EXCLUSIV | "I-am spus: Florine, ia legătura cu cine ştii tu!" Războiul de la Steaua: cine e în spatele lui Talpan şi cine îi pune beţe-n roate. Mărturia colonelului Tânjală, fost şef de serviciu în Ghencea: "Era ordin de sus ca Talpan să nu fie ajutat în războiul cu Becali"

29 nov 2018 16755 afişări Special
EXCLUSIV | "I-am spus: Florine, ia legătura cu cine ştii tu!" Războiul de la Steaua: cine e în spatele lui Talpan şi cine îi pune beţe-n roate. Mărturia colonelului Tânjală, fost şef de serviciu în Ghencea: "Era ordin de sus ca Talpan să nu fie ajutat în războiul cu Becali"
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

Colonelul Vasile Tânjală, şef de serviciu la CSA Steaua din 1998 până în 2017, se animă când vorbeşte de fostul său coleg, colonel şi el „dar provenit din subofiţer“, juristul Florin Talpan.

Interlocutorul, a cărui primă parte din confesiune v-am prezentat-o marţi, oscilează, faţă de Talpan, între apreciere şi reproş. Crede că juristul „are dreptate mie-n sută“ atunci când reclamă neregulile de la CSA Steaua şi îl execută pe Becali pe unde-l prinde, dar că a comis şi greşeli. Două dintre ele: faptul că a semnat şi el acte între Armată şi latifundiar şi faptul că nu i-a luat lui Becali tot încă de la primul proces, preferând să îl dezbrace de brandul Steaua treptat.

Pe parcursul dialogului de câteva ore cu interlocutorul, subiectul Talpan a revenit periodic. Din mărturia lui Tânjală rezultă că acesta a fost un confident şi aliat al lui Talpan. Asta, însă, nu i-a împiedicat pe cei doi să se înregistreze reciproc.

Toată evoluţia sinuoasă a acestui război între Steaua şi Becali, aparent haotică, este explicate de Tânjală. Privite din afară, evenimentele stârnesc nedumeriri. Dacă i-a luat marca, de ce l-a mai lăsat Steaua pe Becali, încă doi ani, să o folosească ilegal? Dacă i-a luat numele, de ce nu l-a obligat să schimbe numele clubului imediat, dându-i posibilitatea să tragă de timp de pe 21 decembrie 2016 până pe 1 iunie 2017? De ce echipa de fotbal s-a înfiinţat abia în 2017, deşi fostul ministru Duşa ordonase înfiinţarea ei încă din 2015?

Colonelul Tânjală a practicat rugby-ul la juniori, la Rulmentul Bârlad, şi şi-a încheiat cariera din cauza unei accidentări grave la coloana vertebrală. Ulterior a intrat în Armată şi a ajuns şef de serviciu, timp de 20 de ani, la CSA Steaua

Foarte multe întrebări şi niciun răspuns logic, dându-se impresia că Armata nu vrea să valorifice victoriile din instanţă. Tânjală are propriul său răspuns: în interiorul MApN sunt două tabere.

Talpan ar fi susţinut de oameni influenţi, politicieni şi generali. „Începe cu O. În fine, nu mai dau eu detalii“, aruncă Tânjală. „Generalul Oprea?“, îşi forţează reporterul norocul. Şi răspunsul vine: „Da, da!“. Acesta e şi motivul pentru care Becali, în ciuda tututor relaţiilor şi banilor săi, n-a reuşit încă să-l dea afară şi nici să-l treacă pe linie moartă. 

Pe de altă parte, Becali ar avea, la rândul său, „cârtiţe“ în conducere, care în tot acest timp au încercat să frâneze procesul de recuperare a mărcii şi a numelui Steaua. Aşa s-a ajuns ca în interiorul grupării militare să fie sabotat chiar de comandanţi 

„Juristul era obstrucţionat. Nu i se dădea sprijinul. Era ordin să nu fie ajutat în procesul cu FCSB“

Colonel Vasile Tânjală: I-am cerut ajutor colonelului Talpan. L-am întrebat dacă mă poate sprijini, mi-a spus că da.

ProSport:Cum putea să vă sprijine?

