Fenomenul Flacăra Moreni | Gabi Paraschiv a aprins scânteia: de la Oţelul şi imnul Ligii, la provocarea din "D". Gestul fanilor care au vopsit stadionul, cei 1.500 de oameni din tribune şi mărturia unui fotbalist în faţa cântarului

25 aug 2015 22728 afişări Comentează şi tu Special
Fenomenul Flacăra Moreni | Gabi Paraschiv a aprins scânteia: de la Oţelul şi imnul Ligii, la provocarea din "D". Gestul fanilor care au vopsit stadionul, cei 1.500 de oameni din tribune şi mărturia unui fotbalist în faţa cântarului Foto: Flacăra Moreni - facebook 12 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/14685553/2/parashiv.jpg

de Andru Nenciu

Viaţa fotbalistică din Moreni nu şi-a încetat cursul ei fantastic. Aflată în Divizia D, Flacăra a fost reaprinsă de mâna lui Gabi Paraschiv (37 de ani), fostul căpitan al Oţelului, şi de căldura celor 1.500 de suflete care ratează un meci doar când echipa n-are meci. Formaţia a terminat sezonul trecut pe locul secund în Liga a patra (Dâmboviţa), iar în acest an, în prima etapă, pe 15 august, a trecut în deplasare, scor 3-0 de AS Pas Pucioasa. Azi, de la ora 17:30, gruparea antrenată de Gabi Paraschiv va întâlni formaţia SCM Piteşti, în turul 4 al Cupei României.

      
Celebrarea unei victorii naşte imagini senzaţionale

Cum a fost de fapt repusă pe picioare gruparea care în 1989 întâlnea pe FC Porto în Cupa UEFA? Fost jucător la Flacăra, Gabi Paraschiv, campion cu Oţelul în 2011, a cutreierat România în lung şi-n lat, a evoluat pe acordurile imnului Ligii Campionilor, dar şi-a propus să revină într-o zi pe terenul visurilor lui: la Moreni. A ripostat cu biciul ironiei atunci când amicii puşi pe şotii îl şicanau cu paralelele realizate între Old Trafford şi Judeţ şi a simţit că se coace ceva bun sesizând dăruirea suporterilor. Suporteri până în măduva oaselor. Şi veţi vedea ce acţiuni au iniţiat!

Dar mai presus de toate, Paraschiv a realizat că are fotbalişti pe care se poate sprijini. Două sezoane la rând, din care ultimul cu el pe bancă, Flacăra a încheiat pe locul secund în serie şi a ratat la mustaţă promovarea. "Ar fi fost frumos să mai joc, nu-mi fugea gândul spre antrenorat sau spre manageriat, dar m-a convins în primul rând familia, pentru că am stat departe de ea şi anvergura clubului la care m-am lansat, chiar dacă a fost un club mare în vremurile apuse. Şi aşa am ajuns să am o discuţie cu edilul-şef, Constantin Dinu. Mi-a plăcut ce a făcut în oraş şi mi-a spus că am uşa deschisă pentru a încerca să construim ceva. A fost primul om pe care l-am văzut că e interesat de a repune pe picioare acest proiect. E un tip pasionat de fotbal, sprijină fenomenul şi face tot ceea ce depinde de el. Şi nu a intrat vreodată în vestiar", face Gabi o primă incursiune în trecut.


Fanii echipei vin echipaţi cu accesorii de toate felurile FOTO facebook Flacăra Moreni

În ediţia actuală de Cupa României, elevii lui "Pară" au declanşat ofensiva: au eliminat deja trei formaţii de Liga a treia (4-2 cu FCM Târgovişte, 6-0 cu Domneşti şi 1-0 cu Chiajna II) şi sunt calificaţi în turul 4 al competiţiei, unde azi, de la ora 17:30, pe propriul teren, dau piept cu echipa lui Rică Neaga, SCM Piteşti, divizionară C. Noua echipă argeşeană e susţinută şi de Adrian Mutu, care în această vară chiar a asistat la antrenamentele conduse de fostul său coechipier de la gruparea FC Argeş. Dacă trec şi de această fază, jucătorii din Moreni mai au un singur tur până dau de formaţiile din prima ligă. Şi asta ar fi o adevărată performanţă!

"În primul an am făcut voluntariat, nu contează dacă am adus sau nu bani de acasă. Am avut foarte multe de învăţat, dar am văzut şi care e gradul de eficienţă al metodelor pe care eu le ştiam şi le-am pus în aplicare şi am văzut cum reacţionează echipa.  M-am bazat mult pe experienţa mea de fotbalist. În multe momente mi-am dat seama că deşi Moreniul e un oraş mic, sunt foarte multe orgolii. La început, bănuiam că mi s-a părut, dar nu era aşa. Am comis şi eu greşeli, dar am învăţat mult şi am devenit mai abil în relaţionarea cu persoanele din preajma echipei. Am realizat treptat că nu toţi cei care îţi şi zâmbesc îţi sunt şi prieteni. Pe româneşte... rişti să te îmbărlige unii, dar principiile fotbalului sunt aceleaşi şi trebuie să te adaptezi mereu la cerinţele mediului în care pătrunzi", mai spune antrenorul echipei Flacăra Moreni.

Fler sau inspiraţie, cert că Paraschiv sau "Totti din Moreni" aşa cum era alintat acum un deceniu, a imprimat formaţiei de Divizia D un program specific unei echipe profesioniste. Face antrenamente în fiecare zi, îşi duce elevii în cantonamente atât vara cât şi iarna şi se dă peste cap pentru a le oferi cele mai bune condiţii. Susţine că nu scuipă flăcări, dar nici nu stă cu mâinile în sân atunci când cineva calcă pe bec. "Media de vârstă a echipei se situează undeva între 21 şi 22 de ani, doar patru fotbalişti au peste 23 de ani. Am foarte mulţi elevi de liceu în echipă şi marele avantaj este că au două ore de sport pe săptămână. Câţiva sunt şi la Liceul cu Profil Sportiv din oraş la specializarea fotbal şi asta mă ajută. Primăria e alături de noi şi după rezultatele din ultima vreme, a venit alături de echipă şi Consiliul Local. Avem o bază de antrenament de nivel înalt cu trei terenuri şi unul pentru juniori, iar suprafaţa de joc e comparabilă cu cele din Liga 1. La ce bazin de talente avem... trebuie să ştim să valorificăm bogăţia pe care o avem aici... fraţii Pană, Costel şi Marian, s-au născut în Moreni, Andrei Ivan de la CS U Craiova e originar tot din Moreni. Trebuie să promovăm şi trebuie într-un fel să-i facem pe cei 1.500 de spectatori să guste din nou din bucuria fotbalului din primele eşaloane", îşi bombează pieptul actualul tehnician.


O echipă poartă pecetea personalităţii antrenorului, care-i imprimă de multe ori un stil inconfundabil, dar unele repere ale Diviziei D, liga în care cei 18 băieţi din Moreni îşi etalează calităţile, nu pot fi modificate. "Îţi dai seama că la început sesizam că unii jucători sau spectatori din zonă se uitau cu uimire la mine. Să nu crezi că e cu ameninţări, cu lopeţi, cu furci! E un tablou de Divizia D, cu meciurile fireşti de pe terenurile din comune, din sate... Ştii cum e... pe multe stadioane nu poţi face nici banalul duş, dar asta e viaţa de sportiv în acest eşalon şi asta trebuie să-i şi motiveze pe elevii mei. De asta le şi zic - mai în glumă, mai în serios: "Nu mai vreau să vă văd de anul viitor în acest cadru'.

 


Când noroiul nu contează. O imagine care duce cu gândul la meciurile jucătorilor de rugby FOTO facebook Flacăra Moreni

"Pară", nu "Para", vorbeşte cu patos despre cadru, dar ştie că în D, C sau B va auzi de la A la Z tot scandările care îi îndulcesc sufletul. Responsabili sunt nişte băieţi care formează două galerii speciale şi generează un aspect neobişnuit pentru fotbalul românesc. Dacă în eşalonul de elită există formaţii fără galerii propriu-zise, gruparea din Dâmboviţa beneficiază de două grupuri de susţinători: cei de la Sud şi cei de la "Marian Pârşă". Băieţii din gruparea "Sud Moreni" nu au ratat vreun meci - acasă sau în deplasare - din 2012, de când echipa a renăscut şi a început să joace din nou pe stadionul din Moreni, în Liga a patra. Şi au susţinut-o cu bani încă din perioada în care Primăria procesa îndelung. "Fanii sunt cu totul şi cu totul speciali. I-am văzut pe youtube încă de când jucam la Oţelul Galaţi şi mi-am zis: <<Dacă există asemenea suporteri, e clar că trebuie să mă întorc acasă>>. Ei au vopsit stadionul, ei au făcut curat, ei l-au făcut să arate modern. În curând vom demara şi un program socios. Galeria echipei are tot arsenalul specific unor suporteri de tradiţie şi e imposibil să nu te impresioneze când îi vezi pe fani. Unii au melodii consacrate, alţii mizează pe scandări abia inventate", mai pune Gabi câteva tuşe pe tabloul din Moreni. Cosmetizarea stadionului pe care jucau cândva Tene sau Dragnea subliniază o serie de trăsături ale unor oameni săritori: altruism, modestie, dăruire şi spirit de echipă.


Vechi şi nou. O mână de oameni poate schimba faţa unui stadion atunci când există voinţă FOTO facebook Flacăra Moreni

Acum primăria se implică mai mult, dar băieţii tot ajută. La meciurile următoare şi-au pus în minte să strângă bani pentru un rând nou de echipamente. Şi nu se opresc aici. Au confecţionat steaguri, tricouri şi eşarfe cu însemnele Flacărei şi cumpără fumigene, torţe şi fac bannere la fiecare meci. Şi-au zis: "Când ne ridicăm noi... mutăm şi munţii" şi se transformă chiar şi în oameni de marketing. Iniţiază campanii pe facebook de susţinere a echipei, încearcă să strângă fonduri, vopsesc stadionul şi îşi pun mintea la contribuţie pentru introducerea unui sistem de carduri pentru "socios". "Am fost plăcut surprins pentru că şi în deplasare vin 100-200 de oameni cu maşinile personale. Şi până la Pucioasa, la 30 kilometri distanţă, au venit bunicii cu nepoţii şi le povesteau cum era Flacăra pe vremuri. E o mândrie pentru mine să ştiu că acasă avem în medie, în Divizia D, pe un stadion de 12.500 de locuri, vreo 1.500 de suporteri, iar în deplasare cam 100-200. Visez ca la un moment dat să vină din nou, ca la meciul cu FC Porto (n.r. - Cupa UEFA, 1989), să fim încurajaţi de 13.500 de oameni", mai spune Gabi.

"Într-o zi, unul dintre jucători a venit la mine şi mi-a spus că-şi cere scuze, dar va avea un surplus de kilograme consistent. Şi atunci l-am întrebat "De ce?"

Hai să vorbim puţin despre băieţii tăi!
Ce-ai vrea să mai ştii?

Zi-mi ce-ţi vine în minte!
Am atât de multe, încât nu ştiu ce să-ţi mai spun. Sunt nişte băieţi cu calităţi fizice şi morale deosebite toţi cei pe care îi am acum la echipă. Practică acest fotbal la Divizia D din pasiune, vin zi de zi, respectă programul echipei. Am avut doi jucători care au fost obligaţi să slăbească 10 kilograme şi au făcut-o. Unul avea 18 ani, celălalt 34.

Interesant. Din ce medii provin?
Câţiva elevi de-ai mei nu au ambii părinţi acasă, pentru că unul dintre ei a ales să plece peste hotare în căutarea unui trai mai bun pentru familia lui. Iar ei rezistă, rezistă, rezistă tuturor tentaţiilor. Acesta e un model de voinţă, un exemplu din fotbalul mic, o poveste de viaţă. Performanţa înseamnă sacrificiu, nedreptăţi, dar trebuie să crezi în şansa ta. Cine n-ar vrea să fie Messi!?

Vorbeşti despre poveştile de viaţă, ce poveste te-a impresionat cel mai tare în aceste 18 luni la Flacăra Moreni?
Uite, noi facem în fiecare săptămână cântarul. Şi, într-o zi, unul dintre jucători a venit la mine şi mi-a spus că-şi cere scuze, dar va avea un surplus de kilograme consistent. Şi atunci l-am întrebat: "De ce?". Şi mi-a zis că toată săptămâna n-a avut niciun ban de altceva şi a mâncat numai cartofi prăjiţi... Îţi dai seama, am rămas fără replică, i-am zâmbit, l-am bătut pe umăr, şi i-am zis că "Totul va fi bine". Am iniţiat apoi o discuţie despre următorul adversar.

Colegi cu iniţiativă. "Antal mi-a trimis primă pentru băieţii de la Flacăra". Ce sfat i-a dat Petre Grigoraş

Eşti un fel de om-orchestră înţeleg...
Se poate spune şi aşa.

Dar cum au reacţionat foştii tăi colegi când au realizat că te-ai implicat într-un proiect greu. Să iei o echipă din Divizia judeţeană.
Hai să-ţi spun!

Te rog!
Niciunul nu a privit cu neîncredere proiectul şi chiar au fost bucuroşi. Antal mi-a trimis bani de primă pentru băieţi, ne-au ajutat şi foştii mei colegi, Viglianti şi Sipovici. Petre Grigoraş m-a întrebat: "Te enervează băieţii, Gabi? Vezi cum este!?" Iar sfatul pe care mi l-a dat a fost să am răbdare. Cât mai multă răbdare. Râpă, Neagu şi Pena mi-au trimis ghete pentru fotbaliştii mei. Sunt gesturi foarte frumoase.


"Unii îmi spun Dom' Profesor, alţii Mister, alţii Pară. Nu mă interesează prea tare modul de adresare atât timp cât respectivul dă tot ce are mai bun din el la antrenamente, la meciuri... Şi are o viaţă dedicată sportului. Chiar eu sunt cel care după unele meciuri îi chem la câte un grătar"

"Petre Vasile este o legendă a clubului. E mai mare ca mine, are 46 de ani, şi mai joacă şi acum în meciurile de pregătire"

"Eu aş putea să mai joc, dar nu cred că este cazul, am nişte băieţi tineri, dornici de afirmare şi cred eu că atunci când îmi fixez ca ţel Liga secundă am toate argumentele solide pe care să mă bazez"

Gabriel Paraschiv, antrenor Flacăra MoreniParaschiv e unul dintre jucătorii emblematici din istoria Oţelului FOTO ProSport

"Trebuie sprijiniţi pentru că apasă o mare presiune pe ei atunci când li se acordă o atenţie suplimentară şi sunt etichetaţi  Micul Messi, Micul Hagi. Eu aveam 30 de ani, dădusem 7 goluri pentru Oţelul în primele etape şi tot n-am ştiut să gestionez situaţia apăsătoare"

Ştiam că Bourceanu te-a vizitat de curând...
Şi el a fost încântat de ce am făcut pe aici. Era puţin supărat din cauza problemelor lui la genunchi.

Crezi că a greşit când s-a întors la Steaua?
Nu pot eu să-i dau lui Alex sfaturi, el a ştiut cel mai bine de ce s-a întors, dar cred a făcut-o şi forţat de anumite împrejurări de la Trabzonspor.

Cu cine mai ţii legătura de la Oţelul Galaţi?
Din staff doar cu trei persoane: cu Laurenţiu Candrea, cu directorul executiv şi cu maseurul.

