De ce este urgentă și scumpă arena din Teleorman: explicația statului. Adrian Cefalan, director CNI: „Stadionul din Alexandria avea documentația depusă din 2014. Sunt anumite costuri fixe, indiferent de capacitate. Asta a urcat prețul per scaun. Altă întrebare!”

Autor: Matei Udrea Publicat: 11 Aug. 2017, 08:11 Actualizat: 11 Aug. 2017, 13:09 Special

Stadionul de 5.500 de locuri și 12,2 milioane de euro pe care guvernul urmează să-l construiască la Alexandria va fi așa scump (al doilea din România ca preț/scaun) pentru că unele costuri sunt fixe și încarcă nota de plată pe măsură ce capacitatea este mai mică, a explicat Adrian Cefalan, director al Companiei Naționale de Investiții, într-un interviu acordat ProSport. Oficialul CNI spune că arena din capitala Teleormanului se va face înaintea altor stadioane, din orașe mult mai mari și mai importante și cu tradiție în fotbal, pentru că îndeplinește criteriile și pentru că a depus documentația încă din 2014.

Cefalan nu a răspuns însă la întrebarea cum s-a putut ca alte stadioane să își scadă costurile pe măsură ce sunt mai mici (cazurile Arad și Ploiești), deși îndeplinesc toate standardele pentru meciuri de nivel internațional, în timp ce la Alexandria, dimpotrivă, prețul să urce deși facilitățile vor permite cel mult partide de Liga 1 și din preliminariile cupelor europene.

Explicațiile oficialului CNI vin în contextul în care guvernul e pe cale să adopte un HG prin care se vor aloca 55 de milioane de lei pentru construirea unui stadion de nivel mediu, cu capacitate de aproape 5.500 de locuri, la Alexandria. ProSport a prezentat în zilele trecute punctul de vedere al primarilor din Pitești și Arad, două orașe cu mare tradiție în fotbal, dar fie n-au primit răspuns de la guvern, fie au finanțarea blocată în proiectul stadionelor.

Pe lângă discuția despre modul în care guvernul prioritizează investițiile în refacerea infrastructurii sportive este interesantă și abordarea financiară. Arena din Arad, cu capacitate de 12.700 de spectatori și cu facilități până la nivelul semifinalelor de cupe europene, va costa 924 de euro pe loc construit. Stadionul din Ploiești, terminat în 2011, are o capacitate de 15.000 de locuri, facilități pentru meciuri în grupele cupelor europene și ale echipei naționale și a costat 1.161 euro/loc construit.

Conform Notei de fundamentare a HG-ului pregătit de guvern, stadionul din Alexandria va avea 5.496 de locuri, facilități pentru cel mult meciuri de Liga 1 și preliminariile cupelor europene, dar va costa 2.231 de euro/loc construit. Va fi al doilea cel mai scump stadion din România, după Arena Națională, care a costat 4.215 euro/loc construit, însă peste Craiova (1.699 euro/loc construit) și Cluj (1.490 euro/loc construit). Cu mențiunea că toate cele trei menționate în propoziția anterioară au clasificare UEFA maximă, ceea ce le permite să organizeze meciuri oficiale ale naționalelor și partide din cupele europene, indiferent de nivel.

Dacă privim datele în cazul stadioanelor făcute deja sau în curs de execuție, vedem că tendința este ca, pe măsură ce scade capacitatea arenei, să scadă și prețul/loc construit. Cel mai mare stadion, Arena Națională, e și cel mai scump. Clujul este mai ieftin decât Craiova, deși au aproximativ aceeași capacitate. În schimb, stadioanele de 12-15.000 de locuri (Ploiești, Arad) au costuri evident mai mici.
Din acest tablou, notă discordantă face stadionul din Alexandria, care va fi mic, modest și foarte scump.

ProSport: Cum e cu proiectul de HG pentru stadionul din Alexandria?
Adrian Cefalan, director al Direcției Implementare Proiecte Complexe și Investiții în Infrastructura Justiției la Compania Națională de Investiții: Circuitul e următorul: noi le trimitem la Ministerul Dezvoltării care le trimite la Secretariatul General al Guvernului. Sunt puse pe site și apoi depinde de dânșii când le introduc pe ordinea de zi.


Adrian Cefalan (dreapta) a explicat de ce stadionul din Alexandria se va face pe banii guvernului înaintea celorlalte care stau la rând. FOTO: specialarad.ro
 

Am vorbit cu primarul din Pitești despre stadionul din Trivale. Nu avea nicio veste de la CNI relativ la dosarul pe care spunea că l-a trimis la începutul anului privind cosmetizarea arenei.
A primit un răspuns. Au fost reprezentanții de la direcția Investiții. Ideea e următoarea, apropo de stadionul din Trivale: deocamdată vrem să rezolvăm partea de Euro 2020, pentru că trebuie să vedem efortul bugetar. Noi avem anual un buget de 100-110 milioane de euro pe care-l împărțim pe vreo vreo cinci subprograme. Adică noi facem și spitale, și tribunale, și judecătorii, și cămine culturale, și săli de sport. Tot. Și atunci, noi avem constant 240 de șantiere, că probabil lumea nu știe cu ce ne ocupăm. Din 240, finalizăm anual cam 130. Deci, 130 de localități din România primesc anual OK de la CNI. Că e o judecătorie, o sală, un complex sportiv, un cămin… Și atunci, pe subprogramul ăsta de complexuri sportive prin care se fac stadioanele vrem mai întâi să vedem efortul bugetar, să rezolvăm întâi cu studiile de prefezabilitate și fezabilitate la Steaua, Rapid, Arcul de Triumf, că la Dinamo, deocamdată, situația e incertă. Și, funcție de alocațiile bugetare disponibile, urmează să mai promovăm, că așa mai avem și „Dan Păltinișanu” din Timișoara, și… Eu iubesc fotbalul, joc fotbal, chiar îmi doresc. Dar e ca într-o familie, îți dorești multe chestii, dar trebuie să îți stabilești prioritățile.

„Discuția cu Primăria Arad a fost de atunci foarte clară: trebuie să termine ei contractul cu antreprenorul respectiv, pentru că, dacă el nu are copertina, pe ce montez eu nocturna?”


Stadionul din Arad se face pe banii Primăriei, va avea capacitate de 2,5 ori mai mare decât cel din Alexandria și va costa de aproape 2,5 ori mai puțin raportat la preț/loc construit. FOTO: contul de Facebook al lui Gheorghe Falcă

Ați fost la Arad anul trecut.
Da, la stadionul UTA.

Primarul Aradului spune că guvernul a alocat anul trecut 2,5 milioane de euro, tot de la CNI, dar nu au venit banii nici în ziua de azi.
Nu, nu, nu! Noi am introdus pe listă… Înțeleg că dânșii, în proiectul inițial, nu au prevăzut partea de gazon făcut la standarde, partea de nocturnă… Au patru stâlpi, dar acoperind complet stadionul, va trebui suplimentată lumina prin montarea pe copertina stadionului a instalației de nocturnă. Plus mult-discutatele, ca la Craiova, partea de studiouri TV. Trebuie amplasate undeva, sus, central. Toate acestea au fost introduse. Orice obiectiv CNI se bagă pe lista-sinteză a obiectivelor propuse la finanțare. Și, într-adevăr, apare stadionul UTA cu acest obiectiv: gazon, nocturnă și instalații TV. Dar discuția a fost, încă de atunci, foarte clară. În prezent se lucrează. Pe gazon sunt macarale. Discuția cu Primăria Arad a fost de atunci foarte clară: trebuie să termine ei contractul cu antreprenorul respectiv, pentru că, dacă el nu are copertina, pe ce montez eu nocturna?

Înțeleg.
Sau, dacă el lucrează pe gazon, cum mă apuc eu să vin cu dejivrarea, cu drenajul, cu tot? Și atunci, dânsul trebuie să-și termine proiectul pentru care are contractul semnat, apoi trebuie să facă recepția lucrărilor și abia după aceea mie trebuie să-mi predea amplasamentul, pentru ca eu să demarez o nouă licitație pentru aceste lucrări.

