EXCLUSIV Patronul Rapidului, furnizorul oficial de apă al mitingului PSD. Uimitoarea poveste a firmei cu zero angajaţi care a asigurat zeci de mii de sticle la manifestaţia partidului de guvernământ

11 iun 2018 17331 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV Patronul Rapidului, furnizorul oficial de apă al mitingului PSD. Uimitoarea poveste a firmei cu zero angajaţi care a asigurat zeci de mii de sticle la manifestaţia partidului de guvernământ Apa plată a familiei Moraru le-a dat putere luptătorilor împotriva statului paralel aduşi sâmbătă de PSD la Bucureşti. FOTO: Mediafax 8 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/17249139/1/azuga-waters-srl.jpg

Zecile de mii de manifestanţi transportaţi sâmbătă, 9 iunie, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, la „mitingul împotriva abuzurilor“, au fost hidrataţi cu apă plată de la Azuga Waters, firmă în insolvenţă, cu zero angajaţi, care îi aparţine lui Valerii Moraru, (încă) patronul echipei Rapid.

Sursele ProSport spun că această cantitate uriaşă de apă (zeci de mii de sticle) a fost livrată către PSD sub formă de sponsorizare. 


Manifestanţi împotriva abuzurilor în pauză de hidratare. FOTO: Mihai Boeru

Sticlele de apă le-au fost distribuite oamenilor aduşi la manifestaţie din două camioane, unul amplasat în faţa reprezentanţei Orange, iar un al doilea, mai ferit, în faţa Aeroclubului. Apa luată de PSD de la firma lui Valerii Moraru ar fi trebuit, teoretic, să fie distribuită gratuit, însă lucrurile nu au stat chiar aşa. „Şoferul campionului din faţa Aeroclubului, un domn cu vestă de organizator de la PSD, probabil gândindu-se că e la un loc mai ferit, a vândut sticlele cu un leu bucata. Era înghesuială, oamenii le luau şi aşa, contracost, pentru că era căldură mare. Am chemat poliţia. Pesedistul s-a scuzat, explicându-le poliţiştilor că face şi el un ban de motorină. După intervenţia patrulei, şoferul a renunţat la idee şi a dat sticlele de la Azuga gratuit“, a povestit pentru ProSport jurnalistul Mihai Boeru, de la publicaţia „Gazeta Bucureştilor“.


Momentul în care poliţiştii (ei înşişi cu sticle de apă Azuga în mână) chemaţi de jurnalişti îi cer explicaţii pesedistului care face bişniţă cu apa pe care ar fi trebuit s-o distribuie gratuit. FOTO: Mihai Boeru

Secvenţele au fost filmate şi distribuite şi pe canalul de YouTube al publicaţiei „Newsweek“.

Bilanţul Azuga în 2017: niciun angajat şi pierderi de 2.000.000 de euro


Inclusiv înalţii demnitari ai PSD au apelat la Azuga, firma cu datorii de milioane de lei la buget, dar suficient de solvabilă ca să sponsorizeze mitingul "împotriva abuzurilor". FOTO: Mediafax

Povestea furnizorului oficial de apă al mitingului PSD este foarte interesantă.

Azuga Waters SRL este acum în insolvenţă. Anul trecut a fost încheiat de firma familiei Moraru, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, cu zero angajaţi şi o pierdere de peste 2.000.000 de euro (9.985.500 de lei).

Cifrele raportate de această firmă sunt surprinzătoare. Deşi Azuga vinde apă în toate hipermarketurile, totuşi, în 2017 sunt trecute venituri de numai 3.683.610 lei (nici măcar 1.000.000 de euro!) şi cheltuieli totale de 13.669.110 lei.

Conform fişei de la Ministerul de Finanţe, anul 2017 a fost încheiat de firma care a livrat apa la mitingul PSD cu datorii de 27.880.798 de lei (aproape 6.000.000 de euro).

Datele publicate pe 14 februarie 2018 în Buletinul Procedurilor în Insolvenţă, dosarul 2438/93/2016, arată însă că totalul masei credale a Azuga Waters SRL este de 58.337.943,31 lei, din care creanţe admise au fost 29.724.139,17 lei. 

Din totalul masei credale, datoriile către buget (ANAF, primării, Fondul de Mediu) sunt de 2.334.322,77 lei.


 Datele sunt doar aparent contradictorii. "Există posibilitatea ca o firmă cu niciun angajat să producă şi să furnizeze, de exemplu, apă plată. Firma nu are niciun angajat cu carte de muncă, dar are colaboratori. Pot fi plătiţi pentru două ore sau patru ore. ANAF se uită la cifrele, ITM-ul se uită la contractele de muncă", a explicat pentru ProSport directorul Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc.

În realitate, activitatea s-a mutat pe o altă firmă, Roua Development SA, controlată tot de familia Moraru. Roua Developments a închiriat brandul Azuga de la firma intrată în insolvenţă şi continuă să producă apă plată pe care o îmbuteliază în Voluntari.

