EXCLUSIV | Încă un stadion pentru Euro 2020 în pericol. Mihai Florea, lichidator judiciar la Rapid: „Facem acțiune în instanță. Am anunțat deja CNI. Eu nu vreau să blochez reconstrucția stadionului, dar altă variantă nu am”

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Matei Udrea
EXCLUSIV | Încă un stadion pentru Euro 2020 în pericol. Mihai Florea, lichidator judiciar la Rapid:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Un litigiu între lichidatorul judiciar al SC FC Rapid și Clubul Sportiv Rapid e pe cale să blocheze un al doilea stadion din lista celor patru care ar trebui reconstruite în București înaintea meciurilor de la Euro 2020 programate în România. Arena din Giulești a picat la mijloc între lichidatorul Mihai Florea, care vrea să inventarieze și să recupereze bunurile echipei de fotbal intrate în faliment anul trecut, și Vali Ionescu Caciureac, șefa CS Rapid. Aceasta din urmă spune că nu există niciun act care să demonstreze că acele bunuri reclamate de FC Rapid i-ar aparține. Este vorba de diverse bunuri, îmbunătățiri pe care conducătorii FC Rapid spun că le-au făcut de-a lungul anilor: aparate de aer condiționat, tabela de marcaj, porți, fotolii la tribuna oficială etc.

ProSport a relatat deja, la momentul respectiv, cum a decurs conflictul între cele două părți. Nici precedentul lichidator, Aurel Brihac, nu a putut pătrunde în stadion, pentru a face inventarul.
În urma acestor evenimente, Mihai Florea a propus, iar Adunarea Creditorilor a aprobat, ca FC Rapid să facă demersuri în instanță. Fiind vorba de un litigiu pe rol, procesul de reconstrucție pentru stadionul Giulești va fi blocat până la pronunțarea unei sentințe definitive.

Dacă nu se ajunge la un acord – conflictul între părți datează deja de un an -, e foarte greu de prezis când și cum se va putea porni la demolarea actualului stadion Rapid și construcția celui nou. După cum a declarat chiar Mihai Florea pentru ProSport, primul termen ar fi fixat abia pentru toamnă. După ce se va judeca procesul (nu se știe cât poate dura), urmează recursul făcut de partea care pierde. În aceste circumstanțe, dacă se pierde un an până la o sentință definitivă, nu se știe dacă reconstrucția stadionului Rapid va fi gata în timp util pentru Euro 2020.

Arena din Giulești este a doua din cele patru prevăzute a fi reconstruite în București, după stadionul Dinamo, care intră în blocaj din motive juridice. La Dinamo, avizele nu pot fi obținute deoarece AFC Dinamo, societate în insolvență controlată de Nicolae Badea și care are în concesiune părți din stadion, dorește să păstreze acest statut și după reconstrucție. Statul nu poate însă reconstrui un stadion care, ulterior, să revină unei entități private. Scandalul a escaladat, iar acum s-a ajuns în situația în care Ministerul de Interne i-a dat un ultimatum lui Nicolae Badea, amenințând cu rezilierea contractului.

Stadionul Dinamo i-a fost dat în concesiune lui Badea de CS Dinamo, în 2002, în baza unei Hotărâri de Guvern semnate de premierul de atunci, Adrian Năstase. ProSport a explicat aici situația.

ProSport: Domnule Florea, ați avut o Adunare a Creditorilor de la SC FC Rapid SA. La punctul 5 ați cerut creditorilor să aprobe o cerere de revendicare mobiliară în contradictoriu cu Clubul Sportiv Rapid. Se referă la bunurile rămase la stadion?
Mihai Florea, lichidator judiciar la SC FC Rapid SA: Da. În contabilitatea SC FC Rapid sunt mai multe facturi pentru anumite bunuri care au fost locate în incinta stadionului. Am încercat să vorbesc cu doamna Caciureac, n-am găsit înțelegere. Am încercat o formă de acțiune în instanță, nu s-a putut. Am încercat să-i dau timp, să vadă despre ce e vorba și să ajungem la o înțelegere. Eu nu vreau să blochez reconstrucția stadionului, dar se pare că altă variantă nu am. Am vorbit și la Compania Națională de Investiții. Este adevărat că, de-a lungul timpului, între FC Rapid și CS Rapid nu s-au făcut niște documente, dar facturile sunt foarte clare.

Acum v-ați poticnit la inventarierea bunurilor de la stadion.
Legea 85 are o prevedere care ne spune că valorificarea bunurilor începe după inventariere, ori noi stăm să ne chinuim de patru luni de zile să inventariem niște bunuri care și așa nu știu dacă mai fac mare lucru… Și haideți să vă spun ceva: eu nu am vrut să blochez modernizarea stadionului, pentru că, dacă eram de rea-credință, o blocam. Acolo sunt niște bunuri… Eu m-am dus la doamna Caciureac și am încercat să discutăm omenește: „Dați-mi voie, acolo sunt niște bunuri folosite!”. Nu cumpără nimeni așa ceva! Eu nu pot să mă duc să iau tabela de marcaj, o lăsam acolo, ajungeam la o înțelegere. „Domnule, o puteți folosi la modernizarea stadionului? Dacă o puteți folosi, nu are rost să mai cumpărați alta. Faceți-mi o ofertă pe ea, întreb creditorii și evident că o las acolo, nu am ce face cu ea.” Tumicheții, în același mod. Scaunele: nu am ce face cu ele, dar poate găsesc vreo echipă de liga a treia, a patra, care nu are scaune și stă pe bănci de lemn și poate vrea să dea ceva pe astea. Adică găseam o soluție de bun acord, că eu nu mă duc acolo să iau bunurile statului. Am factură, cădeam de comun acord, asta este… Eu vă arăt factura mea, arătați-mi și dumneavoastră factura. Doamna Caciureac știți ce mi-a spus? „Am avut și noi tabelă.” Nu a putut decât să îmi confirme când a shimbat-o cu cealaltă, dacă „am avut și noi”. Corect?

Deci veți face acțiune în instanță și se va bloca operațiunea de reconstrucție a stadionului Rapid.
Exact! O să notific Compania Națională de Investiții. Am vorbit cu domnul Adrian Cefalan (n.r. – directorul Companiei Naționale de Investiții, care ar trebui să execute refacerea celor patru stadioane din București în vederea Europenelor din 2020), i-am explicat, mi-a promis că va vorbi și dânsul cu doamna Caciureac. Și, eventual, să avem o discuție în trei pe această temă. De asta nici nu am dat drumul la acțiune, am cerut creditorilor să se pronunțe, pentru că nu știu ce se mai poate recupera de acolo. Avem porțile, tabela de marcaj, scaune pe la tribuna oficială… Alea se vor demola, nu știu dacă mai rămâne ceva din ele, dar măcar să mă lase să mă duc să văd despre ce e vorba.

„Prea mult nu îi mai pot aștepta. Având în vedere că vine vacanța judecătorească… Probabil că vreo două-trei săptămâni o să mai aștept, până depun cerere în instanță”

Cât îi mai așteptați, domnule Florea?
Prea mult nu îi mai pot aștepta. Având în vedere că vine vacanța judecătorească… Probabil că vreo două-trei săptămâni o să mai aștept, până depun cerere în instanță. Cerere care probabil că va primi primul termen la toamnă. Până atunci, dacă avem o înțelegere de comun acord, putem stopa procesul. Trebuie să înțeleagă lumea situația: vreau să găsim o soluție ca să nu blocăm reconstrucția stadionului.

Și dacă nu se mișcă nimic?
Dacă nu se mișcă nimic, eu n-am ce să fac. Pentru că mie creditorii mi-au spus: „Domnule, dă-i drumul!”. Le-am explicat despre ce este vorba așa cum v-am spus și dumneavoastră.

E clar. 
Acum, toată lumea înțelege, mai puțin o persoană (n.r. – Vali Caciureac, președintele de la CS Rapid). Eu sunt convins că, până la urmă, va înțelege și dumneaei, pentru că, până la urmă, este în avantajul dânsei. Eu nu pot să iau scaunele alea de acolo și să le revând mai departe. Dar trebuie să fac obligația pe care o am, conform legii. Trebuie să inventariez bunurile. Sunt bune, nu sunt bune, eu trebuie să fac raport.

Spuneți că sunteți constrâns de lege…
Exact. Sunt niște rigori ale legii.

În caz contrar, vi se poate atrage răspunderea.
Sigur că da! N-am ce face. O să mi se spună: „De ce n-ai făcut nimic?”.

 

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen