Fotbal 3D! Cum pot fi văzute meciurile în 2010!

27 ian 2010 150 afişări Special
Fotbal 3D! Cum pot fi văzute meciurile în 2010! Fotbal 3D

Cristiano Ronaldo şi Messi vor dribla direct însufrageria telespectatorilor care îşi permit achiziţionareaaparaturii de ultimă generaţie

2010 va fi anul televiziunii 3D! ESPN şi Sky Sports, cele maipopulare canale de sport din lume, au anunţat că în iunie vor lansavarianta 3D a televiziunii. Printre evenimentele sportive care vorfi transmise în direct se numără şi 25 de partide de la CampionatulMondial din Africa de Sud.

După ce cel mai scump film din istoria cinematografiei, Avatar, adepăşit pragul de 1,85 miliarde de dolari câştigaţi din vânzareabiletelor, marile companii de electrocasnice şi televiziunile s-augrăbit să anunţe propriile planuri 3D pentru 2010. Televiziuneatridimensională se va lansa în curând pe piaţă, dar costurile suntdestul de ridicate.

Televizoare 3D la2.000 de euro
LCD-urile normale nu suntcompatibile cu canalele 3D, care vor fi lansate în iunie deamericani (ESPN 3D) şi de englezi (Sky Sports 3D). Sony va fi primacompanie care va vinde în Europa şi în America de Nord noultelevizor, estimat să coste în jur de 2.000 de euro.
Pe lângă televizor, cei care vor să-i vadă pe Cristiano Ronaldo şipe Leo Messi (foto, în centru) driblând, practic, în sufragerialor, vor fi nevoiţi să cumpere şi ochelarii polaroizi speciali (60de euro perechea) şi să adauge în grila de programe canalele 3D,ESPN sau Sky Sports.

ÎnJaponia există din 2008
Televiziunea japoneză BS 11 transmite din 2008, de patru ori pe zi,emisiuni în acest format. Hyundai a fost prima companie care aprodus televizorul special, însă l-a vândut doar în Japonia.
"Oamenii sunt foarte atraşi de programele 3D, însă în majoritateacaselor nu există televizoare speciale", a spus directorulteleviziunii BS 11, Kim Pyeng. Emisiunile transmise durează doarcâteva minute, fiind filmate cu precădere la grădinile zoologicesau cu prilejul curselor de motociclete.

Filmul "Avatar", ultima senzaţie a cinematografiei 3D, a depăşitrecent cealaltă producţie-record a lui James Cameron, "Titanic",înregistrând câştiguri de 1,85 miliarde de dolari. "Titanic"-ulocupa prima poziţie din 1997.

Cum funcţionează transmisia3D

Imaginile în direct sunt capturate de o cameră de filmat specială,împărţite în două cadre identice, apoi transmise într-un procesorcare îmbină cele două cadre divizate în unul high-definition.Cadrul trece printr-un decodor HD, de unde este preluat de satelit.Procesul este, în mare, asemănător cu cel al unei transmisii livenormale, diferenţa constând doar în faptul că imaginile suntîmpărţite în două dimensiuni, câte una pentru fiecare ochi. Efectul3D este obţinut cu ajutorul ochelarilor speciali cu lentile făcutedin cristale lichide.

La Pro TV în cinciani

Pro TV, care transmite din 2006 în format HD, se pregăteşte sălanseze canalul 3D. "Deja ne pregătim pentru viitor şi ne gândim laurmătorul pas, care este Pro TV 3D. Infrastructura HD estepregătită şi pentru 3D. Sper ca în cinci ani să putem da drumul şila acest tip de transmisie", spune Claudiu Paraschiv, directorul deoperaţiuni tehnice.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.