EXCLUSIV | Armata pune tunurile pe Burleanu: încălcați propriile regulamente și legile României ca să băgați Academia Rapid în Liga 3! Colonelul Talpan a depus memoriu: „Deciziile Comitetului de Urgență sunt ilegale. Academia nu poate transfera nimic către nimeni”

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:
EXCLUSIV | Armata pune tunurile pe Burleanu: încălcați propriile regulamente și legile României ca să băgați Academia Rapid în Liga 3! Colonelul Talpan a depus memoriu:

Un nou front s-a deschis împotriva lui Răzvan Burleanu, președintele FRF, care e acuzat de data aceasta de Armată că încalcă legile României și regulamentele și statutele propriei federații pentru a favoriza Academia Rapid.

În aceeași zi în care a depus la FRF notificarea în care îl soma pe Burleanu să pună în aplicare sentințele definitive ale instanțelor de judecată din România, colonelul Talpan a făcut și un memoriu depus la secretariatul președintelui federației. De data aceasta, Talpan vizează planul președintelui federației de a modifica legislația și de a favoriza trecerea activității de la Academia Rapid la SC FC R SA, structură care ar urma să fie înscrisă în barajul de promovare în Liga 3.

Operațiunea, despre care ProSport a scris încă din prima clipă că încalcă mai multe articole din Statutul FRF și din ROAF (DETALII AICI și AICI), a fost pregătită minuțios de Burleanu în înțelegere cu politicieni și afaceriști – surse credibile spun că a existat cel puțin o întâlnire de taină între realesul șef al federației și conducătorii din umbră ai Academiei Rapid, negocierile petrecându-se la hotelul unui patron de club din fotbalul românesc care l-a votat pe Burleanu pe 18 aprilie, la alegerile pentru președinția federației.

Burleanu a dat dispoziție în federație să se găsească orice modalitate de a ajuta Academia Rapid susținută de PSD prin Liviu Dragnea și primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache. I s-a raportat, spun sursele noastre, că acest lucru oricum nu este posibil, așa că s-a lucrat la o variantă care să asigure aparența de legalitate. Apoi s-a pus în mișcare un întreg lanț de „pase pe semicerc”: Comitetul Executiv a delegat Comitetul de Urgență, iar acesta (compus din Burleanu, Iorgulescu și Goga) a aprobat niște modificări de regulament, astfel încât Asociațiile sportive fără personalitate juridică să fie autorizate să-și mute activitatea pe alte structuri (Societăți Comerciale) înainte de intrarea în barajul de promovare în Liga 3. Cazul este absolut special, pentru că modificarea – valabilă numai în acest sezon și numai pentru echipele de pe locul 1 în Liga 4 – este croită special pentru Academia Rapid și ASSR Brașov.

Acum, mingea e în terenul Comitetului Executiv al Asociației Municipale, care ar trebui să-și asume răspunderea substituirii Academiei Rapid (care a jucat în acest campionat) cu SC FC R SA (care a fost înființată în aprilie).

De aici pleacă scandalul. Pentru că Steaua luptă cu Academia pentru șefia Ligii 4. Academia are echipă mai bună, dar nu are drept de promovare, pentru că n-are CIS emis de Minister și nici personalitate juridică. Steaua are echipă mai slabă, dar toate actele în regulă și este eligibilă pentru barajul de promovare.

„Se știa încă de la început că Asociația Sportivă fără personalitate juridică nu poate promova. Așa că aceasta nu are ce drept să transmită către altă entitate!”

Colonelul Talpan a explicat pe larg speța Academiei Rapid, după ce a depus memoriul la secretariatul lui Burleanu. Pledoaria a semănat cu cele pe care le-a făcut, în ultimii 4 ani, în instanțe împotriva lui Gigi Becali: „Avem în fața noastră un nou caz FCSB. FRF își încalcă astăzi propriile regulamente pentru a înscrie abuziv în Liga 3 o echipă (n.r. – se referă la SC FC R SA) care nu are dreptul legal să joace în această competiție. Modificările Regulamentului privind Organizarea și Desfășurarea jocului de baraj pentru promovarea în Liga 3 aprobate în Comitetul de Urgență în ședința din 15 mai 2018 încalcă în mod evident prevederile Articolului 70 din Statutul FRF și Articolului 4 din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (n.r. – ROAF) cu privire la principiile de promovare-retrogradare, Articolele 34 și 44 din ROAF precum și Articolele 4, 7, 10, 11, 18 și 19 din Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal (n.r. – RSTJF).

Mai mult, modificările făcute în Comitetul de Urgență al FRF încalcă grav Legea 69/2000 a Educației Fizice și Sportului, Codul Civil și Codul Muncii. Conform Legii 69/2000, Articolul 25, Alineatul 1, asociațiile sportive sunt structuri sportive fără personalitate juridică. Asociațiile sportive fără personalitate juridică se pot constitui ca societăți civile particulare, potrivit legislației în vigoare. Constituirea unei Asociații Sportive fără personalitate juridică (n.r. – Academia Rapid) dă dreptul acesteia la obținerea unui Certificat de Identitate Sportivă precum și la afilierea la Asociații Județene pe ramură de sport corespunzătoare, în vederea participării la competițiile sportive oficiale locale. Prin urmare, unicul scop pentru înființarea unei Asociații Sportive este participarea în competițiile oficiale locale. Nu poate pretinde ulterior un presupus merit sportiv pentru a promova în competițiile oficiale naționale deoarece nu are drept de promovare, nu are ce să transfere către o altă entitate!”

Juristul spune că Burleanu a încălcat și legislația țării: „Mai mult, Codul Civil prevede în mod clar ce se întâmplă cu Societățile Civile particulare (n.r. – Academia Rapid) în cazul în care își ating scopul pentru care au fost înființate. Contractul de societate civilă încetează, iar la data încetării contractului de societate, patrimoniul social se va lichida, activul net și pasivul împărțindu-se între asociați, în proporția dată de drepturile fiecăruia. Pentru realizarea concretă a împărțirii patrimoniului se vor aplica regulile din materia partajului succesoral. În consecință, transferul patrimoniului și al unor presupuse drepturi și merite nu e legal”.

Talpan spune că jucătorii nu pot fi mutați, iar SC FC R SA nu poate substitui Academia Rapid

Nici mutarea jucătorilor care au jucat pentru Academia Rapid la nou-înființata SC FC R SA nu e legală, susține Talpan: „De asemenea, transferul contractelor nu se poate realiza conform modificărilor adoptate deoarece Asociațiile Sportive fără personalitate juridică nu pot încheia contracte. Un eventual transfer, așa cum pregătește terenul FRF, s-ar realiza între unul dintre asociați (n.r. – face referire la Asociația Redivivus 2017, care este membru fondator al Academiei Rapid), care nu este structură sportivă, și noua structură sportivă (n.r. – Societatea Comercială Fotbal Club R Societate pe Acțiuni, care ar trebui, în viziunea lui Burleanu, să preia locul Academiei în finalul acestui sezon). Acest procedeu nu este permis de Art. 44, Alin. 2 din RSTJF. Mai mult, conform Art. 34, Alin. 2, Litera C, au drept de participare la jocurile de baraj jucătorii legitimați sau transferați cu cel puțin 6 etape înainte de terminarea campionatului Ligii 4″.

Reprezentantul Armatei atacă și transmiterea drepturilor Academiei Rapid către SC FC R SA: „În ceea ce privește Punctul E, Art. 70 din Regulamentului privind Organizarea și Desfășurarea jocului de baraj, acesta nu corespunde cu situația de fapt și de drept a procedurii adoptate, deoarece se referă la modificarea formei și/sau structurii juridice a Asociației Sportive câștigătoare a Ligii 4. În cazul aplicării procedurii adoptate acum de Comitetul de Urgență, o structură sportivă distinctă (n.r. – SC FC R SA), nou-înființată, ar urma să substituie o Asociație Sportivă (n.r. – Academia Rapid) fără personalitate juridică, cu scopul de a crea o aparență de legalitate, de a participa în barajul de promovare în Liga 3 fără a deține meritul sportiv. Meritul sportiv îi aparține structurii sportive care a participat în competiție (n.r. – Academia Rapid) și nu poate fi transferat. Comitetul de Urgență al FRF nu se poate substitui Parlamentului României pentru a modifica legislația în vigoare, pe care o încalcă în mod evident prin decizia adoptată pe data de 15 mai 2018″.

„Decizia Comitetului de Urgență al FRF e una ilegală”

În final, Talpan a arătat și de ce consideră că forul care a luat decizia, respectiv Comitetul de Urgență, nu avea dreptul și calitatea să se implice aici: „Ultima modificare făcută de FRF în 15 mai 2018 la Regulamentul de promovare în Liga 3 contravine chiar Art. 4 – Principiile de promovare-retrogradare, Punctele 1 și 5 din ROAF. (n.r. – Punctul 1: Promovarea / retrogradarea se face potrivit dispozițiilor Art. 70 din Statutul FRF. Punctul 5: Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operațiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiții sau/și facilitarea obținerii licenței. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operațiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, schimbarea denumirii, transferarea acțiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operațiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimentul integrității competiției sportive și numai dacă au ca scop obținerea dreptului de participare în competiții sau/și a licenței. În orice situație, modificarea formei juridice sau a structurii unui club va fi permisă numai dacă se face dovada achitării tuturor obligațiilor financiare).

Având în vedere toate acestea, este cât se poate de evident că decizia Comitetului de Urgență al FRF e una ilegală, Comitetul de Urgență neavând niciun drept să se pronunțe asupra acestui caz. Doar Comisia de Disciplină și Etică poate să o facă.
Steaua cere ca regulamentele fotbalului românesc și principiul fair-play-ului să fie respectate pentru a nu fi avantajată vreo echipă anume sau pentru a fi dezavantajate alte echipe care au luat din timpul sezonului toate măsurile necesare pentru a se asigura că pot promova regulamentar”. 

Pe aceeași temă
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13 ani
Primele imagini de la accidentul în care a murit un pilot campion naţional. Maşina sa a căzut în apele Oituzului FOTO VIDEO
Primele imagini de la accidentul în care a murit un pilot campion naţional. Maşina sa a căzut în apele Oituzului FOTO VIDEO
Gestul lui Ronaldo a fost ironizat după meciul de pe Naţional Arena. Ce a făcut Andriy Yarmolenko
Gestul lui Ronaldo a fost ironizat după meciul de pe Naţional Arena. Ce a făcut Andriy Yarmolenko
„La naiba!” Imaginea zilei! Cum a aparut Messi la scurt timp dupa victoria in fata Uruguayului lui Suarez
„La naiba!” Imaginea zilei! Cum a aparut Messi la scurt timp dupa victoria in fata Uruguayului lui Suarez
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Surpriză mare în audiențele TV din România. Ce s-a întâmplat cu emisiunea La Măruță de la Pro TV, în ziua în care prezentatorul a lipsit
Surpriză mare în audiențele TV din România. Ce s-a întâmplat cu emisiunea La Măruță de la Pro TV, în ziua în care prezentatorul a lipsit
Dan Capatos, despre Bianca Drăgușanu: „ Era un dulap umblător cu o greblă în gură. Dacă am fi avut toți ambiția ei, eram peste Japonia”
Dan Capatos, despre Bianca Drăgușanu: „ Era un dulap umblător cu o greblă în gură. Dacă am fi avut toți ambiția ei, eram peste Japonia”
Cornel, un tânăr poliţist din Deva, a murit într-un Trabant strivit, la Şoimuş. Agentul a intrat cu maşina pe contrasens
Cornel, un tânăr poliţist din Deva, a murit într-un Trabant strivit, la Şoimuş. Agentul a intrat cu maşina pe contrasens
Tinerii din Romania, luați în armată! MApN a făcut anunțul: Începe recrutarea!
Tinerii din Romania, luați în armată! MApN a făcut anunțul: Începe recrutarea!
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor iPhone-ul lui său. Surpriza pe care au avut-o
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor iPhone-ul lui său. Surpriza pe care au avut-o
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
Ştefania, ÎN SUTIEN la NUNTĂ! Iubita lui Speak a făcut furori printre invitaţi. Toată lumea a fotografiat-o
Ştefania, ÎN SUTIEN la NUNTĂ! Iubita lui Speak a făcut furori printre invitaţi. Toată lumea a fotografiat-o
Bomba zilei despre PFIZER! Este întâlnire de urgență! Toți cei vaccinati cu AMBELE DOZE trebuie să știe
Bomba zilei despre PFIZER! Este întâlnire de urgență! Toți cei vaccinati cu AMBELE DOZE trebuie să știe
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Faliment de răsunet în România. Bătălia este aprigă
Are 22 de ani și va moșteni imperiul Apple. Cum arată Eve Jobs, fiica lui Steve Jobs
Are 22 de ani și va moșteni imperiul Apple. Cum arată Eve Jobs, fiica lui Steve Jobs
Cele mai bune mașini second-hand premium pe care le poți cumpăra acum cu mai puțin de 7.000 de euro
Cele mai bune mașini second-hand premium pe care le poți cumpăra acum cu mai puțin de 7.000 de euro
Motivul ascuns pentru care nu vrei să pierzi un smartphone neprotejat cu parolă și amprentă
Motivul ascuns pentru care nu vrei să pierzi un smartphone neprotejat cu parolă și amprentă
NEWS ALERT. Ploile nu se opresc. ANM a emis un Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe din ţară şi Cod galben în mare parte din ţară
NEWS ALERT. Ploile nu se opresc. ANM a emis un Cod portocaliu de ploi abundente în 12 judeţe din ţară şi Cod galben în mare parte din ţară
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga
Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar avea curajul, la vârsta ei
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar avea curajul, la vârsta ei
Andreea Mantea a mărturisit că a fost bătută de tatăl fiului ei, Cristi Mitrea: ”Câte am îndurat, chiar și cu el în pântec”
Andreea Mantea a mărturisit că a fost bătută de tatăl fiului ei, Cristi Mitrea: ”Câte am îndurat, chiar și cu el în pântec”
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Șocant: Podul suspendat de la Brăila are probleme înainte de finalizare. CNAIR a cerut o intervenție de urgență
Șocant: Podul suspendat de la Brăila are probleme înainte de finalizare. CNAIR a cerut o intervenție de urgență
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu