DE POVESTE: Echipa care a câştigat Cupa, fără a juca vreodată în Liga I! Amintiri dureroase pentru rapidişti, ce a scris presa vremii şi cine e unicul supravieţuitor

11 ian 2014 4969 afişări Special
DE POVESTE: Echipa care a câştigat Cupa, fără a juca vreodată în Liga I! Amintiri dureroase pentru rapidişti, ce a scris presa vremii şi cine e unicul supravieţuitor
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA
 • ProSport va reaminteşte povestea fascinantă a echipei care nu a jucat niciodată în Liga I, dar care are un trofeu în vitrină
 • Arieşul Turda a învins pe Rapid în finala Cupei României din 1961, scor 2-1. Unicul supravieţuitor al arieşenilor, Ioan Onacă, readuce la lumină detalii inedite pentru vremurile de azi
 • Cele două echipe s-au întâlnit înaintea meciului la Teatrul de Comedie, nu la mall, aşa cum se întâmplă astăzi. În plus, au petrecut împreună
 • Prima pentru victorie: 2.000 de lei şi trei metri de stofă!

Un articol de Vlad Măcicăşan şi Ioan Mocan

Fotbalul mic e capabil de poveşti mari. Au trecut aproape 53 de ani, dar povestea celor 11 tineri care au reuşit imposibilul rămâne captivantă chiar şi după mai bine de jumătate de secol. Arieşul Turda a rămas singura echipă care a câştigat Cupa României, dar care nu a jucat niciodată în Liga I!

Din cei 11 a rămas doar unul în viaţă. Ioan Onacă (foto) priveşte în urmă şi regretă că nu mai are cu cine să împărtăşească amintirile. “Cel mai important sentiment pe care îl trăiesc este nostalgia. Am rămas singurul din acea echipă. Portarul Vasile Suciu a murit şi el săracul, de două luni”, îşi deschide sufletul cel care a trăit cea mai frumoasă poveste din istoria „fotbalului mic“.

“Nu cred că a fost un miracol, pentru că toate meciurile importante s-au jucat pe teren neutru, iar noi am câştigat destul de categoric, până în finală. În semifinale am învins UTA, cu 3-0, la Oradea, după ce UTA tocmai bătuse Progresul la Bucureşti şi era pe primul loc. Nu era o diferenţă atât de mare între Divizia A şi Divizia B. În finală a fost 4-2 pentru noi la cornere, de exemplu, iar Rapidul avea 6-7 jucători de echipă naţională”, şi-a amintit fostul atacant Onacă.

Să închinăm un pahar în cinstea a 11 tineri, care au arătat cum se apără culorile unui club

 

Ştefan Filote,unul dintre antrenorii Rapidului la finala din 1961

„Pe rapidişti îi văzusem doar la televizor“

Arieşul Turda a ajuns repede celebră în toată ţara, după ce a trecut la pas de echipe mult mai titrate, precum Corvinul, Ştiinţa Timişoara sau UTA. Finala urma să se joace pe „Stadionul Republicii“, cu 20.000 de spectatori în tribune. Era un vis pentru turdeni, care nu mai jucaseră niciodată în Capitală. „De la noi, doar căpitanul Ursu mai jucase în Divizia A. El avea 29 de ani, în rest toţi aveam sub 26. El făcea legea în vestiar, mai mult poate decât antrenorul”, îşi aminteşte Onacă.

S-au întâlnit la Teatrul de Comedie

Pentru Rapidul lui Ozon, meciul părea o formalitate. Diferenţa dintre cele două echipe era izbitoare. „Înainte de meci am mers la teatrul de comedie, alături de lotul Rapidului. Pe jucătorii lor îi văzusem doar la jurnal, la meciurile naţionalei, pentru că meciurile nu se transmiteau la televizor. Ne-au invitat, după partidă la petrecere, pentru că ei închiriaseră un restaurant. Nu şi-au pus niciodată problema că vor pierde. Se aşteptau să câştige uşor“, spune fostul jucător. Ca o mică paranteză: în ziua de azi, înaintea meciurilor, cele două echipe se întâlnesc la mall! Iar dacă ar mai şi petrece înaintea întâlnirilor directe, atunci n-ar mai exista nicio şansă să ne gândim că vom avea un meci corect. Am închis paranteza!

Mecanicii şi matriţerii care au „murit” pe teren

Onacă retrăieşte şi acum momentele din vestiar, de dinaintea partidei. „Ne-am spus că dacă ne vor conduce cu 1-0 sau 2-0, să luptăm ca să nu fie o diferenţă mai mare. Atunci, l-am auzit pe Băluţiu: <Alergăm până murim!>. De altfel, cel mai motivat om al turdenilor avea să fie şi omul finalei. Gheorghe Băluţiu a întors scorul în două minute şi a decis o finală, care va rămâne în istorie, Arieşul Turda – Rapid 2-1!!! Câţiva angajaţi ai Fabricii de Stică din Turda tocmai deveniseră eroi. „Tot lotul era angajat la fabrică, în afară de mine. Eu eram profesor de fizică la liceu. Băluţiu era jurist la fabrică. În rest erau mecanici, matriţeri, lăcătuşi... Mergeam la antrenamente după masa, pentru că dimineaţa eram la muncă. Lunea ne lăsau liberi, dacă aveam deplasări. Toţi jucam din plăcere. Eram prieteni pentru că majoritatea am copilărit împreună în Turda“, descrie Onacă echipa care a produs “minunea din ‘61“.

JUCĂTORII ARIEŞULUI TURDA, LA FINALUL PARTIDEI CU RAPID

“În cinstea a 11 tineri care au arătat cum se apără culorile unui club”

Ioan Onacă povesteşte trăirile de după joc, cu un debit care te face să uiţi că au trecut 53 de ani de la acel meci. Îşi aminteşte consternarea rapidiştilor şi bucuria reţinută a colegilor săi. „Am mers după meci la restaurant, împreună cu rapidiştii. Unul dintre antrenorii lor, Ştefan Filote, a luat un pahar de şampanie în mână şi a spus: <Să închinăm un pahar în cinstea a 11 tineri, care au arătat cum se apără culorile unui club>. În acel moment a izbucnit în lacrimi şi a ieşit afară”, spune Onacă.

Prima: „valoarea a două costume”

După meci a venit şi prima. Una care fotbaliştilor de astăzi li s-ar părea cel puţin ridicolă. „Am primit de la loto-pronosport 2.000 de lei, federaţia ne-a dat 3 metri de stofă, iar fabrica câte 700 de lei. Era practic valoarea a două costume”, dezvăluie Onacă. După meci, jucătorii Arieşului s-au întors la munca din fabrică şi la anonimatul din Divizia B. Doar doi dintre ei au ajuns cunoscuţi. Băluţiu a ajuns la „U” Cluj şi Minerul Lupeni, iar portarul Vasile Suciu s-a transferat la Steaua, cu care a obţinut alte cinci cupe ale României şi un campionat. „El a fost cel mai realizat. A plecat la Steaua şi a făcut carieră. Eu am rămas la Turda şi am continuat să predau“. Odată cu ultimele amintiri ale domnului Onacă s-a încheiat povestea unei echipe care a făcut istorie, iar acum a ajuns penultima în Liga a III-a. Pentru Arieşul Turda, Cupa cucerită acum aproape 53 de ani rămâne reperul şi motivaţia necesare pentru a continua o muncă de Sisif în numele unei idei.

Şi poate că tocmai imaginile de arhivă cu jucători prieteni care joacă fotbal din plăcere, niciodată în primul eşalon, dar care au câştigat Cupa României, ne mai ţin vie pasiunea pentru un sport care uită tot mai des că e doar un sport.


PARCURSUL ARIEŞULUI TURDA ÎN CUPA ROMÂNIEI SEZONUL 1960-1961

16-imi de finală          Miercuri 31 mai 1961                        Sibiu

F.C.Arieşul Turda – Corvinul Hunedoara                  2-0 (0-0)

Optimi de finală         Miercuri 28 iunie 1961                      Ploieşti

F.C.Arieşul Turda – Penicilina Iaşi                             7-1 (1-0)

Sferturi de finală       Joi 12 octombrie 1961                       Oradea

F.C.Arieşul Turda - Ştiinţa Timişoara             2-1 (0-0, 0-0)

Semifinale                  Miercuri 22 octombrie 1961             Oradea

F.C.Arieşul Turda –  U.T.A.                         3-0 (1-0)

