Ghidul financiar al lui Mutu: afaceri păguboase, relaţii dubioase şi totuşi, la 35 de ani, imaginea lui încă vinde

22 ian 2014 16227 afişări Comentează şi tu Special
Ghidul financiar al lui Mutu: afaceri păguboase, relaţii dubioase şi totuşi, la 35 de ani, imaginea lui încă vinde 7 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/11944131/4/2651948-mediafax-foto-george-filip.jpg

În mai 2011, SRI intercepta o seria de convorbiri telefonice între temutul interlop constănţean Beinur şi Adrian Mutu, în care cei doi vorbeau despre afaceri. După ce i s-a plâns interlocutorului că a fost tratat rău în localul acestuia, fotbalistul a fost îmbunat cu mai multe propuneri de business în Turcia:

Nuredin Beinur: Păi, da. De-aia, poate dăm o fuga săptămâna viitoare când vii. Şi ţi-am găsit şi combinaţie pentru Consuelo cu aurul şi cu astea…
(…)
Adrian Mutu: Auzi, mă? Dacă vor turcii să facă ceva cu mine, să-mi plătească tot absolut două zile şi să-mi dea 50 000 euro…
Nuredin Beinur: Da..
Adrian Mutu: Şi să facă. Că eu n-am dat la nimeni până acum.
Nuredin Beinur: Şi dai un reportaj.
(...)
Nuredin Beinur: Înţelegi tu. Că dacă, e te aşteaptă ăia la aeroport, îţi dai seama. Pun pe turcu ăla, pe actorul, să ne aştepte cu camerele, cu alea, înţelegi tu. Că vii din partea lu' ăla, prietenul tău. Ăla e cel mai în vogă actor acuma în Turcia, ştii?
Adrian Mutu: Da.
(…)
Nuredin Beinur: Şi atunci eu ştiu cum o leg cu miliardarii ăia, cu casele şi cu alea. Că nişte prieteni de-ai mei fac acuma un şir de-astea de vile de lux, ştii? "Bă, vreţi să asta? Uite, îi daţi lu' ăsta o casă, vedem cum facem. Şi vă face reclamă" Înţelegi? Uite, stă Mutu în vila cutare, cutare, înţelegi? Ştiu cum s-o leg. Deci fii atent, îmi fac program pentru săptămâna viitoare!
Adrian Mutu: Da, mă, da.
Nuredin Beinur: Bine, Gogule.
Adrian Mutu: Bine, Gogule, hai.

În ciuda modalităţii nu totdeauna elegantă de a face afaceri, Adrian Mutu a rămas, la 35 de ani şi după două scandaluri de dopaj, un brand care atrage. Venirea sa la Petrolul a pus în mişcare resorturi financiare nebănuite de conducerea clubului din Ploieşti. 500 de tricouri cu numele lui Mutu s-au vândut în câteva zile la preţul de 180 de lei bucata, iar firma Opel şi-a dat acordul de a-şi asocia numele cu Petrolul, prin intermediul unui dealer de automobile care plăteşte 400.000 de euro pe sezon, cu posibilitatea de a urca suma spre 900.000 de euro, în funcţie de performanţe.

Practic, banii din această asociere acoperă salariul lui Mutu, un fotbalist care, într-o carieră controversată, a câştigat aproape 25 de milioane de euro numai din lefuri, fără a lua în calcul primele de joc şi alte bonusuri, şi a generat în jur de 45 de milioane de euro din transferuri.

În ciuda salariilor consistente, între 2010 şi 2013, Mutu a stat sub spectrul falimentului, după ce Tribunalul Federal Elveţian i-a dat dreptate lui Chelsea într-un caz în care clubul lui Roman Abramovici îi solicita atacantului român despăgubiri de 17,1 milioane de euro în urma scandalului Cocaina. Ulterior, Mutu a fost scos de sub acuzaţie, despăgubirile urmând a fi plătite de Juventus, clubul care l-a legitimat după concedierea de la Chelsea.

Scandalul Cocaina i-a dăunat financiar lui Mutu. Imediat după transferul la Chelsea, românul încheiase un contract de 2,5 milioane de euro cu Pepsi, însă înţelegerea a fost reziliată după anunţul că Mutu s-a drogat. Culmea, Pepsi s-a întors în 2008 şi şi-a legat încă o dată numele de jucător, în perioada în care acesta înscria zeci de goluri pentru Fiorentina. Şi producătorul de echipament sportiv Adidas a renunţat la contractul de 300.000 de euro pe sezon încheiat cu Mutu. Tot la capitolul pierderi este trecută şi înţelegerea de 100.000 de euro cu firma Perenna, care îmbuteliază ape minerale, terminată în momentul în care Mutu a fost prins dopat cu sibutramină.

De-a lungul carierei, Mutu a avut şi alte contracte de reprezentare. La capitolul firme de vestimentaţie, atacantul a fost pe rând imaginea Dolce&Gabbana, Cotton Belt, Undici şi Souvenir Clubbing, ultima fiind o firmă italiană la care a deţinut şi acţiuni. După Adidas, românul a colaborat şi cu producătorul japonez de echipament sportiv, Mizuno (contract semnat în 2007 pentru un milion de euro). 

În 2008, Mutu şi-a asociat imaginea cu un producător de vin din Castelnuovo Berardenga care a scos pe piaţă vinurile “Il 10 din Adrian Mutu”, la preţul de 11 euro sticla de 750 ml. Un an mai târziu, un producător de ulei de măsline şi-a dorit să fie reprezentat de Mutu, astfel că pe piaţă a apărut sticla Il Dieci.

Capricii de fotbalist

Jurnalistul Cristi Brancu a susţinut în 2009 că Mutu a semnat o înţelegere pentru un reality show cu Kanal D, contra sumei de două milioane de euro. “Am aflat că la a patra vizită, Mutu nu le-a mai deschis uşa celor care filmau. De ce? Că n-a mai avut el chef”. În acea perioadă, jucătorul a refuzat 5.000 de euro din partea producătorului de bere Bergenbier pentru a apărea într-o reclamă. Mutu a motivat că tariful său este de minimum 20.000 de euro.

În 2006, Mutu a semnat cu dealerul auto Cardinal Motors un contract pe 4 ani, cu condiţia de a primi în fiecare an o maşină nouă pe care să o conducă în România. În 2010,s-a înţeles cu BlueAir pentru a fi imaginea companiei pe partea de aero-taxi.

Relaţia cu Nicu Gheară

Un fotbalist cu lichidităţi este un magnet pentru diverşi potenţiali parteneri de afaceri, astfel că Mutu s-a asociat cu controversatul Nicu Gheară, viitorul său naş de cununie. În locaţia fostului bar Melody, cei doi au deschis în 2003 clubul Life, însă investiţia a fost un eşec. Cu 600.000 de euro, Mutu a achiziţionat jumătate dintr-un yacht, Ten Lifes, iar Nicu Gheară a cumpărat cealaltă jumătate, apoi a venit rândul unei fabrici de jeanşi care producea haine pentru linia de vestimentaţie Ten Life, deţinută de cei doi.

Mutu a dat rateu şi cu clubul Pascha, deschis în 2007 împreună cu Ştefan Brotac, patronul firmei Bronec, în care jucătorul a investit 300.000 de euro. Localul a falimentat după ce a adunat datorii de un milion de euro. Împreună cu un impresar, Mutu a investit şi într-o pizzerie, însă afacerea a rămas în administrarea sorei sale, Laura. La Ploieşti, fotbalistul a deschis cafeneaua Parole, pe care i-a vîndut-o în 2009 prietenului Adrian Neaga, pentru 90.000 de euro.

O altă investiţie păguboasă făcută de Mutu a fost în combustibil biodiesel. Asociat cu Adrian Marţian, Mutu a pierdut bani după ce fabrica de la Cesena a trebuit mutată. Cei doi au încercat varianta Serbia, însă în cele din urmă au ajuns la Oradea, unde afacerea a căzut din cauza problemelor financiare ale lui Marţian.

Mutu nu este singurul preocupat de afaceri din familie. Dincolo de “combinaţia cu aurul”, invocată de Nuredin Beinur în interceptările telefonice făcute de SRI, Consuelo Matos Mutu, soţia atacantului de la Petrolul, s-a asociat la finele anului trecut cu firma de cosmetice Maite Make-up Company şi a lansat o linie de produse pentru femei, „Consuelo by Maite Makeup Company". Consuelo va profita de transferul soţului la Petrolul şi are în plan să deschidă un magazin chiar la Ploieşti.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.