EXCLUSIV | „I-am spus: Florine, ia legătura cu cine știi tu!” Războiul de la Steaua: cine e în spatele lui Talpan și cine îi pune bețe-n roate. Mărturia colonelului Tânjală, fost șef de serviciu în Ghencea: „Era ordin de sus ca Talpan să nu fie ajutat în războiul cu Becali”

Autori: Andru Nenciu, Matei Udrea Publicat: 29 Nov. 2018, 07:12 Actualizat: 29 Nov. 2018, 07:13 Special

Colonelul Vasile Tânjală, șef de serviciu la CSA Steaua din 1998 până în 2017, se animă când vorbește de fostul său coleg, colonel și el „dar provenit din subofițer”, juristul Florin Talpan.

Interlocutorul, a cărui primă parte din confesiune v-am prezentat-o marți, oscilează, față de Talpan, între apreciere și reproș. Crede că juristul „are dreptate mie-n sută” atunci când reclamă neregulile de la CSA Steaua și îl execută pe Becali pe unde-l prinde, dar că a comis și greșeli. Două dintre ele: faptul că a semnat și el acte între Armată și latifundiar și faptul că nu i-a luat lui Becali tot încă de la primul proces, preferând să îl dezbrace de brandul Steaua treptat.

Pe parcursul dialogului de câteva ore cu interlocutorul, subiectul Talpan a revenit periodic. Din mărturia lui Tânjală rezultă că acesta a fost un confident și aliat al lui Talpan. Asta, însă, nu i-a împiedicat pe cei doi să se înregistreze reciproc.

Toată evoluția sinuoasă a acestui război între Steaua și Becali, aparent haotică, este explicate de Tânjală. Privite din afară, evenimentele stârnesc nedumeriri. Dacă i-a luat marca, de ce l-a mai lăsat Steaua pe Becali, încă doi ani, să o folosească ilegal? Dacă i-a luat numele, de ce nu l-a obligat să schimbe numele clubului imediat, dându-i posibilitatea să tragă de timp de pe 21 decembrie 2016 până pe 1 iunie 2017? De ce echipa de fotbal s-a înființat abia în 2017, deși fostul ministru Dușa ordonase înființarea ei încă din 2015?


Colonelul Tânjală a practicat rugby-ul la juniori, la Rulmentul Bârlad, și și-a încheiat cariera din cauza unei accidentări grave la coloana vertebrală. Ulterior a intrat în Armată și a ajuns șef de serviciu, timp de 20 de ani, la CSA Steaua

Foarte multe întrebări și niciun răspuns logic, dându-se impresia că Armata nu vrea să valorifice victoriile din instanță. Tânjală are propriul său răspuns: în interiorul MApN sunt două tabere.

Talpan ar fi susținut de oameni influenți, politicieni și generali. „Începe cu O. În fine, nu mai dau eu detalii”, aruncă Tânjală. „Generalul Oprea?”, își forțează reporterul norocul. Și răspunsul vine: „Da, da!”. Acesta e și motivul pentru care Becali, în ciuda tututor relațiilor și banilor săi, n-a reușit încă să-l dea afară și nici să-l treacă pe linie moartă. 

Pe de altă parte, Becali ar avea, la rândul său, „cârtițe” în conducere, care în tot acest timp au încercat să frâneze procesul de recuperare a mărcii și a numelui Steaua. Așa s-a ajuns ca în interiorul grupării militare să fie sabotat chiar de comandanți 

„Juristul era obstrucționat. Nu i se dădea sprijinul. Era ordin să nu fie ajutat în procesul cu FCSB”

Colonel Vasile Tânjală: I-am cerut ajutor colonelului Talpan. L-am întrebat dacă mă poate sprijini, mi-a spus că da.
ProSport: Cum putea să vă sprijine?
Putea. Eu îl cunosc foarte bine încă de când a venit la Steaua, în 2003. Era un tânăr locotenent dornic de afirmare. El nu voia să ajungă comandant. S-a văzut și acum, înainte să-și dea demisia Petrea. Înțeleg că a făcut Petrea cerere… Cu două săptămâni înainte să plece, am vorbit cu Talpan. I-am spus: „Florine, ocupă funcția, ia legătura cu cine știi tu. Ocupă funcția de comandant, ia-mă consilier pe linie sportivă și îți spun că toate lucrurile vor merge bine. Vom aduce oameni competenți”. Mi-a răspuns: „Da, Vasile! Așa facem!”. În realitate, pe el nu-l interesa funcția de comandant, îl interesa să-și facă bine meseria lui de jurist. Din 2003 până în 2013, să zicem, el și-a adunat toate argumentele, toate documentele referitoare la situația echipei de fotbal care a fost dată în 1998-1999. În orice caz, juristul era obstrucționat… Nu i se dădea sprijinul…


Colonelul George Boroi, comandantul clubului Steaua din 2003 până la sfârșitul lui 2016, este indicat drept unul din cei care s-au străduit să frâneze din interior lupta Armatei cu Gigi Becali. FOTO: Mediafax

De ce nu era sprijinit?
Pentru că așa venea ordinul de sus.

Deci, era ordin de la comandant să nu fie ajutat?
Da, să nu fie ajutat în procesul cu FCSB. El (n.r. – Talpan) îmi spunea: „Vasile, hai să ne unim…”. Eu îi răspundeam: „Băi, Florin, tu ești jurist, ești acoperit. Dar eu ce fac? Ă‚știa-mi dau cu șutul! Mă lasă cu familie, cu copii… Nu pot să fac asta. Dar te susțin”. Comandantul (n.r. – Petrea) spunea: „Bă, să nu-l mai prind pe Talpan pe la tine pe la birou!”. Îi răspundeam: „Domnule comandant, ce să-i fac? Vine și el să-mi spună păsurile”. Dar v-am povestit, în ședințe îl făcea cu ou și cu oțet pe Talpan.

„Talpan e parșiv”

Asta era atmosfera în club. Înțeleg de la dumneavoastră că, de fapt, la nivel superior nu se dorea să se rezolve problemele cu FC FCSB.
Nu, nu se dorea. De fapt, s-a mai scris și în presă că i se pun bețe în roate juristului Talpan…

Erau reale toate aceste informații apărute în presă?
Da, așa era! E real! Erau adunările… Uite, cum e masa asta aici, unde stăm noi, Florin stătea acolo, eu aici, comandantul și locțiitorul acolo… Și pe cine lua? Îi lua pe cei care nu erau de acord cu ce spune comandantul. Nu-i interesa să meargă bine treaba, să-și facă oamenii obiectivele. Îi interesa să-i critice pe ăia incomozi. Iar asta se vedea în felul în care mergeau sporturile din club. E posibil, sezonul trecut, să fi avut trei echipe – rugby, baschet și handbal – în luptă și să nu fi luat niciuna campionatul? Domnule, niciuna din trei? Unde s-a mai pomenit asta la Steaua? Că așa îi spuneam și lui Talpan: „Băi, dacă ajungi comandant, mă iei pe mine consilier și-ți merge treaba! Eu n-am mamă, n-am tată!”. Cât mai stăteam, până ieșeam la pensie, pe mine mă interesa să nu mai fie balamucul ăla la Steaua, să am rezultate și să calific mai mulți sportivi la Olimpiada de la Tokyo.

Talpan ce v-a răspuns?
Mi-a zis: „Vasile, fac ca tine!”. Am înregistrări!

L-ați înregistrat?
Da! Am înregistrări cu toți! Pot să spună, dar am dovezi împotriva tuturor! Numai să mă deranjeze! Inclusiv împotriva lui Talpan! Dar Talpan nu, pentru că Talpan… El… El e parșiv. Cum se traduce chestia asta în Armată? Parșiv. Adică trebuie să rezolvi problemele lui și pe urmă, pe-ale tale… Zice: „Lasă, Vasile, că le rezolv acum, le rezolv acum”. Și nu le rezolvă niciodată! I-am zis, înainte să-l pună pe Bixie: „Băi, du-te unde știi tu, du-te să te pună comandant! Bă, nu mai fi un laș!”.

Păi, unde să se ducă?
I-am zis: „Bă, nu mai fi un laș, un fricos! Du-te!”. El a zis: „Da, Vasile, dar nu mă agreează secretarul de stat! (n.r. – Codrin Munteanu)”. „Bă, de tine știu toți! De mine nu știe nimeni! Numai în club se știe de mine. Dar pe tine te cunosc toți. Că ai avut și tu un noroc!” Așa, că și el (n.r. – Talpan) provine tot dintre subofițeri. Și, ca atare, trebuia să-mi fie subordonat… Dar el a fost băiat deștept, a stat la cutie 10-11 ani, și-a adunat documente, dovezi, și a ieșit la atac. Și are dreptate. Îi dau dreptate mie-n sută! Dar, de unul singur, chiar dacă are dreptate…

„Când echipa lui juca pe Steaua, Becali nu-și plătea utilitățile. Gazele, apa”


Becali obișnuia să nu plătească utilitățile pe când echipa sa juca pe stadionul Steaua. Latifundiarul din Pipera ar fi fost ajutat de înalți ofițeri din interiorul MApN, care dăduseră ordin ca juristul de la Steaua să fie obstrucționat în procesele pentru marcă, nume și prejudiciu, povestește colonelul Tânjală. FOTO: Liviu Iolu

Care este relația lui Talpan cu noul comandant Bixi?
Cred că la început e cordială. De tatonare. Pentru că pe noul comandant nu-l cunoaște Talpan. Nu are ce să… Ce să spună. Dar mai vorbim, dacă rămâne comandantul Bixi, mai vorbim peste un an! Mă-nțelegeți ce vreau să spun? Acum n-are… Eu, dacă ajungeam comandant, ce-avea Talpan împotriva mea? Stătea cuminte în banca lui, lucram legal și mergea treaba, iar clubul n-avea probleme. Fără scandaluri, fără nimic. Nu furi, nu faci ilegalități, ce să aibă cu tine?

De-a lungul timpului s-a zvonit că Becali are în continuare influență la CSA Steaua prin anumiți oameni.
Becali, până în 2013, când s-a rupt relația cu el, până când echipa lui activa acolo… El plătea o chirie foarte mare. Am văzut contractul. Nu era de 3.300, cum a spus domnul comandant Roșu (n.r. – acesta a condus clubul până în 2003). Era de vreo 24.000 de euro pentru a juca un meci pe stadion. Singurul inconvenient era că nu-și achita utilitățile. Gazele, apa. Aici erau probleme.

Din ce motiv nu plătea?
Din comoditate. Nu era cine știe ce sumă, dar în timp s-a strâns. El a plecat nu din cauza chiriei, pentru că pe Arena Națională chiria e dublă și terenul arată cum arată… Pe când noi, în Ghencea, asiguram tot: pază, întreținerea stadionului…

„Băi, să nu-l mai prind pe Talpan că xeroxează!”

Păi, și atunci, ce s-a întâmplat?
Eu cred că tot factori de decizie din Ministerul Apărării au fost. Cei care au luat deciza să se rupă relațiile (n.r. – cu Gigi Becali). Mai cred, și l-am auzit și pe Talpan vorbind la telefon, cred că și Talpan a fost influențat de mulți factori din anturajul lui.


Talpan, care „târâie după el o geantă cu documente”, ar fi susținut din umbră de politicieni și membri ai Guvernului, povestește colonelul Tânjală. „Am înregistrări”, dă asigurări ofițerul că poate proba ceea ce spune

Din anturajul cui?
Al lui Talpan. Zicem că să se respecte legea. Dar, dacă ne uităm la contractul din 2003, de la preluarea echipei de fotbal, găsim în documente și semnătura lui Talpan. Deci el cunoștea situația. Atunci, de ce n-a făcut nimic? Pentru că atunci n-avea dovezi. Pe astea le-a obținut în timp. Eu am mai spus, el trăgea documentele la Xerox. În 3-4 exemplare. Până când comandantul Boroi i-a interzis celui de acolo: „Băi, să nu-l mai prind pe Talpan că xeroxează!”. Talpan avea o geantă din aia pe care o târâia după el. Cu foarte multe documente.


CITEȘTE ÎN EPISODUL URMĂ‚TOR: De ce n-a promovat Steaua astă-vară, ce personaj prezent și la prima scoatere a echipei de sub autoritatea CSA e pus din nou să se ocupe de fotbal și ce ministru a contribuit decisiv la dezastru.


Revenind…
Talpan n-a ieșit atunci. El și-a strâns documente în timp și a ieșit la atac. El avea dreptate, dar Gigi Becali nu e vinovat. El a luat fotbalul de la Păunescu. N-are nicio treabă. V-am mai zis, totul a fost premeditat. Între cine? Între factori din Ministerul Apărării și Păunescu. Eram foarte tânăr atunci… Totul a fost premeditat. Echipa era foarte valoroasă atunci, în 1998. Avea 6 campionate la rând, jucase în Champions League. Nu cum spune comandantul Roșu, că nu se puteau evalua. Pe Cătălin Munteanu l-ai vândut în Spania pe vreo 2 milioane de dolari. Eu vorbesc acum pentru că am trăit acele evenimente și le știu. Eram în contact cu toți. Problema a fost de efectiv, la biroul personal. Cu jucătorii. Altă greșeală a domnului jurist Talpan. El nu trebuie să ceară pe rând. Întâi sigla, apoi palmaresul, numele. Trebuia să ceară de la început tot ce s-a dat atunci, prin Protocol, prin HG-ul 66. Trebuia să ceară tot. Jucătorii evaluați… Vă spun că echipa valora atunci. Erau Lăcătuș, Ritli, Ciocoiu, Reghecampf… Cred că se ducea la vreo 15 milioane de dolari ca valoare a lotului. Dar nu s-a făcut asta. S-a format acea asociație non-profit în 1998. Aici e o altă nebuloasă. Babiuc l-a chemat atunci pe Gațu (n.r. – comandantul clubului până în 1997) și i-a prezentat alternativa: „Bă, ori ieși la pensie, ori faci ca mine!”. Iar Gațu n-a vrut. A trecut la pensie. N-a dat secția de fotbal, deși acum spune cu totul altceva. Gațu n-a acceptat. Și atunci l-au pus pe Cernat, care era militar. Cu el se discuta militărește: „Faci asta!”. „Am înțeles!” Ne-a adunat pe toți și ne-a anunțat: în baza HG 66, semnat de toată lumea, de ministru, de Degeratu… Fiecare și-a văzut de treabă. Eram militari. Puteam să zicem nu? Ca atare, s-a dat.

„Talpan nu dădea drumul la un document până nu se consulta cu cineva. Îi avea pe alții în spate. Are foarte mulți din Guvern, are senatori…”


Generalul Oprea l-ar susține pe juristul Florin Talpan în lupta cu Gigi Becali, conform colonelului Tânjală. Generalul Gabriel Oprea, fost ministru al Armatei și al Internelor, a atins vârful puterii sale în statul român în 2015, când era vicepremier și chiar a îndeplinit, timp de o lună, funcția de prim-ministru interimar. FOTO: Mediafax

Iar Talpan…
Talpan trebuia acum să ia totul. Documentele din 1998, nu din 2003. Statutul… De-asta spun că nu Gigi Becali a fost de vină. Au fost factori de decizie din Ministerul Apărării. Ca atare, s-a ajuns acum să se tărăgăneze. Iar suma e prea mare. 37 de milioane. E prea mare. Ce solicită Talpan. Că el solicită. E factorul de răspundere. El, când venea la mine, îmi spunea: „Vasile, ia vezi, citește materialul ăsta!”… Am multe chestii înregistrate cu el. Nu dădea drumul la un document până nu se consulta cu altcineva. Nu cu mine. Cu alții. Îi avea pe alții în spate… Și are pe alții în spate!

Deci dumneavoastră spuneți că Talpan are pe cineva în spate.
Păi, cum să nu! Are!

În minister sau în afara ministerului?
Prin Guvern. Păi, dacă vă pun acum o discuție cu cineva din Guvern! Are foarte mulți din Guvern, are senatori… Care… Probabil, aceia vor să… Pe omul Becali. Au vrut să-l distrugă. Și se cunosc cei care… Începe cu „O”. În fine, nu mai dau eu detalii.

Generalul Oprea?
Da, da.

 

Autori: Andru Nenciu, Matei Udrea Publicat: 29 Nov. 2018, 07:12 Actualizat: 29 Nov. 2018, 07:13 Special
Pe aceeași temă
Bomba anului în showbiz! S-a aflat cine e AMANTUL Ralucăi Pastramă
Bomba anului în showbiz! S-a aflat cine e AMANTUL Ralucăi Pastramă
VIDEO Profesoară de Română: „O fată de domnitor se f**e cu unu' care vinde baraboi în piaţă“. Reacţia liceului
VIDEO Profesoară de Română: „O fată de domnitor se f**e cu unu' care vinde baraboi în piaţă“. Reacţia liceului
Când va începe să scadă numărul de infectări. Supoziţia managerului spitalului Victor Babeş din Bucureşti
Când va începe să scadă numărul de infectări. Supoziţia managerului spitalului Victor Babeş din Bucureşti
Declaratii GENIALE ale lui Lucescu dupa meciul cu Barcelona: „La un moment dat in timpul meciului, adunam cotele de pe Transfermarkt!” :)) Cere un penalty la 0-1!
Declaratii GENIALE ale lui Lucescu dupa meciul cu Barcelona: „La un moment dat in timpul meciului, adunam cotele de pe ...
Jennifer Lopez a publicat un videoclip în care este complet goală, la 51 de ani
Jennifer Lopez a publicat un videoclip în care este complet goală, la 51 de ani
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor. Cea mai mare umilință pentru un bărbat
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor. Cea mai mare umilință pentru un bărbat
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
Ultimele zile de viață, un chin! Ce i-a grăbit sfârșitul lui Maradona: 'Organismul lui...'
Ultimele zile de viață, un chin! Ce i-a grăbit sfârșitul lui Maradona: 'Organismul lui...'
O DESCOPERIRE uriașă rescrie istoria. Cel mai mare FARAON a fost de fapt FEMEIE. De ce au vrut să o ȘTEARGĂ total din istorie
O DESCOPERIRE uriașă rescrie istoria. Cel mai mare FARAON a fost de fapt FEMEIE. De ce au vrut să o ȘTEARGĂ total din ...
Începe războiul? Tensiuni maxime între două puteri nucleare. Una dintre ele tocmai și-a provocat grav rivala de moarte
Începe războiul? Tensiuni maxime între două puteri nucleare. Una dintre ele tocmai și-a provocat grav rivala de moarte
Horoscop 26 noiembrie. O zodie dă de necaz azi: Nu trebuie să te mai enervezi în plus
Horoscop 26 noiembrie. O zodie dă de necaz azi: Nu trebuie să te mai enervezi în plus
Cutremur în fotbal! Diego Maradona a MURIT! Cum s-a întâmplat tragedia care a șocat lumea fotbalului
Cutremur în fotbal! Diego Maradona a MURIT! Cum s-a întâmplat tragedia care a șocat lumea fotbalului
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Fotografia cu Alina Eremia despre care vorbește toată lumea. „Ce frumooos”
Fotografia cu Alina Eremia despre care vorbește toată lumea. „Ce frumooos”
Detalii șocante despre viitoarea Dacia Duster. Ce se întâmplă cu SUV-ul românesc?
Detalii șocante despre viitoarea Dacia Duster. Ce se întâmplă cu SUV-ul românesc?
Descoperire șocantă făcută pe Everest: Au ajuns și acolo / E dovada că omenirea nu mai poate fi salvată?
Descoperire șocantă făcută pe Everest: Au ajuns și acolo / E dovada că omenirea nu mai poate fi salvată?
Pacient batjocorit într-un spital din România, după moarte. Rudă: „Am observat cu stupoare, că a fost aruncat într-un morman de gunoaie, într-un tir”
Pacient batjocorit într-un spital din România, după moarte. Rudă: „Am observat cu stupoare, că a fost aruncat într-un ...
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Român jefuit, răpit şi torturat de Îngerul Dulce. Totul a început cu un flirt pe o reţea de întâlniri amoroase
Român jefuit, răpit şi torturat de Îngerul Dulce. Totul a început cu un flirt pe o reţea de întâlniri amoroase
Criza accelerează puternic aceste joburi. În ce zonă trebuie să vă uitaţi pentru viitor
Criza accelerează puternic aceste joburi. În ce zonă trebuie să vă uitaţi pentru viitor
Percheziții acasă la Dani Mocanu! Se întâmplă acum! Ce caută oamenii legii!
Percheziții acasă la Dani Mocanu! Se întâmplă acum! Ce caută oamenii legii!
The Crown: Istoria din spatele sezonului 4 de pe Netflix
The Crown: Istoria din spatele sezonului 4 de pe Netflix
Ce animal ciudat plimbă în lesă polițistul Marian Godină. Vecinii spun că a luat-o razna
Ce animal ciudat plimbă în lesă polițistul Marian Godină. Vecinii spun că a luat-o razna
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
Apariția nemaivăzută a Anamariei Prodan! Cum putea să arăte în tinerețe, cu părul mult mai scurt
Apariția nemaivăzută a Anamariei Prodan! Cum putea să arăte în tinerețe, cu părul mult mai scurt
Adevărul a ieșit la iveală. De ce a mers Bobonete la DNA
Adevărul a ieșit la iveală. De ce a mers Bobonete la DNA