Începe bătălia pentru Europa! „Superliga Campionilor”, competiția unde cluburile bogate ar urma să joace după model NBA, e discutată vineri de UEFA cu federațiile. Ce spune Burleanu și ce fac cluburile noastre. Becali e fiert: „Ne-au distrus! Ies din fotbal!”

Autor: Matei Udrea Publicat: 14 May. 2019, 22:38 Actualizat: 15 May. 2019, 06:59 Special

Fotbalul european e pe cale să sufere, în aceste zile, schimbări istorice, care vor afecta decisiv și pe termen foarte lung evoluția acestui sport pe bătrânul continent. UEFA s-a coalizat cu asociația cluburilor condusă de marile grupări din Vest (ECA – Asociația Cluburilor Europene) și presează pentru ca, începând cu 2024 (an în care va expira actualul contract de televizare), competițiile intercluburi europene să se reformeze radical, actualul format al Ligii Campionilor urmând a fi înlocuit cu o „Superligă” a Campionilor. E vorba de o nouă competiție aproape închisă, cu 32 de echipe împărțite în 4 grupe de câte 8, care va reuni în principal marile cluburi ale Europei.

Noul sistem va fi mai aproape de formatul NBA, decât de sistemul cupelor europene la fotbal pe care-l cunosc microbiștii de pe întreaga planetă. Din cele 4 grupe a câte 8 formații, unde se va juca în sistem campionat (tur-retur, 14 etape), primele 4 clasate vor intra în fazele eliminatorii („optimi”, „sferturi”, semifinale, finală).

În fiecare an ar urma să retrogradeze din această „Superligă” doar 4 formații, care vor fi înlocuite de semifinalistele Europa League din respectivul sezon. În fapt, ar fi vorba de o rotație a cadrelor cu șanse scăzute ca echipele mici să prindă mai mult de un loc. În acest an, de exemplu, în semifinalele Europa League au fost Chelsea, Arsenal, Valencia și Eintracht Frankfurt. Anul trecut au fost Atletico Madrid, Olympique Marseille, Arsenal și FC Salzburg, iar acum doi ani – Manchester United, Ajax, Olympique Lyon și Celta Vigo.

În noul format, marile cluburi vor juca mai multe meciuri între ele și vor primi mai mulți bani. Problema este că și programul va fi mai încărcat, astfel că va trebui să se renunțe la alte date din calendar. Soluția găsită de UEFA și ECA este scoaterea (fie și parțială) a „giganților” din ligile interne.

În acest punct se declanșează scandalul. Asociația Ligilor Profesioniste de Fotbal din campionatele Europei, puternic susținută de celelalte cluburi care vor fi excluse din „Superligă”, a reacționat virulent. În acest moment se pune problema grevei în campionatele din Italia, Spania, Franța și Anglia. Ruptura se adâncește pe zi ce trece și pare doar o chestiune de timp până când conflictul va deveni fățiș.

Burleanu va avea „o puternică opoziție față de orice proiect care ar presupune un sistem competițional deschis doar celor mai bogate cluburi”


Răzvan Burleanu, președintele FRF, promite că va apăra intereselel fotbalului românesc la ședința din 17 mai, de la Budapesta, când UEFA le va prezenta federațiilor naționale proiectul „Superligii Campionilor”. FOTO: Mediafax

UEFA, a cărei poziție s-a schimbat treptat în ultimii 20 de ani la presiunea marilor cluburi, de la o reticență totală (până în 1998) la alianța cu cei bogați contra „sărăcimii”, încearcă să convingă „restul lumii” să accepte situația. Se discută diverse soluții de compromis sau variante prin care, contra unor sume de bani, celelalte cluburi și ligile profesioniste să cedeze.

Vineri, 17 mai, la Budapesta e programată o Adunare Generală a UEFA capitală pentru destinul fotbalului în acest moment fierbinte. UEFA își va expune planul în fața celor 55 de federații naționale, acestea fiind chemate, la rându-le, să-și exprime poziția.

Din partea FRF, la discuții va participa chiar președintele Răzvan Burleanu.
ProSport s-a adresat federației pentru a afla care va fi punctul de vedere al fotbalului românesc pe tema proiectatei „Superligi”. Răspunsul primit este interesant. Foarte pe scurt, federația se opune vehement inițiativei. Burleanu afirmă că va milita la Budapesta (unde se va ține ședința UEFA – federații) împotriva unei competiții de tip exclusivist și în favoarea unei măriri a veniturilor pentru cea de-a doua întrecere continental, Europa League.

Iată răspunsul trimis de Răzvan Burleanu pentru ProSport, prin intermediul Departamentului Comunicare al FRF: „Federația Română de Fotbal va fi reprezentată de președintele Răzvan Burleanu la întâlnirea organizată de UEFA pe 17 mai 2019 la Budapesta. Inițiativa unui nou format competițional la nivel continental nu vizează un proiect pe care UEFA l-a creat și îl aduce spre implementare, ci spre dezbatere împreună cu toate federațiile naționale. Ne aflăm în plin proces de consultări, acesta este și scopul întâlnirii din această săptămână la care FRF va participa, după ce au avut loc deja întâlniri cu asociația cluburilor și, respectiv, a ligilor profesioniste din Europa.

Poziția Federației Române de Fotbal a fost și va rămâne concentrată pe scăderea decalajului dintre Vestul și Estul fotbalistic european, creșterea veniturilor alocate echipelor care participă în Europa League, precum și dezvoltarea fotbalului pe continent în toate regiunile și în toate țările, prin creșterea numărului meciurilor competitive, dar și printr-o puternică opoziție față de orice proiect care ar presupune un sistem competițional deschis doar celor mai bogate cluburi.

Avem, în acest moment, deja o polarizare la nivel financiar și de performanță sportivă, cluburi cu caracter global care înregistrează de la an la an venituri mai mari din afara țării decât din interiorul propriilor granițe, iar în acest sens trebuie să identificăm, împreună cu toate părțile implicate, cele mai bune propuneri pentru viitorul fotbalului european. Aceste elemente constituie problematica pe care considerăm că trebuie să o avem în vedere în dezbaterea oricărei inițiative și a oricărui proiect competițional. Foarte multe dintre aceste provocări și tendințe din industria fotbalului au fost dezbătute și în cadrul Comitetului Executiv FRF și în cadrul Comisiei de Fotbal Profesionist de la nivelul FRF”.

Niciun club din România n-a mers la marea ședință de la Madrid, unde grupările europene și ligile profesioniste au discutat cum reacționează la proiectul „Superligii”


Dacă proiectul Superligii Campionilor se va pune în aplicare, fotbalul românesc nu va mai avea nicio șansă, pe o perioadă nedeterminată de timp, de a mai pătrunde în competiția de elită a Europei

În tot acest război continental de o amploare nemaivăzută până acum în istoria fotbalului, și care va avea consecințe majore pentru absolut toată lumea, cluburile din România reacționează exact așa cum ne închipuim.

Pe 6-7 mai, la Madrid, a avut loc o întrunire a reprezentanților Asociației Ligilor Profesioniste cu cluburile din Europa, ca să stabilească o poziție comună în fața ofensivei ECA-UEFA. Pentru a înțelege corect dimensiunea și importanța acestei reuniuni, să spunem că Asociația a invitat peste 900 de cluburi participante în competițiile sale pentru a „discuta despre modul în care ar dori să evolueze competițiile de fotbal profesionist în Europa”, conform suedezului Olsson, fost secretar general al UEFA, acum președintele Asociației Ligilor.

LPF a înștiințat din timp cluburile din Liga 1 despre întâlnirea de la Madrid. Doar 3 au răspuns că ar fi interesate: CFR Cluj, Viitorul și CSU Craiova. În mod surprinzător, FC FCSB – poate cea mai interesată și avantajată de banii UEFA în ultimul deceniu – nu a dat niciun semn de viață.
Dintre cele 3 cluburi care au răspuns, până la urmă niciunul nu și-a mai trimis reprezentantul la Madrid. Cum, de la respectiva întâlnire, a lipsit și LPF, din partea României nu a fost absolut nimeni! 

Sorin Cârțu, președintele de la CSU Craiova, unul din cele trei cluburi din Liga 1 care au părut interesate de reforma cupelor europene, a fost luat prin surprindere de subiect, când a fost sunat de ProSport. Nu știa nici că LPF a informat clubul, nici de răspunsul acestuia, dar a spus că, „aproape sigur”, nimeni nu a reprezentat CSU Craiova la întâlnirea asociației ligilor profesioniste cu cluburile din Europa.

Daniel Stanciu, director sportiv la CFR Cluj, alt club din Liga 1 care a răspuns la adresa LPF manifestându-și interesul pentru discuția despre reforma cupelor europene, nu știa nici el nimic. „Când a fost ședința de la Madrid? Pe 5 mai? N-a fost nimeni de la noi!”.

Cristian Bivolaru, președintele de la Viitorul Constanța – al treilea club din Liga 1 interesat de subiect -, a fost și singurul care știa foarte clar subiectul și n-a cerut lămuriri suplimentare. „Trebuia să meargă de la noi Zoli Iasko. În ultima clipă a apărut însă o problemă personală și, până la urmă, n-a mai mers nimeni la Madrid. Mai țin legătura cu Lars-Christer Olsson (n.r. – președintele ligilor profesioniste din Europa), situația e foarte încordată și se îndreaptă spre un scandal mare”, a estimat Bivolaru, director de relații internaționale la FRF până în 2004.

Becali: „Dacă fac asta, pe noi ne-au distrus! Nu mai facem fotbal. Eu, unul, nu mai fac!


Se trage cortina. Becali anunță că iese din fotbal dacă proiectul Superligii Campionilor intră în vigoare. FOTO: Mediafax

ProSport a stat de vorbă și cu Gigi Becali, patronul de la FC FCSB și principalul beneficiar al banilor intrați de la UEFA în fotbalul românesc în contul participării echipelor noastre în cupele europene. Surprinzător, FC FCSB nu a dat niciun semn de viață în toată această perioadă. Becali nu părea să fie absolut deloc în temă cu subiectul care arde acum în tot fotbalul european și amenință să arunce realmente în aer UEFA și cupele continentale așa cum le știm. „Nu m-a căutat nimeni de la FRF, să mă întrebe ce părere am. Dacă se duce Burleanu (n.r. – la UEFA), e clar ce punct de vedere va avea. Problema mea e că noi degeaba vorbim. Ă‚știa mari, bogați, nu ne bagă pe noi în seamă. Dacă o să voteze și cluburile mici, asta e altceva. Dar ei pot să spună că fac o ligă a lor. Să facă o ligă a lor, dacă vor! Dar pentru asta trebuie să permită UEFA. Iar ei trebuie să iasă din UEFA”. Informat că UEFA e de partea cluburilor mari, latifundiarul a răspuns: „Noi ce putem să facem?”.

Întrebarea dacă are un punct de vedere în privința înființării Superligii Campionilor și care e acesta, Becali a reacționat ciudat: „Ce întrebare e asta? O să le zic «faceți, voi, bă, că eu sunt prost și gata! Vreau să fiu sărac». Ce întrebare e asta? Dacă fac așa ceva, pe noi ne-au distrus și gata! Nu mai are rost să facem noi fotbal. Că dacă nu luptăm pentru bani, gata! Asta ne-a mai rămas, ambiția, ca să luptăm pentru banii ăia. Nu luptăm pentru banii ăia, la revedere! Sau, chiar dacă luptăm, dar nu ajungem niciodată acolo, nici nu luăm banii, deci la revedere. O să rămână bogații și săracii și la revedere! Nu mai facem fotbal. Eu, unul, nu mai fac!”.

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 14 May. 2019, 22:38 Actualizat: 15 May. 2019, 06:59 Special
Pe aceeași temă
"Alexandra și Luiza nu sunt moarte". Anunț uluitor făcut în urmă cu câteva minute în cazul Caracal
Strigător la cer: Ce a povestit un suporter norvegian despre deplasarea sa în România
Strigător la cer: Ce a povestit un suporter norvegian despre deplasarea sa în România
27 de lucruri pe care mecanicii auto nu vor să le ştii. Cum te fac de bani şi la ce să fii atent
27 de lucruri pe care mecanicii auto nu vor să le ştii. Cum te fac de bani şi la ce să fii atent
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
TRAGERILE SPECIALE LOTO ALE TOAMNEI. Rezultate la LOTO, duminică 13 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
„Au scos sunete tribale!” Norvegienii isi bat joc de copiii Romaniei! Ce au putut sa spuna dupa meci
„Au scos sunete tribale!” Norvegienii isi bat joc de copiii Romaniei! Ce au putut sa spuna dupa meci
Durata normală a unei partide de amor a fost anunţată oficial! Te încadrezi sau mai trebuie să lucrezi?
Durata normală a unei partide de amor a fost anunţată oficial! Te încadrezi sau mai trebuie să lucrezi?
Motiv garantat de scandal cu iubita. LUCIU în 50 de POZE 18+ Un
Motiv garantat de scandal cu iubita. LUCIU în 50 de POZE 18+ Un "detaliu" de 100.000 de euro i-a alungat toate inhibiţiile
FOTO-BOMBĂ! Jurnalista sexy care a rupt netul cu pozele din vacanţe. Cu ce fotbalist se iubeşte
FOTO-BOMBĂ! Jurnalista sexy care a rupt netul cu pozele din vacanţe. Cu ce fotbalist se iubeşte
SURPRIZĂ majoră după întâlnirea dintre Orban şi Isărescu
SURPRIZĂ majoră după întâlnirea dintre Orban şi Isărescu
Este OFICIAL. ULTIMA lege adoptată de guvernul Dăncilă. Toate preţurile sar în aer
Este OFICIAL. ULTIMA lege adoptată de guvernul Dăncilă. Toate preţurile sar în aer
Cumpănaşu, dezlănţuit, în direct, faţă de soţia lui: Mai ai întrebări!? Simona ar fi intrat în pământ, dacă putea | VIDEO
Cumpănaşu, dezlănţuit, în direct, faţă de soţia lui: Mai ai întrebări!? Simona ar fi intrat în pământ, dacă ...
Scandal MONSTRU dupa ce a murit Tamara! Marculescu il fac PRAF pe Banica: Nu a iubit-o NICIODATA el...
Scandal MONSTRU dupa ce a murit Tamara! Marculescu il fac PRAF pe Banica: Nu a iubit-o NICIODATA el...
BREAKING NEWS: România, lovitură totală pentru UE! Am blocat Comisia Europeană
BREAKING NEWS: România, lovitură totală pentru UE! Am blocat Comisia Europeană
Anamaria Prodan, BLESTEMATĂ! Impresara și Reghe, la un pas de MOARTE
Anamaria Prodan, BLESTEMATĂ! Impresara și Reghe, la un pas de MOARTE
Elena Udrea, VICTORIE uriasa! Decizie BOMBA in Gala Bute la ICCJ!
Elena Udrea, VICTORIE uriasa! Decizie BOMBA in Gala Bute la ICCJ!
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
LOTO, LOTO 6 din 49. Rezultate la LOTO, duminică 6 octombrie 2019. Numerele câştigătoare
TOP 50 - Cele mai sexy funduri din showbiz. Pe ce loc e
TOP 50 - Cele mai sexy funduri din showbiz. Pe ce loc e "cumințica" Andra Măruță
Marea Britanie stabilește data plecării din Uniune. Boris Johnson
Marea Britanie stabilește data plecării din Uniune. Boris Johnson
Are 65 de ani, dar nu a dorit sa se casatoreasca si sa faca copii! Declaratii incendiare despre cea mai cunoscuta prezentatoare tv.  Cine este barbatul cu care o relatie de 32 de ani. Decizia ei de a nu se marita le-a afectat povestea de iubire
Are 65 de ani, dar nu a dorit sa se casatoreasca si sa faca copii! Declaratii incendiare despre cea mai cunoscuta prezentatoare ...
Era una dintre cele mai frumoase artiste, dar si-a distrus chipul din cauza operatiilor estetice! Fata i s-a umflat extrem de mult. E socant cum a ajuns sa arate acum
Era una dintre cele mai frumoase artiste, dar si-a distrus chipul din cauza operatiilor estetice! Fata i s-a umflat extrem ...
Acest pictorial îţi semnează direct cererea de divorţ - Galerie foto incendiară
Acest pictorial îţi semnează direct cererea de divorţ - Galerie foto incendiară
Anamaria Prodan încinge internetul la 46 de ani! IMAGINI INCENDIARE cu vedeta TV într-un costum de baie minuscul! FOTO
Anamaria Prodan încinge internetul la 46 de ani! IMAGINI INCENDIARE cu vedeta TV într-un costum de baie minuscul! FOTO
BOMBĂ! Cui i-a rămas AVEREA Tamarei Buciuceanu! Actrița nu a avut copii și a decis să i-o lase toată lui
BOMBĂ! Cui i-a rămas AVEREA Tamarei Buciuceanu! Actrița nu a avut copii și a decis să i-o lase toată lui
Data la care Marea Britanie pleacă din Uniune! BREXIT-ul are noi termene
Data la care Marea Britanie pleacă din Uniune! BREXIT-ul are noi termene
Cum arată fiul prințului Harry și al lui Meghan Markle?
Cum arată fiul prințului Harry și al lui Meghan Markle?