EKG-ul unei probe de voinţă

1 oct 2013 761 afişări Special
EKG-ul unei probe de voinţă 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/11427611/2/caravana.jpg

Nu sunt un ciclist profesionist. Nici măcar amator nu pot spune că sunt. Am o bicicletă destul de bună de câteva luni. Şi prea puţin timp să o folosesc. Am plecat în caravana „Cu bicicleta la mare“ fără bicicletă, mai mult pentru că la precedentele ediţii am cunoscut oameni extraordinari. Ei m-au convins să-mi iau bicicletă, iar acum au reuşit să mă urce pe ea şi într-o probă dificilă. Foarte dificilă. Extrem de dificilă. Cât de dificilă? În prima zi am parcurs ultimii 50 de kilometri din cei aproximativ 130 ai zilei, până la Călăraşi. Am mers încet, în coada plutonului, pe suprafaţă în mare plată, pe soare şi suprafaţă bună, fără vânt sau ploaie. Suficient de plăcut ca să mă conving să urc pe bicicletă şi a doua zi, încă de dimineaţă. Văzusem graficul traseului, ilustrat şi aici, ştiam distanţa, văzusem şi prognoza meteo. Dar n-am înţeles probabil mare lucru. Am rezistat aproape 20 de km, până la primul punct de alimentare. Apoi, pe prima căţărare din al doilea tronson, am realizat că mi-am depăşit puterile. Gâfâiam, picura, iar picioarele cedau. E fascinant cum de pe bicicletă căţărările care urmau păreau uriaşe când trebuia să urci, apoi însă, la capătul lor, ai fi zis că abia dacă e vreo pantă. La fel cum şi fotografiile te pot păcăli.

Graficul acesta reflectă însă realitatea traseului, chiar dacă scara e deformată pentru ilustrare. Aproape 170 de km în a doua zi, permanent pe dealuri, cu înclinaţie şi de 10%. Pe grafic nu se vede însă ploaia care a declanşat a doua zi codul portocaliu în zonă. Nu se vede nici vântul care a bătut din faţă, nici şoseaua adesea denivelată, cu gropi sau cu piatră cubică. Şi nu apare nici faptul că finalul s-a consumat pe întuneric, când toate obstacolele astea s-au înzecit parcă.

Fără să fiu specialist în ciclism pot spune că proba de duminică poate face fără emoţii parte dintr-un tur ciclist profesionist, mai ales în condiţiile amintite. Şi de aceea nici nu contează câţi oameni au terminat pe bicicletă cursa. Toţi au dat o probă de caracter, au trecut-o, şi-au depăşit limitele şi, dacă s-au oprit, au făcut bine, înţelegând că au demonstrat ce era mai important: că pot! Iar cum nea Marin a terminat cursa la 74 de ani, cândva o voi termina şi eu.

Unii pot spune că n-a fost ales foarte inspirat traseul, fiind dificil pentru amatori. Eu spun că tocmai ăsta poate fi un atu: uneori e important şi să ştii când să te opreşti, să demonstrezi că te cunoşti pe tine.

Caravana fără biciclete

O maşină de asistenţă tehnică. Un autocar. Un camion. O ambulanţă. Trei autoturisme. Două microbuze. Mai multe echipaje de poliţie succesive. Şi mai bine de 15 persoane în total. Ei au însoţit coloana cicliştilor permanent pe toţi cei aproximativ 300 de km. Au montat şi demontat punctele de hidratare şi alimentare, mutându-le din 20 în 20 de km. Au intervenit la probleme tehnice, au transportat participanţi şi biciclete. Au filmat, fotografiat şi notat. Şi tot în aceleaşi condiţii de ploaie, vânt şi oboseală.

"Cu bicicleta la mare“ nu există fără voi, dar nici fără ei. Una peste alta au organizat o expediţie care este, vă garantez, o provocare din punct de vedere logistic aproape la fel de mare ca şi cursa în sine. Asta şi când avem parteneri de nădejde ca Lidl, Ţiriac Auto şi Veloteca.

Oamenii sunt însă baza, iar colegii mei sau colaboratorii noştri îndrăznesc să spun că sunt deja şi amicii participanţilor cu care ne vedem aproape an de an, la fiecare eveniment. Cred asta cu tărie chiar dacă defectarea unui autocar la întoarcere a transformat finalul a două zile superbe, obositoare, dar superbe, într-un coşmar pentru o parte din participanţi.
Le cer scuze şi eu şi le promit că data viitoare vom fi mai atenţi şi la acest aspect. Ar fi păcat însă ca din toată expediţia să rămână cu atât.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.