EXCLUSIV | Fernando Varela e dur: "Gigi, dacă ai bani de ce nu plăteşti Armatei?". Fostul căpitan îşi laudă antrenorii: "Când nu mergea treaba, Reghe făcea un grătar, ne relaxa! Mirel Rădoi avea cele mai bune antrenamente"

7 mar 2017 30179 afişări Special
EXCLUSIV | Fernando Varela e dur: "Gigi, dacă ai bani de ce nu plăteşti Armatei?". Fostul căpitan îşi laudă antrenorii: "Când nu mergea treaba, Reghe făcea un grătar, ne relaxa! Mirel Rădoi avea cele mai bune antrenamente"

interviu de Cristian Scutariu. Din Salonic (Grecia)

La Salonic, în nordul Greciei, Fernando Varela a început un nou capitol al carierei lui. Fostul fundaş central al FCSB joacă acum la PAOK, una dintre cele mai iubite echipe din Grecia, club la care s-a integrat rapid. Varela a fost pe teren duminică în meciul pe care echipa sa l-a câştigat cu 2-0 în faţa lui Olympiakos, partidă care a ridicat moralul fanilor care speră că echipa alb-roşie din Atena va putea fi detronată. Fostul căpitan al FCSB a acceptat un dialog cu ProSport în care a dezbătut şi problemele vicecampioanei României.

Într-o limbă română pe care o vorbeşte foarte bine, înconjurat de soţie şi de copii, Fernando Varela a răspuns tuturor întrebărilor şi nu a ezitat să fie dur cu finanţatorul FCSB, reproşându-i acestuia că nu a acceptat să plătească Armatei suma necesară pentru a putea păstra numele şi sigla Stelei. Fundaşul central a vorbit şi despre felul în care ieşirile publice ale lui Becali afectează fotbaliştii, dar şi despre cum a trăit meciul cu Astra din finalul sezonului trecut, atunci când a comis greşelile decisive la partida care a scos FCSB din lupta pentru titlu.

Fernando, te-am prins într-un moment potrivit. Aţi bătut-o pe Olympiakos, ai fost titular şi integralist. Îţi merge bine la PAOK!
Daaaa! (zâmbeşte larg) Acum îmi merge bine, meciul de aseară a bucurat toată lumea din Salonic! Atmosfera înainte de joc nu era tocmai bună, am făcut două meciuri slabe cu Iraklis şi cu Xanthi şi presiunea era mare. A venit şi patronul la vestiare, ne-a spus că putem mult mai mult, că ştie valoarea noastră şi că a luat jucătorii pe care i-a luat sezonul ăsta pentru a câştiga ceva. La meci i-am arătat că suntem buni!

Am văzut o atmosferă extraordinară pe Toumba. Cât contează sprijinul fanilor? Te întreb pentru că ai venit de la o echipă care şi-a pierdut suporterii.
Fanii te fac să joci mai concentrat, mult mai agresiv. În ultimul an la Steaua nu a fost aşa, de aia nu am putut să câştigăm titlul. Când joci meciuri importante trebuie să ai ceva care să te împingă de la spate, să te încurajeze, iar când nu ai suportul ăsta e mai dificil. Iar aici ieri a fost fantastic, fanii au fost fantastici.

Aşa e la fiecare meci, stadionul plin, torţe, nebunie?
(râde) Nu, nu! Nu e chiar la fiecare meci cum a fost cu Olympiakos. De obicei sunt 15-20.000 de fani, dar suporterii sunt suporteri. Aici suporterii sunt nebuni, în sensul bun! Vin la tine pe stradă, vorbesc cu tine, vor poză, vor tot. Trebuie să stai mai mult acasă, nu prea ai cum să mergi pe stradă.

În Bucureşti nu păţeai asta?
Nu, nu prea. În Bucureşti lumea nu e aşa deschisă să vină să te roage să faceţi o poză. Sau dacă vin nu te ţin mult. Aici stau cu tine de vorbă, te întreabă cum merge, ce îţi place, ce nu îţi place, comentează meciurile. Lumea e mai nebună în Salonic!

Am citit presa din Grecia şi se vorbeşte des despre ajutorul pe care îl are Olympiakos de la federaţie, cu arbitrajele.
Da, aşa am înţeles şi eu. Mi-au povestit oamenii de aici atunci când am semnat, că e un sistem nu ştiu cum cu arbitrajele. Dar cred că acum au venit la PAOK jucători mult mai buni, de valoare, iar Olympiakos nu mai e ca înainte. Cred că putem lua un trofeu anul ăsta sau anul viitor. E dificil să mai luăm titlul anul ăsta, poate dacă am fi câştigat cu Iraklis puteam spera, eram la şase puncte. Dar anul viitor vrem titlul! Noi, jucătorii, vrem un trofeu ca să intrăm în istoria clubului.

PAOK a insistat destul de mult pentru tine în vară, Gigi Becali părea că va refuza. Ţi-a fost teamă că poate pica transferul?
Mi-a fost frică, da! La Steaua făcusem tot, am dat tot şi nu mai aveam motivaţie. Deja câştigasem tot, am arătat ce pot şi ce nu pot. Era momentul să schimb, să arăt dacă sunt bun şi în altă ţară, undeva unde lumea nu mă ştia. Mie îmi place să mai schimb lucrurile, nu pot să stau în acelaşi loc doar pentru bani.

Aici, în Grecia, ai în plus nişte suporteri fanatici. Ce mai e diferit faţă de România, faţă de FCSB?
În primul an la Steaua cred că nivelul nostru era peste ce e acum în Grecia. Da, da! Dar cred că acum aici e mai puternic fotbalul, în România a scăzut nivelul. Aici e mai tehnic fotbalul, mai tactic.


”Sezonul trecut nu am mai luat titlul pentru că au venit jucători de care nu aveam nevoie. Şi care voiau să joace”

Te mai interesezi de soarta lor? Au un sezon slab, în ultima perioadă echipa suferă mai ales în apărare, nu sunt soluţii.
Da, tot timpul mă uit la ce face Steaua. Am văzut că au probleme în apărare după ce am plecat, mai ales că a plecat şi Toşca la Betis. Da, a venit Bălaşa, dar nu are meciuri în picioare, trebuie să mai joace pentru a arăta că are valoare. Dar am văzut că se fac multe schimbări în apărare şi nu e bine aşa, apărarea trebuie să fie cu aceiaşi jucători chiar dacă greşesc, până la final. Le dai încredere aşa! Steaua are cei mai buni jucători din ţară, dar le trebuie încredere.

Au şanse să mai ia titlul?
Da, Steaua e Steaua! (râde) Au jucători în atac ce pot să facă diferenţa, dar trebuie să îşi rezolve problemele din apărare. Eu cred că pot lua campionatul la ce fotbalişti sunt. Alibec, Gnohere, Pintilii, Tamaş, Enache, jucători foarte buni, cei mai buni din ţară. Dar le trebuie unitate, dacă ei sunt uniţi atunci nimeni nu poate trece de ei.

Tu ai prins un sezon din mandatul precedent al lui Reghecampf, 2013/2014. Ce făcea diferit atunci şi de ce nu aţi mai făcut la fel şi sezonul trecut?
În al doilea mandat am făcut pregătirea la fel, nu ştiu. Cred că la a doua venire a lui Reghecampf au adus jucători care nu ne trebuiau. Când a venit a doua oară au venit jucători cu orgoliu foarte mare şi care dacă stăteau pe bancă îţi creează probleme.

Marica, Gebhart? Ei nu mai jucau de luni de zile.
Da, da! Jucători cu CV foarte mare şi dacă nu intră creează probleme. Că eu trebuie să joc, trebuie să intru, şi asta face ca grupul să nu meargă bine. Cred că asta a fost cea mai mare problemă.

Vorbeşti foarte mult despre grup. Asta a fost cheia în perioada în care aţi luat titlurile alea consecutive?
Asta a fost pentru că grupul era fantastic. Când era ceva, ne sunam şi mergeam toţi. La masă, la cafea, toţi eram împreună. Atmosfera era foarte bună, mergeam acasă la Popică, la Keşeru, la Nicuşor Stanciu. În al doilea mandat al lui Reghecampf nu mai era aşa, nimeni nu mai avea chef să stea la vestiar, făceau antrenamente, duş, şi plecau acasă, nu mai voia nimeni să vorbească despre Steaua. Deja erau foarte multe probleme pe acolo.

”Eram supăraţi că nu aveam fani. Le ziceam că nouă ne face rău, nu lui Gigi. Că nu juca Gigi!”

Am stat de vorbă recent cu Thomas Neubert şi el ne spunea că diferenţa e făcută de jucători, în principal. Era mult mai valoroasă echipa în primul mandat al lui Reghe decât sezonul trecut?
Pentru că fotbaliştii nu mai aveau chef de alergare. Când a venit în primul mandat cu TRX şi cu alergare toţi jucătorii trăgeau să fie cât mai buni. În al doilea mandat eram deja campioni, nu ne mai trebuia să alergăm ca nebunii. Jucătorii se gândesc că sunt mai mari, au nasul pe sus cum se spune. De asta nu am fost mai puternici la a doua venire a lui Reghecampf. Păi când a venit cu TRX, cu haltere, cu sănii, toţi eram fericiţi şi trăgeam să arătăm în meci că suntem foarte puternici. Dar în al doilea mandat nu mai suportam niciun TRX, nicio sanie, niciun nimic.

Am atins mai devreme subiectul, dar haide să îl aprofundăm. Ai prins şi perioada cu galerii, dar şi perioada fără galerii. Cum simte un jucător prezenta sau absenţa suporterilor din peluză?
Cu galerie aţi văzut, am câştigat tot! E mai uşor cu ei, am bătut-o pe Dinamo de atâtea ori. Fără ei e greu, intrăm la un meci ca la amical, ca la pregătire. Trebuie să rezolve problema cu sigla, cu Armata. Dacă eram în locul lui Gigi Becali le plăteam şi foloseam totul. Dacă ai bani de ce nu plăteşti? Vin suporterii, joacă echipa, câştigi campionatul! Intri în Liga Campionilor şi după îţi recâştigi banii pe siglă! Din punctul meu de vedere trebuie să plăteşti Armatei şi nu mai ai nicio problemă.

Ştii ce nu se ştie clar? Nu ştim dacă pe voi vă afectau cu adevărat problemele astea cu numele, cu sigla, cu totul.
Tot timpul vorbeam. Noi eram supăraţi, vorbeam cu Mache, cu Puiu' (n.r. - Cătălin Făinişi, ofiţerul de presă). Îi întrebam când se rezolvă că nouă ne face rău situaţia, nu lui Gigi. Că nu Gigi joacă! Tu poţi să intri mai slab într-un joc, dar vin suporterii din spate şi ţipă să tragem de noi. Şi trăgeam! Uite, cred că atunci când a avut suporterii alături Steaua a vândut mai mulţi jucători în străinătate. Câţi ai vândut fără suporteri în tribună? De asta e fotbalul frumos, fără suporteri fotbalul e nimic!

Hai să mai atingem un subiect delicat. Cât de multă influenţă aveau criticile publice ale lui Gigi Becali asupra voastră, asupra vestiarului?
(oftează) Foarte multă! Jucătorii vorbesc după, la masă. Te sună prietenii, te sună mama, tatăl. Nu îţi face bine să auzi <bă, ce a zis Gigi despre tine!> Când nu joci bine tu deja ştii că nu ai jucat bine, dar când vine el şi vorbeşte la televizor... Asta face rău jucătorilor! Dacă vrei să vorbeşti vino la vestiar şi spune-ne în faţă. 


”Când treaba nu mergea, Reghe făcea un grătar. Ne ajuta, ne relaxa!”

Nu venea?
Eu l-am prins mai mult în puşcărie, cred că un an am stat după ce a ieşit. A venit de două sau de trei ori. A venit o dată cu Gâlcă înainte de un meci cu Oţelul când am pierdut cu 2-1. A doua oară cu Mirel Rădoi şi tot aşa, cred că am pierdut. Dar aşa trebuie, eşti patron şi dacă vrei să vorbeşti vorbeşti în faţă! Pe toţi ne afectează, cât de puternic eşti. Dacă nu îşi iese ceva bine în meci te gândeşti la ce o să zică Gigi după.

A fost presiunea mare în perioada cu Costel Gâlcă?
După pauza de iarnă am fost foarte slabi, aveam 15 puncte în faţă şi ne-a egalat Tg. Mureş. Grupul nu era unit, cinci erau pe o parte, cinci pe altă parte. Cred că e vina jucătorilor, am câştigat, dar puteam câştiga mult mai uşor. Nu eram un grup unit şi asta s-a văzut pe teren, am pierdut multe meciuri.

E meritul antrenorului atunci când sunteţi un grup unit? E meritul lui Reghecampf pentru ce era în primul mandat?
Da, pentru că atunci când nu mergea treaba mergeam toţi la un grătar la el sau făceam un grătar la teren. Ne relaxau foarte mult, iar jucătorilor le place asta. Atunci când nu merge treaba să vină cineva să îţi zică să stai liniştit. Şi el venea cu un grătar, stăteam şi vorbeam, ne relaxam. Şi s-a văzut la meciuri. Cu Gâlcă a fost problema asta de vorbire.

Nu comunica?
Vorbea puţin. E un antrenor foarte bun, dar discuta foarte puţin cu jucătorii. A făcut performanţă, dar puteam câştiga mult mai uşor.

Perioada Rădoi cum a fost? Se vedea că nu are licenţă, că nu a studiat?
Nu, deloc nu s-a văzut. Antrenamentele erau foarte bune, cred că cele mai bune antrenamente pe care le-am prins cât timp am jucat la Steaua. Foarte bune! Tactic, pressing, pase, alergare. Totul făcut cu cap. A fost o perioadă foarte bună, dar nu a avut noroc. El a avut problema cu Tamaş, a avut problema cu Hamroun. A fost şi cu Breeveld, Mirel voia să îl joace şi Gigi Becali nu voia să îl mai lase pentru că nu îşi prelungea contractul. Oricum, Rădoi e un antrenor foarte bun, cred că va avea un viitor foarte frumos.

A fost greu să treci peste momentul de la Astra, din finalul sezonului trecut?
Da, a fost foarte greu. Pentru că dacă am fi câştigat eram favoriţi la titlul. Eram singur în România, fără familie, am plâns două zile atunci. N-am mai ieşit din casă, a fost cea mai grea perioadă a mea de la Steaua. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu mine atunci, nu mi-a ieşit nimic. Mai bine nu ieşeam din casă, din păcat am pierdut campionatul la meciul ăla.

Care rămâne cel mai frumos moment? Primul titlu? Al doilea? Sau altceva?
Primul titlu de campion, cel pe care l-am câştigat la U Cluj. A fost primul, de aia! Şi eram fericit pentru că lumea mă critica, spuneau că nu merit ca Gigi Becali să dea pentru mine un milion de euro. Când am câştigat titlul am fost fericit, a fost cea mai frumoasă zi din viaţa mea după cele în care s-au născut copiii.

Un mesaj pentru fanii echipei de la care ai plecat? Pentru cei care nu mai vin la stadion.
Cum să spun? Ei pierd, dacă nu susţin echipa, echipa nu mai câştigă. Dacă lucrurile nu merg bine în relaţia cu soţia sau cu cineva din familie ce faci? Pleci? Încerci să repari! Am văzut şi ce a scris galeria lui Dinamo în derby, că poţi să laşi soţia, poţi să laşi tot, dar niciodată echipa. Dacă e echipa ta preferată de când te naşti nu poţi să o laşi. Cu Steaua până la moarte, ai Cupa Campionilor, ai zeci de titluri, nu se poate duce atât de jos. Mă întreabă şi băieţii de la PAOK ce se întâmplă, dar acum când vorbesc despre Steaua o fac cu tristeţe. Nu mai sunt fericit ca înainte.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.