EXCLUSIV | "El era Highlander, eu un muritor. O să-i spun 'Bună ziua' dacă-l voi reîntâlni!". ProSport l-a găsit pe Nicu Vlăsceanu, fanul Stelei umilit de un reprezentant al Jandarmeriei, la meciul cu AFC Rapid

25 apr 2018 32015 afişări Comentează şi tu Special
EXCLUSIV | "El era Highlander, eu un muritor. O să-i spun 'Bună ziua' dacă-l voi reîntâlni!". ProSport l-a găsit pe Nicu Vlăsceanu, fanul Stelei umilit de un reprezentant al Jandarmeriei, la meciul cu AFC Rapid

România anului 2018, ţara în care un bilet valabil nu-ţi garantează că mai poţi intra pe o arenă sportivă, ţara în care uneori poţi fi cutremurat de atitudinea sfidătoare a forţelor de ordine. ProSport a stat de vorbă în această seară cu Nicu Vlăsceanu (50 de ani), suporterul umilit de un reprezentant al Jandarmeriei, marţi seara, pe stadionul Electromagnetica din Ferentari, la meciul din Liga 4, AFC Rapid - Steaua 0-2. Materialul video s-a împrăştiat rapid pe reţelele de socializare şi a ajuns chiar şi în străinătate.

Înregistrarea a redat doar o parte a dialogului, iar ProSport a încercat să afle ce vorbe au zburat dintr-o parte în alta înaintea materialului filmat.

Suporter: "Uitaţi, am aici biletul şi nu pot intra"
Jandarm: "Domnul meu, dumneavoastră sunteţi mai cult. Vă rog eu, mergeţi acasă şi uitaţi-vă pe TVR Cultural. Lăsaţi meciul, că asta e pentru..."
Suporter: "TVR Cultural? Eu vreau să intru la meci"
Jandarm: "Dacă dumneavoastră mergeţi la teatru, păi mergeţi la teatru. Ce căutaţi la meci?"
Suporter: "Nu îmi spui dumneata unde să merg sau să nu merg. Până una alta eşti plătit din banii mei"
Jandarm: "Staţi să vă dau banii înapoi! 20 de bani e mult!"

Am văzut toţi imaginile cu dialogul dintre dumneavoastră şi reprezentantul Jandarmeriei, la poarta stadionului din Ferentari. Cum s-a ajuns la această situaţie?
Eu am ieşit din stadion pentru că începuse ploaia şi am vrut să-mi duc acasă camera de fotografiat. Când m-am întors, am vrut să folosesc alt bilet, pentru că mai aveam câteva, dar ei nu au mai vrut să mă lase înăuntru. În situaţia mea mai erau mulţi fani pentru că ieşiseră la pauză pentru a merge la WC, pentru a fuma sau a se duce până la maşină. E o situaţie penbilă în ziua de azi, rămâi cu gura căscată de ce ţi se poate întâmpla. OK, dacă ieşi din stadion, să-ţi pună o brăţară sau o ştampilă, ca la discotecă.

Filmarea apărută pe internet pare a fi doar partea de final a unei discuţii mai pe larg. Ironiile reprezentantului Jandarmeriei au venit ca răspuns la nişte ironii ale dumneavoastră?
Singurul lucru pe care i l-am spus a fost că doar la teatru îţi mai pierzi locul dacă ieşi afară din timpul primului act. Dar şi acolo ai voie să intri înapoi, la pauză! Nu mai ai privilegiul să revii în prima parte, dar... Sunt soluţii într-o lume normală, civilizată, cum ar trebui să fie şi în sport. Atât i-am spus, apoi a urmat ce aţi văzut pe filmare. El n-a înţeles nimic şi a reacţionat cum a reacţionat. El era Highlander şi noi muritorii... Pe vremea lui Ceauşescu nu mi s-a întâmplat aşa ceva. Apoi, după Revoluţie, la al doilea meci cu Villarreal, un reprezentant al Jandarmeriei mi-a zis să sar gardul şi să intru la meci, că se va întoarce cu spatele să pară că nu m-a văzut. Oameni şi oameni.

Dar nu l-aţi provocat în niciun fel pe reprezentantul Jandarmeriei?
În niciun fel. Lui i s-a părut că e ceva rău când cineva merge la teatru. Ştiţi ce se va întâmpla în curând? Vom rămâne cu uitatul la televizor. Dacă la un meci liniştit, pe un stadion care nu era plin şi nu existau semnale pentru un posibil conflict, iese aşa ceva... Atunci nu ştiu unde ne îndreptăm.

Ce i-aţi spune reprezentantului Jandarmeriei dacă l-aţi întâlni din nou, la un meci sau pe stradă?
Bună ziua. Bună ziua şi atât. Şi asta voi spune şi în continuare. Eu, din anii 70, de când mă duceam pentru Vasile Aelenei şi Ion Ion, spuneam "Bună ziua!" la intrare, mă respect pe mine în primul rând procedând astfel. Unii reprezentanţi ai forţelor de ordine au impresia că-i înjuri atunci când îi saluţi, la intrare, pe stadion.

Dar există şi suporteri care nu au un comportament normal pe stadion.
Mai greşesc şi fanii, aşa este, dar numai la noi există o percepţie greşită despre suporterii care calcă pe bec. Ce să le facem? Să-i împuşcăm? Cine e bolnav trebuie să moară? Nu i se acordă o şansă?

"Voi continua să merg la meciuri, să-mi susţin echipa, să fac poze şi să dau "Bună ziua!" la intrare, forţelor de ordine, jandarmilor..."

Cine a greşit la meciul Steaua - Rapid, jucat pe Naţional Arena, în faţa a 36.000 de spectatori?
S-a trecut prea repede peste acel episod cu gaze lacrimogene. I-am dat unui prieten, actorului Mircea Rusu, un bilet la tribuna a II-a, dar a fost obligat să plece acasă. Au fost înspăimântaţi de forţele de ordine copiii, femeile... Ăsta e sistemul la noi, jandarmii stau la pândă, poliţiştii de la circulaţie stau după colţ.

Dar există legi pe orice arenă de sport.
Dar nu trebuie să existe şicane. Şi vă dau un exemplu. Am fost în dimineaţa meciului Steaua - Rapid pe Arena Naţională pentru a filma cum băieţii din galerie îşi urcau boxele. Jandarmii i-au lăsat să le care, apoi le-au spus să le ia de acolo pentru că nu au voie.

Aţi fost la meciuri în străinătate?
De ce mă întrebaţi asta?

Vă întreb pentru că vreau să-mi oferiţi un exemplu de stadion în care conlucrarea supoerteri - forţe de ordine se face fără cusur.
Eu sunt suporter din anii '70, am văzut multe la viaţa mea. Am fost în Belgia, am fost în Olanda. Susţineam Streaua la handbal, la baschet, la volei. Şi o susţin şi acum. La Rotterdam, la un meci al lui Feyenoord, pe De Kuip (n.r. - capacitate 51.117 locuri), în cinci minute au ieşit din arenă, firesc, 50.000 de oameni care asistaseră la acea partidă.

Aţi început să mergeţi în anii '70 pe Ghencea, susţineţi Steaua Armatei acum. De ce?
Pentru că aşa e normal, e continuatoarea Stelei, drumul spre Ghencea îl ştiu cel mai bine. Ştiu ce înseamnă respectul pentru adversari, pentru jucătorii rivalelor. La meciul cu Anvers (n.r.- 1993, 1-1 Ilie Dumitrescu / Alex Czerniatinsky, 0-0 în Belgia), Lupescu şi Gică Popescu stăteau în tribune printre stelişti. Nimeni nu-i înjura, nimeni nu-i agasa, nimeni nu-i ironiza. Asta înseamnă atitudine, asta avem toţi.

Ce fani vă plac azi în România?
Cei de la Craiova.

La 24 de ore de la incident, vi s-au sedimentat toate gândurile după ce aţi fost umilit la poarta stadionului? Ce vă vine prima dată în minte?
Ca să glumesc, o să-l ascult pe reprezentantul Jandarmeriei, o să caut un post cultural. Dar să ştiţi că fanii de pe stadion au cultură. Merg la teatru, citesc, merg la Operă, merg la concerte, merg la expoziţii, în funcţie de timp, în funcţie de bani. Voi continua să merg la meciuri, să-mi susţin echipa, să fac poze şi să dau "Bună ziua!" la intrare, forţelor de ordine, jandarmilor.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.