Lanţul slăbiciunilor la Dinamo - Lazio 1-3. Fost acţionar: "Dinu şi Borcea au negociat blatul". Dinu: "Acţionarul e Cohn şi e o canalie. Vali Năstase a trântit!". Năstase: "Întrebaţi-l pe Rednic". Rednic: "A fost ceva dubios"

13 ian 2015 45299 afişări Special
Lanţul slăbiciunilor la Dinamo - Lazio 1-3. Fost acţionar: "Dinu şi Borcea au negociat blatul". Dinu: "Acţionarul e Cohn şi e o canalie. Vali Năstase a trântit!". Năstase: "Întrebaţi-l pe Rednic". Rednic: "A fost ceva dubios"
GALERIE (16 de imagini) VEZI GALERIA

“Pulhac are dreptate. Meciul cu Lazio a fost trântit de conducere, iar preţul plătit de italieni a fost suma de transfer a lui Radu Ştefan”. Mesajul primit pe telefonul mobil este cu atât mai surprinzător cu cât a venit de la un fost acţionar al lui Dinamo, la câteva ore după ce ProSport a publicat un interviu cu Cristi Pulhac. “Puteţi să scrieţi ce v-am spus, dar nu-mi publicaţi numele”, a fost condiţia fostului investitor. În interviu, actualul fundaş stânga de la Zawisza Bydgoszcz recunoscuse că a avut dubii la partida Dinamo – Lazio din august 2007, pierdută cu 3-1 după ce echipa lui Rednic a condus la pauză cu 1-0: “Dacă a făcut cineva ceva va plăti în viaţă pentru asta!”, a invocat Pulhac justiţia divină.

Ce a spus Pulhac în interviu

Totuşi, s-a vorbit mult despre blaturile lui Dinamo. Ai simţit la vreun meci că lucrurile nu sunt în regulă? Mi-ar plăcea un răspuns sincer.
(Tace, apoi râde). Nu, singurul meci la care am fost foarte supărat a fost meciul cu Lazio.

De ce?
(Tăcere lungă). Nu ştiu, am fost supărat. (Tace din nou)

Ce era în capul tău după acel meci?
Multe. O grămadă de…(râde). O grămadă de lucruri erau. Bine, eram şi supăraţi toţi, dar am avut o perioadă bună, aveam echipă bună. Făcusem un meci foarte bun la Roma, am făcut 1-1, iar la Bucureşti am condus cu 1-0 fără ca Lazio să ajungă la poarta noastră.

Descrie un pic atmosfera din vestiar după meciul cu Lazio.
(Oftează) Sincer să-ţi spun, nu prea am stat foarte mult în vestiar. Ăăăăăă. Normal, au fost reproşuri, supărări. Era o posibilitate pentru noi să jucăm în Champions League.

Ţie ţi s-a reproşat ceva?
Nu.

Tu ai reproşat cuiva, ceva?
Nu. Nu sunt genul care să reproşeze unele lucruri la nervi şi la cald.

Ai ţinut în tine…
Da.

Cum ai descrie ce s-a întâmplat în a doua repriză cu Lazio?
(Tăcere lungă) Ghinion şi lipsă de experienţă. (Pufneşte în râs)

Şi ceva ciudat?
(Tace îndelung) Am zis şi lipsă de experienţă.

Feelingul tău ce spune că s-a întâmplat?
(Din nou tăcere de 3-4 secunde). Nenoroc.

Tăcerea ta e amuzantă.
Am o singură chestie de spus. Eu nu am să acuz pe nimeni niciodată, dar dacă a făcut cineva ceva fiecare va plăti în viaţă mai devreme sau mai târziu. Fie prin fotbal, fie prin altceva.

Crezi în pedeapsa asta divină?
Da, nu trebuie să-i pedepsim noi, ca oameni, pe alţii.

Lazio a primit de la UEFA 16,5 milioane de euro

Despre faptul că dinamoviştii au trucat meciul cu Lazio, deşi s-ar fi putut califica în premieră în grupele Ligii Campionilor, s-a scris şi s-a vorbit imediat după partidă. Mărturia fostului acţionar este însă prima recunoaştere oficială a unui om aflat  în club acum 7 ani şi jumătate. Câteva ore mai târziu, alţi doi oameni importanţi de la Dinamo, Cornel Dinu şi Mircea Rednic, şi-au declarat dubiile legate de corectitudinea partidei.

Miza la acea partidă a fost uriaşă. Cu o echipă plină de jucători valoroşi, Dinamo putea să-şi îndeplinească visul de a juca în Champions League, în timp ce Lazio – venită după un scandal uriaş de trucare de meciuri în care a fost implicată - pierdea bani mulţi. “25 de milioane de euro, susţine fostul acţionar. Pe site-ul UEFA sunt publicate cifrele oficiale, iar echipa din Roma a primit 16,48 de milioane de euro din bonusuri şi drepturile TV, ca urmare a participării în Ligă după calificarea de la Bucureşti. “Mai puneţi aici biletele şi merchandisingul din zilele de meciuri şi vă apropiaţi de 25 de milioane”, spune finanţatorul anonim.
50.000 de dinamovişti şi-au susţinut jucătorii în seara de 28 august 2007. Niciunul nu intuia atunci că unii dintre favoriţi vor fi acuzaţi de trădare

În interviu, Pulhac s-a ferit să dea nume, dar cine a trădat clubul Dinamo? Pe 28 august 2007, Dinamo a avut în teren următorii jucători: Lobonţ - Blay, Năstase, Radu Ştefan, Pulhac – Opriţa (59' Chiacu), Ropotan, Mărgăritescu (76' Niculescu), Cristea - Bratu, Dănciulescu (72' Munteanu). Pe banca de rezerve, lângă Mircea Rednic, au rămas până la finalul partidei Dennis Romanovs, Andrei Niţu, Silviu Izvoranu şi Liviu Ganea, însă ei nu pot fi bănuiţi.

Un rezultat nemeritat, am făcut o prima repriză foarte bună. Le-am spus la pauză în vestiar să uite că e 1-0, dar ei le-au făcut cadou două goluri. Ne-am bătut singuri. Jucători cu experienţă au făcut greşeli incredibile"
Mircea Rednic, 28 august 2007, la finalul meciului Dinamo – Lazio 1-3

Reporterii ProSport au revăzut integral repriza a doua a meciului pentru a încerca să găsească indicii. Iată ce se observă din reluările fazelor celor trei goluri primite după pauză:

  • 1-1, minutul 46: Dinamo e în presing în jumătatea lui Lazio, Adrian Cristea îl blochează bine pe De Silvestri, însă acesta scoate mingea la Mudingayi, liber. De aici încep problemele. Ropotan şi Mărgăritescu nu urcă să-l blocheze pe jucătorul lui Lazio, iar acesta are timp şi spaţiu să paseze în banda stângă, în spatele lui Pulhac şi Radu Ştefan. Urcat mult în atac, Pulhac încerca să se retragă, iar Radu Ştefan pare să iasă la ofsaid, deşi colegul său de linie, Vali Năstase, e cu 20 de metri mai în spate. Del Nero a scăpat spre poartă, însă Năstase a reuşit să-i blocheze centrarea şi să recupereze, dar apoi a vrut să iasă cu mingea la picior. Greşeală fatală. Del Nero i-a furat mingea, iar fundaşul lui Dinamo a făcut alunecare, comiţând fault în careu. Trecuseră 34 de secunde din repriza a doua.
  • 1-2, minutul 54: Mărgăritescu, nepresat, încearcă să scoată mingea în banda stângă, la Pulhac, însă pasa e prea scurtă şi Del Nero recuperează. Italianul pleacă spre poartă, Radu Ştefan iese din nou să blocheze, însă Del Nero pasează pe lângă el la Rocchi. Marcat larg de Năstase, Rocchi îi trimite în careu lui Pandev. Macedoneanul preia, Blay se împiedică şi cade caraghios, iar Pandev înscrie lejer.
  • 1-3, minutul 67: Ledesma i-a pasat lui Pandev la 30 de metri de poarta lui Dinamo. Ropotan nu a strâns rapid, permiţîndu-i macedoneanului să gândească următoarea pasă. Cum apărarea lui Dinamo a ieşit la ofsaid în scară, Pandev a pasat printre Năstase şi Radu Ştefan pentru Rocchi, păstrat în poziţie regulamentară de Blay. Singur cu portarul, atacantul a tras pe lângă Lobonţ.

Teoretic, toţi fundaşii lui Dinamo plus cei doi închizători au câte o parte de vină la golurile lui Lazio. Cine sunt trădătorii? Fostul acţionar: “Blaturile să făceau la Bucureşti, la hotelul unde stăteau oaspeţii. Cu puţină tocmeală, ieşea un preţ bun. La meciul cu Lazio, aranjamentul a fost făcut înainte de meci. La pauză, li s-a spus jucătorilor: <Băieţi, daţi-vă la o parte!> E posibil să fi fost şi o treabă la pariuri, să conducă Dinamo la pauză şi să câştige Lazio. Dinu şi Borcea au tratat cu Lotito de la Lazio. Preţul a fost vânzarea lui Radu Ştefan care nu valora niciodată 4,5 milioane de euro. L-au luat ca pe o murătură, l-au antrenat apoi bine şi a ieşit din el un jucător bun”.


Dinamoviştii exultă după golul lui Bratu din prima repriză. Erau calificaţi în premieră în grupele Champions League


Jucătorii lui Lazio se îmbrăţişează la finalul meciului, unul cu o desfăşurare de 1 pauză, 2 final

Fostul acţionar foloseşte suma vehiculată de presă. Radu Ştefan a fost transferat la Lazio în ianuarie 2008, la 5 luni după partida directă. Impresarii Ioan şi Victor Becali, în acelaşi timp apropiaţi ai conducerii de atunci de la Dinamo, au susţinut că fundaşul a plecat sub formă de împrumut pentru un milion de euro, cu opţiune de cumpărare definitivă de 3,5 milioane de euro. “Suma a fost mult mai mare şi nu a fost niciun împrumut. Vă spun sigur”, susţine un alt om important din club la acel moment. Transferul lui Ştefan la clubul care tocmai o eliminase pe Dinamo i se pare şi lui o mare ciudăţenie. Identitatea personajului şi detaliile tranzacţiei le veţi afla puţin mai târziu.

Practica de a transfera un jucător după un meci trucat nu era nouă nici în România, nici în Italia. În 1997, două dintre cluburile româneşti tovarăşe de Cooperativă făceau un joc cu cântec, Ceahlăul – FC Naţional 1-3, după care anunţau trecerea sub formă de împrumut a doi fotbalişti de la echipa pierzătoare la cea cîştigătoare. Axinia II şi Gheorghe Barbu erau împrumutaţi pentru, atenţie!, 3 sezoane de Gheorghe Ştefan la echipa lui Gino Iorgulescu, pentru suma totală de 200.000 de dolari, dar Axinia s-a întors la Ceahlăul după câteva luni. Genul acesta de tranzacţie este des practicat în Italia, acolo unde procurorii din cazul Calciopoli au observat coincidenţe între meciurile aranjate şi schimburi de jucători între echipele implicate.

Alţi jucători n-au simţit ce a simţit Pulhac

Ce spun jucătorii lui Dinamo din 2007 despre declaraţiile lui Pulhac şi ale fostului acţionar? Daniel Opriţa a jucat până la scorul de 1-2, atunci când a fost înlocuit: “Nu, n-am simţit nimic. Sincer. Nu m-am gândit niciodată că ar fi fost ceva. Am luat golul ăla repede, ne egalaseră, 1-1, dar nu era pierdut nimic. Mergeam în prelungiri, însă am căzut imediat după gol. Nu cred că a fost nimic necurat, nu cred că putea să fie ceva”. Înlocuitorul său, Hristu Chiacu, spune: “Au fost multe discuţii, dar nu ştiu ce să cred. Era încărcătura prea mare să te gîndeşti la aşa ceva. Nu ştiu ce să zic. Nu am făcut parte niciodată din chestii de genul acesta. Ca să-ţi dai seama de ele, trebuie să le faci”.

Aflat în teren 90 de minute, Adrian Cristea nu împărtăşeşte nici el sentimentul lui Pulhac: “Nu am simţit nimic. Nu pot să spun ceva. Nu mi s-a părut ceva ieşit din comun sau mai altfel. Aşa sunt oamenii, l-au acuzat pe Vali Năstase că a făcut blat, că a făcut nu ştiu ce. Nu ne-a zis nimeni să ne dăm la o parte”. Intrat pe teren la scorul de 3-1 pentru Lazio, când nu mai era nimic de făcut, Claudiu Niculescu explică motivul netitularizării: “Nu eram în formă. Nu a fost nicio discuţie în vestiar. Eu nu am simţit nimic. Nu ştiu ce a simţit Pulhac. E treaba lui ce a declarat. E major”.

În timp ce jucătorii se întreg în negaţii, unul dintre oamenii din clubul Dinamo care se ocupau de organizarea protocolului dezvăluie cum a decurs dineul oficial de dinainte de meci. “S-a făcut la un restaurant la modă atunci, pe lîngă Casa Poporului, în spatele sediului SRI. A fost primul protocol făcut de Dinamo acolo, până atunci făceam la Aquarium. Era un restaurant decorat cu tablouri pe pereţi, cu muzică românească. Tam-nisam, a apărut acolo Ioan Becali care a monopolizat toată discuţia cu preşedintele lui Lazio, Claudio Lotito. Lotito nu-l cunoştea, dar s-a luat la discuţie cu el. La un moment dat, Becali i-a luat un tablou de pe perete şi i l-a făcut cadou lui Lotito”.

Un fan al lui Dinamo priveşte în gol la finele meciului. Nu ştia atunci culisele acelei partide, însă le poate descoperi astăzi

Ce căuta Ioan Becali, impresarul a 13 din cei 14 fotbalişti care urmau să joace împotriva lui Lazio, la dineul oficial? Ce a discutat cu Lotito, cel cu care avea să facă afaceri peste doar 5 luni, la transferul lui Radu Ştefan?

În august 2007, Claudio Lotito tocmai venea după o suspendare de 4 luni dictată de Comitetul Olimpic Italian (CONI) pentru implicarea în Calciopoli, scandalul meciurilor trucate declanşat în vara anului precedent. Iniţial, patronul şi, totodată, preşedintele lui Lazio fusese suspendat 3 ani şi 6 luni, dar pedeapsa a fost redusă succesiv până la o perioadă de 4 luni, dictată în decembrie 2006 pentru “trucarea unor meciuri cu ajutorul arbitrilor”. Iniţial, Lazio a fost retrogradată, însă echipa a rămas în Serie A în urma apelului. A primit o suspendare de doar două meciuri cu porţile închise şi interdicţia de a juca în sezonul 2006-2007 de Cupa UEFA. Un an mai târziu, se califica în Champions League învingând la Bucureşti într-un meci considerat aranjat.

Ce căuta Pairetto, suspendat, la Bucureşti?

Un alt român care a discutat cu Lotito înainte de partida pierdută cu 3-1 a fost administratorul delegat al lui Dinamo, Cornel Dinu. El şi Lotito se cunoşteau de câţiva ani: “Îl ştiam pe Lotito. E dintr-o familie săracă, e un tip diabolic. Mă distra că avea mereu buzunarele pline de telefoane. Era băgat în mediile Alianţei Naţionale din Italia. A cumpărat Lazio de la Cragnotti, care era în faliment, cu 57 de milioane de euro. A luat bani de la Banca di Roma”.


Ce a adus Claudio Lotito în geantă la Bucureşti, în ultima săptămână din luna august 2007?

Acţionariatul lui Dinamo în 2005: Cristi Iancu, Florin Walter, Vasile Turcu, Cornel Dinu, Bagher Karimzadeh, Gigi Neţoiu şi Cristian Borcea. Doi ani mai târziu, în club mai erau Turcu, Dinu, Borcea, Walter, plus Nicolae Badea.

2002, stadionul Dinamo. Ioan Becali, Cristi Borcea şi Cornel Dinu se pregătesc să anunţe transferurile lui Năstase şi Mihalcea la Genoa, în Italia

Acuzat de fostul acţionar că el a tratat blatul cu Lotito, Dinu a avut o reacţie surprinzătoare: “Am avut şi eu totala convingere că meciul a fost trântit pentru că Lazio nu a jucat nimic în partida respectivă, deşi Lotito se blindase. A venit la Bucureşti cu Pairetto, care era şeful arbitrilor italieni şi în acelaşi timp era şi la comisia de arbitri de la UEFA. L-am luat la mişto la pauză. <<Bă, nu jucaţi nimic!>>”. Declaraţia lui Dinu conţine două informaţii importante. Prima e convingerea lui că meciul a fost trucat, a doua e mărturia prezenţei lui Pierluigi Pairetto la meciul de pe fostul stadion Naţional. Pairetto fusese până în vara lui 2006 şeful arbitrilor italieni, însă demisionase pentru implicarea sa în scandalul Calciopoli. Primea telefoane de la preşedinţii de cluburi, printre care Luciano Moggi şi Claudio Lotito, şi le trimitea arbitri “de casă” la meciurile din cupele europene sau din Serie A.

În seara zilei de 28 august 2007, în tribunele stadionului Naţional, Pairetto se afla în stare de suspendare după ce CONI îi interzisese orice legătură cu fotbalul pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni.

Potrivit lui Dinu, Pairetto îşi folosea în continuare influenţa din comisia de arbitri UEFA şi venise la Bucureşti pentru a se asigura că Lazio se califică în cazul în care românii joacă pe bune. La partidă, delegat a fost spaniolul Manuel Mejuto Gonzalez, cel care arbitrase finala Champions League din 2005. Dacă el trebuia să o “blindeze” pe Lazio, Dinamo l-a scutit de acest efort inestetic. Echipa română s-a dezintegrat pur şi simplu în repriza a doua.

Dacă vă uitaţi în ziarele vremii, cei de la Dinamo erau doctori în blaturi. Dinamo nu se califica la nici un meci important în Europa
Fost acţionar de la Dinamo

"Năstase a trântit şi meciul cu Lazio, şi meciul cu Benfica"

Dinu neagă vehement orice discuţie cu Lotito despre un blat: “Acţionarul care v-a spus asta despre mine nu poate să fie decât Vladimir Cohn. E o canalie. Nu puteam eu să fac blat, eu am fost martor la meci. Cine avea autoritate asupra jucătorilor putea face asta. Sunt convins că meciul cu Lazio a fost trântit. Coincidenţa face că a fost trântit de aceeaşi persoană care mi-a trântit mie meciul cu Benfica din 1999. Vali Năstase. În minutul 44 cu Benfica a dat pumnul şi a fost eliminat, am pierdut calificarea. Am aflat apoi că un om din anturajul clubului şi al jucătorilor s-a întâlnit în ziua meciului la hotelul Crowne Plaza cu Jupp Heynckes care era antrenorul lui Benfica”.

Administratorul delegat refuză să dezvăluie identitatea negociatorului din 1999. Scenariul pare însă identic cu cel din 2007, atunci când Ioan Becali s-a întâlnit cu Lotito la dineul oficial. Cu 8 ani în urmă, impresarul corespundea descrierii de “om din anturajul clubului şi al jucătorilor” şi, coincidenţă, îl reprezenta şi atunci pe Vali Năstase, jucătorul indicat de Dinu de trădare. “Nu e coincidenţă că tot el a greşit cu Benfica”, spune administratorul delegat


Năstase îşi cumpără ziarele înainte de plecare spre meciul tur de la Roma. Peste două săptămâni, avea să fie subiect de prima pagină


Dănciulescu, Năstase, Chiacu, Cristea şi Mudingayi privesc cum mingea trece peste zid. Dinamo a fost înghesuită în repriza a doua la Bucureşti

Acuzat de Dinu, Vali Năstase este apărat de Daniel Opriţa. “Rednic îl tot certa să nu iasă din apărare cu minge lungă, pe sus, dar el făcea ca fundaşii din Italia. Acolo nu se prea joacă fotbal. Dai lung, nu ieşi cu ea la picior din apărare. Rednic îi tot spunea să nu mai bubuie mingea. Pasează! Şi el a încercat să o preia în careu, să nu o mai dea lungă, şi l-a pus pe ăla jos”. Penaltyul comis în minutul 46 i-a atras lui Năstase antipatia unor colegi de vestiar, imediat după finalul meciului. “Au fost discuţii aprinse, Vali s-a supărat şi a plecat”, îşi aminteşte Opriţa, actualmente antrenor principal la Reşiţa, în liga a doua. Chiacu spune că “după meci au început înjurăturile”.

Pulhac e un tîmpit, nu ştie să vorbească. De ce a spus acum? De ce nu a spus imediat după meci? De ce noi, românii, nu avem curajul să spunem lucrurile în faţă!?
Vali Năstase

Năstase: "Rednic m-a rugat, aproape în genunchi". Rednic: "Năstase a cerut să joace"

Cum se apără însă principalul acuzat? Antrenor în liga a patra, la FC Argeş 1953, Năstase citise interviul lui Pulhac, însă s-a aprins la telefon după ce a aflat despre declaraţiile lui Dinu. “Vreau să îmi spună şi mie cineva dacă am făcut eu vreodată un blat. Lazio dacă voia să aranjeze un meci nu trebuia să aranjeze cu jucătorul Năstase că nu eram atacant, nu eram o valoare mare. Aveam o vârstă, 33 de ani.

Cred că atunci nu trebuia să joc. Întrebaţi-l pe Rednic, dacă nu e pervers sau strîmb, câte zile m-am antrenat eu la meciul respectiv. Eu am jucat în tur, pe 14, nu ştiu cât, returul s-a jucat pe 28 august 2007, că ţin minte şi data pentru că pe mine mă doare. Am jucat în tur, am făcut o ruptură fibrilară şi nu m-am antrenat. Întrebaţi-l pe Rednic dacă e adevărat că nu m-am antrenat 10 zile. Întrebaţi-l şi pe doctor, că mi-a făcut injecţii, că mai eram doar eu şi cu Niţu. Cu cine am jucat eu la marcaj, nu mai ţin minte? Cu Radu Ştefan? Eu am jucat în dreapta şi eu în stânga, nu? Întreabă-l pe Rednic, dacă e corect, pe cine băga fundaş central şi cât s-a rugat de mine să joc la meciul ăsta. Dacă nu jucam eu, ar fi intrat băiatul lui Niţu, avea 18 ani. M-a rugat Rednic, mai că se ruga în genunchi să joc meciul”, susţine Năstase.


Mircea Rednic îşi mestecă gândurile la finalul partidei. Peste 7 ani şi jumătate avea să recunoască faptul că "meciul a fost dubios"


Banca de rezerve a lui Dinamo pare în pragul depresiei după 3 goluri primite în 21 de minute din repriza a doua

Mircea Rednic are o altă variantă: “Eu nu bag un jucător care nu spune că e apt. Eu nu l-am băgat de capul meu, eu pregătisem meciul cu Ropotan fundaş central. Vali trebuia să fie titular, dar am avut accidentaţi. Goian era suspendat, Moţi s-a accidentat ca fraierul la un antrenament înainte de meci. A făcut entorsă la o joacă de asta prostească. L-am şi certat pentru asta.

Îi mai aveam doar pe Radu Ştefan apt şi pe Năstase care nu se antrenase o săptămână. El mi-a cerut să joace. Eu l-am întrebat: <Bă, poţi să joci?>  A zis că poate.  A făcut un test înainte de meci, nu l-am băgat eu. Aveam soluţia Ropotan, nu se ştie ce ieşea, dar asta era soluţia. Poate că am greşit că nu s-a antrenat şi l-am băgat”.

Au făcut legătura că eu jucasem cu Ascoli împotriva lui Lazio. În minutul 88, era 1-0 pentru Ascoli şi a bătut Lazio cu 2-1. Am greşit la un gol
Vali Năstase

 

Rednic spune că nu l-a vrut pe Năstase, dar i l-a impus Borcea

Un altfel de sentiment de vină are şi Năstase: “Eu am fost prost că am jucat şi am zis că mă ţine fizicul. Aşa m-a înzestrat Dumnezeu. Am jucat bine în prima repriză şi am zis că pot să duc meciul până la capăt, dar a fost faza aia. Şi în Italia cînd am jucat, dacă nu eşti concentrat o secundă primeşti gol. Aşa a fost şi atunci”. În ciuda erorii din minutul 46, fostul fundaş central îşi susţine pe un ton ferm nevinovăţia: “Eu am conştiinţa împăcată, nu am luat nici un ban. Tot ce a depins de mine la meciul ăla, tot ce a depins de mine, cu ce am putut să ajut, cu aia am ajutat. Cine o să spună de mine că am luat bani, să-şi ia flori de ei”.

Rednic nu-l acuză pe Năstase, însă are despre meci o viziune apropiată de cea a fostului acţionar şi de a lui Dinu. Omul care a stat pe bancă la meciurile cu Lazio spune clar: “Şi mie mi s-a părut meciul retur dubios. Principala cauză a fost vânzarea lui Radu imediat după şi tocmai la Lazio. Apoi, m-a surprins foarte tare că Vali  Năstase a fost adus peste mine de Cristi Borcea cu câteva săptămâni înainte de meciurile cu Lazio. Eu l-am vrut pe Giani Kiriţă. Mai surprinzător a fost că lui Vali Năstase i s-au dat 60.000 de euro când a venit, la semnătură, după care a fost dat afară. Eu i-am zis lui Cristi: <Nu se poate să-i dai 60.000 de euro, ăsta ne-a îngropat. Cere-i măcar jumătate din bani înapoi!> Şi el zice: <Lasă, Mircea, că e şi el băiat amărât. Uite, îl dăm afară, îl trimitem la Bistriţa> Mi-a zis asta cu lejeritate şi la fel de lejer l-au lăsat să plece”.

Rednic dezvăluie că Năstase avea o stare de iritare încă de la pauză, când Dinamo conducea cu 1-0, scor la care era calificată. “Ştiu că s-a luat cu un jucător, i-a reproşat ceva. Lui Bratu sau nu mai ţin minte cui. Era puţin nervos. Apoi, nici n-am văzut faza penaltiului. Eu veneam de la vestiare, meciul începuse. Eram în drum spre bancă şi la un moment dat i-am văzut pe ăştia cu mâinile în cap. <Ce s-a întâmplat, mă?>. Cică, penalti. Eu nici n-am văzut faza. Am văzut-o la televizor, după.  La final, i-am zis că nu se poate, în minutul 46, să ataci decisiv în 16 metri. Trebuia să tatonezi, ăla era în lateral. Atunci, Năstase a avut un schimb cu mine care m-a pus pe gânduri. Mi-a zis că dacă nu îmi convine, să nu-l mai bag”.

Bun, a greşit Năstase. Păi, ceilalţi ce trebuiau să facă!? Să greşească şi ei!? Pune-l pe Blay, era jucătorul lui Mircea Rednic, a greşit de două ori şi a dat vina tot pe mine
Vali Năstase

Năstase s-a lăsat 6 luni de fotbal

Rednic susţine că Năstase a fost dat afară de acţionari, Năstase spune că a renunţat el: “După episodul cu Lazio, m-am lăsat 6 luni de fotbal. Am stat acasă, nu mă antrenam. Mă apucasem de o afacere şi am avut noroc cu soţia care m-a încurajat. <Băi, Vali, chiar nu mai poţi să joci fotbal că au zis unii că ai făcut nu ştiu ce?> Am jucat apoi un an şi jumătate la Braunschweig, în liga a treia din Germania, care nu se compară nici măcar cu Liga 2 de la noi. Aveau condiţii extraordinare, erau şi bani. Apoi am venit în ţară şi m-am lăsat 4 luni. Apoi, am dat un interviu într-un ziar local în care am spus că vreau să mai joc fotbal, dar cu mentalitatea românului nu ai cum. Românii te exploatează, vor să te vândă. La vârsta mea, nimeni nu mai lua vreun ban pe mine. M-a sunat nea Jean. <Vali, ce bani vrei, bă?> I-am zis că vreau atât. El mi-a zis: <Bun, ai vârsta respectivă. Te-ai lăsat. Te las două luni de zile să te antrenezi pe banii mei. Într-o afacere trebuie să piardă cineva>. Asta mi-a spus, sunt cuvintele lui. El e martor, trăieşte. Păcat că e acolo unde nu merită. M-am antrenat două luni şi cei cu care m-am antrenat au spus că Năstase poate să mai joace. După aia a venit profesorul Halagian şi mi-a zis: <Maistre, dacă vrei să mai joci doi ani trebuie să slăbeşti 5-6 kile. Şi am slăbit şi am mai jucat 3 ani, din 2009 în 2012. În Liga 1, i-am bătut şi pe Dinamo, i-am eliminat şi pe Steaua din Cupa României. Atunci, n-am mai fost blat!?”

Dacă eram blatist, la 31 de ani nu mă mai lua nimeni. M-au dus la Bistriţa şi am jucat până la 38 de ani
Vali Năstase

La 5 luni după meci, Radu Ştefan, colegul lui Năstase din centrul apărării în acea seară de august, s-a transferat la Lazio. Presa a scris despre un împrumut cu opţiune de cumpărare, suma totală fiind de 4,5 milioane de euro. Rednic infirmă categoric: “Nu, nu, nu. Au fost 7,2 milioane de euro. Vă spun eu sigur”. Antrenorul din 2007 mai are o surpriză: “Să vinzi un jucător pe aproape 8 milioane de euro mi s-a părut incredibil. Păi, tu dai 7 milioane pe un jucător de 20 de ani din România!? Ok, el a confirmat, foarte bine, că au avut ăia ochi. …Au fost 7 milioane de euro plus TVA. Exact cât luam de la UEFA dacă intram în Champions League. Atât lua Dinamo atunci. Lazio a luat mai mult”.
Dezolarea lui Radu Ştefan a ţinut cinci luni. În ianuarie 2008, el s-a transferat la Lazio pe o sumă considerată ciudată de Rednic

Dacă afirmaţia lui Rednic este adevărată, transferul lui Radu Ştefan poate constitui subiectul unei noi anchete a procurorilor privind sumele declarate la plecările fotbaliştilor din România. De asemenea, dacă vorbele sunt reale, fără ştiinţa suporterilor ei, Dinamo a participat la o ediţie de Champions League, însă doar din punct de vedere al reţetei financiare. Meciurile cu marile echipe ale Europei după care tânjesc fanii au rămas o iluzie pe care Dinamo parcă a şi încetat să o mai vâneze.

Mircea Rednic spune că meciul cu Lazio l-a marcat. “Nu-i acuz pe jucători, îi acuz pe ceilalţi. Jucătorii erau marionete. Şi eu am zis la un moment dat: <Ori jucătorii, ori eu!> Că şi eu aveam dovezi că nu e în regulă. Şi ce-au făcut!? M-au dat pe mine afară de la Dinamo. După aia ce au făcut? Tot la mine au apelat. La meciul cu Lazio n-am dovezi, dar cine a făcut plăteşte pentru asta”.

În 2007, anul meciului contra echipei unui afacerist italian acuzat pentru meciuri trucate, a început Dosarul Transferurilor. Două dintre personajele ale căror nume apar în declaraţiile de mai sus, Cristi Borcea şi Ioan Becali, au fost condamnate la câte 6 ani şi 4 luni de închisoare. Unul dintre capetele de acuzare a fost înşelăciune în formă continuată, iar victima s-a numit Dinamo Bucureşti.  


Cristi Borcea, trabucul şi mina îngândurată de la finalul meciului cu Lazio. Urma să primească un telefon de la George Becali în care să i se scandeze "Miau, miau, miau"

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.