INCREDIBIL** Asztalos, victimă în scandalul rasist declanșat de Steaua? „A fost atacat stradal de un grup!” Vezi reacția șefului CNCD

Redactor:
Robert ZANFIR
INCREDIBIL** Asztalos, victimă în scandalul rasist declanșat de Steaua?
  • Publicat:
  • Actualizat:

Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a precizat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că a depus la Poliția Capitalei, vineri la prânz, o plângere referitoare la incidentul produs miercuri în Capitală și semnalat într-o scrisoare trimisă premierului de către un grup de ONG-uri.

„Inițial, nu am vrut să depun plângere, însă, la insistențele prietenilor, am făcut acest demers”, a mai spus Asztalos.

Anterior, reprezentanții Poliției Capitalei au precizat, pentru MEDIAFAX, că președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării CNCD), Csaba Asztalos, nu a depus, până vineri, la ora 16.00, vreo plângere legată de faptul că ar fi fost atacat pe stradă de patru persoane.


Reprezentanții Poliției Capitalei au precizat sâmbătă, pentru Mediafax, că președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, nu a depus până vineri, la ora 16.00, vreo plângere legată de faptul că ar fi fost atacat pe stradă de patru persoane.

Un grup de ONG-uri i-a semnalat, sâmbătă, premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisă, că președintele CNCD, Csaba Asztalos, a fost „atacat stradal”, miercuri, în centrul Capitalei, de patru persoane, semnatarii cerând garantarea integrității fizice a acestuia și începerea unei anchete.

Contactat de Mediafax, Asztalos a spus că nu dorește să facă nicio declarație referitoare la incidentul menționat în scrisoarea ONG-urilor.

Semantarii scrisorii trimise lui Ponta sunt Centrul Euroregional pentru Initiative Publice – ECPI, Institutul pentru Politici Publice – IPP, Fundația ACCEPT, Media Monitoring Agency/Agenția de Monitorizare a Presei, Roma Education Fund, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului – MCA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE.

Organizațiile semnatare, care precizează că sunt membre ale Coaliției Antidiscriminare din România, își exprimă, în scrisoare remisă MEDIAFAX, „profunda îngrijorare cu privire la atacurile mediatice îndreptate împotriva instituției Consiliului Național de Combatere a Discriminării (CNCD) respectiv a celor psihologice și fizice dar și mediatice” la adresa președintelui acestei instituții, Csaba Asztalos.

„Miercuri, 10 octombrie a.c., președintele CNCD a fost atacat stradal, în centrul Capitalei, de un grup format din patru persoane. Acest atac a avut loc la doar câteva zile după exprimarea unor poziții publice ale instituției pe care o reprezintă domnul Csaba Asztalos privitor la derapajele rasiste înregistrate la nivelul clubului de fotbal Steaua. Considerăm acest atac drept inacceptabil și cu serioase efecte negative asupra instituțiilor ce protejează drepturile omului în România, având în vedere că, cel mai probabil, motivația care a stat la bază comiterii acestuia se află în directă legătură cu mandatul, rolul și hotărârile luate de Colegiul Director al CNCD
„, relatează semnatarii.

Potrivit acestora, istoria atacurilor mediatice asupra instituției mandatate să prevină și să combată discriminarea în România este îndelungată.

„Reprezentanți ai Colegiului Director al CNCD au fost constant interpelați și intimidați în timp ce aceștia gestionau cazurile unor politicieni, miniștri în exercițiu inclusiv Președinte de Stat, reprezentanți ai cluburilor de fotbal din România ce erau acuzați de discriminare. Acest tip de intervenții inacceptabile asupra unei instituții publice autonome au condus, gradual, la crearea de mentalități și atitudini ostile atât împotrivă legislației, cât și a celor mandatați să pună legea antidiscriminare în aplicare și au făcut posibil atacul fizic asupra Președintelui CNCD, în plin spațiu public„, se arată în scrisoare.

Semnatarii precizează că în prealabil, clubul Steaua fusese sancționat pentru acte de discriminare, pe baza legislației existențe, CNCD anunțând public anchetarea, în parteneriat cu UEFA, a incidentelor repetate de tip rasist.

„În 9 octombrie, finanțatorul Clubului Steaua, domnul George Becali, l-a desemnat și incriminat public pe domnul Asztalos, pe mai multe canale media, că fiind «nebunul acela de la Consiliul Național de la Combaterea Discriminarii care instrumentează cazuri de discriminare și rasism pentru a prejudicia clubul Steaua». În aceași perioadă, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, l-a acuzat public pe reprezentantul CNCD de învrăjbirea românilor împotriva maghiarilor, cerând sancționarea acestuia. Solicităm Guvernului României să contribuie la punerea în aplicare a Declaration on Human Rights Defenders adoptată la 9 decembrie 1998 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite astfel permițând protecția împotrivă violenței, amenințărilor, retalierilor și intimidărilor pe criteriul urii rasiale, etnice ori pe orice alt criteriu similar în cazul exercițiului legitim al unui demnitar de stat specializat”,
se arată în scrisoare.

Semnatarii cer „condamnarea publică neîntârziată a actului de intimidare și violentă comis asupra reprezentantului Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, demnitar cu rang de Ministru Secretar de Stat”, „luarea de măsuri de garantare a integrității fizice a Președintelui CNCD și, în caz de nevoie, a celorlalți membri ai Colegiului Director, pentru a-și putea desfășura mandatul profesional fără ingerințe, presiuni, hartuire sau vătămare”, „demarerea unei investigații, prin intermediului autorității competențe de resort, care să permită identificarea și aducerea în față justiției a agresorilor și grupului din care aceștia fac parte”, „pregătirea autorităților însărcinate cu asigurarea ordinii publice și siguranței cetățeanului pentru înțelegerea și aplicarea adecvată a legislației privind infracțiunile motivate de ură din România”.

Finanțatorul FC Steaua, Gigi Becali, a afirmat, miercuri, într-o emisiune televizată, că președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării ar trebui să fie un țigan, pentru că actualul conducător al CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, este împotriva românilor.

Becali s-a declarat de acord cu propunerea șefului LPF, Dumitru Dragomir, de a-l schimba pe Asztalos Csaba Ferenc de la președinția CNCD. „Sunt de acord (n.r. cu schimbarea lui Asztalos). Ă‚sta trebuie dat afară și trebuie pus în locul lui un țigan, care nu este împotriva românilor. El e ungur și toată echipa lui de unguri e la discriminare. Să pună un țigan și cu o echipă de țigani. Eu vreau țigan în locul lui. Bate câmpii și nici nu știe definiția la xenofobie, homofobie și rasism. Orice definiție la aceste lucruri începe cu «ură împotriva». M-a amendat odată că de ce am spus că este ungur. Ce trebuia să spun că este animal? Dacă spuneam că e român, e jignire? E diferență între ură și a-ți spune o părere. Dacă spun că ne-au furat cu arbitrii pentru că sunt unguri, nu e ură. Eu nu am ură față de niciun om chiar dacă este negru, ungur, homosexual, eu îl iubesc la fel. Dacă e negru, îi spun că e negru și îl iubesc ca pe un alb. Poate să spună Asztalos ce vrea el, că nu o să-mi fie frică să vorbesc. El ne face nouă probleme. Nu există discriminare în România”, a declarat Becali la GspTV.

Patronul stelist a reafirmat faptul că va plăti nicio amendă pe care o va primi de la CNCD, menționând că este sigur că nu va păți nimic. „El iese ca să aibă expunere, dar are și un fel de dușmănie împotriva mea, pentru că am spus că ne batem cu ungurii, ne dă amenzi cu dușmănie. Toate amenzile lui Asztalos le arunc direct în wc, nu la gunoi, ci direct în wc. Nici nu le plătesc și nu se întâmplă nimic. Asztalos e un nimic și arunc toate amenzile la wc. Este un nimic dacă dă amenzi de nebun”, a precizat el.

Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, marți, că va propune Guvernului să-l schimbe imediat pe Asztalos Csaba Ferenc din funcția de președinte al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru că vede manifestări discriminatorii în fotbalul românesc, deși, în opinia șefului LPF, acestea nu există.

Mediafax

Robert ZANFIR / Redactor
Autor Prosport.ro si la ziarul Prosport. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup