În ce măsură depinde Popescu de verdictul din „Dosarul Transferurilor”. Lupta pentru putere la FRF, etapa culiselor: a fost Ilie Dumitrescu planul B?

 • Publicat:
 • Actualizat:
În ce măsură depinde Popescu de verdictul din

În acest moment, în cursa pentru postul de președinte al FRF există opt candidați. Trei dintre aceștia, Gică Popescu, Răzvan Burleanu și Sorin Răducanu, au primit ieri validarea din partea Departamentului Juridic al FRF, în timp ce următorii cinci vor afla astăzi dacă sunt sau nu eligibili pentru alegerile de pe 5 martie

CEI OPT CANDIDAȚI ÎNSCRIȘI OFICIAL

 • Gică Popescu
 • Vasile Avram
 • Răzvan Burleanu
 • Gheorghe Chivorchian
 • Marcel Pușcaș
 • Sorin Răducanu
 • Paul Zarnea
 • Octavian Popescu

Cu 12 zile rămase până la alegeri, candidații au întâlniri cu alegătorii din țară și încearcă să câștige capital de imagine prin intermediul mass media. Cel mai mediatizat candidat este, de departe, Gică Popescu. Fostul internațional, alături de oamenii din echipa sa, a fost prezent în studiourile Digi24 – alături de Ilie Dumitrescu – și DolceSport, în timp ce Mihai Neguț și Cristi Bivolaru, oameni din echipa Popescu, au participat în emisiuni dedicate alegerilor la Sport.ro și DigiSport. Răzvan Burleanu, un alt candidat la șefia FRF, a fost invitatul celor de la DigiSport pe 17 ianuarie, iar pe 2 februarie a participat la o emisiune a postului DolceSport. Vasile Avram a onorat invitația celor de la Digi pe 27 ianuarie, în timp ce Gheorghe Chivorchian, ultimul înscris în cursa pentru șefia Federației, a participat chiar în ziua în care și-a anunțat candidatura la două emisiuni, la Sport.ro și DolceSport. Marcel Pușcaș, ultimul dintre candidații care și-au expus planurile și la TV, a participat la „Ora Exactă în Sport”, de la Sport.ro în urmă cu câteva zile. Potrivit datelor furnizate de serviciul Mediafax Monitorizare, care a urmărit aparițiile celor opt candidați în mediul online de la începutul anului și până astăzi (1.180 de site-uri monitorizate, cu un total de 7.245 de știri), numele lui Gică Popescu este cel mai des întâlnit. Fostul internațional are un procentaj al aparițiilor de 47%, aproape cât cel al tuturor celorlalți șapte contracandidați. Pe locul secund în acest top se află Vasile Avram, cu 17%.

Acestea sunt mișcările electorale făcute la vedere. Pe măsură ce data alegerilor se apropie, lupta de culise devine tot mai puternică și numărul zvonurilor crește semnificativ. ProSport vă prezintă partea nevăzută a luptei pentru șefia FRF și informațiile lansate pe ascuns de cei opt candidați.

„Popescu și-a căutat un plan B”


Eu vreau să-l înving pe Popescu în teren. Dar am auzit și eu de un plan B. Poate ne trezim că va candida Mircea Sandu. Sau Kassai, Dumitrescu…

Vasile Avram, candidat 

Luni, în ultima zi în care candidaților le-a fost permis să își depună personal dosarele de candidatură la sediul Federației, o informație a atras atenția jurnaliștilor: „Gică Popescu își caută un plan B, în cazul în care va fi condamnat”. Numele înaintate erau Anghel Iordănescu, Adalbert Kassai și, o mare surpriză, Ilie Dumitrescu. Confruntați cu informația, Popescu și oamenii din echipa sa au reacționat cu vehemență. „Mizerii! Mi-e silă să aud așa ceva! Păi, eu sunt cu Popescu prin țară, cum să candidez? Vă rog să nu mă mai deranjați cu astfel de subiecte”, a spus, răstit, Ilie Dumitrescu, cel pe care contracandidații lui Popescu îl vedeau drept omul perfect pentru acel „plan B”. „Varianta mea de rezervă este tot Gică Popescu. Acestea sunt scenarii nebune apărute acum, pe final de campanie”, a comentat și fostul căpitan al Barcelonei, om sprijint în alegeri de actuala echipă de la Federație. Rivalii lui Popescu vin cu o altă explicație: „Nu au găsit pe nimeni care să candideze și din acest motiv n-au mai înscris pe nimeni”. Există și o variantă potrivit căreia Mircea Sandu, viitorul președinte de onoare al FRF, nu a fost de acord cu Ilie Dumitrescu.

Chivorchian, întâlnire cu un singur om la Craiova

Un alt moment necunoscut publicului a avut loc miercuri seară, la Craiova, acolo unde Gheorghe Chivorchian plănuia să aibă o întâlnire cu potențialii votanți din Dolj. La restaurantul „Perinița” a apărut însă doar Corneliu Stroe, de la CSU Craiova. „Nu voiam să cerșesc votul cuiva, doar să le împărtășesc acest program de redresare a fotbalului românesc”, a spus, evident mâhnit, fostul președinte de la Poli Timișoara sau Ceahlăul. Informații asemănătoare, apărute din taberele adverse, sunt și în cazul lui Răzvan Burleanu, cel care ar fi întâmpinat probleme asemănătoare în teritoriu. 

Poate sau nu poate să candideze?

Pentru șapte dintre cei opt candidați înscriși în lupta pentru șefia Federației singura validare necesară va veni din partea Departamentului Juridic al FRF. Pentru Gică Popescu lucrurile sunt diferite, întrucât fostul internațional trebuie să aștepte data de 25 februarie, atunci când Curtea de Apel București va pronunța verdictul în „Dosarul Transferurilor”. La ultimul termen al procesului, procurorul a cerut pentru Popescu o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare! Dacă va fi achitat, Popescu are cale liberă spre alegerile de pe 5 martie. Dacă va fi condamnat cu suspendare, candidatura sa depinde de modul în care Departamentul Juridic de la FRF și, posibil, Adunarea Generală vor interpreta Statutul Federației. ProSport prezintă cele două variante posibile în cazul în care Gică Popescu va fi condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum cere procurorul DNA în „Dosarul Transferurilor”. 

a) Interpretarea lui Mircea Sandu

Popescu susține pentru ProSport că nu ia în calcul un verdict negativ în „Dosarul Transferurilor”: „Nu mă gândesc la acest lucru, mă gândesc doar la faptul că sunt nevinovat. Pe măsură ce se apropie alegerile apar tot mai multe scenarii apocaliptice”. În schimb, aliatul Mircea Sandu a luat în calcul toate posibilitățile și a afirmat public faptul că lui Popescu îi va fi permis să candideze chiar și în cazul în care va fi condamnat cu suspendare. Actualul președinte al Federației a ales o interpretare favorabilă a Statutului pentru omul pe care îl susține. „„Gică Popescu poate candida legal la șefia FRF, chiar dacă a primit o condamnare. Fiind cu suspendare, el poate candida, chiar dacă va primi o condamnare definitivă”. Pentru a fi compatibil cu postul de președinte al FRF, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • Să aibă cetățenia română
 • Să aibă studii superioare absolvite cu diplomă de licență
 • Să nu fi suferit condamnări penale cu privare de libertate
 • Să nu fi fost declarat persona non grata de Adunarea Generală a FRF

Mircea Sandu omite însă un element care schimbă radical situația în cazul în care Popescu este condamnat cu suspendare. În viziunea actualului președinte „privarea de libertate” este doar cazul în care Gică Popescu intră efectiv la închisoare, nu și dacă primește o pedeapsă cu suspendare. Detaliază, sub protecția anonimatului, mai mulți avocați contactați de ProSport: În Statut scrie că un candidat trebuie să nu aibă condamnări penale cu privare de libertate. Acest lucru nu se referă doar la a face închisoare, ci și la pedepsele aplicate cu suspendare pentru că acestea din urmă sunt  tot o modalitate de a executa sentința”. 

b) Votul Adunării Generale

Tot în cazul în care va fi condamnat cu suspendare, Popescu mai are o variantă la îndemână pentru a i se valida candidatura. Explică oameni influenți din Federație: „Să presupunem că interpretarea Statutului nu îi permite unui candidat condamnat cu suspendare să intre în cursa pentru președinție. Atunci, Adunarea Generală poate interveni și se va supune la vot, chiar pe 5 martie, dacă îi va fi permis sau nu să candideze. Votul membrilor afiliați va fi determinant în cazul în care se ajunge în această situație”. 

Costin Ștucan / Redactor
Știri despre
Pe aceeași temă
Imaginile durerii! Ce i-a pus familia lui Alexandru Arşinel în sicriu? Ţi se rupe sufletul
Imaginile durerii! Ce i-a pus familia lui Alexandru Arşinel în sicriu? Ţi se rupe sufletul
Putin are mai multe dubluri care ţin discursuri şi se duc la evenimente în locul său
Putin are mai multe dubluri care ţin discursuri şi se duc la evenimente în locul său
La 60 de ani, Iosif Rotariu face zilnic 2.000 de abdomene. Cum arată fostul internațional
La 60 de ani, Iosif Rotariu face zilnic 2.000 de abdomene. Cum arată fostul internațional
Lovitură groaznică primită de Anamaria Prodan. Decizia-şoc luată de Reghecampf în faţa judecătorilor!
Lovitură groaznică primită de Anamaria Prodan. Decizia-şoc luată de Reghecampf în faţa judecătorilor!
O rețea DIN UMBRĂ! Un atac MASIV al Rusiei asupra Europei a fost...
O rețea DIN UMBRĂ! Un atac MASIV al Rusiei asupra Europei a fost...
RCS RDS, veste fabuloasă pentru clienţi! Se oferă gratis, de la Digi România
RCS RDS, veste fabuloasă pentru clienţi! Se oferă gratis, de la Digi România
TRAGEDIA care a șocat toată ROMÂNIA! S-a întâmplat chiar în această dimineață
TRAGEDIA care a șocat toată ROMÂNIA! S-a întâmplat chiar în această dimineață
Pe bogăție! Ce primesc să mănânce deținuții Penitenciarului Giurgiu. Mulți români gustă așa ceva doar de Sărbători
Pe bogăție! Ce primesc să mănânce deținuții Penitenciarului Giurgiu. Mulți români gustă așa ceva doar de Sărbători
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus
Modul în care rușii îi enervează pe europeni. O fac, fără rușine, 24/7, pe site-uri populare
Modul în care rușii îi enervează pe europeni. O fac, fără rușine, 24/7, pe site-uri populare
Alegerile Generale din Brazilia - Primul Tur. Primele rezultate: Jair Bolsonaro şi Lula da Silva se duc în turul doi. Au votat 118,224,165 alegători
Alegerile Generale din Brazilia - Primul Tur. Primele rezultate: Jair Bolsonaro şi Lula da Silva se duc în turul doi.…
BANCUL ZILEI: Ion este obligat să facă amor sălbatic: Măi, Marie, știi tu ce efort presupune o partidă de sex?
BANCUL ZILEI: Ion este obligat să facă amor sălbatic: Măi, Marie, știi tu ce efort presupune o partidă de sex?
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf
Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf
Cele mai bune mașini de pe piață. Țin o viață, au costuri mici de reparație și funcționare
Cele mai bune mașini de pe piață. Țin o viață, au costuri mici de reparație și funcționare
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!