EXCLUSIV | Doar buldozerele îşi iau rămas-bun de la Stadionul Steaua! Şefii CSA au abandonat planurile unei ceremonii înainte de demolarea legendarei arene

5 iun 2018 9530 afişări Special
EXCLUSIV | Doar buldozerele îşi iau rămas-bun de la Stadionul Steaua! Şefii CSA au abandonat planurile unei ceremonii înainte de demolarea legendarei arene

foto: Mediafax

La mai bine de 44 de ani de la inaugurare, Stadionul Steaua urmează să fie demolat şi reconstruit la standarde moderne. Arena pe care au fost disputate unele dintre cele mai importante meciuri din istoria fotbalului românesc va fi rasă de pe faţa pământului fără ca microbiştii să îşi poată lua rămas-bun şi fără să fie organizată o ceremonie, aşa cum se întâmplă de obicei în cazul demolării stadioanelor importante din întreaga lume.

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a preluat controlul total asupra Stadionului Steaua şi va începe demolarea în vederea ridicării unei noi arene care va face parte din planul de infrastructură sportivă cu care România îşi va respecta angajamentul luat în faţa UEFA în vederea Campionatlui European din 2020. Arena din Bulevardul Ghencea urmează să intre, în această vară, într-un amplu proces de demolare, însă fără ca microbiştii români să aibă posibilitatea să îşi ia rămas-bun şi să plece cu un suvenir de pe stadionul actual. Conducerea Clubului Sportiv al Armatei, cea care are în administrare stadionul Steaua, a renunţat la planurile de organizare a unui eveniment care să marcheze evenimentul, aşa cum era stabilit iniţial.

Cu toate că, la iniţiativa suporterilor Stelei, a fost pusă pe hârtie organizarea unui eveniment care ar fi dat şansa microbiştilor să calce, pentru ultima dată, în tribunele Stadionului Steaua, Clubul Sportiv al Armatei a renunţat la idee. ”E vorba despre faptul că nu au fost date avizele pentru a se putea organiza un eveniment de genul ăsta. Am urmat calea legală, oficială, Asociaţia Steliştilor 1947 a făcut o intervenţie oficială la noi şi ne-a obligat să urmăm toţi paşii. Neavând avizul părţii care răspunde de partea asta, nu s-a putut concepe nimic. Totul din cauza faptului că stadionul a fost predat CNI-ului şi există un grafic care trebuie respectat, ca să nu mai existe vreo îndoială legată de rea voinţă. Cu răspunsuri asumate, în scris, din păcate. Din câte ştiu, asta e ultima decizie”, a declarat Cristian Cîrlan, directorul de marketing al clubului Steaua, pentru ProSport.

Potrivit informaţiilor ProSport, fanii Stelei au propus clubului organizarea unui eveniment care ar fi permis pentru ultima dată suporterilor accesul în stadion. Planul includea organizarea unei ceremonii de rămas bun la care să ia parte gloriile clubului, alături de suporteri, iar aceştia din urmă ar fi putut achiziţiona suveniruri de pe actuala arenă sportivă.

Construit de militarii din 39 de unităţi

Stadionul Steaua a fost inaugurat pe 9 aprilie 1974. Atunci, ziarul ”Sportul” anunţa pe prima pagină ”Astăzi, fotbal pe stadionul Steaua. Steaua - OFK Belgrad, un meci care promite”. Era felul în care presa acelor vremuri anunţa inaugurarea arenei, ducerea la bun sfârşit a muncii militarilor care, din vara lui 1973 şi până în primăvara lui 1974 au muncit pentru ridicarea stadionului. Trei ofiţeri au fost puşi să se ocupe de şantierul de la Steaua. Maiorul Traian Draghia, şef de lucrări cu partea de stadion şi utilităţi, maiorul inginer Emil Pătraşcu, şef de lucrări la tribuna oficială şi la grupul social şi locotenent-colonel Beniamin Botezan, comandantul care trebuia să supravegheze toată lucrarea. În 2011, maiorul Traian Draghia rememora în ”Observatorul militar”: ”Cel care ne-a ajutat moral era Valentin Ceauşescu. Conta mult atitudinea lui. Când mai marii nu ştiau nici unde e stadionul, el sărea peste molozul ăla şi venea să ne întrebe dacă merge treaba. Îşi pleca fruntea şi zicea «Să trăiţi!”.

Potrivit documentelor lui Draghia, 39 de unităţi militare au contribuit cu efective la construirea Stadionului Steaua. În ziua inaugurării a fost pus la punct un program care a inclus o reprezentaţie a fanfarei militare, un meci de old boys între Steaua şi Dinamo, demonstraţii ale cercurilor de aeromodelism din Bucureşti, iar totul s-a încheiat cu meciul Steaua - OFK Belgrad.

Modernizările din 1991 şi 1996

Capacitatea stadionului a fost, iniţial, de 30.000 de locuri. Aceasta s-a micşorat în 1991, atunci când renovarea a presupus instalarea scaunelor de plastic, motiv pentru care s-a ajuns la 28.365 de locuri. O nouă renovare a avut loc în 1996, atunci când a fost construită tribuna oficială din cei 4,3 milioane de dolari primiţi de pe urma transferului lui Ilie Dumitrescu la Tottenham. Tot în acel an a fost pus la punct cantonamentul jucătorilor de sub tribuna a doua, la nivelul unui hotel de patru stele, modern pentru acele vremuri. Instalaţia de nocturnă a fost montată în 1991 şi inaugurată pe 14 august, la un meci Steaua - FCM Bacău 4-1. 

Momentele importante în istoria Stadionului Steaua

 • 09.041974: Steaua-OFK Belgrad: 2-2, a fost meciul inaugural
 • 28.04.1974: Steaua-FC Braşov: 2-2, primul meci oficial
 • 22.03.1977: România-Turcia: 4-0 în Cupa Balcanică, prima dispută a naţionalei în Ghencea
 • 03.10.1979: Steaua-Young Boys Berna: 6-0, cea mai mare victorie în cupele europene a Stelei în Ghencea
 • 16.04.1986: Steaua-Anderlecht: 3-0 în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. În urma acestei victorii Steaua a obţinut calificarea în finala de la Sevilla.
 • 07.12.1988: Steaua-Corvinul: 11-0, cea mai mare victorie a roş-albaştrilor în campionat
 • 15.03.1989: Steaua-Goteborg: 5-1, sferturile Cupei Campionilor Europeni
 • 05.04.1989: Steaua-Galatasaray: 4-0, seminalele Cupei Campionilor Europeni
 • 15.11. 1989: România-Danemarca: 3-1, tricolorii se califică la Campionatul Mondial din Italia, 1990
 • 13.09.1995: Steaua-Glasgow Rangers: 1-0, prima victorie pentru stelişti în Champions League
 • 04.04.1998: Steaua-Dinamo: 5-0, cea mai mare victorie împotriva rivalilor de la Dinamo
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.