Fratele lui Dorin Goian, Liviu, reținut de DNA

Autor: Cristian Mihală Publicat: 26 Jun. 2014, 14:43 Actualizat: 26 Jun. 2014, 15:35 Special

Liviu Goian (foto, în dreapta, alături de Viorel Tănase, antrenorul de la SC Bacău), fratele mai mare al fostului internațional Dorin Goian, a fost reținut joi dimineață de DNA. Fost fotbalist al echipelor CSM Suceava și Selena Bacău, Liviu Goian este președinte la SC Bacău din 2010, atunci când echipa de fotbal a luat locul în Liga a 3-a grupării Mesagerul Bacău. Sezonul care tocmai s-a încheiat a fost primul în Liga a 2-a după mai multe ediții de campionat petrecute în eșalonul al treilea.

Fratele lui Dorin Goian este cercetat în același dosar cu Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacăului, care a fost și el reținut joi dimineață de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind suspectat că a primit mită peste 2,3 milioane lei de la patru oameni de afaceri. În acest dosar a mai fost arestat și vărul edilului șef, Liviu Cenușă.

Pe lângă funcția de președinte la SC Bacău, Liviu Goian mai are și calitatea de patron al unui post local de televiziune.

Într-un comunicat transmis joi de DNA se precizează că primarul Bacăului a fost reținut pentru cinci infracțiuni de luare de mită, Liviu Goian fiind reținut pentru trei infracțiuni de complicitate la luare de mită, iar Liviu Vasile Cenușă pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Iată comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților:

– STAVARACHE ROMEO, primarul municipiului Bacău, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 5 infracțiuni de luare de mită;
– GOIAN LIVIU, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 3 infracțiuni de complicitate la luare de mită;
– CENUȘĂ‚ LIVIU VASILE, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 2 infracțiuni de complicitate la luare de mită

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul celorlalți 2 inculpați, a pretins și primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani după cum urmează:

1. La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, suma totală de 810.670 lei.

2. În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

3. În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

4. În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

5. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24.04.2009.

În cauză se desfășoară cercetări și cu privire la alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul M.A.I.

Inculpaților Stavarache Romeo, Goian Liviu și Cenușă Liviu Vasile li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 26 iunie 2014, la Curtea de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.
 


„Eu îi apăr pe Goian și pe Cenușă. Lor li se rețin fapte de complicitate la luare de mită, iar primarului mai multe fapte de luare de mită. Azi dimineață la 9.00 s-au emis ordonantele de reținere și astăzi după-amiază vor fi duși la instanță pentru propunerea de arestare preventivă, pentru că mâine dimineață le expiră ordonanțele”, a declarat, citat de desteptarea.ro, avocatul Cristian Cojocaru, apărătorul celor doi oameni de afaceri.

Pe primarul Stavarache l-a apărat dimineață la DNA Bacău avocatul Liviu Ghioc. „Pot confirma că sunt emise trei ordonanțe de reținere. Domnul primar este acuzat de infracțiuni de corupție. El spune că nu a luat niciun ban niciodată. Nu am văzut dosarul pentru că legea s-a schimbat între timp, iar anchetatorii au dreptul ca timp de 10 zile să nu pună dosarul la dispoziția avocaților”, a declarat avocatul Ghioc.

Se pare că pentru judecarea cererii de arestare preventivă va veni, pentru apărarea în instanță a primarului Stavarache, un avocat de la București.


Primăria finanțează activitățile sportive din Bacău

Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost reținut, joi, de procurorii DNA, pentru că ar fi primit mită prin intermediul unor asociații sportive. Primăria orașului finanțează de câțiva ani mai multe activițăti sportive, Știința Bacău (handbal masculin și volei feminin) și SC Bacău (fotbal), fiind cele mai importante grupări care au beneficiat de fonduri de la buget. Echipa feminină de volei este, de altfel, campioana României din ultimii doi ani, în timp ce formația de handbal a terminat în ultimele trei sezoane pe locul 2, în spatele trupei HCM Constanța. Numai aceste două echipe au avut buget de cel puțin 1,5 milioane de euro în ultimul an competițional.

Dosarul edilului este instrumentat de DNA Bacău, instituție ai cărei procurori ar urma să înainteze instanței propunerea de arestare preventivă a lui Stăvărache. Numeroși primari și șefi de Consilii Județene sau Muncipale sunt în prezent anchetați sau puși chiar sub învinuire pentru modul în care s-au folosit de fondurile publice sub pretextul că ar finanța mișcarea sportivă la nivel local.

De remarcat faptul că Romeo Stavarache nu este singurul primar din Bacău reținut pentru faptele sale. Fostul edil, Dumitru Sechelariu, decedat în februarie 2013, a fost la rândul său reținut și anchetat pentru afacerile dubioase făcute din postura de conducător al urbei. Sechelariu a fost în trecut patron și președinte la FCM Bacău.