Putea. Eu îl cunosc foarte bine încă de când a venit la Steaua, în 2003. Era un tânăr locotenent dornic de afirmare. El nu voia să ajungă comandant. S-a văzut şi acum, înainte să-şi dea demisia Petrea. Înţeleg că a făcut Petrea cerere... Cu două săptămâni înainte să plece, am vorbit cu Talpan. I-am spus: „Florine, ocupă funcţia, ia legătura cu cine ştii tu. Ocupă funcţia de comandant, ia-mă consilier pe linie sportivă şi îţi spun că toate lucrurile vor merge bine. Vom aduce oameni competenţi“. Mi-a răspuns: „Da, Vasile! Aşa facem!“. În realitate, pe el nu-l interesa funcţia de comandant, îl interesa să-şi facă bine meseria lui de jurist. Din 2003 până în 2013, să zicem, el şi-a adunat toate argumentele, toate documentele referitoare la situaţia echipei de fotbal care a fost dată în 1998-1999. În orice caz, juristul era obstrucţionat... Nu i se dădea sprijinul...

Colonelul George Boroi, comandantul clubului Steaua din 2003 până la sfârşitul lui 2016, este indicat drept unul din cei care s-au străduit să frâneze din interior lupta Armatei cu Gigi Becali. FOTO: Mediafax

De ce nu era sprijinit?

Pentru că aşa venea ordinul de sus.

Deci, era ordin de la comandant să nu fie ajutat?

Da, să nu fie ajutat în procesul cu FCSB. El (n.r. – Talpan) îmi spunea: „Vasile, hai să ne unim...“. Eu îi răspundeam: „Băi, Florin, tu eşti jurist, eşti acoperit. Dar eu ce fac? Ăştia-mi dau cu şutul! Mă lasă cu familie, cu copii... Nu pot să fac asta. Dar te susţin“. Comandantul (n.r. – Petrea) spunea: „Bă, să nu-l mai prind pe Talpan pe la tine pe la birou!“. Îi răspundeam: „Domnule comandant, ce să-i fac? Vine şi el să-mi spună păsurile“. Dar v-am povestit, în şedinţe îl făcea cu ou şi cu oţet pe Talpan.

„Talpan e parşiv“

Asta era atmosfera în club. Înţeleg de la dumneavoastră că, de fapt, la nivelsuperior nu se dorea să se rezolve problemele cu FC FCSB.

Nu, nu se dorea. De fapt, s-a mai scris şi în presă că i se pun beţe în roate juristului Talpan...

Erau reale toate aceste informaţii apărute în presă?

Da, aşa era! E real! Erau adunările... Uite, cum e masa asta aici, unde stăm noi, Florin stătea acolo, eu aici, comandantul şi locţiitorul acolo... Şi pe cine lua? Îi lua pe cei care nu erau de acord cu ce spune comandantul. Nu-i interesa să meargă bine treaba, să-şi facă oamenii obiectivele. Îi interesa să-i critice pe ăia incomozi. Iar asta se vedea în felul în care mergeau sporturile din club. E posibil, sezonul trecut, să fi avut trei echipe – rugby, baschet şi handbal – în luptă şi să nu fi luat niciuna campionatul? Domnule, niciuna din trei? Unde s-a mai pomenit asta la Steaua? Că aşa îi spuneam şi lui Talpan: „Băi, dacă ajungi comandant, mă iei pe mine consilier şi-ţi merge treaba! Eu n-am mamă, n-am tată!“. Cât mai stăteam, până ieşeam la pensie, pe mine mă interesa să nu mai fie balamucul ăla la Steaua, să am rezultate şi să calific mai mulţi sportivi la Olimpiada de la Tokyo.

Talpan ce v-a răspuns?

Mi-a zis: „Vasile, fac ca tine!“. Am înregistrări!

L-aţi înregistrat?

Da! Am înregistrări cu toţi! Pot să spună, dar am dovezi împotriva tuturor! Numai să mă deranjeze! Inclusiv împotriva lui Talpan! Dar Talpan nu, pentru că Talpan... El... El e parşiv. Cum se traduce chestia asta în Armată? Parşiv. Adică trebuie să rezolvi problemele lui şi pe urmă, pe-ale tale... Zice: „Lasă, Vasile, că le rezolv acum, le rezolv acum“. Şi nu le rezolvă niciodată! I-am zis, înainte să-l pună pe Bixie: „Băi, du-te unde ştii tu, du-te să te pună comandant! Bă, nu mai fi un laş!“.

Păi, unde să se ducă?

I-am zis: „Bă, nu mai fi un laş, un fricos! Du-te!“. El a zis: „Da, Vasile, dar nu mă agreează secretarul de stat! (n.r. – Codrin Munteanu)“. „Bă, de tine ştiu toţi! De mine nu ştie nimeni! Numai în club se ştie de mine. Dar pe tine te cunosc toţi. Că ai avut şi tu un noroc!“ Aşa, că şi el (n.r. – Talpan) provine tot dintre subofiţeri. Şi, ca atare, trebuia să-mi fie subordonat... Dar el a fost băiat deştept, a stat la cutie 10-11 ani, şi-a adunat documente, dovezi, şi a ieşit la atac. Şi are dreptate. Îi dau dreptate mie-n sută! Dar, de unul singur, chiar dacă are dreptate...

„Când echipa lui juca pe Steaua, Becali nu-şi plătea utilităţile. Gazele, apa“

Becali obişnuia să nu plătească utilităţile pe când echipa sa juca pe stadionul Steaua. Latifundiarul din Pipera ar fi fost ajutat de înalţi ofiţeri din interiorul MApN, care dăduseră ordin ca juristul de la Steaua să fie obstrucţionat în procesele pentru marcă, nume şi prejudiciu, povesteşte colonelul Tânjală. FOTO: Liviu Iolu

Care este relaţia lui Talpan cu noul comandant Bixi?

Cred că la început e cordială. De tatonare. Pentru că pe noul comandant nu-l cunoaşte Talpan. Nu are ce să... Ce să spună. Dar mai vorbim, dacă rămâne comandantul Bixi, mai vorbim peste un an! Mă-nţelegeţi ce vreau să spun? Acum n-are... Eu, dacă ajungeam comandant, ce-avea Talpan împotriva mea? Stătea cuminte în banca lui, lucram legal şi mergea treaba, iar clubul n-avea probleme. Fără scandaluri, fără nimic. Nu furi, nu faci ilegalităţi, ce să aibă cu tine?

De-a lungul timpului s-a zvonit că Becali are în continuare influenţă la CSA Steaua prin anumiţi oameni.

Becali, până în 2013, când s-a rupt relaţia cu el, până când echipa lui activa acolo... El plătea o chirie foarte mare. Am văzut contractul. Nu era de 3.300, cum a spus domnul comandant Roşu (n.r. – acesta a condus clubul până în 2003). Era de vreo 24.000 de euro pentru a juca un meci pe stadion. Singurul inconvenient era că nu-şi achita utilităţile. Gazele, apa. Aici erau probleme.

Din ce motiv nu plătea?

Din comoditate. Nu era cine ştie ce sumă, dar în timp s-a strâns. El a plecat nu din cauza chiriei, pentru că pe Arena Naţională chiria e dublă şi terenul arată cum arată... Pe când noi, în Ghencea, asiguram tot: pază, întreţinerea stadionului…

„Băi, să nu-l mai prind pe Talpan că xeroxează!“

Păi, şi atunci, ce s-a întâmplat?

Eu cred că tot factori de decizie din Ministerul Apărării au fost. Cei care au luat deciza să se rupă relaţiile (n.r. – cu Gigi Becali). Mai cred, şi l-am auzit şi pe Talpan vorbind la telefon, cred că şi Talpan a fost influenţat de mulţi factori din anturajul lui.

Talpan, care „târâie după el o geantă cu documente", ar fi susţinut din umbră de politicieni şi membri ai Guvernului, povesteşte colonelul Tânjală. "Am înregistrări", dă asigurări ofiţerul că poate proba ceea ce spune

Din anturajul cui?

Al lui Talpan. Zicem că să se respecte legea. Dar, dacă ne uităm la contractul din 2003, de la preluarea echipei de fotbal, găsim în documente şi semnătura lui Talpan. Deci el cunoştea situaţia. Atunci, de ce n-a făcut nimic? Pentru că atunci n-avea dovezi. Pe astea le-a obţinut în timp. Eu am mai spus, el trăgea documentele la Xerox. În 3-4 exemplare. Până când comandantul Boroi i-a interzis celui de acolo: „Băi, să nu-l mai prind pe Talpan că xeroxează!“. Talpan avea o geantă din aia pe care o târâia după el. Cu foarte multe documente.


