EXCLUSIV | "Am rămas uimit când am auzit". Declaraţia unicului român coleg cu portarul german care s-a aruncat în faţa trenului. "Când jucam cu el..."

8 mar 2018 5092 afişări Special
EXCLUSIV | "Am rămas uimit când am auzit". Declaraţia unicului român coleg cu portarul german care s-a aruncat în faţa trenului. "Când jucam cu el..."

Ionuţ Lupescu e singurul român care a jucat cu Robert Enke, fostul portar al naţionalei Germaniei. Cei doi s-au cunoscut la Borussia Monchengladbach, când fostul mijlocaş al tricolorilor se despărţise de Bayer Leverkusen, iar Enke făcea paşi mari în Bundesliga. Drama lui Enke, cel care s-a sinucis în 2009, a devenit unul dintre cazurile emblematice pentru sportivii mari care suferă de depresie.

"Am rămas uimit când am auzit, când jucam eu cu el, Robert era foarte tânăr, avea 18 ani, începuse să debuteze la Borussia, era un portar foarte valoros. Nu am simţit nimic", a spus Lupescu pentru ProSport.


Pe 10 noiembrie 2009, Robert Enke, pe atunci la Hanovra, titular în naţionala Germaniei şi favorit pentru tricoul cu numărul 1 la Mondialul din Africa de Sud, a condus opt ore până a ajuns în Neustatdt am Reuberbege. S-a sinucis aruncându-se în faţa unui tren şi a lăsat un bilet de adio. Poliţia germană n-a făcut vreodată public conţinutul biletului de adio. Căsătorit cu Teresa Reim, una dintre cele mai valoroase exponenente ale pentatlonului modern din Germania, goalkeeperul cu 8 selecţii în naţională suferea de depresie, boala care macină o persoană din 10, potrivit The Telegraph. Momentul care i-a subţiat mentalul lui Enke l-a reprezentat moatea primei sale fiice. Născută cu probleme la inimă, Lara şi-a pierdut auzul din cauza medicamentelor ototoxice care i-au afectat nervul auditiv. Şi-a pierdut auzul, dar după o intervenţie la nivelul urechii interne, micuţa şi-a recăpătat auzul prin implant cohlear. La un an de zile distanţăde la intervenţia chirurgicală, afecţiunea cardiacă i-a revenit, determinându-i decesul. În mai 2009, Robert şi Teresa au adoptat-o pe Leila.

Pe 15 noiembrie 2009, 40.000 de oameni au asistat pe stadionul grupării Hanovra la ceremonia în care sicriul lui Enke a fost purtat învelit în trandifiri albi de şase coechipieri. Enke, fost portar la Benifica şi Barcelona, a fost înmormânat într-un cimitir din Neustadt, lângă Hanovra, în apropierea mormântului fiicei sale, Lara.

ULTIMELE ORE DIN VIAŢA LUI ENKE

Ora 18.30 Enke parchează maşina pe un drum închis, la numai 10 metri de calea ferată. Cum nu mai avea nevoie de portmoneu, îl lasă pe scaunul din dreapta şoferului. Coboară din Mercedes şi lasă uşa să se închidă încet. De încuiat, nu o mai încuie. Pe o ploaie mocănească, se îndreaptă către şine. Se pare că se afla sub efectul medicamentelor.

Ora 19.17 Enke duce la bun sfârşit planul pe care îl pusese la cale. Portarul se aruncă pe calea ferată. Trenul Regional - Express 4427 (Bremen - Hanovra) trece peste el cu 160 km / h şi îl mai duce câteva sute de metri până când este acţionată frâna de urgenţă. Robert Enke moare pe loc!

Ora 20.00 Poliţia criminalistă o informează pe Teresa asupra celor întâmplate. Soţia lui Enke îşi dă seama imediat că bărbatul ei s-a sinucis, ştia că depresiile lui Enke sunt o formă severă a bolii psihice de care suferea acesta. Teresa se duce la locul accidentului şi la vederea cadavrului, leşină.

Ora 22.48 O salvare duce trupul neînsufleţit al lui Enke la Institutul de Medicină Legală. Fostul portar pusese la punct în cele mai mici detalii sinuciderea şi nimeni nu a putut să-l oprească.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.