EXCLUSIV | UEFA răspunde solicitării ProSport: ”Nu există restricţii de niciun fel pentru cluburile deţinute de stat”. De ce NU poate totuşi CSA Steaua să joace în Liga 1

4 apr 2017 42100 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV | UEFA răspunde solicitării ProSport: ”Nu există restricţii de niciun fel pentru cluburile deţinute de stat”. De ce NU poate totuşi CSA Steaua să joace în Liga 1 foto: Mediafax

Intenţiile tot mai pronunţate ale CSA Steaua de a pune bazele unei echipe de fotbal care să activeze în fotbalul românesc au stârnit un val uriaş de reacţii, dar şi o stare accentuată de confuzie. În urma declaraţiilor părţilor implicate, suporterii implicaţi în disputa FCSB-CSA Steaua au dezbătut pe larg problema care se referă la dreptul clubului Armatei de a juca fotbal la nivel înalt, în primele eşaloane fotbalistice din România. De-a lungul ultimilor ani în fotbalul românesc un zvon a fost preluat de suficient de multe ori încât a căpătat valoare de adevăr. ”Cluburile departamentale, cele aflate în administrarea statului prin Armată, Poliţie sau alte ministere, nu pot juca la nivel profesionist potrivit legilor UEFA”.

Zvonul cu valoare de adevăr a fost folosit îndeosebi în cazul ”FCSB-CSA” ca argument împotriva Clubului Sportiv al Armatei. Chiar finanţatorul FCSB a vorbit deschis, în repetate rânduri, despre demersul futil al Ministerului Apărării Naţionale de a forma un club de fotbal. ”A fost dată o lege că nu se pot face cluburi departamentale, ei nu pot juca fotbal profesionist”, a spus Becali într-o intervenţie recentă. Mai mult, discursul finanţatorului a fost susţinut public şi de către Liga Profesionistă de Fotbal. Prin vocea lui Marius Mitran, directorul de comunicare al forului, Liga a susţinut că: ”Acel club al Armatei nu va putea juca niciodată în prima ligă profesionistă, pentru că nu se poate prin statut. Tocmai de aceea s-au rupt cluburile departamentale acum mulţi ani. Cât timp patronul va fi MApN, acea echipa nu va putea juca în prima ligă”. 

UEFA permite CSA Steaua să joace în orice competiţie internă şi internaţională

Becali şi reprezentantul LPF par să aibă dreptate, însă explicaţiile sunt mai complexe decât cele insinuate. Pentru lămurirea primei părţi a situaţiei ProSport a apelat la comunicarea cu UEFA. Forul fotbalistic european este cel care stabileşte legile şi regulamentele desfăşurării competiţiilor, legi şi regulamente care trebuie respectate de toţi membrii afiliaţi, inclusiv de către FRF şi LPF. Întrebarea ProSport a fost formulată astfel: ”Există în regulamentul UEFA o lege care să interzică dreptul cluburilor de fotbal care sunt sub controlul Ministerului Apărării sau Ministerului Afacerilor Interne de a juca în competiţiile europene? Mai mult, există posibilitatea ca un club deţinut de Armata Română să joace fotbal profesionist conform prevederilor şi regulamentelor UEFA?”. 

Răspunsul forului european la solicitarea ProSport a venit prompt şi elimină orice dubiu cu privire la posibilitatea ca CSA Steaua să aibă restricţii de a juca la nivel înalt:

”Nici regulamentele UEFA cu privire la competiţiile la nivel de club, nici regulamentele UEFA cu privire la FairPlay-ul Financiar şi Licenţiere nu conţin restricţii pentru cluburile deţinute de stat” 

Adrian Stângaciu, directorul departamentului juridic FRF, pentru ProSport: ”Nu există nicio restricţie pentru participarea CSA Steaua în cupele europene, indiferent cum e organizat clubul! Nu încape discuţie pe tema asta!

Vestea proastă pentru CSA Steaua e Legea Sportului

Chiar dacă UEFA nu are prevederi care să împedice eventuala participare a Clubului Sportiv al Armatei Steaua în competiţiile interne şi internaţionale, există o piedică majoră în calea acestui proces. Este vorba despre Legea Sportului, legea 69/2000, aşa cum precizează pentru ProSport un om din fotbal: ”În momentul de faţă, Legea Sportului te lasă să activezi în cel mai important eşalon din sportul în care activezi, dar numai dacă în sportul respectiv nu există o ligă profesionistă. Spre exemplu, CSM Bucureşti de la handbal e club departamental, dar are voie să joace în prima ligă pentru că la handbal competiţia este organizată de federaţie, nu de o ligă profesionistă. La fotbal, prin legea 69/2000 şi prin existenţa Ligii Profesioniste de Fotbal, un club departamental nu ar putea să existe şi să activeze în primul eşalon valoric. La liga a doua ar putea. Pentru ca CSA Steaua să activeze la fotbal în Liga 1 sunt două variante: ori să desfiinţezi Liga şi competiţia să fie organizată de Federaţie, ori să fie modificată Legea Sportului”.

Cele două articole care ar explica situaţia în care se găseşte CSA Steaua sunt:

  • Articolul 42, punctul 1: ”Ligile profesioniste sunt structuri sportive constituite prin asocierea cluburilor sportive profesioniste pe ramuri de sport”
  • Articolul 31, punctul 1: ”Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociatii fara scop patrimonial sau societati comerciale sportive pe actiuni, care au obtinut licenta din partea federatiei sportive nationale, emisa in conformitate cu statutele si regulamentele federatiilor internationale pe ramura de sport”
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.