Ebola, maladia care a făcut 1.900 de victime în Africa până luna trecută, dă sportul peste cap. Sabrerii lui Covaliu nu mai pleacă în Dakar, la prima etapă a Cupei Mondiale. „Decizia a fost luată și din cauza răpirilor”

Autor: Andru Nenciu Publicat: 02 Oct. 2014, 02:40 Actualizat: 02 Oct. 2014, 16:01 Special
 • Federația Internațională de Scrimă a anulat etapa de Cupă Mondială de la Dakar (Senegal), programată la începutul lui noiembrie, din cauza epidemiei de Ebola, care a izbuncnit în Africa
 • România trebuia să participe cu lotul masculin de sabie, echipa vicecampioană mondială formată din Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Ciprian Gălățanu și Iulian Teodosiu
 • ProSport a stat de vorbă cu președintele FR de scrimă și antrenor al echipei de sabie, Mihai Covaliu
 • Brașoveanul a cucerit aur olimpic la Sydney 2000 și bronz la Beijing și a fost antrenor al echipei vicecampioane olimpice la Londra 2012 (Rareș Dumitrescu. Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu, Alexandru Sirițeanu)
 • Pe siteul Ministerului Afacerilor Externe este acordată o atenție sporită situației din Senegal și le este recomandat turiștilor români să se informeze înaintea plecării în statul african
 • CNN a anunțat ieri că a fost depistat primul caz de Ebola și în Statele Unite
 • Virusul Ebola este introdus în populația umană după un contact strâns cu sângele, secrețiile, organele sau fluidele biologice ale animalelor infectate: cimpanzei, gorile, lilieci frugivori, antilope de pădure și porci spinoși.
 • Boala apoi se propagă în comunități prin transmitere interumană, ca urmare a contactului direct (piele lezată sau mucoase) cu sângele, secrețiile, organele sau lichidele biologice ale persoanelor infectate sau prin contact indirect prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide.


Teodosiu, Gălățanu, Badea și Dolniceanu au evitat o călătorie în Senegal

Ebola se întinde ca o pată de ulei în unele state din Africa, iar boala cu o rată foarte mare de mortalitate provoacă panică în câteva țări de pe Continentul Negru. Cum cercetătorii, medicii și specialiștii din farmaceutică încă stau ochii în microscop pentru a ridica tratamentul-baraj care să oprească răspândirea virusului, statele africane își iau, în colaborare cu ministerele de externe din majoritatea țărilor, măsuri de siguranță. În pofida eforturilor și a binecunoscutelor controale medicale ale turiștilor reveniți în țara de origine după tranzitări ale țărilor africane, epidemia dă peste cap și programul sportului mondial.

Scrima mondială e condusă de Alisher Usmanov (61 de ani), cel mai bogat om din Rusia, conform Forbes

Cum globalizarea din diferite ramuri sportive a presupus și transformarea unor orașe în gazde ale unor competiții de top, și pantofii sportivilor cu arme au pășit pe podiumul realizat în capitale dezvoltate ale unor națiuni care impresionează în diverse discipline. Cum e și cazul Dakarului. Recunoscut în lume mai mult pentru tradițioanalul raliu, Dakarul își pusese hainele albe pentr a-i primi la 1 noiembrie pe cei mai valoroși scrimeri ai lumii. Pentru că în șahul de pe planșă sezonul debutează toamna, Federația Internațională condusă de unul dintre cei mai bogați afaceriști din Rusia, Alisher Usmanov (potrivit Forbes, capul FIE e cel mai bogat om din Rusia, avere de 17 miliarde de dolari) a stabilit ca startul să se ia din Senegal.


Covaliu, actual președinte al FRS, e campion mondial la sabie (Leipzig 2005), a luat argint tot la individual (Havana 2003) și bronz cu echipa (Nimes 2001) și bronz la individual (Lisabona 2002). Mihai e născut în Brașov și are 37 de ani

Covaliu: „Am primit un comunicat de la FIE în care ni se precizează de ce a fost anulată competiția din Senegal”

Oficialii FIE au făcut abstracție de boala infecțioasă cu cea mai mare rată de mortalitate după rabie și miercuri dimineață au fost obligați să dea cu pixul roșu peste runda inaugurală a Cupei Mondiale. Explică pentru ProSport Mihai Covaliu, președintele FR de scrimă, campion olimpic și antrenor al lotului masculin de sabie. „Am primit și noi de la FIE, ca toate federațiile afiliate, un comunicat în care ni se spune de ce a fost anulată competiția din Senegal. Nu doar Ebola este cauza, ci și răpirile din acea zonă. E vorba de nesiguranță și s-a luat decizia corectă”, spune unul dintre cei mai buni sportivi români de după Revoluție.

Variantele pentru înlocuirea Dakarului vin de la bulgari și de la egipteni

„Cova” și-a exprimat dorința ca prima etapă de Cupă Mondială să fie reprogamată în altă țară și anticipează că pe masa șefilor FIE se analizează două variante: „Prima ar fi Plovdiv, a doua ar fi un oraș din Egipt”. Din partea României ar fi trebuit să participe Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu și Ciprian Gălățanu. „Toți băieții sunt bine și așteaptă duelurile tari”, conchide omul care a reușit să cucerească medalii olimpice la o distanță de opt ani (2000-2008) – în gimnastica mondială doar Cătălina Ponor (2204-2012) a izbutit performanța care vorbește despre ambiția de campion, autodepășire și exprimare la cel mai înalt nivel în pofida trecerii anilor.

Cifra oficială din luna septembrie: 1.900 de morți din 3.500 de cazuri confirmate

Integrarea unor state cu o sigurannță îndoielnică pe harta sportului mondial poate provoca și episoade ca cel din scrimă. Conform Digi 24, luna trecută, Margaret Chan, directoarea generală a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a anunțat că epidemia care s-a năpustit asupra Africii de Vest s-a soldat cu 1.900 de morți din 3.500 de cazuri confirmate. „În ceea ce privește Senegalul și Republica Democrată Congo, care înregistrează cazuri izolate de Ebola, dorim să oprim această răspândire localizată în opt săptămâni”, estima Chan pe 4 septembrie. Perioada vehiculată de directoarea generală a OMS s-ar fi încheiat abia la începutul lui noiembrie, când etapa de Cupa Mondială din Senegal ar fi trebuit să înceapă. Mult prea riscant.


Medici din toată lumea încearcă să stopeze răspândirea maladiei în Africa de Vest


2,5 milioane de oameni trăiesc în Dakar, capitala Senegalului, orașul care ar fi trebuit să găzduiască etapa de Cupă Mondială


Siteul forului internațonal de scrimă a anunțat decizia la secțiunea „Competiții”. Etapa din Dakar e anulată

 


 

Boala virală Ebola sau febra hemoragică Ebola cunoaște o rată de letalitate de până la 90% la om (cea mai mare mortalitate într-o boală infecțioasă, cu excepția rabiei), care survine în focare epidemice în Africa Centrală și Africa de Vest și este provocată de virusul Ebola (Ebolavirus). Se presupune că liliecii frugivori din familie Pteropodidae sunt gazdele naturale ale virusului Ebola. Virusul Ebola este introdus în populația umană după un contact strâns cu sângele, secrețiile, organele sau fluidele biologice ale animalelor infectate: cimpanzei, gorile, lilieci frugivori, antilope de pădure și porci spinoși. Boala apoi se propagă în comunități prin transmitere interumană, ca urmare a contactului direct (piele lezată sau mucoase) cu sângele, secrețiile, organele sau lichidele biologice ale persoanelor infectate sau prin contact indirect prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide. Ritualurile funerare în care rudele și prietenii celor decedați se află în contact direct cu corpul decedatului pot juca, de asemenea, un rol în transmiterea virusului Ebola.

