FC România, în Cupa Angliei! Dacă promovează în Liga a 10-a,** echipa românilor din Anglia se va înscrie în a doua competiție ca anvergură din Albion

FC România, în Cupa Angliei! Dacă promovează în Liga a 10-a,** echipa românilor din Anglia se va înscrie în a doua competiție ca anvergură din Albion
  • Publicat:
  • Actualizat:

La intonarea imnului național, românul tresare. Duce mâna în dreptul inimii și fredonează cu patos „Deșteaptă-te române!”. Arborează cu mândrie steagul României la fiecare 1 Decembrie, laudă mâncarea tradițională și iese în centrul orașului după o victorie importantă a echipei favorite. „Român până la moarte!”, scandează el. Apoi, trece granița. Vorbește puțin despre țara sa natală, ba chiar face eforturi considerabile pentru a-și ascunde naționalitatea. 1 Decembrie devine, subit, o zi oarecare. Imnul național nu îi mai face pielea ca de găină și în zadar îi câștigă echipa favorită, că se va bucura doar în sine pentru victoria ei. Știe că a fi român într-o țară străină este echivalentul lui „a fi tratat altfel”. Știe și acționează în consecință. Uneori, însă, el nu uită de unde a plecat. Un astfel de exemplu este Ionuț Vintilă. De aproape 7 ani locuiește în Anglia și a oferit României cea mai frumoasă dovadă de patriotism, înființând o echipă de fotbal căreia i-a spus simplu „FC România”.

„Am stins dorul”

„Am plecat în Anglia la câteva ore după ce m-am însurat. La ora 8 invitații ciocneau paharele cu șampanie. Eu îmi făceam bagajul, că urma să vină un prieten de-al meu cu mașina. Un an nu m-am văzut cu soția”, își începe Ionuț povestea. „Astăzi împlinim 7 ani de căsătorie. Am reușit să depășim începutul nu tocmai bun”, continuă el. Căsnicia nu a fost singura grija a managerului echipei din liga a 11-a. Plecase, ca mulți alții, pentru a-și asigura un trai mai bun. Dar piața muncii nu îi oferea prea multe variante: „Mi-a fost greu în primul an. Greu de tot”. Cu banii câștigați, a făcut două investiții: și-a adus soția în Anglia și a înființat echipa de fotbal. „Am stins dorul”, explică el. Dor de sport? Dor de soție? „Un pic din amândouă, să fiu sincer”, completează zâmbind.

„Ne pun imediat eticheta de hoți!”

Proiectul FC România a început în urmă cu șase ani. „Nu a fost ușor. Dar mi-am dorit foarte mult să apropii comunitatea. Totuși…”. Se oprește puțin, privește în gol și se încruntă. Devine evident faptul că scopul acestuia nu a fost atins. „Avem susținători, dar nu atât de mulți cât mi-aș fi dorit. Iar comunitatea nu-i neapărat mai apropiată”.

Condiția românului în străinătate nu se schimbă, indiferent de perioada pe care acesta o petrece într-o anumită țară: „Înaintea unor meciuri a trebuit să le țin băieților discursuri lungi despre cum nu trebuie să se rușineze cu originile lor. Îmi tot spuneau . Nu vreau să aud astfel de lucruri. Atâta timp cât jucăm cu stema României pe piept, trebuie să fim mândri. Dacă noi câștigăm, nu facem bine imaginii românilor din Anglia?”.

Au nocturnă și gazon excelent!

FC România joacă în Step 7 Piramidal. Adică Liga a 11-a. Surprinde însă nivelul de profesionalism și condițiile de care se bucură echipa românilor. „Avem nocturnă, gazonul este extraordinar de bun, stadionul pe care jucăm meciurile de acasă are o capacitate de 3.000 de locuri. Nu cred că există persoană care să nu fie uimită, la început, de organizarea unei echipe atât de mici, cum e a noastră”, spune jucătorul – manager.

Formațiile din ligile inferioare se descurcă greu, indiferent dacă vorbim aici despre România sau Anglia. La început, se investește mult și se câștigă infinit mai puțin, fapt ce îi împinge pe aceia implicați în proiect să se retragă, să spună «Nu a fost să fie, eu am încercat». Ionuț Vintilă nu-i unul dintre ei. „Au fost momente în care am vrut să renunț. Lucrez în construcții, ceilalți băieți de la echipă la fel. Nu câștigăm mult. Încercăm să ne descurcăm cu ce avem. Dar ne-ar prinde bine un om care să investească solid în noi. Am apelat, în iarnă, la domnul Porumboiu. Ne-a refuzat politicos. Mai cautăm…”.

Din Liga a II-a, în Liga a 11-a

Liga a II-a din România este o adevarăta pepinieră pentru echipa antrenată din teren de Florin Pelecaci. Pe rând, jucători precum Adrian Purcăreanu, Sorin Avădanei, Alin Sârbu, Adrian Pătulea sau Vlad Nedelcu au abandonat terenurile denivelate de pe la noi pentru Anglia. „Au crezut că vin la o echipă de amatori. Apoi, după câteva meciuri jucate sub tricoul FC România, și-au schimbat complet părerea. Suntem cu mult peste nivelul Ligii a II-a, dacă ar fi să mă întrebi pe mine. Mă refer aici la fotbalul practicat, la condițiile de joc, la atmoferă”, spune Ionuț Vintilă. Și el se numără printre aceia care au venit din Liga a II-a din România. Laurențiu Reghecampf, actualul antrenor al Stelei, i-a fost coleg la FC Târgoviște: „Nu ținem legătura. Vorbeam doar pentru că jucam împreună. Îmi părea un băiat liniștit. Sper să prindă etapa a 3-a”, declară acesta, încercând să ascundă sub un zâmbet înțepătura.

FC România vs. Liverpool!

Dacă va ajunge în Liga a 10‑a, FC România va avea dreptul să se înscrie în Cupa Angliei, lucru care pare, în momentul de față, principalul scop al echipei. Pentru o echipă de amatori, o posibilă confruntare cu Tottenham, Everton sau chiar Liverpool ar însemna apogeul carierei jucătorilor care își dedică timpul liber antrenamentelor și deplasărilor. „Dacă am ajunge acolo, ar fi un vis împlinit. Poate că pare o nebunie, dar nu aș vrea să ne oprim acolo. Vreau să promovăm de la an la an. Se pune problema sponsorilor, că nu se îngrămădește nimeni să susțină FC România. Dar dacă am rezolva asta, nu am face din participarea în Cupa Angliei un scop unic”. Se spune că ochii sunt oglinda sufletului. În cazul de față, în ochii lui Ionuț Vintilă se citește dorința. De a reuși, de a face FC România cunoscută unui număr mai mare de oameni.

Din România la România

Atunci când românul se întoarce din țara în care lucrează, se mândrește cu suma de bani câștigată. Își cumpără o mașină scumpă, își construiește o casă mare. Jucătorii celor de la FC România revin cu rezultate frumoase și cu amintiri de pe terenul de joc. Ușor, ușor, vor să schimbe mentalitatea englezilor, să le fie mai bine acelora care peste câțiva ani vor dori să vină în Londra. Cred că fotbalul, jucat frumos, poate face o diferență. „Ne-am întărit în această pauză competițională. Am adus un nigerian. Ne vom schimba numele în FC Toate Țările în ritmul ăsta. Avem în componență spanioli, englezi și bulgari. Tot în roșu, galben și albastru vom defila și în următorul sezon. Plec din România în iulie, dar mă duc tot la ea”, încheie Ionuț Vintilă, omul care are, meci de meci, o bucată din țară pe piept.

Performanța înseamnă și sacrificiu. Nu este ușor să vii de la serviciu direct la antrenamente. Dar când există pasiune, parcă nici nu mai simți oboseala.
Ionuț VINTILĂ‚, manager FC România

20 de ani are Burghelea Vlad, cel mai tânăr jucător aflat în componența echipei

3 trofee a câștigat FC România de la înființarea sa

600 de lire este salariul lunar al unui jucător

Stabiliți în Anglia, dar din toată România

„Lumea este mică”, spune o veche zicală. Dacă ar fi să o adaptăm la situația de față, am putea cu ușurință remarca faptul că România este la fel. Timiș, București, Giurgiu sau Constanța sunt doar câteva dintre județele de proveniență ale jucătorilor echipei FC România. Mulți dintre ei s-au întâlnit pentru întâia oară pe terenul din apropierea stadionului Tottenham, dar au descoperit cu uimire faptul că au prieteni comuni, ba chiar și rude: „Suntem din toate colțurile țării. Cumva, am reușit să aducem împreună temperamente diferite, dar și mentalități. Ba chiar uneori și verișori îndepărtați”, se amuză Ionuț Vintilă. Acum, în pauza competițională, majoritatea dintre aceștia se reîntorc în orașele în care până mai ieri băteau mingea în spatele vreunui bloc sau a unei case.

Între Liverpool și Tottenham

FC România se antrenează și dispută meciurile pe un teren aflat în vecinătatea stadionului celor de la Tottenham, unde împarte costurile cu o altă echipă din Liga a 11-a. Ironic este faptul că, deși se găsesc la o distanță mică de Tottenham, sigla românilor seamănă izbitor cu stema lui Liverpool, una dintre contracandidatele acesteia. Scutul galben cu roșu și albastru, pe care se află harta României cu o minge în centru, nu a fost ales întâmplător, Ionuț Vintilă declarându-se fan înfocat al echipei lui Steven Gerrard: „Recunosc, îmi plac. Tocmai de asta și sigla noastră. Mi se pare că dă bine pe tricou”, a completat acesta.

11 e eșalonul în care evoluează gruparea FC România

Sorina Oprițescu / Redactor
Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele