plin, fără avertisment, ştergând depe faţa pământului, pur şi simplu, un club particular, pentru a-ifura locul. Internele au acţionat subversiv, insinuându-se încluburile vizate şi mascând totul sub aparenţa unor fuziuni.

Sub ocupaţie sovietică şi conducerea guvernului adus de laMoscova, România a făcut un incredibil salt înapoi. Elitele au fostexterminate, "dictatura proletariatului" a însemnat o primitivizarea vieţii, iar sportul n-a scăpat. Până şi aranjamentele interbelice"cu perdea", uneori pedepsite de federaţie pentru a păstraaparenţele, au fost înlocuite cu abuzuri la vedere. Viaţa agitată,în care taberele se înfruntau în jocuri de culise, principii şiidei care au dus şi la progresul fotbalului (cum ar fiprofesionalizarea acestui sport), a dispărut pentru simplul fapt căopoziţia era lichidată fizic.

ASArmata, pusă pe roate de un ceferist

Steaua, numită iniţial AS Armata, a apărut oficial pe 7 iunie 1947.Politrucii din Armată, mulţi dintre ei veniţi direct din URSS, n-aupierdut timpul. Dumitru Petrescu-Griviţa, personaj odios, fostmuncitor feroviar la Atelierele Griviţa în anii 30, arestat şicondamnat pentru activităţi subversive în favoarea ruşilor, evadatşi fugit în URSS, de unde s-a întors cu armata de ocupaţie, fusesepromovat general de armată.

Cu spatele asigurat de sovietici, Petrescu-Griviţa a bătut cupumnul în masa forurilor sportive, somând ca ASA să joace direct înprima ligă. "Asociaţia Sportivă Centrală a Armatei a luat fiinţă şia cerut să fie introdusă în Divizia A", anunţa sec "Sportulpopular" la 7 august 1947.

"Mama"steliştilor: Ana Pauker

Cererea era imposibilă pentru simplul fapt că s-ar fi încălcattoate normele sportive, logice şi de bun-simţ. Şefii federaţiei defotbal au încercat să reziste. "Chestiunea a fost pusă în şedinţaComitetului FRFA, toţi membrii fiind de acord ca ASA să participeîn Divizia Naţională, însă în «B»", pronunţa aparentul deznodământ"Sportul popular" din 8 august 1947.

După îndelungi frământări, federaţia a ales să sacrifice SpartaBucureşti pentru a face loc nou-înfiinţatei AS Armata în Divizia B.Totul părea bătut în cuie. S-a publicat inclusiv programulmeciurilor. Apoi a venit bomba: vicecampioana Carmen Bucureşti afost exclusă din competiţie! "Decizia a fost luată defederaţie la ordinul direct al Anei Pauker", îşi aminteşteAngelo Niculescu (venerabilul antrenor era, pe atunci, fotbalist laCarmen) cine a făcut loc pentru ASA în prima ligă. O contribuţieesenţială a avut şi generalul Dumitru Petrescu-Griviţa. În loculechipei lui Mociorniţă, ultima grupare profesionistă din România,în Divizia A a fost introdusă AS Armata.

Băgaţi înprima ligă, dar fără echipă!

Pentru a înţelege mai bine absurdul situaţiei, trebuie subliniatcă, în locul clubului Carmen, foarte bine organizat, cu jucători demare valoare, a fost promovată direct în prima divizie o formaţiecare n-avea nici măcar fotbalişti!

Pe 20 august 1947, cu o zi înainte să se anunţe desfiinţareaechipei Carmen, ziarul "Glasul Armatei" (al cărui prim redactor-şefera tatăl lui Petre Roman, Walter, venit de asemenea pe tancurilesovietice) anunţa că ASA nu e încă formată şi că un întreg colectivde conducere se zbătea să pună pe picioare lotul de fotbalişti!

Auretrogradat, dar n-au retrogradat

La finalul primului sezon în Divizia A, în 1948, AS Armata s-aclasat pe locul 14 şi a retrogradat după ce a pierdut barajul depromovare-retrogradare cu formaţiile venite din eşalonul secund.Acelaşi sinistru general Dumitru Petrescu-Griviţa a contestat însărezultatul partidei Poli Timişoara - FC Ploieşti 2-3, care aconsfinţit promovarea ploieştenilor şi retrogradarea viitoareiechipe Steaua. Militarii susţineau că, la 2-0 pentru bănăţeni,arbitrul le-ar fi anulat acestora un gol valabil. Bineînţeles căs-a decis rejucarea partidei şi excluderea pe viaţă a arbitruluicare "îndrăznise" să anuleze golul care ar fi salvat Armata.

La rejucare, scorul a fost cel aşteptat de militari: 1-1. S-arefăcut clasamentul şi, de data asta, AS Armata a ieşit, însfârşit, deasupra liniei. Aşa a apărut gruparea care avea săobţină, ulterior, cele mai preţioase trofee din fotbalulromânesc.

În episodul viitor vom vorbi despre felul în care viitoareaSteaua a câştigat primele Cupe şi campionate: prin încorporarea cuarcanul a fotbaliştilor, terorizarea şi desfiinţarea echipeloradverse, ţepe şi blaturi care astăzi ar fi numite de Gigi Becali,pompos, "premierea adversarilor". Artizanul acestei "abordări" aveasă fie un alt personaj malefic din istoria României: NicolaeCeauşescu.

Dumitru Petrescu,cel care a organizat şi înfiinţat Steaua, a fugit în URSS în 1935.Încadrat în Direcţia a VII-a a Armatei Roşii, se ocupa cusubminarea armatelor inamice

Ana Pauker, penumele real Hanna Rabinsohn, supranumită "Stalin cu fustă", adevenit agent sovietic încă din 1920

Dumitru Petrescu (primul din dreapta - sus),aici în închisoarea militară din Craiova, în 1934

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.