 • Virusul Ebola a fost identificat pentru prima dată în 1976, în două focare simultane în Nzara (Sudan) și Yambuku (Republica Democrată Congo). Yambuku este situat în apropiere de râul Ebola, de unde vine numele bolii
 • Virusul Ebola induce o viroză acută severă cu o evoluție rapidă marcată de o febră ridicată și o diateză hemoragică generalizată care survine în stadiu terminal, asociată cu o rată a mortalității care poate să se ridice până la 90%.
 • Perioada de incubație, adică timpul între momentul infectării cu virus și debutul primelor simptome, este de la 2 la 21 zile, în medie 4-12 zile, iar în cazul transmiterii prin ac de seringă, 5-7 zile. Nu se cunoaște doza infectantă.
 • Debutul este brusc, cu simptome nespecifice: febră mare, frison, cefalee (mai ales cefaleea frontală severă), mialgii, anorexie, astenie intensă și disconfort general.
 • Diagnosticul de infecție cu virus Ebola trebuie luat în considerare la pacienții care prezintă o afecțiune acută febrilă și care au călătorit în regiuni rurale epidemice cunoscute sau regiuni endemice suspectate din Africa subsahariană sau Asia, mai ales dacă sunt prezente manifestări hemoragice.
 • Confirmarea suspiciunii de febră hemoragică Ebola este posibilă prin identificarea rapidă a antigenelor virale sau prin izolarea virusului pe culturi de celule; diagnosticul indirect, serologic, este posibil prin evidențierea anticorpilor IgM și, ulterior, IgG.

Siteul Ministerului Afacerilor Externe conține o secțiune amplă dedicată persoanelor care urmează să viziteze Senegalul


Americanii de la CNN au anunțat miercuri seara că a fost depistat primul caz de Ebola în Statele Unite

 


 

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 02 Oct. 2014, 02:40 Actualizat: 02 Oct. 2014, 16:01 Special
Pe aceeași temă
Ce au descoperit medicii din Iași în zona genitală a unei femei întrece orice imaginație
Ce au descoperit medicii din Iași în zona genitală a unei femei întrece orice imaginație
VIDEO Momentul în care un bărbat loveşte şi trage de păr o poliţistă
VIDEO Momentul în care un bărbat loveşte şi trage de păr o poliţistă
LOVITURA DURA pentru guvernul Orban! Dancila a dat ATACUL la un ministru
LOVITURA DURA pentru guvernul Orban! Dancila a dat ATACUL la un ministru
Trist. O fabrică legendară din România şi-a închis porţile după 70 de ani de activitate / Un singur contract în 2019
Trist. O fabrică legendară din România şi-a închis porţile după 70 de ani de activitate / Un singur contract în 2019
S-a aflat ce a scris in raport arbitrul Orsato!!! Dezvaluiri de ultima ora despre acuzatiile de RASISM de la Romania – Suedia
S-a aflat ce a scris in raport arbitrul Orsato!!! Dezvaluiri de ultima ora despre acuzatiile de RASISM de la Romania – ...
BOMBĂ! S-a aflat cine l-a ucis de fapt pe Răzvan Ciobanu! Date exclusive din anchetă
BOMBĂ! S-a aflat cine l-a ucis de fapt pe Răzvan Ciobanu! Date exclusive din anchetă
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
Cum arată poliţiştii torturaţi la Vâlcea.  „Romii au îndreptat pistoalele înspre ei, iar unul dintre ei ar fi apăsat şi trăgaciul“
Cum arată poliţiştii torturaţi la Vâlcea.  „Romii au îndreptat pistoalele înspre ei, iar unul dintre ei ar fi apăsat ...
Dacia revine în forţă şi dă LOVITURA care aruncă în aer Volkswagen şi Ford
Dacia revine în forţă şi dă LOVITURA care aruncă în aer Volkswagen şi Ford
Metoda SEXUALĂ revoluţionară la care nimeni nu poate rezista. Avantajele sunt uriaşe
Metoda SEXUALĂ revoluţionară la care nimeni nu poate rezista. Avantajele sunt uriaşe
BREAKING: O companie la care lucrează 17.000 de români SE PRĂBUŞEŞTE. Investitorii îşi scot RAPID banii, iar în urmă rămâne doar...
BREAKING: O companie la care lucrează 17.000 de români SE PRĂBUŞEŞTE. Investitorii îşi scot RAPID banii, iar în urmă ...
BREAKING NEWS | Se ştie numele noului selecţioner. Anunţul oficial făcut de federaţie la o zi după Spania - România 5-0
BREAKING NEWS | Se ştie numele noului selecţioner. Anunţul oficial făcut de federaţie la o zi după Spania - România 5-0
Dăncilă încasează lovitura finală! Nu mai are nicio șansă: S-au făcut jocurile
Dăncilă încasează lovitura finală! Nu mai are nicio șansă: S-au făcut jocurile
Salarii uriașe la Loteria Română. De ce vor toți să se angajeze aici
Salarii uriașe la Loteria Română. De ce vor toți să se angajeze aici
Istoria vibratorului: a fost inventat pentru a trata depresia şi anxietatea
Istoria vibratorului: a fost inventat pentru a trata depresia şi anxietatea
TRAGEDIE in SPORT! 5 fotbalisti au murit intr-un ACCIDENT CUMPLIT! Doamne, ce nenorocire...
TRAGEDIE in SPORT! 5 fotbalisti au murit intr-un ACCIDENT CUMPLIT! Doamne, ce nenorocire...
Bancul zilei | În așteptarea moldovencei
Bancul zilei | În așteptarea moldovencei
S-a lansat un nou telefon HUAWEI cu tot cu aplicaţii de la GOOGLE! Cât este de performant şi de ce are un preţ atât de MIC
S-a lansat un nou telefon HUAWEI cu tot cu aplicaţii de la GOOGLE! Cât este de performant şi de ce are un preţ atât ...
Un copil de 6 ani din Cluj a început să vorbească la grădiniţă. Peste scurt timp, educatoarea a sunat la 112 / Părinţii, condamnaţi!
Un copil de 6 ani din Cluj a început să vorbească la grădiniţă. Peste scurt timp, educatoarea a sunat la 112 / Părinţii, ...
Profeţiile lui Nostradamus pentru România: Ce se întâmplă la finalul lui 2019 în ţară
Profeţiile lui Nostradamus pentru România: Ce se întâmplă la finalul lui 2019 în ţară
Fata lui Florin Salam a spus TOT! „Eu am simțit că o să se întâmple ceva cu mama mea”
Fata lui Florin Salam a spus TOT! „Eu am simțit că o să se întâmple ceva cu mama mea”
Elena Ionescu da de pamant cu fostul sot! Artista inca sufera dupa divort. Ce a marturisit despre barbat. 'Dincolo de toate, cred că...'
Elena Ionescu da de pamant cu fostul sot! Artista inca sufera dupa divort. Ce a marturisit despre barbat. 'Dincolo de toate, ...
Andreea Antonescu a rupt tacerea! Vedeta a rabufnit dupa despartire. Ce a declarat despre iubitul tinerel: 'Adevărul este altul, cu totul altul'
Andreea Antonescu a rupt tacerea! Vedeta a rabufnit dupa despartire. Ce a declarat despre iubitul tinerel: 'Adevărul este ...
ȚEAPĂ CLASICĂ. Passat din Germania, revândut în România. Câţi KM a pierdut pe drum?
ȚEAPĂ CLASICĂ. Passat din Germania, revândut în România. Câţi KM a pierdut pe drum?
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana Vancea şi iubitul ei plin de muşchi au ajuns pe net!
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana Vancea şi iubitul ei plin de muşchi au ajuns pe net!
Dezvăluiri fără perdea: cum au ajuns să se iubească preşedintele Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen!
Dezvăluiri fără perdea: cum au ajuns să se iubească preşedintele Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen!
Mega-scandal la Chefi la Cuțite de la Antena 1! O concurentă îl acuză pe Chef Cătălin Scărlătescu de hărțuire: „S-a băgat în mine și..”
Mega-scandal la Chefi la Cuțite de la Antena 1! O concurentă îl acuză pe Chef Cătălin Scărlătescu de hărțuire: ...
Impresiile turiștilor străini despre târgul de Crăciun de la Sibiu
Impresiile turiștilor străini despre târgul de Crăciun de la Sibiu