'Dosarul Transferurilor' - condamnări de 40 de ani! Interpretări şi speculaţii: de unde a pornit AVALANŞA

13 nov 2012 3574 afişări Special
'Dosarul Transferurilor' - condamnări de 40 de ani! Interpretări şi speculaţii: de unde a pornit AVALANŞA Condamnări de 40 de ani în "Dosarul Transferurilor"! Interpretări şi speculaţii: de unde a pornit AVALANŞA

*Recursul poate fi înaintat şi de procurorii DNA, şi de inculpaţi

*O decizie definitivă şi irevocabilă va fi dată abia în toamna anului viitor

Lumea fotbalului românesc a fost cutremurată de o decizie dată ieri de Curtea de Apel Bucureşti în celebrul "Dosar al Transferurilor", în care opt patroni, preşedinţi sau impresari sunt acuzaţi că au creat un prejudiciu de 11,5 milioane de dolari în urma livrării la export a douăsprezece fotbalişti români. Chiar dacă nu este definitivă şi irevocabilă, sentinţa oferă o perspectivă pe care "sportul rege" de la noi a ignorat-o cu trufia unei caste intangibile, cea a condamnărilor privative de libertate. Şocul a fost cu atât mai mare cu cât sentinţa răstoarnă total ceea ce s-a întâmplat la prima instanţă.

Pe 3 aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti îi achita în bloc pe cei 8 inculpaţi trimişi în judecată de procurorii DNA pentru înşelăciune deosebit de gravă, spălare de bani şi evaziune fiscală. În motivarea deciziei, judecătoarea Geanina Terceanu reţinea, între altele, că "nu s-a făcut dovada că sumele de bani existente în contul inculpaţilor provin din sumele de bani externalizate de aceştia" sau că "abaterile de la regulamentele şi statutele UEFA şi FRF atrag o răspundere disciplinară, nu una penală".

Interpretări şi speculaţii

La şapte luni distanţă, judecătorii de la Curtea de Apel au decis altceva, chiar dacă între timp nu s-au mai administrat alte probe. Toţi cei opt inculpaţi au primit condamnări, cu un total de 40 de ani de închisoare (trei dintre pedepse au fost cu suspendare). Cum este posibilă o astfel de răsturnare? "Nu trebuie să considerăm că există ceva putred. Din acest motiv există trei instanţe diferite care judecă dosare de acest gen. Pentru că legea este una singură, dar există interpretări diferite", spune o sursă din sistem. Interpretări de fond au apărut şi din galerie, ca să rămânem în termeni fotbalistici. Cei care i-au arătat cu degetul în toţi aceşti ani pe inculpaţi consideră "ciudată" decizia primei instanţe, mult prea lejeră faţă de faptele din dosar.

Alţii, partizani ai celor opt, sugerează maliţios că se apropie alegerile parlamentare, precum şi raportul de ţară pe justiţie, iar flama de acum ar arăta că lucrurile se mişcă în direcţia bună. Tot aceştia susţin că la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, adică ultima instanţă unde se va judeca această cauză, condamnările vor fi reduse drastic, astfel încât nimeni nu va vedea lumina soarelui de dincolo de gardul închisorii.
La Curtea Supremă se va ajunge însă abia după ce judecătorii de la Curtea de Apel îşi vor motiva decizia de acum. Procesul va începe cel mai probabil în primăvara anului viitor şi se va finaliza în toamna lui 2013.

FRF i-a protejat pe anchetaţi

Până atunci, toţi cei care sunt implicaţi în fotbal îşi vor desfăşura activitatea ca până acum. La începutul acestui an, Comitetul Executiv al FRF a decis ca membrii anchetaţi pentru presupuse fapte penale să fie suspendaţi doar atunci când decizia de condamnare va fi definitivă şi irevocabilă. Din acest motiv, Sorin Ţerbea, de pildă, continuă să fie facă parte din CEx, deşi e anchetat în "Dosarul Elicopterul".
Dacă la Curtea Supremă se lasă cu pedepse privative de libertate (chiar şi cu suspendare), şapte dintre actualii inculpaţi vor avea probleme: fraţii Ioan şi Victor Becali îşi vor pierde licenţele de impresari, Gică Popescu nu va mai putea să candideze la funcţia de preşedinte al FRF, Copos şi Pădureanu nu vor mai putea reprezenta oficial cluburile Rapid, respectiv Gloria Bistriţa. La fel se va întâmpla şi cu managerul Stelei. De asemenea, Gigi Neţoiu şi-ar pierde locul de deputat, dacă va fi ales la "parlamentarele" de acum (candidează pe listele PPDD - Dolj).

Nu s-a demonstrat că s-a creat vreun prejudiciu. De trei ani şi ceva, nu s-a adus nici o dovadă nouă, nici o probă. Ce justiţie e asta? De la achitat la 8 ani cu executare e cale lungă! E o aberaţie
Gigi Neţoiu, fost acţionar Dinamo

Sută la sută e nedrept. Adevărul este altul. Nu am luat alţi bani de nicăieri. Am dovedit cu acte transferul lui Sânmărtean. Buba nu e la mine
Jean Pădureanu,

preşedinte Gloria Bistriţa

Accept orice decizie. Vom lupta alături de aceiaşi avocaţi cu care am început. Singurul lucru de care mă tem sunt comenzile politice. Acum scorul e 1-1, rezultatul va fi dat de Înalta Curte
Ioan Becali, fost impresar

Trebuie să avem încredere în Justiţie. Este vorba de o chestie comercială în care sunt implicate cluburile şi anumiţi agenţi de jucători. Cei condamnaţi trebuie să îşi dovedească nevinovaţia
Mircea Sandu, preşedinte FRF

În rechizitoriu se spune că este foarte probabil ca banii să fi ajuns la Ioan şi Victor Becali. Pentru asta să condamni pe cineva, că poate au ajuns banii la ei? Poate vreodată un prejudiciu să fie estimat? Prejudiciul trebuie să fie cert
Victor Becali, impresar

De unde a pornit avalanşa

"Dosarul Transferurilor" a ajuns în instanţă pe 2 octombrie 2008, după doi ani de cercetări. Cazul a fost deschis de Sebastian Bodu, şef al ANAF în perioada 2005-2007, care a început să verifice documentele contabile în urma unor articole de presă vizavi de transferul lui Florin Bratu la Galatasaray, în 2003. "Am început investigaţia cerând documentele contabile ale cluburilor, pe care le-am confruntat apoi cu actele de la cluburile partenere din străinătate. Pe baza acestora am sesizat Parchetul... În perioada respectivă am discutat cu mulţi oameni de fotbal. Unii se credeau pantere, alţii recunoşteau în privat: «Domne, aveţi dreptate, suntem în culpă, ce putem face să remediem situaţia?»", mărturisea Sebastian Bodu într-un interviu pentru ProSport. La final, DNA a reţinut un prejudiciu de 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, Dinamo, Rapid, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.