EXCLUSIV | Fernando Varela e dur: „Gigi, dacă ai bani de ce nu plătești Armatei?”. Fostul căpitan își laudă antrenorii: „Când nu mergea treaba, Reghe făcea un grătar, ne relaxa! Mirel Rădoi avea cele mai bune antrenamente”

Autor: Cristian Scutariu Publicat: 07 Mar. 2017, 08:11 Actualizat: 07 Mar. 2017, 08:12 Special

interviu de Cristian Scutariu. Din Salonic (Grecia)

La Salonic, în nordul Greciei, Fernando Varela a început un nou capitol al carierei lui. Fostul fundaș central al FCSB joacă acum la PAOK, una dintre cele mai iubite echipe din Grecia, club la care s-a integrat rapid. Varela a fost pe teren duminică în meciul pe care echipa sa l-a câștigat cu 2-0 în fața lui Olympiakos, partidă care a ridicat moralul fanilor care speră că echipa alb-roșie din Atena va putea fi detronată. Fostul căpitan al FCSB a acceptat un dialog cu ProSport în care a dezbătut și problemele vicecampioanei României.

Într-o limbă română pe care o vorbește foarte bine, înconjurat de soție și de copii, Fernando Varela a răspuns tuturor întrebărilor și nu a ezitat să fie dur cu finanțatorul FCSB, reproșându-i acestuia că nu a acceptat să plătească Armatei suma necesară pentru a putea păstra numele și sigla Stelei. Fundașul central a vorbit și despre felul în care ieșirile publice ale lui Becali afectează fotbaliștii, dar și despre cum a trăit meciul cu Astra din finalul sezonului trecut, atunci când a comis greșelile decisive la partida care a scos FCSB din lupta pentru titlu.

Fernando, te-am prins într-un moment potrivit. Ați bătut-o pe Olympiakos, ai fost titular și integralist. Îți merge bine la PAOK!
Daaaa! (zâmbește larg) Acum îmi merge bine, meciul de aseară a bucurat toată lumea din Salonic! Atmosfera înainte de joc nu era tocmai bună, am făcut două meciuri slabe cu Iraklis și cu Xanthi și presiunea era mare. A venit și patronul la vestiare, ne-a spus că putem mult mai mult, că știe valoarea noastră și că a luat jucătorii pe care i-a luat sezonul ăsta pentru a câștiga ceva. La meci i-am arătat că suntem buni!

Am văzut o atmosferă extraordinară pe Toumba. Cât contează sprijinul fanilor? Te întreb pentru că ai venit de la o echipă care și-a pierdut suporterii.
Fanii te fac să joci mai concentrat, mult mai agresiv. În ultimul an la Steaua nu a fost așa, de aia nu am putut să câștigăm titlul. Când joci meciuri importante trebuie să ai ceva care să te împingă de la spate, să te încurajeze, iar când nu ai suportul ăsta e mai dificil. Iar aici ieri a fost fantastic, fanii au fost fantastici.

Așa e la fiecare meci, stadionul plin, torțe, nebunie?
(râde) Nu, nu! Nu e chiar la fiecare meci cum a fost cu Olympiakos. De obicei sunt 15-20.000 de fani, dar suporterii sunt suporteri. Aici suporterii sunt nebuni, în sensul bun! Vin la tine pe stradă, vorbesc cu tine, vor poză, vor tot. Trebuie să stai mai mult acasă, nu prea ai cum să mergi pe stradă.

În București nu pățeai asta?
Nu, nu prea. În București lumea nu e așa deschisă să vină să te roage să faceți o poză. Sau dacă vin nu te țin mult. Aici stau cu tine de vorbă, te întreabă cum merge, ce îți place, ce nu îți place, comentează meciurile. Lumea e mai nebună în Salonic!

Am citit presa din Grecia și se vorbește des despre ajutorul pe care îl are Olympiakos de la federație, cu arbitrajele.
Da, așa am înțeles și eu. Mi-au povestit oamenii de aici atunci când am semnat, că e un sistem nu știu cum cu arbitrajele. Dar cred că acum au venit la PAOK jucători mult mai buni, de valoare, iar Olympiakos nu mai e ca înainte. Cred că putem lua un trofeu anul ăsta sau anul viitor. E dificil să mai luăm titlul anul ăsta, poate dacă am fi câștigat cu Iraklis puteam spera, eram la șase puncte. Dar anul viitor vrem titlul! Noi, jucătorii, vrem un trofeu ca să intrăm în istoria clubului.

PAOK a insistat destul de mult pentru tine în vară, Gigi Becali părea că va refuza. Ți-a fost teamă că poate pica transferul?
Mi-a fost frică, da! La Steaua făcusem tot, am dat tot și nu mai aveam motivație. Deja câștigasem tot, am arătat ce pot și ce nu pot. Era momentul să schimb, să arăt dacă sunt bun și în altă țară, undeva unde lumea nu mă știa. Mie îmi place să mai schimb lucrurile, nu pot să stau în același loc doar pentru bani.

Aici, în Grecia, ai în plus niște suporteri fanatici. Ce mai e diferit față de România, față de FCSB?
În primul an la Steaua cred că nivelul nostru era peste ce e acum în Grecia. Da, da! Dar cred că acum aici e mai puternic fotbalul, în România a scăzut nivelul. Aici e mai tehnic fotbalul, mai tactic.


„Sezonul trecut nu am mai luat titlul pentru că au venit jucători de care nu aveam nevoie. Și care voiau să joace”

Te mai interesezi de soarta lor? Au un sezon slab, în ultima perioadă echipa suferă mai ales în apărare, nu sunt soluții.
Da, tot timpul mă uit la ce face Steaua. Am văzut că au probleme în apărare după ce am plecat, mai ales că a plecat și Toșca la Betis. Da, a venit Bălașa, dar nu are meciuri în picioare, trebuie să mai joace pentru a arăta că are valoare. Dar am văzut că se fac multe schimbări în apărare și nu e bine așa, apărarea trebuie să fie cu aceiași jucători chiar dacă greșesc, până la final. Le dai încredere așa! Steaua are cei mai buni jucători din țară, dar le trebuie încredere.

Au șanse să mai ia titlul?
Da, Steaua e Steaua! (râde) Au jucători în atac ce pot să facă diferența, dar trebuie să își rezolve problemele din apărare. Eu cred că pot lua campionatul la ce fotbaliști sunt. Alibec, Gnohere, Pintilii, Tamaș, Enache, jucători foarte buni, cei mai buni din țară. Dar le trebuie unitate, dacă ei sunt uniți atunci nimeni nu poate trece de ei.

Tu ai prins un sezon din mandatul precedent al lui Reghecampf, 2013/2014. Ce făcea diferit atunci și de ce nu ați mai făcut la fel și sezonul trecut?
În al doilea mandat am făcut pregătirea la fel, nu știu. Cred că la a doua venire a lui Reghecampf au adus jucători care nu ne trebuiau. Când a venit a doua oară au venit jucători cu orgoliu foarte mare și care dacă stăteau pe bancă îți creează probleme.

Marica, Gebhart? Ei nu mai jucau de luni de zile.
Da, da! Jucători cu CV foarte mare și dacă nu intră creează probleme. Că eu trebuie să joc, trebuie să intru, și asta face ca grupul să nu meargă bine. Cred că asta a fost cea mai mare problemă.

Vorbești foarte mult despre grup. Asta a fost cheia în perioada în care ați luat titlurile alea consecutive?
Asta a fost pentru că grupul era fantastic. Când era ceva, ne sunam și mergeam toți. La masă, la cafea, toți eram împreună. Atmosfera era foarte bună, mergeam acasă la Popică, la Keșeru, la Nicușor Stanciu. În al doilea mandat al lui Reghecampf nu mai era așa, nimeni nu mai avea chef să stea la vestiar, făceau antrenamente, duș, și plecau acasă, nu mai voia nimeni să vorbească despre Steaua. Deja erau foarte multe probleme pe acolo.

„Eram supărați că nu aveam fani. Le ziceam că nouă ne face rău, nu lui Gigi. Că nu juca Gigi!”

Am stat de vorbă recent cu Thomas Neubert și el ne spunea că diferența e făcută de jucători, în principal. Era mult mai valoroasă echipa în primul mandat al lui Reghe decât sezonul trecut?
Pentru că fotbaliștii nu mai aveau chef de alergare. Când a venit în primul mandat cu TRX și cu alergare toți jucătorii trăgeau să fie cât mai buni. În al doilea mandat eram deja campioni, nu ne mai trebuia să alergăm ca nebunii. Jucătorii se gândesc că sunt mai mari, au nasul pe sus cum se spune. De asta nu am fost mai puternici la a doua venire a lui Reghecampf. Păi când a venit cu TRX, cu haltere, cu sănii, toți eram fericiți și trăgeam să arătăm în meci că suntem foarte puternici. Dar în al doilea mandat nu mai suportam niciun TRX, nicio sanie, niciun nimic.

Am atins mai devreme subiectul, dar haide să îl aprofundăm. Ai prins și perioada cu galerii, dar și perioada fără galerii. Cum simte un jucător prezenta sau absența suporterilor din peluză?
Cu galerie ați văzut, am câștigat tot! E mai ușor cu ei, am bătut-o pe Dinamo de atâtea ori. Fără ei e greu, intrăm la un meci ca la amical, ca la pregătire. Trebuie să rezolve problema cu sigla, cu Armata. Dacă eram în locul lui Gigi Becali le plăteam și foloseam totul. Dacă ai bani de ce nu plătești? Vin suporterii, joacă echipa, câștigi campionatul! Intri în Liga Campionilor și după îți recâștigi banii pe siglă! Din punctul meu de vedere trebuie să plătești Armatei și nu mai ai nicio problemă.

Știi ce nu se știe clar? Nu știm dacă pe voi vă afectau cu adevărat problemele astea cu numele, cu sigla, cu totul.
Tot timpul vorbeam. Noi eram supărați, vorbeam cu Mache, cu Puiu’ (n.r. – Cătălin Făiniși, ofițerul de presă). Îi întrebam când se rezolvă că nouă ne face rău situația, nu lui Gigi. Că nu Gigi joacă! Tu poți să intri mai slab într-un joc, dar vin suporterii din spate și țipă să tragem de noi. Și trăgeam! Uite, cred că atunci când a avut suporterii alături Steaua a vândut mai mulți jucători în străinătate. Câți ai vândut fără suporteri în tribună? De asta e fotbalul frumos, fără suporteri fotbalul e nimic!

Hai să mai atingem un subiect delicat. Cât de multă influență aveau criticile publice ale lui Gigi Becali asupra voastră, asupra vestiarului?
(oftează) Foarte multă! Jucătorii vorbesc după, la masă. Te sună prietenii, te sună mama, tatăl. Nu îți face bine să auzi Când nu joci bine tu deja știi că nu ai jucat bine, dar când vine el și vorbește la televizor… Asta face rău jucătorilor! Dacă vrei să vorbești vino la vestiar și spune-ne în față. 


„Când treaba nu mergea, Reghe făcea un grătar. Ne ajuta, ne relaxa!”

Nu venea?
Eu l-am prins mai mult în pușcărie, cred că un an am stat după ce a ieșit. A venit de două sau de trei ori. A venit o dată cu Gâlcă înainte de un meci cu Oțelul când am pierdut cu 2-1. A doua oară cu Mirel Rădoi și tot așa, cred că am pierdut. Dar așa trebuie, ești patron și dacă vrei să vorbești vorbești în față! Pe toți ne afectează, cât de puternic ești. Dacă nu își iese ceva bine în meci te gândești la ce o să zică Gigi după.

A fost presiunea mare în perioada cu Costel Gâlcă?
După pauza de iarnă am fost foarte slabi, aveam 15 puncte în față și ne-a egalat Tg. Mureș. Grupul nu era unit, cinci erau pe o parte, cinci pe altă parte. Cred că e vina jucătorilor, am câștigat, dar puteam câștiga mult mai ușor. Nu eram un grup unit și asta s-a văzut pe teren, am pierdut multe meciuri.

E meritul antrenorului atunci când sunteți un grup unit? E meritul lui Reghecampf pentru ce era în primul mandat?
Da, pentru că atunci când nu mergea treaba mergeam toți la un grătar la el sau făceam un grătar la teren. Ne relaxau foarte mult, iar jucătorilor le place asta. Atunci când nu merge treaba să vină cineva să îți zică să stai liniștit. Și el venea cu un grătar, stăteam și vorbeam, ne relaxam. Și s-a văzut la meciuri. Cu Gâlcă a fost problema asta de vorbire.

Nu comunica?
Vorbea puțin. E un antrenor foarte bun, dar discuta foarte puțin cu jucătorii. A făcut performanță, dar puteam câștiga mult mai ușor.

Perioada Rădoi cum a fost? Se vedea că nu are licență, că nu a studiat?
Nu, deloc nu s-a văzut. Antrenamentele erau foarte bune, cred că cele mai bune antrenamente pe care le-am prins cât timp am jucat la Steaua. Foarte bune! Tactic, pressing, pase, alergare. Totul făcut cu cap. A fost o perioadă foarte bună, dar nu a avut noroc. El a avut problema cu Tamaș, a avut problema cu Hamroun. A fost și cu Breeveld, Mirel voia să îl joace și Gigi Becali nu voia să îl mai lase pentru că nu își prelungea contractul. Oricum, Rădoi e un antrenor foarte bun, cred că va avea un viitor foarte frumos.

A fost greu să treci peste momentul de la Astra, din finalul sezonului trecut?
Da, a fost foarte greu. Pentru că dacă am fi câștigat eram favoriți la titlul. Eram singur în România, fără familie, am plâns două zile atunci. N-am mai ieșit din casă, a fost cea mai grea perioadă a mea de la Steaua. Nu știu ce s-a întâmplat cu mine atunci, nu mi-a ieșit nimic. Mai bine nu ieșeam din casă, din păcat am pierdut campionatul la meciul ăla.

Care rămâne cel mai frumos moment? Primul titlu? Al doilea? Sau altceva?
Primul titlu de campion, cel pe care l-am câștigat la U Cluj. A fost primul, de aia! Și eram fericit pentru că lumea mă critica, spuneau că nu merit ca Gigi Becali să dea pentru mine un milion de euro. Când am câștigat titlul am fost fericit, a fost cea mai frumoasă zi din viața mea după cele în care s-au născut copiii.

Un mesaj pentru fanii echipei de la care ai plecat? Pentru cei care nu mai vin la stadion.
Cum să spun? Ei pierd, dacă nu susțin echipa, echipa nu mai câștigă. Dacă lucrurile nu merg bine în relația cu soția sau cu cineva din familie ce faci? Pleci? Încerci să repari! Am văzut și ce a scris galeria lui Dinamo în derby, că poți să lași soția, poți să lași tot, dar niciodată echipa. Dacă e echipa ta preferată de când te naști nu poți să o lași. Cu Steaua până la moarte, ai Cupa Campionilor, ai zeci de titluri, nu se poate duce atât de jos. Mă întreabă și băieții de la PAOK ce se întâmplă, dar acum când vorbesc despre Steaua o fac cu tristețe. Nu mai sunt fericit ca înainte.

Autor: Cristian Scutariu Publicat: 07 Mar. 2017, 08:11 Actualizat: 07 Mar. 2017, 08:12 Special
Pe aceeași temă
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
O doctoriţă de la SMURD Iaşi a fost inclusă în „Atlasul Frumuseţii”. „Un pacient m-a întrebat dacă a murit şi a ajuns în Rai”
O doctoriţă de la SMURD Iaşi a fost inclusă în „Atlasul Frumuseţii”. „Un pacient m-a întrebat dacă a murit ...
Cât plăteşti şi ce trebuie să ştii despre asigurarea RCA
Cât plăteşti şi ce trebuie să ştii despre asigurarea RCA
BREAKING NEWS: Unul dintre golgheterii Ligii 1 se transfera in strainatate! Clubul a acceptat OFERTA: anunt de ultima ora
BREAKING NEWS: Unul dintre golgheterii Ligii 1 se transfera in strainatate! Clubul a acceptat OFERTA: anunt de ultima ora
Decese în urma vaccinării anti-coronavirus? Ce spun autoritățile
Decese în urma vaccinării anti-coronavirus? Ce spun autoritățile
Rihanna, fără inhibiții. Cum arată în cea mai provocatoare ipostază
Rihanna, fără inhibiții. Cum arată în cea mai provocatoare ipostază
Doliu în showbiz-ul românesc. Colegii de trupă au făcut anunțul morții
Doliu în showbiz-ul românesc. Colegii de trupă au făcut anunțul morții
Este doliu imens în politica din România! Coronavirusul nu l-a iertat! Abia își serbase ziua de naștere
Este doliu imens în politica din România! Coronavirusul nu l-a iertat! Abia își serbase ziua de naștere
'Voiam o poză cu tine GOALĂ'- Ce mesaje deocheate trimitea un prof de matematică din Neamț unei eleve
'Voiam o poză cu tine GOALĂ'- Ce mesaje deocheate trimitea un prof de matematică din Neamț unei eleve
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în IMAGINI
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în IMAGINI
Un luptător MMA a vrut să demonstreze că artele marţiale sunt o „înşelătorie”. A provocat maestru Kung Fu „neînvins” la luptă, iar rezultatul e incredibil
Un luptător MMA a vrut să demonstreze că artele marţiale sunt o „înşelătorie”. A provocat maestru Kung Fu „neînvins” ...
Nu mânca iaurt, brânză sau lapte dacă iei aceste medicamente! Se crează o substanță toxică în corp care poate face ravagii în organism
Nu mânca iaurt, brânză sau lapte dacă iei aceste medicamente! Se crează o substanță toxică în corp care poate face ...
Cabral, cerere în căsătorie cu urlete de nedescris. Andreea Ibacka a dat tot din casă: 'Am păstrat suspansul'
Cabral, cerere în căsătorie cu urlete de nedescris. Andreea Ibacka a dat tot din casă: 'Am păstrat suspansul'
Puternicul moştenitor din umbră al imperiului Roschild a murit subit
Puternicul moştenitor din umbră al imperiului Roschild a murit subit
5 motive să faci amor dimineața
5 motive să faci amor dimineața
Avionul unic în Europa pe care îl deține România. Este cel mai complex aparat din aviația română
Avionul unic în Europa pe care îl deține România. Este cel mai complex aparat din aviația română
Profesor: Vor MURI milioane de oameni, iar populaţia planetei va fi decimată. Pericolul care ne paşte este real. „Vor exista doar 500 de milioane...”
Profesor: Vor MURI milioane de oameni, iar populaţia planetei va fi decimată. Pericolul care ne paşte este real. „Vor ...
Studiu. Imunitatea la infecţia cu SARS-CoV-2 poate dura cel puţin şase luni
Studiu. Imunitatea la infecţia cu SARS-CoV-2 poate dura cel puţin şase luni
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
De râsul internetului: De ce s-a plâns australianca Vanessa Sierra, plasată în carantină VIDEO
De râsul internetului: De ce s-a plâns australianca Vanessa Sierra, plasată în carantină VIDEO
Multimilionari peste noapte: Cum s-au îmbogăţit doi tineri români cu 26 mil. lei în numai o săptămână
Multimilionari peste noapte: Cum s-au îmbogăţit doi tineri români cu 26 mil. lei în numai o săptămână
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a făcut ceva care a șocat telespectatorii
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a făcut ceva care a șocat telespectatorii
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Cât costă noua Dacia Logan cu transmisie automată și ce dotări de top poți pune pe mașină? Adio Logan ieftin!
Cât costă noua Dacia Logan cu transmisie automată și ce dotări de top poți pune pe mașină? Adio Logan ieftin!
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era blondă și avea un trup perfect
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era blondă și avea un trup perfect
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE SĂPA L-A FĂCUT SĂ SUNE DIRECT LA 112
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE SĂPA L-A FĂCUT SĂ SUNE DIRECT LA 112