 

Autor: Cristian Mihală Publicat: 26 Jun. 2014, 14:43 Actualizat: 26 Jun. 2014, 15:35 Special
Pe aceeași temă
Fetița de 13 ani însărcinată cu un băiețel de 10 ani povestește cum s-a întâmplat totul
Fetița de 13 ani însărcinată cu un băiețel de 10 ani povestește cum s-a întâmplat totul
Cum arată femeia pe care soţul ei, chirurg estetician, a operat-o timp de 15 ani pentru „a fi aproape de perfecţiune“
Cum arată femeia pe care soţul ei, chirurg estetician, a operat-o timp de 15 ani pentru „a fi aproape de perfecţiune“
Halep, performanta FANTASTICA! A castigat o suma uriasa la Australian Open
Halep, performanta FANTASTICA! A castigat o suma uriasa la Australian Open
Cum arată pieţele ilegale de unde s-a răspândit virusul din Wuhan. Decizia luată de guvernul chinez
Cum arată pieţele ilegale de unde s-a răspândit virusul din Wuhan. Decizia luată de guvernul chinez
GENIAL! Dan Petrescu a gasit FORMULA CASTIGATOARE pentru meciul cu Sevilla! Cum va juca CFR Cluj :)
GENIAL! Dan Petrescu a gasit FORMULA CASTIGATOARE pentru meciul cu Sevilla! Cum va juca CFR Cluj :)
Imagini +18 cu cea mai ÎNFOCATĂ iubită de fotbalist! Katerina are forme ”jucăușe”
Imagini +18 cu cea mai ÎNFOCATĂ iubită de fotbalist! Katerina are forme ”jucăușe”
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Ca să ai partide de sex memorabile, fă acest lucru extrem de simplu
Direcția ANTIDROG a vândut un SUV confiscat, însă cu el a vândut și un „pachet surpriză”
Direcția ANTIDROG a vândut un SUV confiscat, însă cu el a vândut și un „pachet surpriză”
Mesajul lui Dincă din puşcărie: „Este un dosar cu probe beton“. Scrisoarea halucinantă trimisă părinţilor Alexandrei Măceşanu
Mesajul lui Dincă din puşcărie: „Este un dosar cu probe beton“. Scrisoarea halucinantă trimisă părinţilor Alexandrei ...
Matematicianul care a ”spart codul” îmbogăţirii rapide: A câştigat un miliard de dolari folosind un algoritm genial pentru pariuri
Matematicianul care a ”spart codul” îmbogăţirii rapide: A câştigat un miliard de dolari folosind un algoritm genial ...
Ce a făcut acest BĂRBAT pentru a-şi creşte POTENŢA este incredibil şi a avut mare efect
Ce a făcut acest BĂRBAT pentru a-şi creşte POTENŢA este incredibil şi a avut mare efect
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
O partidă de AMOR i-a RUINAT viaţa! Vedeta DISPĂRUTĂ după ce s-a culcat cu EL:
O partidă de AMOR i-a RUINAT viaţa! Vedeta DISPĂRUTĂ după ce s-a culcat cu EL: "A fost sălbatic, tortură..."
Băsescu detonează nucleara: Fără pensii mărite! Concedieri masive! Ce alte soluţii-şoc mai are fostul preşedinte
Băsescu detonează nucleara: Fără pensii mărite! Concedieri masive! Ce alte soluţii-şoc mai are fostul preşedinte
I-a explodat un sân, după ce și-a pus implanturi de silicon. Când s-a uitat în sutien... Doamne, Dumnezeule!
I-a explodat un sân, după ce și-a pus implanturi de silicon. Când s-a uitat în sutien... Doamne, Dumnezeule!
SOCANT! Nu doar Kobe Bryant A MURIT! Nu le-a venit sa creada...Era MOARTA si EA
SOCANT! Nu doar Kobe Bryant A MURIT! Nu le-a venit sa creada...Era MOARTA si EA
A fost identificat angajatul Glovo fără mâini care a impresionat o țară întreagă! Florin Buricea are o poveste de viață terifiantă
A fost identificat angajatul Glovo fără mâini care a impresionat o țară întreagă! Florin Buricea are o poveste de ...
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne pică SERVERELE!”
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne ...
Lora sfâșiată de durere! Mama ei a murit în bratele ei. Medicii încearcă să o stabilizeze pe artistă
Lora sfâșiată de durere! Mama ei a murit în bratele ei. Medicii încearcă să o stabilizeze pe artistă
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
„Iarna pe dos”! ANM a făcut anunţul: Cum va fi vremea în acest weekend
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Prima imagine cu Pamela Anderson și cel de-al cincilea soţ, Jon Peters! Fostul model a dat lovitura. Cine este noul ei partener
Prima imagine cu Pamela Anderson și cel de-al cincilea soţ, Jon Peters! Fostul model a dat lovitura. Cine este noul ei ...
Rezultate loto 26 ianuarie 6 din 49, extragerile pentru toate jocurile AVEM NUMERELE
Rezultate loto 26 ianuarie 6 din 49, extragerile pentru toate jocurile AVEM NUMERELE
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV