Începe bătălia pentru Europa! "Superliga Campionilor", competiţia unde cluburile bogate ar urma să joace după model NBA, e discutată vineri de UEFA cu federaţiile. Ce spune Burleanu şi ce fac cluburile noastre. Becali e fiert: "Ne-au distrus! Ies din fotbal!"

14 mai 2019 20821 afişări Special
Începe bătălia pentru Europa! "Superliga Campionilor", competiţia  unde cluburile bogate ar urma să joace după model NBA, e discutată vineri de UEFA cu federaţiile. Ce spune Burleanu şi ce fac cluburile noastre. Becali e fiert: "Ne-au distrus! Ies din fotbal!"
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Fotbalul european e pe cale să sufere, în aceste zile, schimbări istorice, care vor afecta decisiv şi pe termen foarte lung evoluţia acestui sport pe bătrânul continent. UEFA s-a coalizat cu asociaţia cluburilor condusă de marile grupări din Vest (ECA – Asociaţia Cluburilor Europene) şi presează pentru ca, începând cu 2024 (an în care va expira actualul contract de televizare), competiţiile intercluburi europene să se reformeze radical, actualul format al Ligii Campionilor urmând a fi înlocuit cu o "Superligă" a Campionilor. E vorba de o nouă competiţie aproape închisă, cu 32 de echipe împărţite în 4 grupe de câte 8, care va reuni în principal marile cluburi ale Europei.

Noul sistem va fi mai aproape de formatul NBA, decât de sistemul cupelor europene la fotbal pe care-l cunosc microbiştii de pe întreaga planetă. Din cele 4 grupe a câte 8 formaţii, unde se va juca în sistem campionat (tur-retur, 14 etape), primele 4 clasate vor intra în fazele eliminatorii (“optimi”, “sferturi”, semifinale, finală).

În fiecare an ar urma să retrogradeze din această "Superligă" doar 4 formaţii, care vor fi înlocuite de semifinalistele Europa League din respectivul sezon. În fapt, ar fi vorba de o rotaţie a cadrelor cu şanse scăzute ca echipele mici să prindă mai mult de un loc. În acest an, de exemplu, în semifinalele Europa League au fost Chelsea, Arsenal, Valencia şi Eintracht Frankfurt. Anul trecut au fost Atletico Madrid, Olympique Marseille, Arsenal şi FC Salzburg, iar acum doi ani - Manchester United, Ajax, Olympique Lyon şi Celta Vigo.

În noul format, marile cluburi vor juca mai multe meciuri între ele şi vor primi mai mulţi bani. Problema este că şi programul va fi mai încărcat, astfel că va trebui să se renunţe la alte date din calendar. Soluţia găsită de UEFA şi ECA este scoaterea (fie şi parţială) a “giganţilor” din ligile interne.

În acest punct se declanşează scandalul. Asociaţia Ligilor Profesioniste de Fotbal din campionatele Europei, puternic susţinută de celelalte cluburi care vor fi excluse din "Superligă", a reacţionat virulent. În acest moment se pune problema grevei în campionatele din Italia, Spania, Franţa şi Anglia. Ruptura se adânceşte pe zi ce trece şi pare doar o chestiune de timp până când conflictul va deveni făţiş.

Burleanuva avea “o puternică opoziţie faţă de orice proiect care ar presupune un sistem competiţional deschis doar celor mai bogate cluburi”


Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, promite că va apăra intereselel fotbalului românesc la şedinţa din 17 mai, de la Budapesta, când UEFA le va prezenta federaţiilor naţionale proiectul "Superligii Campionilor". FOTO: Mediafax

UEFA, a cărei poziţie s-a schimbat treptat în ultimii 20 de ani la presiunea marilor cluburi, de la o reticenţă totală (până în 1998) la alianţa cu cei bogaţi contra “sărăcimii”, încearcă să convingă “restul lumii” să accepte situaţia. Se discută diverse soluţii de compromis sau variante prin care, contra unor sume de bani, celelalte cluburi şi ligile profesioniste să cedeze.

Vineri, 17 mai, la Budapesta e programată o Adunare Generală a UEFA capitală pentru destinul fotbalului în acest moment fierbinte. UEFA îşi va expune planul în faţa celor 55 de federaţii naţionale, acestea fiind chemate, la rându-le, să-şi exprime poziţia.

Din partea FRF, la discuţii va participa chiar preşedintele Răzvan Burleanu.
ProSport s-a adresat federaţiei pentru a afla care va fi punctul de vedere al fotbalului românesc pe tema proiectatei “Superligi”. Răspunsul primit este interesant. Foarte pe scurt, federaţia se opune vehement iniţiativei. Burleanu afirmă că va milita la Budapesta (unde se va ţine şedinţa UEFA – federaţii) împotriva unei competiţii de tip exclusivist şi în favoarea unei măriri a veniturilor pentru cea de-a doua întrecere continental, Europa League.

Iată răspunsul trimis de Răzvan Burleanu pentru ProSport, prin intermediul Departamentului Comunicare al FRF: “Federaţia Română de Fotbal va fi reprezentată de preşedintele Răzvan Burleanu la întâlnirea organizată de UEFA pe 17 mai 2019 la Budapesta. Iniţiativa unui nou format competiţional la nivel continental nu vizează un proiect pe care UEFA l-a creat şi îl aduce spre implementare, ci spre dezbatere împreună cu toate federaţiile naţionale. Ne aflăm în plin proces de consultări, acesta este şi scopul întâlnirii din această săptămână la care FRF va participa, după ce au avut loc deja întâlniri cu asociaţia cluburilor şi, respectiv, a ligilor profesioniste din Europa.

Poziţia Federaţiei Române de Fotbal a fost şi va rămâne concentrată pe scăderea decalajului dintre Vestul şi Estul fotbalistic european, creşterea veniturilor alocate echipelor care participă în Europa League, precum şi dezvoltarea fotbalului pe continent în toate regiunile şi în toate ţările, prin creşterea numărului meciurilor competitive, dar şi printr-o puternică opoziţie faţă de orice proiect care ar presupune un sistem competiţional deschis doar celor mai bogate cluburi.

Avem, în acest moment, deja o polarizare la nivel financiar şi de performanţă sportivă, cluburi cu caracter global care înregistrează de la an la an venituri mai mari din afara ţării decât din interiorul propriilor graniţe, iar în acest sens trebuie să identificăm, împreună cu toate părţile implicate, cele mai bune propuneri pentru viitorul fotbalului european. Aceste elemente constituie problematica pe care considerăm că trebuie să o avem în vedere în dezbaterea oricărei iniţiative şi a oricărui proiect competiţional. Foarte multe dintre aceste provocări şi tendinţe din industria fotbalului au fost dezbătute şi în cadrul Comitetului Executiv FRF şi în cadrul Comisiei de Fotbal Profesionist de la nivelul FRF”.

Niciun club din România n-a mers la marea şedinţă de la Madrid, unde grupările europene şi ligile profesioniste au discutat cum reacţionează la proiectul “Superligii”


Dacă proiectul Superligii Campionilor se va pune în aplicare, fotbalul românesc nu va mai avea nicio şansă, pe o perioadă nedeterminată de timp, de a mai pătrunde în competiţia de elită a Europei

În tot acest război continental de o amploare nemaivăzută până acum în istoria fotbalului, şi care va avea consecinţe majore pentru absolut toată lumea, cluburile din România reacţionează exact aşa cum ne închipuim.

Pe 6-7 mai, la Madrid, a avut loc o întrunire a reprezentanţilor Asociaţiei Ligilor Profesioniste cu cluburile din Europa, ca să stabilească o poziţie comună în faţa ofensivei ECA-UEFA. Pentru a înţelege corect dimensiunea şi importanţa acestei reuniuni, să spunem că Asociaţia a invitat peste 900 de cluburi participante în competiţiile sale pentru a „discuta despre modul în care ar dori să evolueze competiţiile de fotbal profesionist în Europa“, conform suedezului Olsson, fost secretar general al UEFA, acum preşedintele Asociaţiei Ligilor.

LPF a înştiinţat din timp cluburile din Liga 1 despre întâlnirea de la Madrid. Doar 3 au răspuns că ar fi interesate: CFR Cluj, Viitorul şi CSU Craiova. În mod surprinzător, FC FCSB – poate cea mai interesată şi avantajată de banii UEFA în ultimul deceniu – nu a dat niciun semn de viaţă.
Dintre cele 3 cluburi care au răspuns, până la urmă niciunul nu şi-a mai trimis reprezentantul la Madrid. Cum, de la respectiva întâlnire, a lipsit şi LPF, din partea României nu a fost absolut nimeni! 

Sorin Cârţu, preşedintele de la CSU Craiova, unul din cele trei cluburi din Liga 1 care au părut interesate de reforma cupelor europene, a fost luat prin surprindere de subiect, când a fost sunat de ProSport. Nu ştia nici că LPF a informat clubul, nici de răspunsul acestuia, dar a spus că, "aproape sigur", nimeni nu a reprezentat CSU Craiova la întâlnirea asociaţiei ligilor profesioniste cu cluburile din Europa.

Daniel Stanciu, director sportiv la CFR Cluj, alt club din Liga 1 care a răspuns la adresa LPF manifestându-şi interesul pentru discuţia despre reforma cupelor europene, nu ştia nici el nimic. “Când a fost şedinţa de la Madrid? Pe 5 mai? N-a fost nimeni de la noi!”.

Cristian Bivolaru, preşedintele de la Viitorul Constanţa – al treilea club din Liga 1 interesat de subiect –, a fost şi singurul care ştia foarte clar subiectul şi n-a cerut lămuriri suplimentare. “Trebuia să meargă de la noi Zoli Iasko. În ultima clipă a apărut însă o problemă personală şi, până la urmă, n-a mai mers nimeni la Madrid. Mai ţin legătura cu Lars-Christer Olsson (n.r. – preşedintele ligilor profesioniste din Europa), situaţia e foarte încordată şi se îndreaptă spre un scandal mare”, a estimat Bivolaru, director de relaţii internaţionale la FRF până în 2004.

Becali: „Dacă fac asta, pe noi ne-au distrus! Nu mai facem fotbal. Eu, unul, nu mai fac!


Se trage cortina. Becali anunţă că iese din fotbal dacă proiectul Superligii Campionilor intră în vigoare. FOTO: Mediafax

ProSport a stat de vorbă şi cu Gigi Becali, patronul de la FC FCSB şi principalul beneficiar al banilor intraţi de la UEFA în fotbalul românesc în contul participării echipelor noastre în cupele europene. Surprinzător, FC FCSB nu a dat niciun semn de viaţă în toată această perioadă. Becali nu părea să fie absolut deloc în temă cu subiectul care arde acum în tot fotbalul european şi ameninţă să arunce realmente în aer UEFA şi cupele continentale aşa cum le ştim. “Nu m-a căutat nimeni de la FRF, să mă întrebe ce părere am. Dacă se duce Burleanu (n.r. – la UEFA), e clar ce punct de vedere va avea. Problema mea e că noi degeaba vorbim. Ăştia mari, bogaţi, nu ne bagă pe noi în seamă. Dacă o să voteze şi cluburile mici, asta e altceva. Dar ei pot să spună că fac o ligă a lor. Să facă o ligă a lor, dacă vor! Dar pentru asta trebuie să permită UEFA. Iar ei trebuie să iasă din UEFA”. Informat că UEFA e de partea cluburilor mari, latifundiarul a răspuns: “Noi ce putem să facem?”.

Întrebarea dacă are un punct de vedere în privinţa înfiinţării Superligii Campionilor şi care e acesta, Becali a reacţionat ciudat: “Ce întrebare e asta? O să le zic «faceţi, voi, bă, că eu sunt prost şi gata! Vreau să fiu sărac». Ce întrebare e asta? Dacă fac aşa ceva, pe noi ne-au distrus şi gata! Nu mai are rost să facem noi fotbal. Că dacă nu luptăm pentru bani, gata! Asta ne-a mai rămas, ambiţia, ca să luptăm pentru banii ăia. Nu luptăm pentru banii ăia, la revedere! Sau, chiar dacă luptăm, dar nu ajungem niciodată acolo, nici nu luăm banii, deci la revedere. O să rămână bogaţii şi săracii şi la revedere! Nu mai facem fotbal. Eu, unul, nu mai fac!”.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.