Gabriela Firea dă înapoi: Maratonul Internaţional Bucureşti şi Semimaratonul se vor organiza în continuare. După două zile de scandal, noul primar al Capitalei spune că s-a înţeles greşit

6 iul 2016 4323 afişări Comentează şi tu Special
Gabriela Firea dă înapoi: Maratonul Internaţional Bucureşti şi Semimaratonul se vor organiza în continuare. După două zile de scandal, noul primar al Capitalei spune că s-a înţeles greşit După două zile foarte tensionate, interval în care s-a discutat pe forumuri inclusiv posibilitatea de a se organiza manifestaţii de protest faţă de decizia primarului, Gabriela Firea s-a repliat: Bucureştiul rămâne, deocamdată, în lumea civilizată. FOTO: Mediafax 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15518950/2/7385833-mediafax-foto-andreea-alexandru.jpg

UPDATE Pe site-ul bucharest-marathon.com a fost dat publicităţii un comunicat de presă în care se dau asigurări că Maratonul Bucureşti se va organiza şi în acest an, "reconfirmarea" venind în urma discuţiilor dintre Valeria Răcilă şi Gabriela Firea, aşa cum a dezvăluit şi ProSport în premieră, ceva mai devreme. Site-ul publică şi o declaraţie a noului primar: „Nu am spus niciodată că vreau să interzic Maratonul Bucureşti. Este o competiţie care are deja tradiţie şi promovează cu deosebit succes în lume Capitala României, având în vedere că se află deja la a-9-a ediţie. Mai mult decât atât, eu însămi sunt o susţinătoare a sportului, am spus acest lucru de nenumărate ori, chiar am înfiinţat bursa sportivă Răsvan Firea, în memoria primului meu soţ, antrenor de atletism şi fiul marilor sportivi şi antrenori Victor şi Elena Firea. Îmi doresc ca bucureştenii, şi nu numai ei, toţi românii, să fie sănătoşi şi activi, pentru a se putea bucura de viaţă. Acest lucru se poate realiza numai dacă acordăm o atenţie mai mare sportului, a mişcării în general, fie în aer liber, fie în sălile de sport. Mărturisesc că sunt mâhnită că presa a înţeles greşit intenţiile mele şi sper ca, în spiritul fair-play-ului, să putem depăşi acest impas comunicaţional. În acest sens, doresc să asigur pe toată lumea că Maratonul Bucureşti va avea loc, în aceleaşi condiţii ca şi în anii precedenţi. Acesta este un eveniment care se desfăşoară duminica, în prima parte a zilei, aşadar într-o perioadă în care traficul nu este la fel de intens ca într-o zi de lucru. Municipalitatea se va asigura ca cetăţenii care locuiesc în zonele prin care trece traseul Maratonului să fie informaţi din timp asupra programului acestuia, zona restricţionată necesară desfăşurării şi, foarte important, rutele alternative de deplasare“.

Cu numai două zile în urmă, conform Mediafax, Gabriela Firea spunea, într-o conferinţă de presă, că a dat dispoziţie să se caute alte zone unde să se desfăşoare evenimentele sportive şi culturale programate în Piaţa Constituţiei. Articolul, aici


După două zile de scandal uriaş, Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, noul primar al Bucureştiului, dă înapoi, anunţă că a fost înţeleasă greşit şi că Maratonul Internaţional Bucureşti se va desfăşura aşa cum era stabilit. Firea s-a întâlnit miercuri cu Valeria Răceanu van Groningen, campioană olimpică la Los Angeles şi organizatoarea Maratonului Internaţional Bucureşti, pentru a discuta despre soarta competiţiei ajunsă, în acest an, la a noua ediţie. Sursele ProSport afirmă că Gabriela Firea i-a dat asigurări Valeriei Răcilă că Maratonul nu va fi anulat şi că a fost înţeleasă greşit atunci când a spus că nu va mai permite să fie blocată Piaţa Constituţiei şi nici centrul Bucureştiului cu evenimente sportive sau concerte.

O decizie „spontană“ despre care se ştia de o săptămână şi care se aplica deja, pe furiş, în Primăria Capitalei


Gabriela Firea a pierdut prima bătălie cu bucureştenii. FOTO: Mediafax

Se încheie astfel o nebunie care a durat două zile, după ce, luni, la Antena 3, deranjată că nu a putut să se plimbe cu maşina în weekend pe Kiseleff, Gabriela Firea a afirmat: „Chiar în acest weekend, circulaţia din Capitală a fost blocată şi asta nu pentru că erau foarte multe maşini în trafic - lumea era pe la mare, pe la munte, au plecat mulţi în concediu - ci pentru că se aprobă foarte multe evenimente stradale în centrul Capitalei, fie că sunt culturale, de divertisment sau sportive, ceea ce nu se întamplă în nicio capitală europeană. Acolo este respect pentru cetăţeni, pentru turişti şi în general respect pentru faptul că nu trebuie să <<ştrangulezi>> circulaţia cu evenimente - care este foarte bine că se organizează - dar nu trebuie să fie organizate în centru, în punctul zero al Capitalei“.

Imediat, s-a declanşat un tărăboi uriaş. Organizatorii festivalului „Rock The City“ şi ai concertului Rihannei au protestat, spunând că au deja contracte semnate, că au vândut biletele, că artiştii nu şi-au dat acordul pentru alte locuri unde să cânte (primarul voia să mute totul la Romexpo sau pe stadion). „Ştiam de săptămâna trecută despre asta. Poate că nu s-a exprimat cum trebuie sau poate nu a înţeles cum merg lucrurile, pentru că nu ai cum să interzici. Şi să mă trimiţi de la stat la particular...!?“, a declarat Lenţi Chiriac, organizatorul celor două evenimente.

S-a aflat că, deşi anunţul noului edil a fost făcut luni, funcţionarii din Primărie puneau deja în practică dispoziţia de ceva timp şi îi blocau, ilegal (legea nu permite Primăriei să interzică astfel de acţiuni), pe cei care cereau avizul. Irina Zamfirescu, de la Active Watch, a declarat la RFI că e ilegal ceea ce vrea Firea. Mihai Deneş, de la Asociaţia Adevăraţii Veloprieteni România, a povestit, pentru acelaşi post de radio, că Primăria nu i-a dat avizul pentru un marş al bicicliştilor, deşi nu avea dreptul legal să-l refuze.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat, de asemenea, că vrea să discute cu primarul pe marginea acestei măsuri: „În cursul acestei săptămâni voi lansa o invitaţie Primarului General al Capitalei Gabriela Firea în vederea unei întâlniri. Cred că evenimentele culturale stradale sunt esenţiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraş, iar încurajarea acestui tip de manifestări are efecte pozitive în viaţa oraşului şi a locuitorilor săi. Cred, de asemenea, că spaţiul public, spaţiul pietonal, spaţiile de interacţiune socială sunt factori de coeziune şi bunăstare în interiorul oraşelor contemporane. Blocajele din trafic nu sunt efectul acestor evenimente stradale, ci mai degrabă sunt efectul unor chestiuni nereglate de planificare urbană“.

Printre cei speriaţi de ideea Gabrielei Firea s-au numărat şi miile de amatori de alergători care îşi vedeau periclitată cea mai importantă competiţie a anului, Maratonul Internaţional Bucureşti. Valeria Răcilă, iniţiatoarea şi organizatoarea evenimentului, a declarat marţi pentru ProSport că i s-a făcut rău când a aflat ce măsură a luat Firea şi că, de supărare, n-a putut mânca nimic toată ziua. „Tot sper să se răzgândească. Unde să mă duc, în pădure? Voi încerca să obţin o întrevedere, să-i explic ce înseamnă Maratonul Bucureşti, avantajele pentru oraş“, a declarat marţi Răcilă pentru ProSport.

Maratonul Internaţional Bucureşti are ca parteneri, printre alţii, MTS, Federaţia Română de Atletism şi chiar instituţia primului-ministru, iar competiţia, la care se aşteaptă să participe anul acesta peste 10.000 de oameni şi care anul trecut a adus la start, la cursa rezervată lor, şi 3.500 de copii, este înregistrată la Federaţia Internaţională de Atletism.


La ultimul maraton au participat, în cursa rezervată lor, circa 3.500 de copii, a declarat Valeria Răcilă pentru ProSport. După momente tensionate provocate de noul primar, prichindeii vor putea să alerge şi în acest an. FOTO: Mediafax

De ce să muţi un eveniment care aduce bani la bugetul local într-o locaţie privată, iar chiria să meargă în conturile unei firme?

Treptat, au ieşit la iveală tot mai multe inexactităţi şi lucruri ciudate legate de iniţiativa Gabrielei Firea. Aceasta a invocat, ca motive pentru interzicerea evenimentelor în Piaţa Constituţiei, faptul că 1) se blochează traficul şi bucureştenii sunt supăraţi, 2) faptul că nicăieri în lume nu se blochează traficul în marile oraşe pentru evenimente sportive sau culturale, 3) chiria în Piaţa Constituţiei e prea mică şi, deci, Primăria nu câştigă mare lucru.

Numai că lucrurile stau tocmai pe dos. În toate oraşele mari ale Europei şi Statelor Unite se organizează anual evenimente sportive precum maratonul. În multe cazuri, acest concurs considerat proba-probelor şi cu o priză uriaşă la public se organizează deja de zeci de ani şi nimeni nu s-a gândit vreodată să-l interzică pentru că încurcă traficul. Câteva exemple: Maratonul de la Paris se ţine anual din 1976, Maratonul de la Madrid – din 1978, Maratonul de la Londra – din 1981, Maratonul de la Budapesta – din 1981, Maratonul de la Berlin – din 1974, Maratonul de la Roma – din 1982.


Gabriela Firea a afirmat că nicăieri în lume nu se blochează centrul oraşelor cu manifestări culturale sau sportive. Maratonul de la Paris se ţine de 40 de ani, iar la ediţia din acest an au participat 57.000 de alergători. Traseul a inclus şi celebra Champs Elysees
 

S-a descoperit că Firea vrea să trimită organizatorii evenimentelor sportive şi culturale de pe domeniul public, unde se plătesc bani pe chirie (mulţi sau puţini, aici e altă discuţie) la bugetul local, către domeniul privat, unde banii pe chirie s-ar duce în conturile unor firme private.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.