Finala                         Duminică 12 noiembrie 1961            Bucureşti

F.C.Arieşul Turda – Rapid Bucureşti                         2-1 (0-1)


CASETA FINALEI DE CUPĂ DIN 1961

12.11.1961

Stadion: Republicii

Spectatori: 20.000

Arbitru: Nicolae Mihăilescu (Bucureşti)

Marcatori: Gheorghe Băluţiu (50-11 m, 51) / Nicolae Georgescu (24)

Cartonaş roşu: Dumitru Macri (88)

Echipe:

F.C. Arieşul Turda (sistem 1-2-3-5): 

Vasile Suciu – Eugen Pantea, Ioachim Zăhan – Alexandru Vădan, Eugen Luparu, Ioan Onacă – Vasile Mărginean, Vasile Pârvu, Dionisie Ursu (cpt), Vasile Băluţiu, Liviu Husar.

Rezerve: Ştefan Arghişan, Jancsi Balasz, Anton Dibernardo, Ionel Dobrotă

Antrenor: Ştefan Wetzer 

Rapid Bucureşti (sistem 1-2-3-5):

Gheorghe Dungu – Ilie Greavu, Ion Motroc – Dumitru Macri, Ion Langa, Constantin Koszka – Viorel Kraus, Andor Balint, Titus Ozon, Nicolae Georgescu, Marin Dulgheru (75 Gheorghe Văcaru)

Antrenor: Ion Mihăilescu


AMANUNTE INEDITE DE DUPĂ FINALA CÂŞTIGATĂ DE ARIEŞUL

 • Fiecare jucător al Ariesului a primit 2.000 de lei si TREI METRI DE STOFĂ pentru câştigarea Cupei României
 • Petrecerea Arieşului de după finala Cupei Romaniei s-a ţinut la un restaurant pe Lipscani, în forma de U. La baza U-ului stăteau şefii de la federaţie, iar cei de la Arieşul Turda şi Rapid stăteau pe parţile laterale ale U-ului!
 • De nervi, rapidiştii au spart la vestiare cadourile din sticlă oferite înainte de meci de Arieşul Turda

DE CE A CÂŞTIGAT ARIEŞUL (conspecte din cronica meciului din ziarul Sportul Popular din 13 noiembrie 1961)

 • “A-ri-e-şu-le din B / Să iei Cu-pa R.P.R!” – scandarea optimistă a oamenilor veniţi de la Turda i-a molipsit repede şi pe ceilalţi spectatori, care au fost încântaţi de jocul reprezentativei secunde. „Pe bună dreptate! Ba mai mult, în numeroase faze de câmp îi întrecuseră pe adversarii lor din prima categorie”, a punctat redactorul Toma Răbşan în cronica partidei.
 • Fără îndoială, întreaga echipă merită felicitări pentru însufleţirea cu care a jucat, pentru curajul cu care şi-a apărat şansele şi pentru fazele frumoase de fotbal...”, se mai menţionează în aceeaşi cronică.

CRONICA FINALEI DE CUPĂ DIN 1961

DE CE A PIERDUT RAPID(conspecte din cronica meciului din ziarul Sportul Popular din 13 noiembrie 1961)

 • Bucureştenii s-au prezentat la un nivel inadmisibil pentru o formaţie din A. N-au practicat un joc de valoarea lor decât în primele 15-20 de minute”
 • Ozon a preferat tot timpul să tragă, preferând să trimită mingea partenerilor săi, şi când trebuie, şi când nu”
 • “Rapidul a greşit decisiv, neinsistând suficient după ce a deschis scorul. Atunci a pierdut de fapt Rapid şansa de a câştiga meciul

ECHIPE DIN LIGA A II-A CARE AU CÂŞTIGAT CUPA ROMÂNIEI

Metalul Reşiţa (1954), Arieşul Turda (1960/61), Chimia Rm.Vâlcea (1972/73), Rapid (1974/75).

 • CFR Turnu Severin ocupase locul 1 în seria I a Diviziei B în ediţia 1940/41 (ultima disputată, căci apoi s-a întrerupt din cauza războiului). În 1942/43 când a câştigat Cupa, nu mai exista campionat intern din cauza războiului, aşa că s-ar încadra şi nu prea în această categorie. (Răzvan TOMA)
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.