EXCLUSIV | Pe buza prăpastiei: CFR Cluj a ajuns la aproape 100.000.000 de lei datorii. 2018 s-a încheiat cu cel mai mare deficit din istoria clubului. Patronul clujenilor: „Sunt datorii către acționari. În doi ani sperăm să se rezolve” | GRAFIC + CIFRE

Redactor:
Matei Udrea
EXCLUSIV | Pe buza prăpastiei: CFR Cluj a ajuns la aproape 100.000.000 de lei datorii. 2018 s-a încheiat cu cel mai mare deficit din istoria clubului. Patronul clujenilor:
  • Publicat:
  • Actualizat:

CFR Cluj a plătit un preț enorm, cu consecințe imprevizibile asupra viitorului clubului, pentru a câștiga ultimele două titluri în Liga 1. Clubul, ieșit din insolvență în luna mai 2017, după doi ani în care reușise să-și înjumătățească datoriile, a urcat din nou, în timp record, la un plafon de îndatorare apropiat de cel de dinaintea intrării în procedura specială.

CFR Cluj și-a cerut și obținut insolvența, punându-se la adăpost de creditori, în februarie 2015, după ce cu doar o lună înainte, la 31 decembrie 2014, datoriile ajunseseră la suma-record pentru România de 106.136.253 lei.

A urmat o perioadă de reorganizare, cu tăieri de datorii și, mai ales, schimbarea patronului, Arpad Paszkany renunțând la club.

După doi ani și trei luni, în mai 2017, CFR Cluj a cerut și obținut ieșirea din insolvență. La 31 decembrie 2016, clubul clujean mai avea datorii de „numai” 52.210.205 lei. Enorm, dar oricum la jumătate față de momentul februarie 2015. În acte, noul patron devenise Marian Băgăcean, un avocat care deținea 62% din acțiuni.

După ce s-a pronunțat ieșirea din insolvență, CFR Cluj s-a reînscris în lupta pentru titlu, de unde se retrăsese în momentul când începuseră problemele financiare.


500.000 de euro net
este bugetul lunar de salarii la CFR Cluj, a dezvăluit miercuri, la ProSport Live, fostul jucător al ardelenilor, Liviu Ganea


„Estimăm că vom reduce acest volum al datoriilor în aproximativ doi ani. Luăm în calcul toate sursele de venituri pe care le avem la dispoziție, inclusiv banii cuveniți pentru participarea echipei în grupele cupelor europene
Marian Băgăcean, conducător executiv la CFR Cluj și acționar majoritar, cu 62%


Față de 2013, datoriile au crescut de aproape 3 ori, iar creanțele au scăzut de aproape 10 ori

Numai că revenirea în fruntea clasamentului s-a produs odată cu creșterea accelerată a datoriilor. Anul 2017 s-a încheiat cu 58.128.700 de lei datorii – un spor de 6.000.000 față de 31 decembrie 2016.

În vara lui 2018 s-a câștigat titlul în Liga 1. Echipa n-a confirmat însă în cupele europene, ratând mai întâi calificarea în grupele Ligii Campionilor, apoi și prezența în grupele Europa League (acest ultim eșec – în fața luxemburghezilor de la Dudelange). În acest fel, a fost pierdută o sursă foarte importantă de venituri: circa 10.000.000 de euro s-ar fi primit din bonus, bani pentru punctele castigate și market pool pentru o participare decentă în grupe (măcar 3 victorii).

Dacă privim cu atenție situația financiară a clubului exprimată și în graficele publicate în articol, vedem că exact acești bani de la UEFA lipsesc pentru a echilibra balanța bugetului la CFR.


Evoluția deficitului anual înregistrat de CFR Cluj în perioada 2013-2018. În niciun an nu s-a reușit trecerea pe profit. Anul 2018 s-a încheiat cu cel mai mare deficit din istoria clubului. Prima linie de demarcație roșie reprezintă momentul intrării oficiale în insolvență – februarie 2015. Cea de-a doua linie de demarcație reprezintă ieșirea oficială din insolvență – mai 2017

Oamenii care bagă bani la clubul din Cluj au ales să reia eforturile în sezonul trecut și au fost răsplătiți: acum o lună, ardelenii au cucerit titlul în Liga 1 pentru a doua oară consecutiv.


 

„Mai vorbim peste două luni. O să vedem atunci unde sunt eu și unde va fi CFR Cluj
Gigi Becali
, patron la FC FCSB, declarație făcută marți



Avocatul Marian Băgăcean deține 62% din acțiuni la CFR Cluj. El a dat asigurări, pentru ProSport, că datoriile nu reprezintă o problemă pentru club. Credit foto: contul de Facebook al lui Marian Băgăcean

Noua victorie a fost plătită însă – la propriu! – foarte scump.
De data aceasta, cheltuielile au explodat, în timp ce veniturile au rămas mult în urmă. Cu venituri totale de 40.336.031 lei și cheltuieli de 76.062.384 lei, CFR Cluj a terminat anul 2018 cu deficit gigantic, de 35.726.353 lei (aproximativ 7.600.000 de euro).

În consecință, datoriile au explodat literalmente, de la 58.128.700 lei, la sfârșitul lui 2017, până la 93.889.802 lei la finele lui 2018.

O altă problemă este cea a creanțelor. Pentru a evalua corect performanța și potențialul unei firme, trebuie privită balanța datorii (bani de dat)/creanțe (bani de luat). În 2013, de exemplu, CFR Cluj avea 35,7 milioane de lei datorii și 19,6 milioane creanțe. Apărea, așadar, un minus de 16 milioane de lei.
Dar, din acel moment, în timp ce datoriile au crescut, creanțele au scăzut. Așa s-a ajuns ca, la finele lui 2018, clubul să mai aibă de încasat (creanțe) numai 1.986.654 lei (de aproape 10 ori mai puțin decât în urmă cu 5 ani), în timp ce datoriile (banii de dat) s-au mărit de aproape trei ori (de la 35,7 milioane la 93,9 milioane).

Marian Băgăcean: „Sunt datorii curente. În cea mai mare parte, reprezintă împrumuturi acordate de acționari

Această situație nu este de natură să îngrijoreze conducerea clubului și acționarii, a declarat pentru ProSport avocatul Marian Băgăcean, deținătorul a 62% din acțiuni la CFR și conducătorul executiv al grupării. „Nu e nicio problemă. Datoriile pe care le vedeți dumneavoastră sunt curente. În cea mai mare parte, reprezintă împrumuturi acordate de acționari. Aceștia au finanțat activitatea împrumutând clubul. Creșterea datoriilor provine de la procedura ieșirii din insolvență. A fost nevoie de niște investiții, i-a explicat Băgăcean reporterului ProSport. „Estimăm că vom reduce acest volum al datoriilor în aproximativ doi ani. Luăm în calcul toate sursele de venituri pe care le avem la dispoziție, inclusiv banii cuveniți pentru participarea echipei în grupele cupelor europene, a adăugat avocatul.

În această situație, devine probabil ca situația clubului să depindă de traiectoria pe care CFR Cluj o va avea în preliminariile cupelor europene.
Ardelenii vor juca în turul I preliminar al Ligii Campionilor, programat pe 9/10 și 16/17 iulie, cu kazahii de la FC Astana. Dacă vor trece de această echipă, jucătorii lui Dan Petrescu se vor înfrunta, în turul II preliminar, cu israelienii de la Maccabi Tel Aviv, pe 23/24 și 30/31 iulie.

În eventualitatea unui eșec, CFR Cluj are, totuși, o plasă de siguranță, pentru că eliminarea dintr-un tur preliminar al Ligii Campionilor i-ar trimite în turul preliminar următor al Europa League.
Pentru a se califica în grupele Ligii Campionilor sau ale Europa League, clujenii au de trecut 4 tururi preliminare.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv, de o gelozie ieșită din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup