EXCLUSIV Avocat: Becali, Copos și Popescu se întorc în pușcărie dacă DNA demonstrează că au înșelat instanța cu „operele științifice”. Ce „cadou” pot primi

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Zecile de infractori liberați condiționat, în ultimii ani, pe motiv că ar fi scris „opere științifice” se întorc după gratii, cu un spor de pedeapsă pe lângă cea veche, dacă DNA demonstrează că au înșelat instanțele de judecată, a explicat, pentru ProSport, avocata Diana Hătneanu, fost director executiv al APADOR-CH.


Diana Hătneanu s-a amuzat copios când și-a amintit ce conține „opera științifică” a lui Becali. FOTO: Mediafax

Procurorii DNA s-au autosesizat și au demarat o anchetă în privința sutelor de cărți declarate „lucrări științifice” în ultimii trei ani și pe baza cărora zeci de infractori aflați după gratii și-au redus pedepsele. Destui dintre ei au profitat de scăpările din lege pentru a ieși anticipat din închisoare. „Liberarea condiționată poate fi revocată inclusiv pentru că au comis alte infracțiuni. Dar DNA trebuie să le dovedească. Aici, lucrurile sunt puțin complicate, pentru că procedurile din lege sunt neclare. Trebuie să menționăm că decizia finală a liberării condiționate îi aparține întotdeauna judecătorului. Comisia de la penitenciar nu poate decât să dea un aviz. În ceea ce privește caracterul științific al lucrării… M-am uitat, de exemplu, pe cartea lui Becali. E o carte cu poze. Dar aici intervine un criteriu subiectiv. Dacă membrilor respectivei comisii de analiză li s-a părut că o carte cu poze este o lucrare științifică… E părerea lor. În ceea ce-i privește pe profesorii universitari, ei dau o recomandare în care atestă că lucrarea respectivă e de interes public. Și aici intervine un criteriu subiectiv. Dacă respectivului profesor i s-a părut că acea carte cu poze sau cu emoticoane este de interes, e părerea lui… DNA trebuie să demonstreze că la mijloc a fost vorba de altceva. Fie o gravă neglijență, fie că respectivii au primit șpagă”, a detaliat avocata Diana Hătneanu.


Gigi Becali a recurs, cu excepția evadării, la toate metodele pentru a încerca să scape de pedeapsa pentru faptele sale. S-a apucat inclusiv de scris, lucru apreciat în mod deosebit atât de înalții ierarhi ai bisericii care i-au girat compunerile, cât și de instanța care l-a pus în libertate

Aceasta a explicat, pentru ProSport, că faptele, dacă vor fi demonstrate de DNA, vor duce la un nou proces pentru condamnații liberați condiționat. „Te condamnă pentru noile infracțiuni și o iei de la capăt cu sporul aferent de pedeapsă. Este ca și cum n-ar fi existat acea decizie de liberare condiționată. La vechea pedeapsă se adaugă sporul primit pentru noile infracțiuni, apoi se deduce partea pe care ai executat-o încă. Te bucuri în continuare de toate drepturile legale, adică poți, de exemplu, dacă îndeplinești condițiile, să faci o nouă cerere de liberare condiționată, însă într-un astfel de caz e greu de crezut că vreo instanță ar dispune din nou punerea în libertate a celor vizați, mai aled dacă aceștia au noi condamnări”, spune Diana Hătneanu.


Mâinile lui George Copos sunt mânjite de pixul altcuiva. Una dintre cărțile semnate de magnat în închisoare s-a dovedit a fi plagiată
după lucrarea de diplomă a unui fost ziarist

Potrivit avocatei, la prima vedere se poate vorbi de două categorii de „scriitori” printre cei liberați condiționat pentru că au scris opere științifice: „Una e să fie în discuție caracterul științific al lucrării, care are o latură subiectivă – domnule, așa am considerat noi, că opera aceea e valoroasă -, dar e producția ta proprie, atât te-a dus pe tine capul și atât ai făcut, și alta e să fie vorba de un plagiat. În acest din urmă caz vorbim, în plus, de fals și uz de fals, deci încă o infracțiune”.


Pe Ioan Niculae l-a trecut inspirația după gratii, procesul soldându-se cu cinci cărți botezate „științifice”


În cazul eventualilor condamnați găsiți vinovați se va aplica Articolul 105 din Codul Penal:

„CAPITOLUL V: Individualizarea pedepselor
SECȚIUNEA a 6-a: Liberarea condiționată

Art. 105

Anularea liberării condiționate

(1) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că persoana condamnată mai săvârșise o infracțiune până la acordarea liberării, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen, liberarea se anulează, aplicându-se, după caz, dispozițiile privitoare la concursul de infracțiuni, recidivă sau pluralitate intermediară.

(2) În cazul în care, în raport de pedeapsa rezultată, sunt îndeplinite condițiile prevăzute în art. 99 sau art. 100, instanța poate acorda liberarea condiționată. Dacă s-a dispus liberarea, termenul de supraveghere se calculează de la data acordării primei liberări.

(3) Când, după anulare, instanța dispune executarea pedepsei rezultante, partea din durata pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi neexecutată la data anulării liberării se va executa după executarea pedepsei închisorii.”

În comunicatul dat de DNA la începerea anchetei asupra modului în care au fost puși în libertate deținuții în ultimii ani se menționează: „Modalitatea atipică de încheiere și executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleași edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acționat în scopul pentru care a fost înființată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condițiile stabilite de instanță. Pe de altă parte, funcționari din ANP cu atribuții în analiza condițiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiționată ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situații în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere”.

DNA investighează această afacere sub suspiciunea unor infracțiuni de favorizarea făptuitorului și vizează modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, „în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată”.

„Pentru a profita de această prevedere (n.r. – Art. 96, Alin 1, Lit. f, Legea 254/2013, care prevede că pentru o lucrare științifică se scad 30 de zile de închisoare), s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific”, scrie în referatul DNA trimis Agerpres.

Profesorul Nicolae Manolescu a declarat pentru ProSport că unii dintre acești profesori universitari își vând pe bani aceste acorduri date unor lucrări plagiate și că s-ar impune eliminarea din învățământ și din cercetare a cadrelor didactice care s-au pretat la aceste practici.

Topul „oamenilor de fotbal” și operele lor de după gratii

George Becali – 5 cărți, 150 de zile. Deja pus în libertate
> Muntele Athos, patria ortodoxiei
> Steaua și Becali
> Becali și politica. Începuturile
> Iubirea milostivă și mântuitoare
> Becali Parlamentul Europei și Parlamentul României

Gheorghe Copos – 5 cărți, 150 de zile. Deja pus în libertate
> Alianțe matrimoniale în politică ale principilor români din Țara Românească și Moldova
> Turismul ca vector de interculturalitate
> Franciză vs. management în industria hotelieră
> Tășnadul medieval
> Turismul european durabil și provocările lui

Cornel Gheorghe Penescu – 5 cărți, 150 de zile. Deja pus în libertate
> Managementul mass-media. Ședința de redacție în presa locală
> Jurnalismul de investigație și particularitățile sale în presa locală
> Presa online din Argeș – pași timizi spre o presă modernă
> Comunicare în spațiul public. Relația dintre jurnaliști și specialiști în relațiile publice
> Dinamica genurilor presei în jurnalismul românesc actual

Ioan Niculae – 5 cărți, 150 de zile. Deja pus în libertate
> Bioetanolul, combustibilul viitorului
> Biodieselul motorina ecologică
> Valorificare energetică a biomasei
> Orientări moderne în producția vegetală
> Tehnologii moderne de producere și utilizare a alcoolului metilic

Gheorghe Popescu – 4 cărți, 120 de zile. Deja pus în libertate
> Fotbal pentru viitori fotbaliști profesioniști
> Considerații privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel școlar
> Abordări teoretice și practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii și juniori din perspectivă interdisciplinară
> Personalitatea sportivului, condiție obligatorie pentru succesul în sport

Mihai Stoica – 4 cărți, 120 de zile. Pe cale de a fi eliberat
> Ultimii 11 ani. Participarea echipelor românești de club în competițiile continentale 2004-2015
> Competiția
> FIFA world cup – Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii
> Uefa Europa League. În căutarea identității

Gheorghe Nețoiu – 4 cărți, 120 de zile. Deja pus în libertate
> Finanțarea agriculturii românești înainte și după aderarea României la Uniunea Europeană
> Evoluția exploatațiilor agricole în România între riscuri și performanțe economice
> Economia agricolă a Olteniei prezent și viitor
> Performanțe economice în creșterea bovinelor și ovinelor în România

Ioan Becali – 3 cărți, 90 de zile. După gratii
> Manualul investitorului în fotbal
> Statutul lucrătorilor de fotbal, prin prisma regulamentelor interne și internaționale
> Arbitrul și rolul său în fotbal

Vasile Avram – 3 cărți. După gratii
> Managementul fotbalului – abordare strategică în administrarea clubului de fotbal și în planificarea la nivel central
> Impactul investițiilor străine directe asupra abilităților manageriale din țara gazdă
> Lumea arbitrajului

Cristian Borcea – 2 cărți, 60 de zile. După gratii
> Am fost președintele unui vis Dinamo București
> Aspecte din activitatea organizatorică și de performanță a tinerilor fotbaliști din centrul de copii și juniori Dinamo București

Gheorghe Constantin – 2 cărți, 60 de zile. Deja pus în libertate
> Managerii și managementul resurselor umane în fotbal
> Descoperire, pregătire și formare a arbitrilor în fotbal

Victor Becali – 1 carte, 30 de zile. După gratii
> Managementul cluburilor de fotbal, al structurilor afiliate și al organizațiilor sportive

Topul „oamenilor de știință” de după gratii
1-2. Dinel Staicu – 10 cărți
1-2. Dan Voiculescu – 10
3-4. Virgil Baciu – 7
3-4. Mihai Mucea – 7
5-8. Răzvan Nicolae Bujdoiu – 6
5-8. Cătălin Voicu – 6
5-8. Bogdan Popovici – 6
5-8. Constantin Tibi Pătru – 6
9-19. Gigi Becali – 5
9-19. Gheorghe Copos – 5
9-19. Ioan Niculae – 5
9-19. Cornel Penescu – 5

9-19. Gheorghe Amza – 5
9-19. Ștefan Rădulescu – 5
9-19. Dan Diaconescu – 5
9-19. Gheorghe Mencinicopschi – 5
9-19. Cornel Ciocan – 5
9-19. Doru Teodor – 5
9-19. Carmen Ioana Popescu – 5
20-35. Gheorghe Popescu – 4
20-35. Mihai Stoica – 4
20-35. Gheorghe Ne
țoiu – 4
20-35. Sorin Apostu – 4
20-35. Tiberiu Mihai Vicol – 4
20-35. Eugen Brădean – 4
20-35. Florin Niculae – 4
20-35. Viorel Barac – 4
20-35. Nicolae Cristea – 4
20-35. Ciprian Banciu – 4
20-35. Dumitru Rebegea – 4
20-35. Dumitru Gheorghe – 4
20-35. Ionuț Laurențiu Bălan – 4
20-35. Cristian Mihail Vasile – 4
20-35. Nicolae Vasilescu – 4
20-35. Nicu Caracota – 4

 

 

 

 

 

 

Pe aceeași temă
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
Daniela Crudu a rămas cu TOTUL la vedere în mijlocul străzii. Imagini-bombă de paparazzi
O bunică din Gorj a bătut recordul de viteză, pe E85, în judeţul Buzău
O bunică din Gorj a bătut recordul de viteză, pe E85, în judeţul Buzău
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi a drogurilor
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi a drogurilor
Lupta stransa intre Sevilla si Lazio pentru transferul lui Ianis Hagi! Oferta de ultima ora facuta de spanioli
Lupta stransa intre Sevilla si Lazio pentru transferul lui Ianis Hagi! Oferta de ultima ora facuta de spanioli
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari de soare
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari de soare
Gică Hagi a divorțat. Care a fost motivul și câți bani a fost obligat să-i plătească soției
Gică Hagi a divorțat. Care a fost motivul și câți bani a fost obligat să-i plătească soției
Izvorul Tămăduirii, tradiții și superstiții! Ce nu avem voie să facem azi? Este strict interzis
Izvorul Tămăduirii, tradiții și superstiții! Ce nu avem voie să facem azi? Este strict interzis
Preotul din Călărași, îndrăgostit de o fată de 14 ani, o sfătuia să facă videochat pentru că arată bine. Cum a reacționat când mama fetei l-a confruntat
Preotul din Călărași, îndrăgostit de o fată de 14 ani, o sfătuia să facă videochat pentru că arată bine. Cum a reacționat când mama fetei l-a confruntat
Românii care pot ieși şi după ora 22.00 fără restricții. Anunțul făcut de autorități
Românii care pot ieși şi după ora 22.00 fără restricții. Anunțul făcut de autorități
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
După ce a băgat o MUMIE într-un computer tomograf, un om de știință a făcut DESCOPERIREA ANULUI. „Este singura de până acum”
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Lovitură la Antena 1 de Paște! Răzvan Simion rupe frăția cu Dani Oțil  și se mută la alt post TV. Detalii BOMBĂ
Lovitură la Antena 1 de Paște! Răzvan Simion rupe frăția cu Dani Oțil și se mută la alt post TV. Detalii BOMBĂ
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca să fie sigur că-l remarcă vecinii
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca să fie sigur că-l remarcă vecinii
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
DEZVĂLUIRI despre scandalul uciderii ursului Arthur de un prinţ austriac
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om din lume
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om din lume
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Este cel mai apreciat model Volvo în acest moment. Suedezii nu fac față cu producția
Povestea tristă a co-fondatorului Dogecoin. Și-a vândut criptomonedele pentru o mașină second-hand
Povestea tristă a co-fondatorului Dogecoin. Și-a vândut criptomonedele pentru o mașină second-hand
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
Începe vaccinarea fără programare la orice centru, indiferent de tipul vaccinului
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Triunghi amoros, sfârşit la tribunal. Amanta a dat soţia în judecată, pentru că i-a stricat imaginea pe Facebook
Triunghi amoros, sfârşit la tribunal. Amanta a dat soţia în judecată, pentru că i-a stricat imaginea pe Facebook
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Materia primă care a explodat total la zeci de mii de euro. Efectele se resimt în toată lumea, inclusiv în România. Este noul petrol
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
Skoda interzisă! Președintele a decis! Nimeni nu mai are voie să cumpere mașini produse de cehi
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie