EXCLUSIV Patronul Rapidului, furnizorul oficial de apă al mitingului PSD. Uimitoarea poveste a firmei cu zero angajați care a asigurat zeci de mii de sticle la manifestația partidului de guvernământ

Redactor:
Matei Udrea
EXCLUSIV Patronul Rapidului, furnizorul oficial de apă al mitingului PSD. Uimitoarea poveste a firmei cu zero angajați care a asigurat zeci de mii de sticle la manifestația partidului de guvernământ
  • Publicat:
  • Actualizat:

Zecile de mii de manifestanți transportați sâmbătă, 9 iunie, în Piața Victoriei din București, la „mitingul împotriva abuzurilor”, au fost hidratați cu apă plată de la Azuga Waters, firmă în insolvență, cu zero angajați, care îi aparține lui Valerii Moraru, (încă) patronul echipei Rapid.

Sursele ProSport spun că această cantitate uriașă de apă (zeci de mii de sticle) a fost livrată către PSD sub formă de sponsorizare. 


Manifestanți împotriva abuzurilor în pauză de hidratare. FOTO: Mihai Boeru

Sticlele de apă le-au fost distribuite oamenilor aduși la manifestație din două camioane, unul amplasat în fața reprezentanței Orange, iar un al doilea, mai ferit, în fața Aeroclubului. Apa luată de PSD de la firma lui Valerii Moraru ar fi trebuit, teoretic, să fie distribuită gratuit, însă lucrurile nu au stat chiar așa. „Șoferul campionului din fața Aeroclubului, un domn cu vestă de organizator de la PSD, probabil gândindu-se că e la un loc mai ferit, a vândut sticlele cu un leu bucata. Era înghesuială, oamenii le luau și așa, contracost, pentru că era căldură mare. Am chemat poliția. Pesedistul s-a scuzat, explicându-le polițiștilor că face și el un ban de motorină. După intervenția patrulei, șoferul a renunțat la idee și a dat sticlele de la Azuga gratuit”, a povestit pentru ProSport jurnalistul Mihai Boeru, de la publicația „Gazeta Bucureștilor”.


Momentul în care polițiștii (ei înșiși cu sticle de apă Azuga în mână) chemați de jurnaliști îi cer explicații pesedistului care face bișniță cu apa pe care ar fi trebuit s-o distribuie gratuit. FOTO: Mihai Boeru

Secvențele au fost filmate și distribuite și pe canalul de YouTube al publicației „Newsweek”.

Bilanțul Azuga în 2017: niciun angajat și pierderi de 2.000.000 de euro


Inclusiv înalții demnitari ai PSD au apelat la Azuga, firma cu datorii de milioane de lei la buget, dar suficient de solvabilă ca să sponsorizeze mitingul „împotriva abuzurilor”. FOTO: Mediafax

Povestea furnizorului oficial de apă al mitingului PSD este foarte interesantă.

Azuga Waters SRL este acum în insolvență. Anul trecut a fost încheiat de firma familiei Moraru, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, cu zero angajați și o pierdere de peste 2.000.000 de euro (9.985.500 de lei).

Cifrele raportate de această firmă sunt surprinzătoare. Deși Azuga vinde apă în toate hipermarketurile, totuși, în 2017 sunt trecute venituri de numai 3.683.610 lei (nici măcar 1.000.000 de euro!) și cheltuieli totale de 13.669.110 lei.

Conform fișei de la Ministerul de Finanțe, anul 2017 a fost încheiat de firma care a livrat apa la mitingul PSD cu datorii de 27.880.798 de lei (aproape 6.000.000 de euro).

Datele publicate pe 14 februarie 2018 în Buletinul Procedurilor în Insolvență, dosarul 2438/93/2016, arată însă că totalul masei credale a Azuga Waters SRL este de 58.337.943,31 lei, din care creanțe admise au fost 29.724.139,17 lei. 

Din totalul masei credale, datoriile către buget (ANAF, primării, Fondul de Mediu) sunt de 2.334.322,77 lei.


 



Datele sunt doar aparent contradictorii. „Există posibilitatea ca o firmă cu niciun angajat să producă și să furnizeze, de exemplu, apă plată. Firma nu are niciun angajat cu carte de muncă, dar are colaboratori. Pot fi plătiți pentru două ore sau patru ore. ANAF se uită la cifrele, ITM-ul se uită la contractele de muncă”, a explicat pentru ProSport directorul Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc.

În realitate, activitatea s-a mutat pe o altă firmă, Roua Development SA, controlată tot de familia Moraru. Roua Developments a închiriat brandul Azuga de la firma intrată în insolvență și continuă să producă apă plată pe care o îmbuteliază în Voluntari.

Mutarea activității de pe Azuga pe Roua a survenit după ce prima firmă a acumulat datorii uriașe, iar furnizorii au început să ceară executarea silită a societății familiei Moraru. În 2015, site-ul supervizor.ro menționa că Azuga Waters avea deja 507 ordine de plată refuzate.
Ulterior, situația s-a agravat, iar portarul instanțelor de judecată din România geme de cereri de executare silită a societății. 

Firma care a sponsorizat cu apă mitingul PSD a fost executată și în numele Rapidului. Executorul judecătoresc care a urmărit recuperarea sumelor dintr-un bilet la ordin emis de Azuga Waters a pus poprire și pe conturile terților, respectiv Roua Development, astfel că sumele rezultate din vânzarea sticlelor de apă în diverse hipermarketuri a au ajuns – parțial – în contul unic al Rapidului aflat acum în faliment.

 


Fișa fiscală pe 2017 a Azuga Waters SRL Firma a avut 0 (zero) angajați

Odiseea Rapidului în ultimii 4 ani: dat din mână-n mână de apropiați ai PSD


Anul trecut, firma care produce apa adusă de PSD la miting a intrat în insolvență și n-a avut niciun angajat. Cu toate acestea, sâmbătă cantități industriale de apă de la Azuga au ajuns în Piața Victoriei. FOTO: Mediafax

Azuga Waters a devenit cunoscută după ce familia Valerii și Violeta Moraru a preluat Rapidul, în vara lui 2014, de la alți doi intimi ai partidului social-democrat, Adrian Zamfir și Nicolae Cristescu. Clubul, preluat de familia Moraru în insolvență, cu datoriile șterse în proporție de peste 90% și cu restul sumei reeșalonată, a început în scurt timp să acumuleze din nou restanțe financiare. Familia Moraru a afirmat că a făcut plăți de peste 7 milioane de lei, dar nu prin intermediul contului unic al SC FC Rapid, așa cum se procedează la societățile în insolvență, ci direct de la Azuga Waters SRL. Au fost emise și niște bilete la ordin, prin care Azuga Waters se angaja să plătească în numele Rapidului, dacă gruparea giuleșteană devine insolvabilă. Numai că, ulterior, familia Moraru a început să facă presiuni asupra administratorilor, să nu folosească biletele la ordin, deși datoriile Rapidului creșteau alarmant.
După mai bine de 6 luni în care nu s-a mai plătit nimic către bugetul de stat, dar și către furnizori, antrenori și jucători, tribunalul a decis falimentul Rapidului în iunie 2016.

În toamna aceluiași an, doctorul Mihai Pârvu, președintele Clubului Aristocratic Rapid, i-a cerut în mod special reporterului ProSport să consemneze următoarea declarație: Știm că Rapidul a fost falimentat la ordin! Vă rog să publicați acest lucru, ca să se știe că noi știm!”. Jurnalistul a insistat să lămurească subiectul, dar doctorul Pârvu nu a dorit să dezvolte: „Deocamdată, atât. Vom spune mai multe la momentul potrivit”.


Pe 1 august 2015, la un an după preluarea Rapidului, firma Azuga Waters semna cu clubul un contract de publicitate prin care se angaja că va plăti 100.000 de euro. Firma VF Insolvență, care administra în acel moment Rapidul, a semnalat, într-un raport din 22 ianuarie 2016, că această sumă nu a fost plătită niciodată. Ulterior, informația a fost reconfirmată, pentru ProSport, de următorul administrator al Rapidului, Aurel Brihac

O lună mai târziu, la ProSport ajungeau primele informații că persoane din PSD sunt interesate de Rapid. Sursele spuneau că se cercetează diverse soluții pentru a prelua brandul Rapid fără a se achita și datoriile. Ulterior, subiectul a căpătat contur și au apărut confirmările: Liviu Dragnea era interesat de echipă.

Vara trecută, Daniel Tudorache, primarul PSD al Sectorului 1, consiliat de Nicolae Cristescu, a dirijat înființarea Academiei Rapid și a adus mai mulți jucători reprezentativi pentru club în ultimul deceniu, printre care Daniel Niculae și Daniel Pancu. Actul propriu-zis de înființare a Asociației Sportive fără personalitate juridică Academia Rapid a fost semnat de generalul de Securitate Vasile Mălureanu, coleg cu Liviu Dragnea în Clubul Aristocratic Rapid – lucru dezvăluit de ProSport în exclusivitate astă-toamnă.

În această vară, acum câteva săptămâni, Răzvan Burleanu, președintele FRF, a modificat legislația în timpul sezonului pentru a permite Academiei Rapid să poată promova în Liga 3, deoarece clubul nu îndeplinea criteriile juridice.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz! Imagini colosale
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz!…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen