EXCLUSIV | Trăiesc din ajutoare. În 2017, aproape jumătate din încasările FRF au venit de la FIFA și UEFA. Cât din sumă s-a dus pe salarii și cât pe investiții | ACTE + INFOGRAF: „Cașcavalul FRF”

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Exercițiul contabil al FRF pe 2017 arată că supraviețuirea acestui for depinde în totalitate de veniturile de la FIFA și UEFA. Organizațiile de la Zürich și Nyon sunt de departe cei mai importanți finanțatori ai federației române. Numai banii dați sub formă de ajutoare și subvenții reprezintă de peste 3 ori mai mult decât încasează FRF din toate contractele de publicitate la un loc.

Anul trecut, de la Zürich și Nyon au fost virați în conturile federației române

> aproape 6,53 milioane de euro sub formă de ajutoare și subvenții și alte
> aproximativ 2 milioane de euro reprezentând cota-parte a FRF pentru drepturile TV din preliminariile Cupei Mondiale.

Așadar, în total, circa 8,5 milioane de euro.

Conform cifrelor care se regăsesc în unul din documentele FRF, „Rezultatul exercițiului 2016-2018″, totalul veniturilor din 2017 a fost de 18.926.140 euro.

Asta înseamnă că FIFA și UEFA au furnizat 45% din bugetul federației pe 2017.


45% din „cașcavalul” FRF, reprezentând peste 8,5 milioane de euro, a venit, în 2017, de la FIFA și UEFA

Față de anii anteriori, suma primită de FRF de la forurile internaționale a crescut substanțial (3,43 milioane de euro în 2016, 6,53 milioane de euro în 2017) pentru că FIFA și UEFA au mărit sumele alocate pentru diverse programe membrilor afiliați.


Spre exemplu, numai programul Hat Trick, prin care UEFA își subvenționează federațiile componente, a adus în 2017 suma de 2,775 milioane de euro în vistieria FRF. Programul Hat Trick a intrat în faza a IV-a (penultima) de dezvoltare. Fiecare fază cuprinde câte 4 ani, iar sumele alocate cresc gradual. România a primit
> echivalentul în franci elvețieni a 5 milioane de euro în intervalul 2004-2008 (Faza I),
> 7,7 milioane de euro în intervalul 2008-2012 (Faza II),

> 9,5 milioane de euro în intervalul 2012-2016 (Faza III),

> 11,1 milioane de euro în intervalul 2016-2020 (Faza IV).

> 14,5 milioane de euro sunt prevăzuți pentru România în intervalul 2020-2024 (Faza V – ultima).
Ace
ști bani vin la federații cu niște condiții minimale de îndeplinit, pentru că scopul este tocmai susținerea financiară a membrilor afiliați. Forurile naționale trebuie doar să elaboreze niște proiecte și să le trimită către UEFA, respectiv FIFA. Finanțatorii nu sunt foarte stricți nici în verificarea dosarelor, nici în monitorizarea felului în care sunt cheltuiți banii sau îndeplinite proiectele depuse.


În 2017, FRF a raportat încasări totale de 4,814 milioane de euro din drepturile TV. Din această sumă, aproximativ 2 milioane au provenit tot de la UEFA, reprezentând cota-parte din drepturile TV pentru transmiterea meciurilor din preliminariile Cupei Mondiale.

Federațiile și-au cedat drepturile asupra partidelor din preliminarii către UEFA, care negociază cu diverse companii și le vinde „la pachet”. Ulterior, către membrii afiliați se întorc banii cuveniți în funcție de încasările generate de meciurile jucate de naționalele respective. Principiul este același ca și la Liga Campionilor și Europa League.

În total, pentru cele 10 meciuri jucate în preliminarii, FRF a primit 2,5 milioane de euro. În 2016 s-au jucat 3 partide oficiale, iar în 2017 – restul de 7 (între care derby-urile cu Polonia și Danemarca).


Sponsori oficiali ai FRF: FIFA și UEFA. Cei 34 de angajați de la marketing au generat sponsorizări de 2,1 milioane de euro. De la Zürich și Nyon au venit 6,5 milioane


Pe panourile publicitare din spatele președintelui Burleanu ar trebui, mai degrabă, să apară ca principali sponsori FIFA și UEFA. Ajutoarele și subvențiile de la cele două foruri sunt de peste trei ori mai mari decât toate veniturile din publicitate pe care au reușit să le atragă cei 34 de oameni angajați de FRF în acest scop 

Prin comparație cu cele circa 8,5 milioane de euro virate de FIFA și UEFA (din care 6,53 milioane ajutoare și subvenții), cei 34 de angajați ai FRF care se ocupă de activitățile 

> veniturile tuturor sponsorilor FRF, la un loc, au însemnat 2,1 milioane de euro – conform actelor elaborate chiar la federație.

Suma este în scădere abruptă față de planificarea inițială (președintele Burleanu bugetase, la începutul anului, venituri de 2,84 milioane de euro din sponsorizări).

Practic, nici măcar dacă adunăm toată activitatea de peste an a FRF în atragerea de fonduri nu obținem o sumă care să se apropie de banii veniți degeaba de la FIFA și UEFA.

> Cumulate, veniturile din sponsorizări, publicitate și retail ajung la 4,75 milioane de euro.

Și mai interesant este cum s-au cheltuit acești bani. Conform propriilor documente, din cele 61,3 de milioane de lei (circa 13,3 milioane de euro) venituri cuprinse în secțiunea „Activități fără scop patrimonial” (restul până la 86 de milioane provin din „Activități economice”), 30,1 milioane de lei (adică exact cei 6,527 milioane de euro despre care am vorbit mai sus) au reprezentat banii de la FIFA și UEFA: „Ajutoare și împrumuturi nerambursabile din țară și din străinătate și subvenții pentru venituri” (din țară nu a fost atras niciun leu de către FRF).

Din suma de mai sus,

> 17,73 milioane de lei (peste 3,85 milioane euro) s-au dat pe salariile celor 93 de angajați trecuți la această rubrică.
Rezultă că salariul mediu net al angajaților FRF încadrați la „Activități fără scop patrimonial” a fost de 9.170 lei pe lună (1.993 de euro la cursul de 4,6 lei/euro înregistrat la sfârșitul lunii decembrie 2017).

În aceste împrejurări (salariile au „mâncat” o sumă echivalentă cu peste 50% din totalul banilor trimiși de FIFA și UEFA), nu este o surpriză că bilanțul contabil al secțiunii „Activități fără scop patrimonial” s-a încheiat, în 2017, cu un deficit de 4.039.726 lei (aproape 880.000 de euro).


Din cele 61,3 milioane de lei obținute de FRF în 2017 din veniturile fără scop patrimonial, 30,1 milioane de lei sunt ajutoare și împrumuturi de la FIFA și UEFA

În 2017, salariile celor 93 de angajați ai FRF care se ocupă de activitățile fără scop patrimonial (între care președintele Burleanu, secretarul general Vișan și secretarul general adjunct Bodescu) au consumat peste 17,7 milioane de lei, adică de peste 5 ori mai mult decât suma totală alocată investițiilor (3,3 milioane de lei)


Totalul cheltuielilor cu salariile la FRF în 2017 a fost de 4,77 milioane de euro (din aceștia, aproape 1.000.000 de euro au mers la cei 34 de angajați de la departamentul destinat activităților economice), așa cum ProSport a dezvăluit aici.
FRF a avut anul trecut, în total, 127 de angajați (93 la Activități fără scop patrimonial și 34 la Activități economice).


Prin comparație, FRF a alocat anul trecut pentru investiții 715.226 euro (circa 3,3 milioane de lei). Datele sunt conforme fișei cu „Rezultatul exercițiului 2016-2018″.

Din acest punct de vedere, 2017 a fost un dezastru pentru FRF. Inițial, conducătorii instituției bugetaseră anul trecut investiții de 1,5 milioane de euro. Până la urmă, s-a investit sub 50% din suma prinsă în proiectul de buget.
În schimb, după cum se poate vedea și în facsimilul alăturat, a crescut simțitor, față de proiectul de buget creionat la sfârșitul anului trecut, suma alocată Costurilor operaționale:
> 6,82 milioane de euro prevăzute,

> 7,37 milioane de euro cheltuite în realitate.

Așadar,
> 550.000 de euro cheltuiți în plus.


Veniturile și cheltuielile pe 2016 și 2017, așa cum apar ele în actele FRF. Salariile, deși reprezintă peste 4,7 milioane de euro, nu au rubrică separată. Probabil că sunt încadrate de „Costuri operaționale”. Printr-un artificiu, FRF a proclamat anul trecut un excedent de 153.000 de euro, dar, de fapt, avem de-a face tot cu deficit, pentru că rezervele valutare au scăzut cu 700.000 de euro.

Așa cum remarcați în documentul publicat alături, există și o notă de subsol destul de vagă în dreptul rubricii „Investiții operaționale FRF”: sumele „nu cuprind investițiile în construcția de terenuri de circa 2m euro”.

Având în vedere că fișa cuprinde 3 ani – 2016, 2017, 2018 -, din care ultimul abia a început, iar nota de subsol nu prezintă niciun fel de alte amănunte, nu se știe câți din acești „2m” (probabil milioane) au fost deja investiți și câți se promite că vor fi alocați anul acesta.
Pentru că, până acum, nici proiectul de buget pe 2017 nu a fost respectat, ProSport nu a luat în calcul această notă.

Matei Udrea / Redactor
Știri despre
Pe aceeași temă
Prețul animalelor de companie e explodat în România. Cu cât se vinde pe OLX o pisică British Shorthair
Prețul animalelor de companie e explodat în România. Cu cât se vinde pe OLX o pisică British Shorthair
Arabia Saudită, în stare de şoc: Şumudică a lăsat 12 morţi în urma sa, după ultimul meci!
Arabia Saudită, în stare de şoc: Şumudică a lăsat 12 morţi în urma sa, după ultimul meci!
Tempestini, obiectiv îndrăzneţ în Raliul Letoniei: să urce pe 2 în Campionatul European
Tempestini, obiectiv îndrăzneţ în Raliul Letoniei: să urce pe 2 în Campionatul European
Secretul din spatele succesului lui David Popovici: „A dat peste un antrenor care a crescut cu el, are 32 de ani!”
Secretul din spatele succesului lui David Popovici: „A dat peste un antrenor care a crescut cu el, are 32 de…
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Efectele secundare ASCUNSE ale consumului de VIN! E știut de SECOLE de FRANCEZI!
Orașul din România în care o garsonieră se vinde cu doar 4000 de euro. Singura problemă este că nu funcționează liftul
Orașul din România în care o garsonieră se vinde cu doar 4000 de euro. Singura problemă este că nu funcționează…
Veste șoc despre Putin! Nimeni nu știa asta despre liderul Rusiei
Veste șoc despre Putin! Nimeni nu știa asta despre liderul Rusiei
Ireal cât costă taxiul în Mamaia! Cursa, mai scumpă ca un bilet de avion
Ireal cât costă taxiul în Mamaia! Cursa, mai scumpă ca un bilet de avion
Singura înghețată care nu îngrașă, recomandată de Mihaela Bilic
Singura înghețată care nu îngrașă, recomandată de Mihaela Bilic
Dacă iubita ta are asta în telefon, sigur te înșală! Poți verifica rapid
Dacă iubita ta are asta în telefon, sigur te înșală! Poți verifica rapid
Un jucător online celebru şi-a anunţat moartea printr-un videoclip: Dacă vedeţi asta, sunt mort!
Un jucător online celebru şi-a anunţat moartea printr-un videoclip: Dacă vedeţi asta, sunt mort!
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce mi-a făcut…”
BANCUL ZILEI: Un tip căsătorit are o noapte nebună cu sexy-secretara: “Ia uite, dragă, ce mi-a făcut…”
Cum i-au îndepărtat ucrainenii pe ruşi de pe Insula Şerpilor: „Pământul le ardea sub picioare” VIDEO
Cum i-au îndepărtat ucrainenii pe ruşi de pe Insula Şerpilor: „Pământul le ardea sub picioare” VIDEO
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Cadoul șocant primit de fetița unei actrițe care a refuzat avansurile sexuale ale unui mare regizor
Avertisment șocant pentru toți românii: ”Închideți gazele și lumina!”. Ce se va întâmpla
Avertisment șocant pentru toți românii: ”Închideți gazele și lumina!”. Ce se va întâmpla
Hoții îți fură mașina în doar UN MINUT cu ajutorul acestei tehnici
Hoții îți fură mașina în doar UN MINUT cu ajutorul acestei tehnici
FOTO. Vica, în costum de baie animal print! Cum arată la 47 de ani fosta balerină
FOTO. Vica, în costum de baie animal print! Cum arată la 47 de ani fosta balerină
FOTO. Misha, într-o ipostază provocatoare! Fosta soție a lui Connect-R, ce apariție
FOTO. Misha, într-o ipostază provocatoare! Fosta soție a lui Connect-R, ce apariție