Mutarea activităţii de pe Azuga pe Roua a survenit după ce prima firmă a acumulat datorii uriaşe, iar furnizorii au început să ceară executarea silită a societăţii familiei Moraru. În 2015, site-ul supervizor.ro menţiona că Azuga Waters avea deja 507 ordine de plată refuzate.
Ulterior, situaţia s-a agravat, iar portarul instanţelor de judecată din România geme de cereri de executare silită a societăţii. 

Firma care a sponsorizat cu apă mitingul PSD a fost executată şi în numele Rapidului. Executorul judecătoresc care a urmărit recuperarea sumelor dintr-un bilet la ordin emis de Azuga Waters a pus poprire şi pe conturile terţilor, respectiv Roua Development, astfel că sumele rezultate din vânzarea sticlelor de apă în diverse hipermarketuri a au ajuns - parţial - în contul unic al Rapidului aflat acum în faliment.

 


Fişa fiscală pe 2017 a Azuga Waters SRL Firma a avut 0 (zero) angajaţi

Odiseea Rapidului în ultimii 4 ani: dat din mână-n mână de apropiaţi ai PSD


Anul trecut, firma care produce apa adusă de PSD la miting a intrat în insolvenţă şi n-a avut niciun angajat. Cu toate acestea, sâmbătă cantităţi industriale de apă de la Azuga au ajuns în Piaţa Victoriei. FOTO: Mediafax

Azuga Waters a devenit cunoscută după ce familia Valerii şi Violeta Moraru a preluat Rapidul, în vara lui 2014, de la alţi doi intimi ai partidului social-democrat, Adrian Zamfir şi Nicolae Cristescu. Clubul, preluat de familia Moraru în insolvenţă, cu datoriile şterse în proporţie de peste 90% şi cu restul sumei reeşalonată, a început în scurt timp să acumuleze din nou restanţe financiare. Familia Moraru a afirmat că a făcut plăţi de peste 7 milioane de lei, dar nu prin intermediul contului unic al SC FC Rapid, aşa cum se procedează la societăţile în insolvenţă, ci direct de la Azuga Waters SRL. Au fost emise şi nişte bilete la ordin, prin care Azuga Waters se angaja să plătească în numele Rapidului, dacă gruparea giuleşteană devine insolvabilă. Numai că, ulterior, familia Moraru a început să facă presiuni asupra administratorilor, să nu folosească biletele la ordin, deşi datoriile Rapidului creşteau alarmant.
După mai bine de 6 luni în care nu s-a mai plătit nimic către bugetul de stat, dar şi către furnizori, antrenori şi jucători, tribunalul a decis falimentul Rapidului în iunie 2016.

În toamna aceluiaşi an, doctorul Mihai Pârvu, preşedintele Clubului Aristocratic Rapid, i-a cerut în mod special reporterului ProSport să consemneze următoarea declaraţie: Ştim că Rapidul a fost falimentat la ordin! Vă rog să publicaţi acest lucru, ca să se ştie că noi ştim!“. Jurnalistul a insistat să lămurească subiectul, dar doctorul Pârvu nu a dorit să dezvolte: "Deocamdată, atât. Vom spune mai multe la momentul potrivit".


Pe 1 august 2015, la un an după preluarea Rapidului, firma Azuga Waters semna cu clubul un contract de publicitate prin care se angaja că va plăti 100.000 de euro. Firma VF Insolvenţă, care administra în acel moment Rapidul, a semnalat, într-un raport din 22 ianuarie 2016, că această sumă nu a fost plătită niciodată. Ulterior, informaţia a fost reconfirmată, pentru ProSport, de următorul administrator al Rapidului, Aurel Brihac

O lună mai târziu, la ProSport ajungeau primele informaţii că persoane din PSD sunt interesate de Rapid. Sursele spuneau că se cercetează diverse soluţii pentru a prelua brandul Rapid fără a se achita şi datoriile. Ulterior, subiectul a căpătat contur şi au apărut confirmările: Liviu Dragnea era interesat de echipă.

Vara trecută, Daniel Tudorache, primarul PSD al Sectorului 1, consiliat de Nicolae Cristescu, a dirijat înfiinţarea Academiei Rapid şi a adus mai mulţi jucători reprezentativi pentru club în ultimul deceniu, printre care Daniel Niculae şi Daniel Pancu. Actul propriu-zis de înfiinţare a Asociaţiei Sportive fără personalitate juridică Academia Rapid a fost semnat de generalul de Securitate Vasile Mălureanu, coleg cu Liviu Dragnea în Clubul Aristocratic Rapid - lucru dezvăluit de ProSport în exclusivitate astă-toamnă.

În această vară, acum câteva săptămâni, Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, a modificat legislaţia în timpul sezonului pentru a permite Academiei Rapid să poată promova în Liga 3, deoarece clubul nu îndeplinea criteriile juridice.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.