EXCLUSIV | Pe buza prăpastiei: CFR Cluj a ajuns la aproape 100.000.000 de lei datorii. 2018 s-a încheiat cu cel mai mare deficit din istoria clubului. Patronul clujenilor: "Sunt datorii către acţionari. În doi ani sperăm să se rezolve" | GRAFIC + CIFRE

5 iul 2019 6544 afişări Special
EXCLUSIV | Pe buza prăpastiei: CFR Cluj a ajuns la aproape 100.000.000 de lei datorii. 2018 s-a încheiat cu cel mai mare deficit din istoria clubului. Patronul clujenilor: "Sunt datorii către acţionari. În doi ani sperăm să se rezolve" | GRAFIC + CIFRE
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

CFR Cluj a plătit un preţ enorm, cu consecinţe imprevizibile asupra viitorului clubului, pentru a câştiga ultimele două titluri în Liga 1. Clubul, ieşit din insolvenţă în luna mai 2017, după doi ani în care reuşise să-şi înjumătăţească datoriile, a urcat din nou, în timp record, la un plafon de îndatorare apropiat de cel de dinaintea intrării în procedura specială.

CFR Cluj şi-a cerut şi obţinut insolvenţa, punându-se la adăpost de creditori, în februarie 2015, după ce cu doar o lună înainte, la 31 decembrie 2014, datoriile ajunseseră la suma-record pentru România de 106.136.253 lei.

A urmat o perioadă de reorganizare, cu tăieri de datorii şi, mai ales, schimbarea patronului, Arpad Paszkany renunţând la club.

După doi ani şi trei luni, în mai 2017, CFR Cluj a cerut şi obţinut ieşirea din insolvenţă. La 31 decembrie 2016, clubul clujean mai avea datorii de “numai” 52.210.205 lei. Enorm, dar oricum la jumătate faţă de momentul februarie 2015. În acte, noul patron devenise Marian Băgăcean, un avocat care deţinea 62% din acţiuni.

După ce s-a pronunţat ieşirea din insolvenţă, CFR Cluj s-a reînscris în lupta pentru titlu, de unde se retrăsese în momentul când începuseră problemele financiare.


500.000 de euro net
este bugetul lunar de salarii la CFR Cluj, a dezvăluit miercuri, la ProSport Live, fostul jucător al ardelenilor, Liviu Ganea


"Estimăm că vom reduce acest volum al datoriilor în aproximativ doi ani. Luăm în calcul toate sursele de venituri pe care le avem la dispoziţie, inclusiv banii cuveniţi pentru participarea echipei în grupele cupelor europene"
Marian Băgăcean, conducător executiv la CFR Cluj şi acţionar majoritar, cu 62%


Faţă de 2013, datoriile au crescut de aproape 3 ori, iar creanţele au scăzut de aproape 10 ori

Numai că revenirea în fruntea clasamentului s-a produs odată cu creşterea accelerată a datoriilor. Anul 2017 s-a încheiat cu 58.128.700 de lei datorii – un spor de 6.000.000 faţă de 31 decembrie 2016.

În vara lui 2018 s-a câştigat titlul în Liga 1. Echipa n-a confirmat însă în cupele europene, ratând mai întâi calificarea în grupele Ligii Campionilor, apoi şi prezenţa în grupele Europa League (acest ultim eşec – în faţa luxemburghezilor de la Dudelange). În acest fel, a fost pierdută o sursă foarte importantă de venituri: circa 10.000.000 de euro s-ar fi primit din bonus, bani pentru punctele castigate şi market pool pentru o participare decentă în grupe (măcar 3 victorii).

Dacă privim cu atenţie situaţia financiară a clubului exprimată şi în graficele publicate în articol, vedem că exact aceşti bani de la UEFA lipsesc pentru a echilibra balanţa bugetului la CFR.


Evoluţia deficitului anual înregistrat de CFR Cluj în perioada 2013-2018. În niciun an nu s-a reuşit trecerea pe profit. Anul 2018 s-a încheiat cu cel mai mare deficit din istoria clubului. Prima linie de demarcaţie roşie reprezintă momentul intrării oficiale în insolvenţă - februarie 2015. Cea de-a doua linie de demarcaţie reprezintă ieşirea oficială din insolvenţă - mai 2017

Oamenii care bagă bani la clubul din Cluj au ales să reia eforturile în sezonul trecut şi au fost răsplătiţi: acum o lună, ardelenii au cucerit titlul în Liga 1 pentru a doua oară consecutiv.


 

"Mai vorbim peste două luni. O să vedem atunci unde sunt eu şi unde va fi CFR Cluj"
Gigi Becali
, patron la FC FCSB, declaraţie făcută marţiAvocatul Marian Băgăcean deţine 62% din acţiuni la CFR Cluj. El a dat asigurări, pentru ProSport, că datoriile nu reprezintă o problemă pentru club. Credit foto: contul de Facebook al lui Marian Băgăcean

Noua victorie a fost plătită însă – la propriu! – foarte scump.
De data aceasta, cheltuielile au explodat, în timp ce veniturile au rămas mult în urmă. Cu venituri totale de 40.336.031 lei şi cheltuieli de 76.062.384 lei, CFR Cluj a terminat anul 2018 cu deficit gigantic, de 35.726.353 lei (aproximativ 7.600.000 de euro).

În consecinţă, datoriile au explodat literalmente, de la 58.128.700 lei, la sfârşitul lui 2017, până la 93.889.802 lei la finele lui 2018.

O altă problemă este cea a creanţelor. Pentru a evalua corect performanţa şi potenţialul unei firme, trebuie privită balanţa datorii (bani de dat)/creanţe (bani de luat). În 2013, de exemplu, CFR Cluj avea 35,7 milioane de lei datorii şi 19,6 milioane creanţe. Apărea, aşadar, un minus de 16 milioane de lei.
Dar, din acel moment, în timp ce datoriile au crescut, creanţele au scăzut. Aşa s-a ajuns ca, la finele lui 2018, clubul să mai aibă de încasat (creanţe) numai 1.986.654 lei (de aproape 10 ori mai puţin decât în urmă cu 5 ani), în timp ce datoriile (banii de dat) s-au mărit de aproape trei ori (de la 35,7 milioane la 93,9 milioane).

Marian Băgăcean: "Sunt datorii curente. În cea mai mare parte, reprezintă împrumuturi acordate de acţionari"

Această situaţie nu este de natură să îngrijoreze conducerea clubului şi acţionarii, a declarat pentru ProSport avocatul Marian Băgăcean, deţinătorul a 62% din acţiuni la CFR şi conducătorul executiv al grupării. "Nu e nicio problemă. Datoriile pe care le vedeţi dumneavoastră sunt curente. În cea mai mare parte, reprezintă împrumuturi acordate de acţionari. Aceştia au finanţat activitatea împrumutând clubul. Creşterea datoriilor provine de la procedura ieşirii din insolvenţă. A fost nevoie de nişte investiţii", i-a explicat Băgăcean reporterului ProSport. "Estimăm că vom reduce acest volum al datoriilor în aproximativ doi ani. Luăm în calcul toate sursele de venituri pe care le avem la dispoziţie, inclusiv banii cuveniţi pentru participarea echipei în grupele cupelor europene", a adăugat avocatul.

În această situaţie, devine probabil ca situaţia clubului să depindă de traiectoria pe care CFR Cluj o va avea în preliminariile cupelor europene.
Ardelenii vor juca în turul I preliminar al Ligii Campionilor, programat pe 9/10 şi 16/17 iulie, cu kazahii de la FC Astana. Dacă vor trece de această echipă, jucătorii lui Dan Petrescu se vor înfrunta, în turul II preliminar, cu israelienii de la Maccabi Tel Aviv, pe 23/24 şi 30/31 iulie.

În eventualitatea unui eşec, CFR Cluj are, totuşi, o plasă de siguranţă, pentru că eliminarea dintr-un tur preliminar al Ligii Campionilor i-ar trimite în turul preliminar următor al Europa League.
Pentru a se califica în grupele Ligii Campionilor sau ale Europa League, clujenii au de trecut 4 tururi preliminare.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.