Poţi paria pe un jucător de la Oţelul Galaţi că va face pasul spre o echipă importantă în scurt timp?
Sunt în continuare la Galaţi mai mulţi fotbalişti care şi-au valorificat întregul lor potenţial sau nu le-a fost valorificat. Şi când spun asta mă refer la Cojoc sau la Chipirliu, Dajbog sau Stoian. Sunt mai mulţi care merită să joace şi să arate tot ce ştiu poate şi la altă echipă. Dar cu multă muncă... Uite, avem exemplul lui Cornel Râpă. Nu a fost talentat, dar prin multă muncă a ajuns să câştige deja patru titluri de campion al României, Cupe, Supercupe. Totul prin multă muncă.

Ce crezi că-i lipseşte la Steaua pentru a se impune titular pe postul de fundaş dreapta?
Nu pot eu să-mi exprim opinia despre Steaua, eu sunt antrenor la Divizia D.

Te întreb altceva atunci. De ce nu confirmă şi devin jucători cu evoluţii constante cei cinci-şase jucători tineri cu calităţi pe care-i avem?
Trebuie sprijiniţi în primul rând pentru că apasă o mare presiune pe ei atunci când li se acordă o atenţie suplimentară şi sunt etichetaţi cu fel şi fel de supranume: Micul Messi, Micul Hagi. Eu aveam 30 de ani, dădusem 7 goluri pentru Oţelul în primele etape şi tot n-am ştiut să gestionez situaţia apăsătoare. Noi trebuie să readucem publicul pe stadioane şi asta încerc şi eu să le transmit băieţilor mei. Să am şi eu un mic rol în a-i face pe fani să vină la meciuri. Chiar şi la D. Pentru că încet-încet tentaţii gen tablete, băutură şi droguri îi ispitesc neîncetat pe cei mici şi fug de sport. Aria de selecţie se restrânge şi noi, antrenorii, avem din ce în ce mai puţini sportivi dornici de fotbal. Le lipseşte mentalitatea şi din această cauză nu reuşesc la un nivel superior.

"Astra şi Viitorul joacă cel mai frumos fotbal din Liga 1". Momentul în care a început regresul echipei sale de suflet, Oţelul Galaţi

Ce echipe joacă un fotbal plăcut în Liga 1?
În afară de două-trei echipe... e o plăcere să mă uit la Liga 1. Astra şi Viitorul joacă cel mai frumos fotbal după primele opt etape. Ele joacă din pasiune, pentru alte echipe a devenit o corvoadă campionatul. Mie mi se pare destul de atractiv, aşa cum era în perioada în care eu jucam la Oţelul. Eu sunt mai naţionalist şi tind să cred că mulţi dintre fotbaliştii străini din prezent nu ridică valoarea campionatului.

Dar şi voi aţi avut străini la Oţelul. Care crezi că a fost momentul în care a început picajul Oţelului?
Atunci când am câştigat campionatul a fost momentul de cotitură. Gestionarea acelor bani din Liga Campionilor s-a făcut greşit şi iată că mi-e teamă să nu avem parte de un nou caz Unirea Urziceni. Oţelul e parte din viaţa mea, sufăr când văd ce se întâmplă acolo şi sper să nu se desfiinţeze.

Ai vreun regret din perioada Oţelul?
Că n-am jucat mai mult în Liga Campionilor, dar am trăit totuşi nişte momente, cum e meciul de pe Da Luz (Benfica - Oţelul 1-0, gol Cardozo), în care m-am simţit cu adevărat fotbalist.

În toamna lui 2011, Oţelul a evoluat în grupele Ligii Campionilor şi nu a adunat vreun punct. A pierdut cu Benfica Lisabona 0-1 şi 0-1, a cedat în faţa lui Manchester United 0-2 şi 0-2 şi pierdut ambele întâlniri cu Base, 2-3 acasă şi 1-2 în deplasare

"Fotbaliştii români au uitat să dribleze!". Cei doi jucători din Liga 1 care pot face diferenţa prin calităţile tehnice pe care le posedă

Ce jucător român de creaţie, care ţi se pare greu de deposedat în relaţia unu la unu, îţi place din Liga 1?
De la Viitorul... Florin Tănase. De el îmi place cel mai mult. Aaa, şi de Cosmin Matei de la Dinamo. Şi el e un fotbalist cu un potenţial tehnic uriaş.

De ce crezi că în Liga 1 sunt foarte puţini jucători de acest profil în prezent?
Totul începe de jos, cred că asta ar fi cauza. O spun cu mâna pe inimă: fotbaliştii români au uitat să dribleze! Eram tehnici, dar am uitat să ne cultivăm plăcerea de a asimila lucrurile esenţiale la acest capitol. Uite, ţin să remarc faptul că Federaţia Română de Fotbal a înfiinţat acele centre de excelenţă care concentrează toate valorile din ţară. Devin mediul în care copiii pot dobândi noi informaţii esenţiale şi se ciocnesc de tot felul de situaţii.

O ultimă întrebare. Ţi-ai dat un termen limită? Până când te vei implica la Moreni?
Merg cu Flacăra până în pânzele albe.

La 37 de ani, Paraschiv pare că deţine energia unui copil de 17 ani. Trăieşte dublu intens pe terenul de fotbal, dar şi în afara lui. Susţine că aşa s-au brodat lucrurile în viaţa lui. E conştient că s-a aruncat în foc legându-şi soarta de Flacăra şi afirmă că, zi de zi, cuvântul care-i răsună în minte e pro-mo-va-re. "Pară" e arhitectul unei idei şi a devenit arhitectul unei echipe. Îşi ridică nivelul de încredere şi forţă alimentându-se din puterea puştilor care-l privesc de la câteva bătăi de inimă distanţă şi munceşte cu înverşunare. Aşa cum a făcut-o în întreaga lui carieră. La Moreni. La Ploieşti. Sau la Galaţi.

După ce au cunoscut frumuseţile vieţii, puţini dintre sportivii români deveniţi campioni se mai întorc în oraşul din care au scos capul spre agitaţia din competiţii. Paraschiv e unul dintre ei.

P.S. În această seară, la Moreni, Flacăra s-a calificat în turul al cincilea al Cupei României, după ce a trecut de SCM Piteşti (Divizia C), scor 3-1 (Negrea 40, 52,73, respectiv David 83).


Flacăra Moreni a fost până la Revoluţie o echipă aflată sub umbrela celor de la Dinamo. Susţinută de fostul ministru de la Interne, Tudor Postelnicu, dar şi de generalul Ion Ghenoiu, formaţia din Dâmboviţa era formată şi din jucători tineri, care îşi făceau stagiatura pentru trupa din Ştefan cel Mare, dar şi din foşti fotbalişti importanţi de la Dinamo, care trecuseră de 30 de ani. După Revoluţie, echipa a fost trimisă în Divizia C. Momentul de vârf al fostei grupări antrenate de Ion Nunweiller s-a petrecut în 1989, când Flacăra a întâlnit în primul tur al Cupei UEFA formaţia FC Porto, cu Rabah Madjer, Vitor Baia şi Rui Aguas în componenţă. Trupa lui Artur Jorge s-a impus cu 2-1 în România şi a câştigat cu 2-0 meciul de pe teren propriu. 


Flacăra Moreni, la meciul retur cu FC Porto FOTO www.romaniansoccer.ro

Partida tur: 1-2 / 27 septembrie 1989

Flacăra Moreni: Tene- Jercălău, Butufei, Beldie, Glăvan (46 Marcu), I. Chiriţă, D. Sava, C. Pană, Dragnea, Stere (65 Văidean), Lala. Antrenor Ion Nunweiller. FC Porto: Baia – Ze Carlos, Joao Pinto, Bandeirinha, Branco, Antonio Andre, Demol, Semedo, Magalhaes, Rui Aguas, Madjer (69 Domingos, 88 Kiki). Antrenor Artur Jorge.

Au marcat: Beldie (min.52)/ Magalhaes (min.21), Rui Aguas (min.89).Aripi pentru victorie. Gestul lui Paraschiv, după golurile marcate pentru Oţelul FOTO: ProSport

Gabriel Ioan PARASCHIV

 • Născut: 27.03.1978 (Moreni,DB)
 • Post: mijlocaş, atacant
 • În Divizia A (Liga I)
 • Debut: 23.03.2002, Petrolul - FCM Bacău 0-1
 • 2001-02: Petrolul    11    1
 • 2005-06: Oţelul    15    3
 • 2006-07: Oţelul    30    7
 • 2007-08: Oţelul    30    5
 • 2008-09: Oţelul    22    9
 • 2009-10: Oţelul    31    5
 • 2010-11: Oţelul    26    6
 • 2011-12: Oţelul    23    2
 • 2012-13: Oţelul    16    3
 • 2013-14: Oţelul    9    -
 • Total:    213    41
 • A cucerit un titlu
 • În Cupă
 • 2002-03: Petrolul    1    -
 • 2005-06: Petrolul    3    -
 • 2006-07: Oţelul    2    1
 • 2007-08: Oţelul    2    -
 • 2008-09: Oţelul    1    -
 • 2009-10: Oţelul    2    -
 • 2010-11: Oţelul    1    -
 • 2011-12: Oţelul    2    1
 • 2012-13: Oţelul    3    1
 • Total:    17    3
 • În Divizia B
 • 1998-99: Chindia    14    2
 • 1999-00: Chindia    4    -
 • 2002-03: Petrolul    16    1
 • 2003-04: Oltul Sfântu Gheorghe    5    -
 • 2003-04: Poli-Unirea Iaşi    13    -
 • 2004-05: Petrolul    22    5
 • 2005-06: Petrolul    14    5
 • Total:    88    13
 • În echipa naţională
 • Debut: 20.08.2008, România – Letonia 1-0
 • Total:    1    -
 • În cupele europene
 • Debut: 09.08.2007, Lokomotiv Sofia – Oţelul Galaţi 3-1
 • Total:    6    -

Flacăra Moreni a fost înfiinţată în 1922 sub numele de Astra Română Moreni.

Cronologie competiţională

 • 1932-33    Astra Română    Camp.districtual
 • 1933-34    Astra Română    Camp.districtual
 • 1934-35    Astra Română    Camp.districtual
 • 1935-36    Astra Română    Camp.districtual
 • 1936-37    Astra Română    Camp.districtual
 • 1937-38    Astra Română    Camp.districtual
 • 1938-39    Astra Română    Camp.districtual
 • 1939-40    Astra Română    Camp.districtual
 • 1940-41    Astra Română    Camp.districtual
 • 1946-47    Astra Română    Div.C, seria 12    Locul 1
 • 1947-48    Astra Română    Div.B, seria 2    Locul 5
 • 1948-49    Astra    Div.B, seria 1    Locul 4
 • 1950     Partizanul    Div.B, seria 1    Locul 3
 • 1951     Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 2
 • 1952     Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 8
 • 1953     Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 13
 • 1954     Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 6
 • 1955     Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 7
 • 1956     Energia-Flacăra    Div.B, seria 2    Locul 5
 • 1957-58    Flacăra    Div.B, seria 2    Locul 9
 • 1958-59    Flacăra    Div.B, seria 2    Locul 3
 • 1959-60    Flacăra    Div.B, seria 2    Locul 5
 • 1960-61    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 3
 • 1961-62    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 11
 • 1962-63    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 6
 • 1963-64    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 9
 • 1964-65    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 3
 • 1965-66    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 4
 • 1966-67    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 6
 • 1967-68    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 8
 • 1968-69    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 4
 • 1969-70    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 8
 • 1970-71    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 16
 • 1971-72    Flacăra    Div.C, seria 6    Locul 1
 • 1972-73    Flacăra    Div.C, seria 6    Locul 1
 • 1973-74    Flacăra    Div.B, seria 2    Locul 4
 • 1974-75    Flacăra    Div.B, seria 2    Locul 15
 • 1975-76    Flacăra-Automecanica    Div.C, seria 6    Locul 1
 • 1976-77    Flacăra-Automecanica    Div.B, seria 2    Locul 15
 • 1977-78    Flacăra-Automecanica    Div.C, seria 6    Locul 2
 • 1978-79    Flacăra-Automecanica    Div.C, seria 6    Locul 1
 • 1979-80    Flacăra-Automecanica    Div.B, seria 2    Locul 12
 • 1980-81    Flacăra-Automecanica    Div.B, seria 2    Locul 4
 • 1981-82    Flacăra-Automecanica    Div.B, seria 2    Locul 15
 • 1982-83    Flacăra-Automecanica    Div.C, seria 6    Locul 3
 • 1983-84    Flacăra-Automecanica    Div.C, seria 6    Locul 1
 • 1984-85    Flacăra    Div.B, seria 2    Locul 13
 • 1985-86    Flacăra    Div.B, seria 2    Locul 1
 • 1986-87    Flacăra    Div.A    Locul 15
 • 1987-88    Flacăra    Div.A    Locul 6
 • 1988-89    Flacăra    Div.A    Locul 4
 • 1989-90    Flacăra    Div.A    Locul 16
 • 1990-91    Flacăra    Div.B, seria 2    Locul 8
 • 1991-92    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 8
 • 1992-93    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 4
 • 1993-94    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 9
 • 1994-95    Flacăra    Div.B, seria 1    Locul 15
 • 1995-96    Flacăra    Div.C, seria 2    Locul 9
 • 1996-97    Flacăra    Div.C, seria 2    Locul 12
 • 1997-98    Flacăra    Div.C, seria 2    Locul 6
 • 1998-99    Flacăra    Div.C, seria 2    Locul 18
 • În 1999, Flacăra a fuzionat cu Petrolul Roata-de-Jos, preluând locul acesteia în Divizia C, şi a devenit Flacăra-Petrom.
 • 1999-00    Flacăra Petrom    Div.C, seria 2    Locul 4
 • 2000-01    Flacăra Petrom    Div.C, seria 4    Locul 2
 • 2001-02    Flacăra Petrom    Div.C, seria 2    Locul 8
 • 2002-03    Flacăra Petrom    Div.C, seria 4    Locul 6
 • 2003-04    Flacăra Petrom    Div.C, seria 4    Locul 10
 • 2004-05    Flacăra Petrom    Div.C, seria 4    Locul 9
 • 2005-06    Petrom Flacăra    Div.C, seria 4    Locul 7
 • 2006-07    Petrom Flacăra    Liga 3, seria 3    Locul 17
 • ------
 • 2013-14    Flacăra    Liga 4
 • 2014-15    Flacăra    Liga 4

În Divizia A

 • Bilanţ: 4 sezoane, 136 meciuri, 53 victorii, 23 egaluri, 60 înfrângeri, golaveraj 180-198, 129 puncte (locul 51 în clasamentul all-time al Ligii I)
 • Jucătorul cu cele mai multe meciuri: Teodor Beldie 111
 • Jucătorul cu cele mai multe goluri: Costică Lala 41
 • Antrenorul cu cele mai multe meciuri: Ion Nunweiller 111
 • Cea mai categorică victorie: Flacăra Moreni – FC Bihor 5-0 (13.11.1988), Flacăra Moreni – Inter Sibiu 5-0 (02.04.1989)
 • Cea mai severă înfrângere: „U” Cluj – Flacăra Moreni 6-1 (14.12.1986), Steaua – Flacăra Moreni 5-0 (04.10.1987)

Statistică: Răzvan TOMA

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.