Ce a mai rămas de făcut.
Ce a mai rămas de făcut și care sunt prinse pe CNI. Dar, încă o dată, până dânsul nu-și termină treaba, eu nu pot să…

E foarte clar.
Altă întrebare.

„Sunt anumite cheltuieli care, indiferent că stadionul e mare sau mic, nu se pot repartiza uniform pe numărul de scaune”


În general, stadioanele respectă regula costurilor proporționale cu capacitatea. Ploieștiul, stadion de 15.000 de locuri, este al doilea cel mai ieftin și tot al doilea cel mai mic dintre cele reconstruite. Arena din Alexandria va fi excepția 

M-am uitat pe costurile stadionului din Alexandria. Prețul per loc construit e cel mai mare din România, exceptând Arena Națională. De ce se întâmplă asta la un stadion care are condiții modeste, cu doar două tribune?
Are spațiu de cazare și, din câte știu, e cu pista de atletism, cu tot ce înseamnă dotările.

Înseamnă, în plus, groapa cu nisip din spatele porților și încă vreo câteva facilități.
Ei, înseamnă rigolele, tot ce înseamnă dotări, tabele… Legat de costuri, că au mai fost discuții, apropo de, să zic așa, un standard de 1.500 de euro pe scaun, că probabil la asta vă referiți…

La Alexandria va fi 2.200 de euro pe scaun construit…
Eu zic apropo de restul stadioanelor. Sunt anumite cheltuieli care, indiferent că stadionul e mare sau mic, nu se pot repartiza uniform pe numărul de scaune. Vă dau un exemplu: un gazon complet, cu tot cu instalație de fotosinteză, drenaj, încălzire, costă aproximativ 1.000.000 de euro. Instalația de nocturnă costă tot așa, în jurul a 1.000.000 de euro cel puțin. Dacă împărțim 2.000.000 de euro la 31.000 de locuri, cum e la Craiova, vă ies 70 de euro per loc. Sunt anumite cheltuieli fixe. Dacă împarți la 5.000 de locuri, vin 400 de euro pe loc construit.

Da, nu pot fi evitate. Pe de altă parte, stadionul va avea doar facilități pentru nivelul Ligii 1. Deci vor lipsi foarte multe instalații prezente pe alte stadioane și care ar trebui să scadă corespunzător costurile. Pe alte arene, mai ieftine, se vor putea juca inclusiv meciuri ale naționalei. Aici, la Alexandria, nu se va putea.
Dacă se va dori în viitor extinderea… Pentru că primul lucru este capacitatea. Trebuie să aibă peste 8.000 de locuri. Acolo, din cauza… Aceeași problemă e și la Rapid, apropo. Noi voiam să-l facem, dar suntem constrânși de anumiți indicatori urbanistici.

Nu ai loc.
Nu ai loc. Acolo, la fel. Pentru că, pentru a face parcarea, ca să fie omologat, a trebuit să mai dea Primăria un alt teren lângă. Fiecare stadion trebuie tratat funcție de teren, de situl în care e, de indicatorii urbanistici, de regimul de înălțime. Acum, să sperăm că fac treabă…

„Pe lista asta sinteză noi avem foarte multe stadioane. Încercăm să le facem pe toate. Sper să trăiesc momentul în care vom organiza măcar un Euro U21″


Stadionul din Pitești va intra în vederile CNI numai după ce se vor termina investițiile pentru Euro 2020, a explicat Adrian Cefalan. Nu sunt bani pentru toată lumea în același timp 

Nu ține de instituția dumneavoastră, dar vă întreb: pe ce criterii se dau aceste aprobări pentru proiecte? Bănuiesc că sunt criterii de oportunitate și de prioritate. De ce s-a ales să se investească la Alexandria, care n-a avut niciodată echipa de Liga 1, și nu, de exemplu, la Constanța?
Păi, în primul rând, trebuie să fie o solicitare a noastră, da? Către CNI. Așa cum au făcut cei de la Pitești, în ianuarie. După aceea, noi ne consultăm cu federațiile de atletism, de fotbal, de… Depinde ce se dorește acolo.

Da.
După aceea, este ordinea în care sunt. De exemplu, la cel din Alexandria cererea este făcută, cred, din 2014. Adică, pe lista asta sinteză noi avem foarte multe stadioane. Încercăm să le facem pe toate. Apoi, trebuie să se aducă documentația completă. Pentru că, vă dau un exemplu, uitați la Timișoara, cu sala aceea polivalentă, că… Adică e un cumul de factori.

Înțeleg. Dar primordial nu este criteriul priorității?
Din punctul ăsta de vedere, dacă e să o luăm… Uitați, facem la Târgu Jiu. Stadionul e gata și, din păcate, au retrogradat. Când a luat Urziceni campionatul, nu-și închipuia nimeni că pe stadionul ăla cu tribune din metal vor veni Bucșaru și cu Dan Petrescu să ia campionatul. Chestiile astea sunt oarecum relative. Eu sper să trăiesc momentul în care vom organiza măcar un Euro U21 în România. Să terminăm astea trei stadioane (Steaua, Rapid, Arcul de Triumf) cu Craiova, cu Târgu Jiu, cu Cluj… Să luăm ce a făcut Polonia anul ăsta (n.r. – Euro 2017 sub 21 de ani a fost organizat de polonezi).

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 11 Aug. 2017, 08:11 Actualizat: 11 Aug. 2017, 13:09 Special
Pe aceeași temă
Cele mai bune mașini second hand de pe piață! Ce marcă trebuie să îți cumperi pentru a sta fără griji
Cele mai bune mașini second hand de pe piață! Ce marcă trebuie să îți cumperi pentru a sta fără griji
Român întors după 30 de ani din SUA, jefuit de taximetrişti. Un milion de dolari pentru calvarul îndurat
Român întors după 30 de ani din SUA, jefuit de taximetrişti. Un milion de dolari pentru calvarul îndurat
ALERTA! Romanul infestat cu coronavirus a fost la NUNTA! Ce s a intamplat cu prietena sa. Dezvaluiri in premiera
ALERTA! Romanul infestat cu coronavirus a fost la NUNTA! Ce s a intamplat cu prietena sa. Dezvaluiri in premiera
VIDEO | Primul român diagnosticat cu noul coronavirus a fost confirmat în Gorj. Costache: Am identificat „pacientul zero” cu COVID-19 şi din contacţii lui unul e pozitiv / Arafat: În casa românului infectat sunt şapte persoane, rămân sub pază la domiciliu
VIDEO | Primul român diagnosticat cu noul coronavirus a fost confirmat în Gorj. Costache: Am identificat „pacientul zero” ...
Ianis, VANAT de marile puteri ale Europei! United, Dortmund, Milan si Chelsea l-au urmarit cu Braga! Anunt de ultima ora dupa ce a decis calificarea
Ianis, VANAT de marile puteri ale Europei! United, Dortmund, Milan si Chelsea l-au urmarit cu Braga! Anunt de ultima ora ...
Ce provizii să îţi faci în cazul unei situaţii de urgenţă
Ce provizii să îţi faci în cazul unei situaţii de urgenţă
Limbaj codat la Poliţia Rutieră: „Să-i pună un Ana-Vasile“
Limbaj codat la Poliţia Rutieră: „Să-i pună un Ana-Vasile“
Ștefania este campioana sânilor naturali! Blonda nu poartă niciodată sutien
Ștefania este campioana sânilor naturali! Blonda nu poartă niciodată sutien
Criză mondială de măşti: aventura românului care le-a procurat din Africa. „TIR-ul a fost escortat de oameni înarmaţi până în dinţi“
Criză mondială de măşti: aventura românului care le-a procurat din Africa. „TIR-ul a fost escortat de oameni înarmaţi ...
Care sunt cele mai bune pârtii din România şi cât costă un weekend la schi
Care sunt cele mai bune pârtii din România şi cât costă un weekend la schi
Aşa le PLACE cel mai mult femeilor. Poziţiile sexuale pe care niciun bărbat nu trebuie să le rateze
Aşa le PLACE cel mai mult femeilor. Poziţiile sexuale pe care niciun bărbat nu trebuie să le rateze
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
FOTO-SURPRIZĂ! Românca surprinsă în vacanţă alături de un star din tenisul mondial. Ce făceau pe terasa hotelului
FOTO-SURPRIZĂ! Românca surprinsă în vacanţă alături de un star din tenisul mondial. Ce făceau pe terasa hotelului
Bucurie maximă pentru cei născuți înainte de 1970! Anunțul făcut de Guvernul României
Bucurie maximă pentru cei născuți înainte de 1970! Anunțul făcut de Guvernul României
EA este cea mai căutată AMANTĂ din România, la acest moment! L-a făcut pe un artist celebru să își lase familia FOTO
EA este cea mai căutată AMANTĂ din România, la acest moment! L-a făcut pe un artist celebru să își lase familia FOTO
Cine este primul român diagnosticat cu coronavirus. Este din Gorj și a intrat în contact cu un italian
Cine este primul român diagnosticat cu coronavirus. Este din Gorj și a intrat în contact cu un italian
Este OFICIAL: Coronavirusul acaparează Europa. Încă o ţară confirmă primele cazuri
Este OFICIAL: Coronavirusul acaparează Europa. Încă o ţară confirmă primele cazuri
E mai grav decât credeam! Al doilea caz suspect de coronavirus în București. Panică în mall-ul Sun Plaza
E mai grav decât credeam! Al doilea caz suspect de coronavirus în București. Panică în mall-ul Sun Plaza
O nouă GAFĂ jenantă la televiziunea de stat. Regia nu a putut face nimic, iar telespectatorii sunt mâniaţi. „Cât vom mai suporta astfel de lucruri pe banii noştri?” [VIDEO]
O nouă GAFĂ jenantă la televiziunea de stat. Regia nu a putut face nimic, iar telespectatorii sunt mâniaţi. „Cât ...
Kobe Bryant a trimis un ultim mesaj cu câteva momente înainte de tragedie: „Voia să se asigure că fata va reuşi”
Kobe Bryant a trimis un ultim mesaj cu câteva momente înainte de tragedie: „Voia să se asigure că fata va reuşi”
Ce a făcut George Burcea când l-au oprit polițiștii. Oamenii legii au rămas încremeniți
Ce a făcut George Burcea când l-au oprit polițiștii. Oamenii legii au rămas încremeniți
Un tânăr de 28 de ani și-a transmis sinuciderea live pe Facebook. Zeci de prieteni au urmărit moartea șocantă a lui Vasi
Un tânăr de 28 de ani și-a transmis sinuciderea live pe Facebook. Zeci de prieteni au urmărit moartea șocantă a lui Vasi
Liviu Vârciu, declarații despre sarcina Andei Călin. Prezentatorul tv va deveni tată pentru a treia oară: 'Ne-ar plăcea să fie băiețel'
Liviu Vârciu, declarații despre sarcina Andei Călin. Prezentatorul tv va deveni tată pentru a treia oară: 'Ne-ar plăcea ...
Andreea Bălan a rupt tăcerea despre DIVORȚUL de George Burcea! Solista a răbufnit și a confirmat. Mesajul șocant: 'Nu mai suntem împreună'
Andreea Bălan a rupt tăcerea despre DIVORȚUL de George Burcea! Solista a răbufnit și a confirmat. Mesajul șocant: 'Nu ...
Stare de alertă! Un pacient bolnav cu Coronavirus a fugit dintr-un spital din BUCUREȘTI
Stare de alertă! Un pacient bolnav cu Coronavirus a fugit dintr-un spital din BUCUREȘTI
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
FOTO. Fără rețineri: cum arată soția lui Petre Roman, în costum de baie, la 47 de ani! Imagini nemaivăzute cu Silvia Chifiriuc
FOTO. Fără rețineri: cum arată soția lui Petre Roman, în costum de baie, la 47 de ani! Imagini nemaivăzute cu Silvia ...
Loredana Groza, apariție indecentă la o emisiune TV! Fanii au turbat când au văzut-o: 'Îi crește decolteul și îi crapă egării!'
Loredana Groza, apariție indecentă la o emisiune TV! Fanii au turbat când au văzut-o: 'Îi crește decolteul și îi ...
Cum să construieşti o relaţie sănătoasă cu partenerul
Cum să construieşti o relaţie sănătoasă cu partenerul