CITEŞTE ÎN EPISODUL URMĂTOR: De ce n-a promovat Steaua astă-vară, ce personaj prezent şi la prima scoatere a echipei de sub autoritatea CSA e pus din nou să se ocupe de fotbal şi ce ministru a contribuit decisiv la dezastru.


Revenind...

Talpan n-a ieşit atunci. El şi-a strâns documente în timp şi a ieşit la atac. El avea dreptate, dar Gigi Becali nu e vinovat. El a luat fotbalul de la Păunescu. N-are nicio treabă. V-am mai zis, totul a fost premeditat. Între cine? Între factori din Ministerul Apărării şi Păunescu. Eram foarte tânăr atunci... Totul a fost premeditat. Echipa era foarte valoroasă atunci, în 1998. Avea 6 campionate la rând, jucase în Champions League. Nu cum spune comandantul Roşu, că nu se puteau evalua. Pe Cătălin Munteanu l-ai vândut în Spania pe vreo 2 milioane de dolari. Eu vorbesc acum pentru că am trăit acele evenimente şi le ştiu. Eram în contact cu toţi. Problema a fost de efectiv, la biroul personal. Cu jucătorii. Altă greşeală a domnului jurist Talpan. El nu trebuie să ceară pe rând. Întâi sigla, apoi palmaresul, numele. Trebuia să ceară de la început tot ce s-a dat atunci, prin Protocol, prin HG-ul 66. Trebuia să ceară tot. Jucătorii evaluaţi... Vă spun că echipa valora atunci. Erau Lăcătuş, Ritli, Ciocoiu, Reghecampf... Cred că se ducea la vreo 15 milioane de dolari ca valoare a lotului. Dar nu s-a făcut asta. S-a format acea asociaţie non-profit în 1998. Aici e o altă nebuloasă. Babiuc l-a chemat atunci pe Gaţu (n.r. – comandantul clubului până în 1997) şi i-a prezentat alternativa: „Bă, ori ieşi la pensie, ori faci ca mine!“. Iar Gaţu n-a vrut. A trecut la pensie. N-a dat secţia de fotbal, deşi acum spune cu totul altceva. Gaţu n-a acceptat. Şi atunci l-au pus pe Cernat, care era militar. Cu el se discuta milităreşte: „Faci asta!“. „Am înţeles!“ Ne-a adunat pe toţi şi ne-a anunţat: în baza HG 66, semnat de toată lumea, de ministru, de Degeratu... Fiecare şi-a văzut de treabă. Eram militari. Puteam să zicem nu? Ca atare, s-a dat.

„Talpan nu dădea drumul la un document până nu se consulta cu cineva. Îi avea pe alţii în spate. Are foarte mulţi din Guvern, are senatori...“

Generalul Oprea l-ar susţine pe juristul Florin Talpan în lupta cu Gigi Becali, conform colonelului Tânjală. Generalul Gabriel Oprea, fost ministru al Armatei şi al Internelor, a atins vârful puterii sale în statul român în 2015, când era vicepremier şi chiar a îndeplinit, timp de o lună, funcţia de prim-ministru interimar. FOTO: Mediafax

Iar Talpan...

Talpan trebuia acum să ia totul. Documentele din 1998, nu din 2003. Statutul... De-asta spun că nu Gigi Becali a fost de vină. Au fost factori de decizie din Ministerul Apărării. Ca atare, s-a ajuns acum să se tărăgăneze. Iar suma e prea mare. 37 de milioane. E prea mare. Ce solicită Talpan. Că el solicită. E factorul de răspundere. El, când venea la mine, îmi spunea: „Vasile, ia vezi, citeşte materialul ăsta!“... Am multe chestii înregistrate cu el. Nu dădea drumul la un document până nu se consulta cu altcineva. Nu cu mine. Cu alţii. Îi avea pe alţii în spate... Şi are pe alţii în spate!

Deci dumneavoastră spuneţi că Talpan are pe cineva în spate.

Păi, cum să nu! Are!

În minister sau în afara ministerului?

Prin Guvern. Păi, dacă vă pun acum o discuţie cu cineva din Guvern! Are foarte mulţi din Guvern, are senatori... Care... Probabil, aceia vor să... Pe omul Becali. Au vrut să-l distrugă. Şi se cunosc cei care... Începe cu „O“. În fine, nu mai dau eu detalii.

Generalul Oprea?

Da, da.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.