FC România, în Cupa Angliei! Dacă promovează în Liga a 10-a,** echipa românilor din Anglia se va înscrie în a doua competiție ca anvergură din Albion

Autori: Sorina Oprițescu, Valentin Nastaila Publicat: 16 Jul. 2012, 09:22 Actualizat: 16 Jul. 2012, 09:23 Special

La intonarea imnului național, românul tresare. Duce mâna în dreptul inimii și fredonează cu patos „Deșteaptă-te române!”. Arborează cu mândrie steagul României la fiecare 1 Decembrie, laudă mâncarea tradițională și iese în centrul orașului după o victorie importantă a echipei favorite. „Român până la moarte!”, scandează el. Apoi, trece granița. Vorbește puțin despre țara sa natală, ba chiar face eforturi considerabile pentru a-și ascunde naționalitatea. 1 Decembrie devine, subit, o zi oarecare. Imnul național nu îi mai face pielea ca de găină și în zadar îi câștigă echipa favorită, că se va bucura doar în sine pentru victoria ei. Știe că a fi român într-o țară străină este echivalentul lui „a fi tratat altfel”. Știe și acționează în consecință. Uneori, însă, el nu uită de unde a plecat. Un astfel de exemplu este Ionuț Vintilă. De aproape 7 ani locuiește în Anglia și a oferit României cea mai frumoasă dovadă de patriotism, înființând o echipă de fotbal căreia i-a spus simplu „FC România”.

„Am stins dorul”

„Am plecat în Anglia la câteva ore după ce m-am însurat. La ora 8 invitații ciocneau paharele cu șampanie. Eu îmi făceam bagajul, că urma să vină un prieten de-al meu cu mașina. Un an nu m-am văzut cu soția”, își începe Ionuț povestea. „Astăzi împlinim 7 ani de căsătorie. Am reușit să depășim începutul nu tocmai bun”, continuă el. Căsnicia nu a fost singura grija a managerului echipei din liga a 11-a. Plecase, ca mulți alții, pentru a-și asigura un trai mai bun. Dar piața muncii nu îi oferea prea multe variante: „Mi-a fost greu în primul an. Greu de tot”. Cu banii câștigați, a făcut două investiții: și-a adus soția în Anglia și a înființat echipa de fotbal. „Am stins dorul”, explică el. Dor de sport? Dor de soție? „Un pic din amândouă, să fiu sincer”, completează zâmbind.

„Ne pun imediat eticheta de hoți!”

Proiectul FC România a început în urmă cu șase ani. „Nu a fost ușor. Dar mi-am dorit foarte mult să apropii comunitatea. Totuși…”. Se oprește puțin, privește în gol și se încruntă. Devine evident faptul că scopul acestuia nu a fost atins. „Avem susținători, dar nu atât de mulți cât mi-aș fi dorit. Iar comunitatea nu-i neapărat mai apropiată”.

Condiția românului în străinătate nu se schimbă, indiferent de perioada pe care acesta o petrece într-o anumită țară: „Înaintea unor meciuri a trebuit să le țin băieților discursuri lungi despre cum nu trebuie să se rușineze cu originile lor. Îmi tot spuneau . Nu vreau să aud astfel de lucruri. Atâta timp cât jucăm cu stema României pe piept, trebuie să fim mândri. Dacă noi câștigăm, nu facem bine imaginii românilor din Anglia?”.

Au nocturnă și gazon excelent!

FC România joacă în Step 7 Piramidal. Adică Liga a 11-a. Surprinde însă nivelul de profesionalism și condițiile de care se bucură echipa românilor. „Avem nocturnă, gazonul este extraordinar de bun, stadionul pe care jucăm meciurile de acasă are o capacitate de 3.000 de locuri. Nu cred că există persoană care să nu fie uimită, la început, de organizarea unei echipe atât de mici, cum e a noastră”, spune jucătorul – manager.

Formațiile din ligile inferioare se descurcă greu, indiferent dacă vorbim aici despre România sau Anglia. La început, se investește mult și se câștigă infinit mai puțin, fapt ce îi împinge pe aceia implicați în proiect să se retragă, să spună «Nu a fost să fie, eu am încercat». Ionuț Vintilă nu-i unul dintre ei. „Au fost momente în care am vrut să renunț. Lucrez în construcții, ceilalți băieți de la echipă la fel. Nu câștigăm mult. Încercăm să ne descurcăm cu ce avem. Dar ne-ar prinde bine un om care să investească solid în noi. Am apelat, în iarnă, la domnul Porumboiu. Ne-a refuzat politicos. Mai cautăm…”.

Din Liga a II-a, în Liga a 11-a

Liga a II-a din România este o adevarăta pepinieră pentru echipa antrenată din teren de Florin Pelecaci. Pe rând, jucători precum Adrian Purcăreanu, Sorin Avădanei, Alin Sârbu, Adrian Pătulea sau Vlad Nedelcu au abandonat terenurile denivelate de pe la noi pentru Anglia. „Au crezut că vin la o echipă de amatori. Apoi, după câteva meciuri jucate sub tricoul FC România, și-au schimbat complet părerea. Suntem cu mult peste nivelul Ligii a II-a, dacă ar fi să mă întrebi pe mine. Mă refer aici la fotbalul practicat, la condițiile de joc, la atmoferă”, spune Ionuț Vintilă. Și el se numără printre aceia care au venit din Liga a II-a din România. Laurențiu Reghecampf, actualul antrenor al Stelei, i-a fost coleg la FC Târgoviște: „Nu ținem legătura. Vorbeam doar pentru că jucam împreună. Îmi părea un băiat liniștit. Sper să prindă etapa a 3-a”, declară acesta, încercând să ascundă sub un zâmbet înțepătura.

FC România vs. Liverpool!

Dacă va ajunge în Liga a 10‑a, FC România va avea dreptul să se înscrie în Cupa Angliei, lucru care pare, în momentul de față, principalul scop al echipei. Pentru o echipă de amatori, o posibilă confruntare cu Tottenham, Everton sau chiar Liverpool ar însemna apogeul carierei jucătorilor care își dedică timpul liber antrenamentelor și deplasărilor. „Dacă am ajunge acolo, ar fi un vis împlinit. Poate că pare o nebunie, dar nu aș vrea să ne oprim acolo. Vreau să promovăm de la an la an. Se pune problema sponsorilor, că nu se îngrămădește nimeni să susțină FC România. Dar dacă am rezolva asta, nu am face din participarea în Cupa Angliei un scop unic”. Se spune că ochii sunt oglinda sufletului. În cazul de față, în ochii lui Ionuț Vintilă se citește dorința. De a reuși, de a face FC România cunoscută unui număr mai mare de oameni.

Din România la România

Atunci când românul se întoarce din țara în care lucrează, se mândrește cu suma de bani câștigată. Își cumpără o mașină scumpă, își construiește o casă mare. Jucătorii celor de la FC România revin cu rezultate frumoase și cu amintiri de pe terenul de joc. Ușor, ușor, vor să schimbe mentalitatea englezilor, să le fie mai bine acelora care peste câțiva ani vor dori să vină în Londra. Cred că fotbalul, jucat frumos, poate face o diferență. „Ne-am întărit în această pauză competițională. Am adus un nigerian. Ne vom schimba numele în FC Toate Țările în ritmul ăsta. Avem în componență spanioli, englezi și bulgari. Tot în roșu, galben și albastru vom defila și în următorul sezon. Plec din România în iulie, dar mă duc tot la ea”, încheie Ionuț Vintilă, omul care are, meci de meci, o bucată din țară pe piept.

Performanța înseamnă și sacrificiu. Nu este ușor să vii de la serviciu direct la antrenamente. Dar când există pasiune, parcă nici nu mai simți oboseala.
Ionuț VINTILĂ‚, manager FC România

20 de ani are Burghelea Vlad, cel mai tânăr jucător aflat în componența echipei

3 trofee a câștigat FC România de la înființarea sa

600 de lire este salariul lunar al unui jucător

Stabiliți în Anglia, dar din toată România

„Lumea este mică”, spune o veche zicală. Dacă ar fi să o adaptăm la situația de față, am putea cu ușurință remarca faptul că România este la fel. Timiș, București, Giurgiu sau Constanța sunt doar câteva dintre județele de proveniență ale jucătorilor echipei FC România. Mulți dintre ei s-au întâlnit pentru întâia oară pe terenul din apropierea stadionului Tottenham, dar au descoperit cu uimire faptul că au prieteni comuni, ba chiar și rude: „Suntem din toate colțurile țării. Cumva, am reușit să aducem împreună temperamente diferite, dar și mentalități. Ba chiar uneori și verișori îndepărtați”, se amuză Ionuț Vintilă. Acum, în pauza competițională, majoritatea dintre aceștia se reîntorc în orașele în care până mai ieri băteau mingea în spatele vreunui bloc sau a unei case.

Între Liverpool și Tottenham

FC România se antrenează și dispută meciurile pe un teren aflat în vecinătatea stadionului celor de la Tottenham, unde împarte costurile cu o altă echipă din Liga a 11-a. Ironic este faptul că, deși se găsesc la o distanță mică de Tottenham, sigla românilor seamănă izbitor cu stema lui Liverpool, una dintre contracandidatele acesteia. Scutul galben cu roșu și albastru, pe care se află harta României cu o minge în centru, nu a fost ales întâmplător, Ionuț Vintilă declarându-se fan înfocat al echipei lui Steven Gerrard: „Recunosc, îmi plac. Tocmai de asta și sigla noastră. Mi se pare că dă bine pe tricou”, a completat acesta.

11 e eșalonul în care evoluează gruparea FC România

Autori: Sorina Oprițescu, Valentin Nastaila Publicat: 16 Jul. 2012, 09:22 Actualizat: 16 Jul. 2012, 09:23 Special
Pe aceeași temă
Tragedie în showbiz! A fost ucis de coronavirus! Românii îl știu de la TV
Tragedie în showbiz! A fost ucis de coronavirus! Românii îl știu de la TV
Ce are de făcut România ca să nu ajungă în situaţia Italiei. Sfaturile unui medic român din Verona aflat în prima linie a luptei cu Covid-19
Ce are de făcut România ca să nu ajungă în situaţia Italiei. Sfaturile unui medic român din Verona aflat în prima ...
VIDEO | Imaginile zilei în România: s-au aşezat în genunchi, pe stradă, şi s-au rugat să scape de coronavirus. Totul a fost transmis pe Facebook, iar poliţia a intervenit imediat
VIDEO | Imaginile zilei în România: s-au aşezat în genunchi, pe stradă, şi s-au rugat să scape de coronavirus. Totul ...
Grozav si Latovlevici, dati afara de la Kisvarda dintr-un motiv uluitor! Ce au facut in timpul pandemiei de coronavirus
Grozav si Latovlevici, dati afara de la Kisvarda dintr-un motiv uluitor! Ce au facut in timpul pandemiei de coronavirus
Cum să tratezi acasă infecţia cu coronavirus dacă ai simptome uşoare
Cum să tratezi acasă infecţia cu coronavirus dacă ai simptome uşoare
Petre Grigoraș, în doliu! Fratele lui a fost ucis de COVID-19. Prima reacție a antrenorului de la Foresta Suceava: “În cinci minute l-au băgat în mormânt, fără slujbă!”
Petre Grigoraș, în doliu! Fratele lui a fost ucis de COVID-19. Prima reacție a antrenorului de la Foresta Suceava: “În ...
Imagini fierbinți din izolare! Dacă ești singur trebuie să o vezi pe obraznica asta
Imagini fierbinți din izolare! Dacă ești singur trebuie să o vezi pe obraznica asta
VIDEO Dialog incredibil între un director DSP şi medici: „V-aţi ales prost meseria. Cu părul ăla dumneata eşti chirurg?“
VIDEO Dialog incredibil între un director DSP şi medici: „V-aţi ales prost meseria. Cu părul ăla dumneata eşti chirurg?“
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
ARMA folosită de Germania în lupta cu noul coronavirus
ARMA folosită de Germania în lupta cu noul coronavirus
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei
ŞOC pe piaţa transferurilor! Becali acceptă noile sume pentru Coman şi Man la FCSB. Anunţ de ultim moment
ŞOC pe piaţa transferurilor! Becali acceptă noile sume pentru Coman şi Man la FCSB. Anunţ de ultim moment
Cel mai bun produs pentru dezinfectare! Este la îndemâna ORICUI
Cel mai bun produs pentru dezinfectare! Este la îndemâna ORICUI
Cel mai tânăr român aflat în carantină are doar 7 luni. Povestea tulburătoare a lui Darius
Cel mai tânăr român aflat în carantină are doar 7 luni. Povestea tulburătoare a lui Darius
ULTIMĂ ORĂ: Isărescu iese pentru prima dată public de la izbucnirea crizei, pentru a descrie situaţia reală
ULTIMĂ ORĂ: Isărescu iese pentru prima dată public de la izbucnirea crizei, pentru a descrie situaţia reală
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta
S-au căsătorit după doi ani de iubire. La două săptămâni după nuntă, tânăra soţie a cerut DIVORŢUL. Motivul e incredibil. „Nu ştiu dacă e de râs sau de plâns. Altele s-ar bucura!”
S-au căsătorit după doi ani de iubire. La două săptămâni după nuntă, tânăra soţie a cerut DIVORŢUL. Motivul ...
Dramele prin care trec medicii români în lupta cu coronavirusul: Eu sunt cu febră, dureri în gât şi frisoane, asistentele pică pe rând, ne punem perfuzii unii altora
Dramele prin care trec medicii români în lupta cu coronavirusul: Eu sunt cu febră, dureri în gât şi frisoane, asistentele ...
BREAKING Posibil atentat / explozii puternice multe victime
BREAKING Posibil atentat / explozii puternice multe victime
Descoperirea care SCHIMBĂ TOT. Coronavirusul atacă SISTEMUL NERVOS, de fapt!
Descoperirea care SCHIMBĂ TOT. Coronavirusul atacă SISTEMUL NERVOS, de fapt!
Catrinel Menghia, apariție spectaculoasă in plina pandemie de coronavirus! S-a fotografiat goala si a publicat imaginea pe internet
Catrinel Menghia, apariție spectaculoasă in plina pandemie de coronavirus! S-a fotografiat goala si a publicat imaginea ...
FOTO. A incins internetul in plina criza de coronavirus! Iubita unui artist celebru, aproape dezbracata. Si-a scos la inaintare atuurile fizice si...
FOTO. A incins internetul in plina criza de coronavirus! Iubita unui artist celebru, aproape dezbracata. Si-a scos la inaintare ...
Bilant Italia cutremurător, Italia pare să fi pierdut lupta cu coronavirus. Cifre greu de citit. Este cumplit
Bilant Italia cutremurător, Italia pare să fi pierdut lupta cu coronavirus. Cifre greu de citit. Este cumplit
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
Șocant! Celebrul miliardar vrea ca angajații săi să se infecteze intenționat cu coronavirus! Motivul uluitor pentru care le cere să recurgă la acest gest
Șocant! Celebrul miliardar vrea ca angajații săi să se infecteze intenționat cu coronavirus! Motivul uluitor pentru ...
Ce se întâmplă după ce scapi de infecţia cu noul coronavirus
Ce se întâmplă după ce scapi de infecţia cu noul coronavirus
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare