Excentricul Lalas. As pe teren, în muzică și în televiziune. La 20 de ani de la meciul cu România, americanul e comentator în Brazilia. „Felicitări, Klinsmann!”

Redactor:
Andru Nenciu
Excentricul Lalas. As pe teren, în muzică și în televiziune. La 20 de ani de la meciul cu România, americanul e comentator în Brazilia.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Alexi Lalas (44 de ani), fostul fundaș al naționalei Statelor Unite, e comentator, în Brazilia, pentru postul ESPN
  • În urmă cu două luni, carismaticul Lalas a absolvit Universitatea Rutgers (licență în limba engleză), după ce își oprise studiile în 1991, pentru a pleca alături de naționala Statelor Unite în pregătirile JO de la Barcelona
  • Lalas a fost titular în linia defensivă a Statelor Unite, pe 26 iunie, acum 20 de ani, în meciul pe care România l-a câștigat pe Rose Bowl, scor 1-0 (Petrescu m.17), în meciul al treilea al grupei A de la CM 1994
  • „Congratulations, Klinsmann!”, a scris pe twitter Lalas, imediat după calificarea naționalei în optimile de finală ale CM 2014
  • În urmă cu două săptămâni, Lalas a scos albumul cu melodii rock și pop Infinity Spaces. Costă 8,99 euro pe itunes store


Cu Balboa pentru binele lui Meola

Când l-au văzut pentru prima dată pe teren, în prima parte a anilor 90, mulți fani ai echipei Statelor Unite au zis, mai în glumă, mai în serios, că solistul trupei Spin Doctors, Chris Barron, s-a apucat de fotbal. Rockerii din New York dominau topurile cu hituri precum Two Princes sau Little Miss Can”t Be Wrong, iar figura comercială a lui Barron le înviora retina multor americani. La fel de excentric, cu plete cârlionțate și barbă de aur, dar mult mai înalt, un tip cu alură de surfer era luat de valul fotbalului. Al soccerului. Un sport care scotea capul timid pe o față a sportului brăzdată de NBA, MLB, NFL, NHL sau XXL.. Debutul anilor 90 și realitatea americană.

World Cup avea însă să schimbe percepții. Să stârnească o supradoză de curiozitate în mintea yankeilor. Să facă un PR optim soccerului. Și să propună câteva vedete. Și cum în sportul american a primat mereu și carisma protagonistului, Alexi Lalas, adversarul lui Răducioiu din meciul cu SUA, avea să ia prim planul în echipa unor vedete precum Eric Wynalda, Paul Caligiuri, Tony Meola sau Balboa.


Detentă de vedetă rock

Fost jucător de hochei în echipa liceului, perioadă în care cocheta și cu fotbalul, Alexi a cârmit definitiv pe terenul visurilor sale după ce nu a fost draftat în Liga de Hochei din Ontario (1987). A investit în el și în soccer, iar în 1991, spre supărarea părinților săi, tatăl profesor universitar – mama scriitoare, Lalas și-a înghețat anul la Facultatea de Limbi Străine. A fost selecționat în naționala care urma să plece în pregătiri pentru JO de la Barcelona, iar saltul de la echipa olimpică la prima reprezentativă a survenit firesc. Asdolescentul non-conformist cu frizură elaborată a devenit titular în naționala echipei gazdă a CM din 1994, iar imaginea longilinului cu pase lungi, care paralizau defensivele adverse, a rămas, peste ani, ca o marcă înregistrată a turneului la care SUA a fost eliminată de echipa ce avea să devină regina lumii: Brazilia (b.d.l.p. Italia).


Greu de oprit Romario

 „Prima ediție a Cupei Mondiale pe care am urmărit-o a fost cea din 1986. Aveam 15 ani și mă aflam în Colorado, la un turneu de juniori. Stăteam în lobby-ul hotelului și ne uitam captivați cum Maradona i-a distrus pe toți. Am rămas uimit că există un asemenea fotbalist. Desigur, întâlnirea pe care am avut-o cu Campionatele Mondiale s-a petrecut cam târziu, dar acesta era mersul lucrurilor în Statele Unite la acea vreme. Am fost captivat”, avea să spună recent primul fotbalist american transferat în Serie A, la Padova, imediat după World Cup. Aventura sa europeană n-a durat, iar non-conformistul din Michigan s-a întors în SUA pentru a-și pune amprenta pe dezvoltarea impresionantă pe care avea s-o cunoască fotbalul în SUA în a doua parte a anilor 90.


Poză făcută de americani înainte de World Cup. Generația Jeans

A jucat pentru Metro Stars, Kansas și Los Angeles Galaxy, iar finalul carierei sale s-a consemnat în 2003. Și-a întreținut tot timpul pasiunea pentru muzica rock, a înregistrat mai multe melodii, iar pe lista eșecurilor din viață Lalas pune o experiență pe care a avut-o în nordul Londrei. În 1992, după ediția Jocurilor Olimpice, americanului i s-a trântit ușa în nas după ce dăduse probe de joc la Arsenal. A fost trimis pentru o perioadă la echipa secundă, iar după puțin timp și-a făcut bagajele pentru Heathrow. A fost poate scânteia care i-a dat elanul necesar pentru o activitate fotbalistică în care și-a pus tricoul naționalei de 96 de ori.


În Brazilia, alături de Santiago Solari și Ruud van Nistelrooy

La 20 de ani distanță de punctul culminant al carierei, Lalas e de nerecunoscut. Oficial în cadrul Major League Soccer, Alexi are 44 de ani și e o voce autorizată în privința soccerului în Statele Unite. Face lobby fenomenului ori de câte ori are ocazia, iar după o operație savant găsită – a renunțat la podoaba capilară și s-a bărbierit – pare că a găsit elixirul tinereții. În urmă cu două luni și-a luat licența în limbi străine la Universitatea pe care o începuse în 1991 – „planul era să-mi îngheț pentru șase luni facultatea, dar au urmat noi și noi provocări”, iar de la începutul lui iunie se află în Brazilia, unde formează alături de Michael Ballack, Santiago Solari, Gilberto Silva și Ruud van Nistelrooy o linie forte a gigantului media ESPN. „Mai dau cu piciorul în minge din când în când, dar mai mult joc hochei acum. Am crescut în Detroit și acolo e o religie hocheiul”, spunea miercuri, într-un interviu pentru Wilson County News.


Adevăratul Alexi Lalas

La studioul din Rio al televiziunii americane, Lalas are intervenții în fiecare zi și impresionează prin franchețea dezarmantă și printr-un discurs bine articulat. Abordează o ținută vestimentară elegantă, îi critică atunci când este cazul pe Tim Howard și pe colegii lui, iar pasaje din comentariile sale sunt preluate non-stop de ziarele din State. Considerat mereu unul dintre tipii isteți din istoria naționalei SUA, fostul stoper nu scapă nicio ocazie să mai posteze și pe pagina sa de twitter. Calificarea echipei lui Klinsmann în optimile de finală îi face, cu siguranță, sejurul în Brazilia mult mai atractiv.


It seems you guys crashed the Watch ESPN stream of #USAvsGER. Well done.

„Prima dată m-am gândit la copiii lui. Cum vor reacționa când vor fi întrebați la școală de ceilalți colegi de ce a făcut acel gest tatăl lor”

LALAS DESPRE KLINSMANN

„E cel mai bun antrenor pe care l-a avut naționala. Știe să se facă înțeles de jucători și știe să le explice fotbalul. A bătut Ghana și a făcut ceva ce Brunce Arena sau Bob Bradley n-au reușit”


Echipa Statelor Unite în meciul cu România de la CM 1994: Meola – Clavijo, Balboa, Lalas, Caligiuri – Ramos (Jones), Sorber (Wegerle), Dooley, Harkes – Stewart, Wynalda Antrenor: Bora Milutinovic


220.000 de urmăritori pe twitter are fostul stoper al naționalei Statelor Unite

25.000 de tweeturi a postat Alexi Lalas pe rețeaua de socializare favorită


Panayotis Alexander Lalas

Data și locul nașterii: 1 iunie 1970 / Birmingham (Michigan, SUA)

Înălțime / greutate: 1,91 m / 90 kg

1988 – 1991 Rutgers
1994-1995 Padova 33 meciuri / 3 goluri
1995-1996 Padova 11 / 0
1997 Emelec
1998 Metro Stars 25 / 2
1999 Kansas City Wizards 30 / 4
2001-2003 LA Galaxy 69 / 7

Echipa națională (1991 – 1998) 96 meciuri / 9 goluri

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…