EXCLUSIV | Nu am învăţat nimic după moartea lui Ekeng. O competiţie din apropierea Bucureştiului s-a desfăşurat fără prezenţa medicilor. Ambulanţa a venit... dar doar cu şoferul!

4 iul 2017 2444 afişări Special
EXCLUSIV | Nu am învăţat nimic după moartea lui Ekeng. O competiţie din apropierea Bucureştiului s-a desfăşurat fără prezenţa medicilor. Ambulanţa a venit... dar doar cu şoferul!
GALERIE (8 de imagini) VEZI GALERIA

Duminică, 2 iulie, Asociaţia "Şansa Ta" a organizat a patra ediţie a evenimentului sportiv caritabil Cupa ”Şansa Ta”, în colaborare cu Federaţia Română de Sport Corporatist. Competiţia s-a desfăşurat la centrul pentru copii ”The Door” România, în comuna Mogoşoaia. Cupa este dedicată copiilor proveniţi din familii cu venituri modeste.

Nouă echipe au luat startul competiţiei, acestea fiind: Colegiul Tehnic Media, Centrul Sfânta Macrina, Liceul Tehnologic Dumitru Dumitrescu, Liceul Tehnologic Tărtăşeşti, Centrele de Plasament din sectoarele doi, patru şi cinci ale Capitalei şi două formaţii din partea "Asociaţiei Şansa Ta". Turneul s-a împărţit în două categorii, elevii din şcoala generală şi elevii de liceu. Au putut participa numai elevii cu vârsta maximă de 16 ani. Competiţia era programată să înceapă la ora 9:00, dar problemele tehnice au întârziat startul cupei.

Sursă foto: Facebook

Arbitrul venit să oficieze meciurile de la Cupa "Şansa Ta" a spus că nu va da drumul competiţiei, dacă nu va fi prezentă o ambulanţă la teren. După numeroase parlamentări, a sosit o ambulanţă, dar fără medic! La bordul maşinii se afla doar şoferul! Arbitrul legitimat pe judeţul Ilfov, cu peste 15 ani de experienţă şi meciuri în ligile inferioare, a refuzat în continuare să fluiere startul competiţiei. În cazul unui accident, cine îşi asuma răspunderea? Exact, arbitrul. Fără un medic care să asiste la competiţie, nimeni nu era autorizat să le acorde copiilor îngrijiri medicale. În cele din urmă, arbitrul a părăsit locaţia competiţiei, după ce promisiunile organizatorilor privind apariţia unui medic, nu s-au materializat.

"Am discutat două-trei zile la rând cu organizatorii despre această competiţie. Le-am cerut de fiecare dată, în mod explicit, să asigure prezenţa unei ambulanţe cu medic. Am spus că fără medic nu arbitrez!", a declarat arbitrul divizionar prezent în Mogoşoaia.

Chiar şi aşa, cupa s-a desfăşurat. Un profesor aflat pe margine şi-a asumat responsabilitatea de a fluiera partidele din cadrul competiţiei. Pentru dumnealui a fost, probabil, prima zi din postura de "cavaler al fluierului". Profesoara de Educaţie Fizică de la Liceul Dumitru Dumitrescu (Buftea), Mihaela Oprea care a însoţit elevii la turneu, a refuzat să-şi lase echipa să intre pe teren, în absenţa unui medic. Decizia dânsei a stârnit controverse din partea organizatorilor şi a arbitrului de ocazie. După o discuţie prin telefon cu directoarea liceului, doamna profesoară şi-a menţinut decizia, fiind acoperită de cel mai important pedagog al instituţiei de învăţământ. Între timp, organizatorii mi-au comunicat faptul că directoarea liceului i-a îndemnat pe elevii prezenţi în Mogoşoaia, să participe la competiţie, indiferent dacă medicul este sau nu prezent la teren. Pentru a afla adevărul, am luat legătura cu doamna directoare, care mi-a confirmat spusele profesoarei!

"Arbitrul este suveran. El decide dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru desfăşurarea unui întreceri sportive. De 28 de ani particip la diverse competiţii sportive, fără medic nu se poate face nimic. Copiii sunt mult mai fragili decât adulţii, nu poţi merge pe ideea că nu se accidentează. Nu puteam să-mi las elevii să intre pe teren, în aceste condiţii. Nici echipaj de poliţie nu am avut la teren. Sau măcar un bodyguard, orice. Sunt cerinţe minime pentru astfel de evenimente.

La toate competiţiile la care am participat sau pe care le-am organizat, serviciul de ambulanţă a pus la dispoziţie un medic. Un astfel de eveniment trebuie organizat la o dată la care, serviciul de ambulanţă poate trimite un medic şi un autovehicul. Mereu mi-am dorit ca elevii mei să participe la astfel de întreceri, dar în condiţii legale. Dacă ne vor invita la ediţia următoarea, vom participa cu mare plăcere, dar numai în condiţii optime. Îmi pare rău că mi-am dus degeaba elevii până acolo. Erau foarte dezamăgiţi pentru că nu au putut să joace. Chiar dacă eu am fost cinstită, cei prezenţi acolo m-au luat peste picior. Mi-au spus că mai bine nu veneam dacă îmi ţin copiii pe margine", Mihaela Oprea, cadru didactic la Liceul Dumitru Dumitrescu.

Organizatorii Cupei "Şansa Ta" au spus că s-au străduit să găsească un medic care să asiste la meciuri, dar temperaturile ridicate le-eu dat planurile peste cap. Motivarea privind lipsa unui medic: "Cei de la ambulanţă nu au avut pe cine să trimită. Sunt foarte solicitaţi de pe urma caniculei".

Cu excepţia Liceului Dumitru Dumitrescu, restul echipelor au rămas să joace până la capăt. Organizatorii au spus că îşi asumă răspunderea pentru orice fel de accidentare a vreunui elev. 

Toţi elevii prezenţi la competiţie fuseseră declaraţi, apţi pentru efort fizic.

„Ne bucurăm că am ajuns la a patra ediţie a acestei competiţii de fotbal, în cadrul căreia copiii din medii defavorizate au parte de foarte multă distracţie şi de cadouri neaşteptate. Mulţumim din suflet partenerilor noştri, cu ajutorul cărora putem implica copiii în activităţi sportive, oferindu-le o zi de neuitat!”, declara înaintea zile de duminică, preşedintele Asociaţiei "Şansa Ta", Gabriel Ciobotaru.

Conform www.puterea.ro, Asociaţia "Şansa Ta" derulează multe alte proiecte în sprijinul comunităţii, precum „O şansă caldă” (o masă caldă oferită în fiecare joi persoanelor fără adăpost din Bucureşti, proiect premiat anul acesta la Gala Societăţii Civile cu locul I),  ,,Zâmbetul din cutie” (cadouri de Crăciun, împachetate în cutii de pantofi, oferite copiilor nevoiaşi), „Voluntar pentru sănătate” (controale medicale gratuite), „Rechizite pentru viitorul tău” (rechizite şi ghiozdane oferite copiilor săraci sau celor din centre de plasament) sau „Să construim speranţe împreună” (construirea de case pentru familiile sărace). Asociaţia "Şansa Ta" a inaugurat în 2015, la Buftea, o sală de calculatoare, unde îşi propune să alfabetizeze digital peste 100 de copii proveniţi din familii sărace, şi în 2016, în judeţul Dâmboviţa, un „Conac social” unde găzduieşte şi educă copii orfani sau lipsiţi de posibilităţi.

  • În teorie, jurnaliştii trebuie să îndeplinească funcţia de "Watchdog" (câine de pază), pentru a semnala nereguli apărute în societate.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.