EXCLUSIV | Vom avea arbitraj video în Liga 1, după ce un articol ProSport a deblocat dosarul VAR şi a provocat reacţia FIFA! Anunţurile făcute de FRF şi LPF + cât va costa arbitrajul video

16 nov 2018 9054 afişări Special
EXCLUSIV | Vom avea arbitraj video în Liga 1, după ce un articol ProSport a deblocat dosarul VAR şi a provocat reacţia FIFA! Anunţurile făcute de FRF şi LPF + cât va costa arbitrajul video

Arbitrajul video va fi testat din primăvară la meciurile din Liga 1, urmând ca, din sezonul 2019-2020, să se aplice la toate meciurile, costurile urmând a fi suportate de LPF, iar arbitrii adiţionali necesari – aduşi de Comisia Centrală a Arbitrilor, cu sprijinul FRF. Aceasta este concluzia la care au ajuns LPF şi FRF, într-o spectaculoasă deblocare a unui dosar care trenează pe biroul lui Burleanu încă din 29 august.

Această mică revoluţie în arbitrajul românesc poate să înceapă în urma unui material din ProSport, care a dezvăluit joi cum documentaţia de 600 de pagini despre VAR, trimisă de LPF la Casa Fotbalului în august, n-a mai primit niciun răspuns oficial în cele două luni şi jumătate trecute de atunci.

Vineri însă, la nici 24 de ore după apariţia articolului din ProSport, federaţia a trimis pe adresa redacţiei un răspuns surpriză: îşi manifestă deschiderea şi sprijinul pentru arbitrajul video, cere testarea sistemului încă din primăvară şi implementarea lui din sezonul viitor, dar cere ca LPF să achite costurile.

Justin Ştefan: "După apariţia articolului din ProSport am primit de la FIFA un e-mail cu lista firmelor care au licenţa pentru implementarea arbitrajului video"

Este prima reacţie oficială a instituţiei lui Burleanu pe această temă, după ce demersurile repetate ale LPF s-au lovit de tăcere.

Contactat de ProSport, Justin Ştefan, secretar general al LPF, a jubilat: „Super! Ne şi apucăm de treabă! Ieri (n.r. – joi), după ce a apărut în ProSport articolul, am şi primit de la FIFA un e-mail în care suntem informaţi ce firme deţin licenţa pentru implementarea tehnologiei. Asta arată că FIFA şi UEFA monitorizează ceea ce apare în presă. Le mulţumim celor de la FRF şi aşteptăm să discutăm subiectul imediat, în prima şedinţă a Comitetului Executiv. E mult de lucru şi trebuie să ne apucăm imediat de acest proiect. Vom relua discuţiile cu sponsorii dispuşi să finanţeze arbitrajul video în Liga 1“.

Potrivit surselor consultate de ProSport, implementarea acestui sistem ar urma să coste aproximativ 200-300.000 de euro pe an. Mai dificilă va fi însă problema arbitrajului. În ciuda asigurărilor date de federaţie, că e pregătită Comisia Centrală a Arbitrilor pentru aplicarea VAR, sursele noastre spun că găsirea şi instruirea unui contingent suplimentar de arbitri, care să urmărească de la stadion meciul pe camerele video şi să comunice cu brigada de arbitri din teren, este destul de problematică“.

Aici articolul publicat joi de ProSport, de la care a plecat deblocarea proiectului cu arbitrajul video în România şi care a generat un e-mail de la FIFA pe adresa LPF.

Mai jos puteţi citi comunicatul remis de FRF către redacţie în cursul zilei de vineri. ProSport salută deschiderea federaţiei în acest caz, mai ales că, în urmă cu o săptămână, o solicitare a publicaţiei noastre, foarte importantă pentru cariera şi reputaţia arbitrului Şovre, a fost ignorată de FRF.

„Bună ziua,

Referitor la materialul publicat pe site-ul www.prosport.ro cu titlul: «Arbitrajul video în Liga 1, blocat de Burleanu. LPF a trimis la FRF un dosar cu 600 de pagini pentru aplicarea VAR din sezonul viitor. Ce reacţie a avut federaţia», vă transmitem următorul drept la replică pe care vă rugăm să-l publicaţi pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră:

«Federaţia Română de Fotbal este total deschisă implementării arbitrajului video în Liga 1 şi apreciază utilitatea acestei perspective. Astfel, a susţinut şi susţine în mod evident orice iniţiativă a Ligii Profesioniste de Fotbal în acest sens, iar Comisia Centrală a Arbitrilor este pregătită să înceapă testarea sistemului chiar din primăvara anului 2019. Considerăm că testarea sistemului chiar din partea a doua a sezonului actual este benefică, urmând ca din sezonul 2019/2020 acesta să fie implementat în Liga 1, în funcţie de posibilităţile Ligii Profesioniste de Fotbal. Totodată, precizăm că Liga 1 este o competiţie organizată de Liga Profesionistă de Fotbal, nu de Federaţia Română de Fotbal, motiv pentru care toate drepturile comerciale şi TV aparţin LPF şi membrilor săi. Ne manifestăm încrederea că Liga Profesionistă de Fotbal va găsi resursele financiare pentru a acoperi costurile aferente implementării arbitrajului video».

Vă mulţumim!

Biroul de Presă al Federaţiei Române de Fotbal.“

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.