De ce este urgentă și scumpă arena din Teleorman: explicația statului. Adrian Cefalan, director CNI: „Stadionul din Alexandria avea documentația depusă din 2014. Sunt anumite costuri fixe, indiferent de capacitate. Asta a urcat prețul per scaun. Altă întrebare!”

Autor: Matei Udrea Publicat: 11 Aug. 2017, 08:11 Actualizat: 11 Aug. 2017, 13:09 Special

Stadionul de 5.500 de locuri și 12,2 milioane de euro pe care guvernul urmează să-l construiască la Alexandria va fi așa scump (al doilea din România ca preț/scaun) pentru că unele costuri sunt fixe și încarcă nota de plată pe măsură ce capacitatea este mai mică, a explicat Adrian Cefalan, director al Companiei Naționale de Investiții, într-un interviu acordat ProSport. Oficialul CNI spune că arena din capitala Teleormanului se va face înaintea altor stadioane, din orașe mult mai mari și mai importante și cu tradiție în fotbal, pentru că îndeplinește criteriile și pentru că a depus documentația încă din 2014.

Cefalan nu a răspuns însă la întrebarea cum s-a putut ca alte stadioane să își scadă costurile pe măsură ce sunt mai mici (cazurile Arad și Ploiești), deși îndeplinesc toate standardele pentru meciuri de nivel internațional, în timp ce la Alexandria, dimpotrivă, prețul să urce deși facilitățile vor permite cel mult partide de Liga 1 și din preliminariile cupelor europene.

Explicațiile oficialului CNI vin în contextul în care guvernul e pe cale să adopte un HG prin care se vor aloca 55 de milioane de lei pentru construirea unui stadion de nivel mediu, cu capacitate de aproape 5.500 de locuri, la Alexandria. ProSport a prezentat în zilele trecute punctul de vedere al primarilor din Pitești și Arad, două orașe cu mare tradiție în fotbal, dar fie n-au primit răspuns de la guvern, fie au finanțarea blocată în proiectul stadionelor.

Pe lângă discuția despre modul în care guvernul prioritizează investițiile în refacerea infrastructurii sportive este interesantă și abordarea financiară. Arena din Arad, cu capacitate de 12.700 de spectatori și cu facilități până la nivelul semifinalelor de cupe europene, va costa 924 de euro pe loc construit. Stadionul din Ploiești, terminat în 2011, are o capacitate de 15.000 de locuri, facilități pentru meciuri în grupele cupelor europene și ale echipei naționale și a costat 1.161 euro/loc construit.

Conform Notei de fundamentare a HG-ului pregătit de guvern, stadionul din Alexandria va avea 5.496 de locuri, facilități pentru cel mult meciuri de Liga 1 și preliminariile cupelor europene, dar va costa 2.231 de euro/loc construit. Va fi al doilea cel mai scump stadion din România, după Arena Națională, care a costat 4.215 euro/loc construit, însă peste Craiova (1.699 euro/loc construit) și Cluj (1.490 euro/loc construit). Cu mențiunea că toate cele trei menționate în propoziția anterioară au clasificare UEFA maximă, ceea ce le permite să organizeze meciuri oficiale ale naționalelor și partide din cupele europene, indiferent de nivel.

Dacă privim datele în cazul stadioanelor făcute deja sau în curs de execuție, vedem că tendința este ca, pe măsură ce scade capacitatea arenei, să scadă și prețul/loc construit. Cel mai mare stadion, Arena Națională, e și cel mai scump. Clujul este mai ieftin decât Craiova, deși au aproximativ aceeași capacitate. În schimb, stadioanele de 12-15.000 de locuri (Ploiești, Arad) au costuri evident mai mici.
Din acest tablou, notă discordantă face stadionul din Alexandria, care va fi mic, modest și foarte scump.

ProSport: Cum e cu proiectul de HG pentru stadionul din Alexandria?
Adrian Cefalan, director al Direcției Implementare Proiecte Complexe și Investiții în Infrastructura Justiției la Compania Națională de Investiții: Circuitul e următorul: noi le trimitem la Ministerul Dezvoltării care le trimite la Secretariatul General al Guvernului. Sunt puse pe site și apoi depinde de dânșii când le introduc pe ordinea de zi.


Adrian Cefalan (dreapta) a explicat de ce stadionul din Alexandria se va face pe banii guvernului înaintea celorlalte care stau la rând. FOTO: specialarad.ro
 

Am vorbit cu primarul din Pitești despre stadionul din Trivale. Nu avea nicio veste de la CNI relativ la dosarul pe care spunea că l-a trimis la începutul anului privind cosmetizarea arenei.
A primit un răspuns. Au fost reprezentanții de la direcția Investiții. Ideea e următoarea, apropo de stadionul din Trivale: deocamdată vrem să rezolvăm partea de Euro 2020, pentru că trebuie să vedem efortul bugetar. Noi avem anual un buget de 100-110 milioane de euro pe care-l împărțim pe vreo vreo cinci subprograme. Adică noi facem și spitale, și tribunale, și judecătorii, și cămine culturale, și săli de sport. Tot. Și atunci, noi avem constant 240 de șantiere, că probabil lumea nu știe cu ce ne ocupăm. Din 240, finalizăm anual cam 130. Deci, 130 de localități din România primesc anual OK de la CNI. Că e o judecătorie, o sală, un complex sportiv, un cămin… Și atunci, pe subprogramul ăsta de complexuri sportive prin care se fac stadioanele vrem mai întâi să vedem efortul bugetar, să rezolvăm întâi cu studiile de prefezabilitate și fezabilitate la Steaua, Rapid, Arcul de Triumf, că la Dinamo, deocamdată, situația e incertă. Și, funcție de alocațiile bugetare disponibile, urmează să mai promovăm, că așa mai avem și „Dan Păltinișanu” din Timișoara, și… Eu iubesc fotbalul, joc fotbal, chiar îmi doresc. Dar e ca într-o familie, îți dorești multe chestii, dar trebuie să îți stabilești prioritățile.

„Discuția cu Primăria Arad a fost de atunci foarte clară: trebuie să termine ei contractul cu antreprenorul respectiv, pentru că, dacă el nu are copertina, pe ce montez eu nocturna?”


Stadionul din Arad se face pe banii Primăriei, va avea capacitate de 2,5 ori mai mare decât cel din Alexandria și va costa de aproape 2,5 ori mai puțin raportat la preț/loc construit. FOTO: contul de Facebook al lui Gheorghe Falcă

Ați fost la Arad anul trecut.
Da, la stadionul UTA.

Primarul Aradului spune că guvernul a alocat anul trecut 2,5 milioane de euro, tot de la CNI, dar nu au venit banii nici în ziua de azi.
Nu, nu, nu! Noi am introdus pe listă… Înțeleg că dânșii, în proiectul inițial, nu au prevăzut partea de gazon făcut la standarde, partea de nocturnă… Au patru stâlpi, dar acoperind complet stadionul, va trebui suplimentată lumina prin montarea pe copertina stadionului a instalației de nocturnă. Plus mult-discutatele, ca la Craiova, partea de studiouri TV. Trebuie amplasate undeva, sus, central. Toate acestea au fost introduse. Orice obiectiv CNI se bagă pe lista-sinteză a obiectivelor propuse la finanțare. Și, într-adevăr, apare stadionul UTA cu acest obiectiv: gazon, nocturnă și instalații TV. Dar discuția a fost, încă de atunci, foarte clară. În prezent se lucrează. Pe gazon sunt macarale. Discuția cu Primăria Arad a fost de atunci foarte clară: trebuie să termine ei contractul cu antreprenorul respectiv, pentru că, dacă el nu are copertina, pe ce montez eu nocturna?

Înțeleg.
Sau, dacă el lucrează pe gazon, cum mă apuc eu să vin cu dejivrarea, cu drenajul, cu tot? Și atunci, dânsul trebuie să-și termine proiectul pentru care are contractul semnat, apoi trebuie să facă recepția lucrărilor și abia după aceea mie trebuie să-mi predea amplasamentul, pentru ca eu să demarez o nouă licitație pentru aceste lucrări.

Ce a mai rămas de făcut.
Ce a mai rămas de făcut și care sunt prinse pe CNI. Dar, încă o dată, până dânsul nu-și termină treaba, eu nu pot să…

E foarte clar.
Altă întrebare.

„Sunt anumite cheltuieli care, indiferent că stadionul e mare sau mic, nu se pot repartiza uniform pe numărul de scaune”


În general, stadioanele respectă regula costurilor proporționale cu capacitatea. Ploieștiul, stadion de 15.000 de locuri, este al doilea cel mai ieftin și tot al doilea cel mai mic dintre cele reconstruite. Arena din Alexandria va fi excepția 

M-am uitat pe costurile stadionului din Alexandria. Prețul per loc construit e cel mai mare din România, exceptând Arena Națională. De ce se întâmplă asta la un stadion care are condiții modeste, cu doar două tribune?
Are spațiu de cazare și, din câte știu, e cu pista de atletism, cu tot ce înseamnă dotările.

Înseamnă, în plus, groapa cu nisip din spatele porților și încă vreo câteva facilități.
Ei, înseamnă rigolele, tot ce înseamnă dotări, tabele… Legat de costuri, că au mai fost discuții, apropo de, să zic așa, un standard de 1.500 de euro pe scaun, că probabil la asta vă referiți…

La Alexandria va fi 2.200 de euro pe scaun construit…
Eu zic apropo de restul stadioanelor. Sunt anumite cheltuieli care, indiferent că stadionul e mare sau mic, nu se pot repartiza uniform pe numărul de scaune. Vă dau un exemplu: un gazon complet, cu tot cu instalație de fotosinteză, drenaj, încălzire, costă aproximativ 1.000.000 de euro. Instalația de nocturnă costă tot așa, în jurul a 1.000.000 de euro cel puțin. Dacă împărțim 2.000.000 de euro la 31.000 de locuri, cum e la Craiova, vă ies 70 de euro per loc. Sunt anumite cheltuieli fixe. Dacă împarți la 5.000 de locuri, vin 400 de euro pe loc construit.

Da, nu pot fi evitate. Pe de altă parte, stadionul va avea doar facilități pentru nivelul Ligii 1. Deci vor lipsi foarte multe instalații prezente pe alte stadioane și care ar trebui să scadă corespunzător costurile. Pe alte arene, mai ieftine, se vor putea juca inclusiv meciuri ale naționalei. Aici, la Alexandria, nu se va putea.
Dacă se va dori în viitor extinderea… Pentru că primul lucru este capacitatea. Trebuie să aibă peste 8.000 de locuri. Acolo, din cauza… Aceeași problemă e și la Rapid, apropo. Noi voiam să-l facem, dar suntem constrânși de anumiți indicatori urbanistici.

Nu ai loc.
Nu ai loc. Acolo, la fel. Pentru că, pentru a face parcarea, ca să fie omologat, a trebuit să mai dea Primăria un alt teren lângă. Fiecare stadion trebuie tratat funcție de teren, de situl în care e, de indicatorii urbanistici, de regimul de înălțime. Acum, să sperăm că fac treabă…

„Pe lista asta sinteză noi avem foarte multe stadioane. Încercăm să le facem pe toate. Sper să trăiesc momentul în care vom organiza măcar un Euro U21″


Stadionul din Pitești va intra în vederile CNI numai după ce se vor termina investițiile pentru Euro 2020, a explicat Adrian Cefalan. Nu sunt bani pentru toată lumea în același timp 

Nu ține de instituția dumneavoastră, dar vă întreb: pe ce criterii se dau aceste aprobări pentru proiecte? Bănuiesc că sunt criterii de oportunitate și de prioritate. De ce s-a ales să se investească la Alexandria, care n-a avut niciodată echipa de Liga 1, și nu, de exemplu, la Constanța?
Păi, în primul rând, trebuie să fie o solicitare a noastră, da? Către CNI. Așa cum au făcut cei de la Pitești, în ianuarie. După aceea, noi ne consultăm cu federațiile de atletism, de fotbal, de… Depinde ce se dorește acolo.

Da.
După aceea, este ordinea în care sunt. De exemplu, la cel din Alexandria cererea este făcută, cred, din 2014. Adică, pe lista asta sinteză noi avem foarte multe stadioane. Încercăm să le facem pe toate. Apoi, trebuie să se aducă documentația completă. Pentru că, vă dau un exemplu, uitați la Timișoara, cu sala aceea polivalentă, că… Adică e un cumul de factori.

Înțeleg. Dar primordial nu este criteriul priorității?
Din punctul ăsta de vedere, dacă e să o luăm… Uitați, facem la Târgu Jiu. Stadionul e gata și, din păcate, au retrogradat. Când a luat Urziceni campionatul, nu-și închipuia nimeni că pe stadionul ăla cu tribune din metal vor veni Bucșaru și cu Dan Petrescu să ia campionatul. Chestiile astea sunt oarecum relative. Eu sper să trăiesc momentul în care vom organiza măcar un Euro U21 în România. Să terminăm astea trei stadioane (Steaua, Rapid, Arcul de Triumf) cu Craiova, cu Târgu Jiu, cu Cluj… Să luăm ce a făcut Polonia anul ăsta (n.r. – Euro 2017 sub 21 de ani a fost organizat de polonezi).

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 11 Aug. 2017, 08:11 Actualizat: 11 Aug. 2017, 13:09 Special
Pe aceeași temă
Breaking news | Fotbalistul roman s-a sinucis! Ultima postare de pe Facebook e cutremuratoare
Breaking news | Fotbalistul roman s-a sinucis! Ultima postare de pe Facebook e cutremuratoare
Crima mafiotă de la Bacău: luptător K1, membru al Legiunii Străine, ridicat la Paris în cazul hackerului împuşcat în cap
Crima mafiotă de la Bacău: luptător K1, membru al Legiunii Străine, ridicat la Paris în cazul hackerului împuşcat în cap
O actriţă porno lansează provocarea anului. Ce PREMIU primeşte cel care găseşte leacul pentru COVID!
O actriţă porno lansează provocarea anului. Ce PREMIU primeşte cel care găseşte leacul pentru COVID!
Becali a TURBAT de nervi cand a aflat ca FCSB poate fi EXCLUSA din campionat din cauza COVID: „Du-te, ba, d-aici! Nu pot sa cred ca gandesc cu fundul!”
Becali a TURBAT de nervi cand a aflat ca FCSB poate fi EXCLUSA din campionat din cauza COVID: „Du-te, ba, d-aici! Nu pot ...
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
HOT: Fiica lui Adrian Enache are corp de amazoană și jură că nu s-a tunat: Sunt din neam de brazilience!
HOT: Fiica lui Adrian Enache are corp de amazoană și jură că nu s-a tunat: Sunt din neam de brazilience!
Telenovelă cu un francez şi un model de videochat din
România. Cum a fost ţepuit bărbatul însurat de studenta româncă
Telenovelă cu un francez şi un model de videochat din România. Cum a fost ţepuit bărbatul însurat de studenta româncă
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
Cupluri din întreaga lume s-au CRONOMETRAT în timp ce făceau sex. Rezultatul lor indică durata medie a unui act sexual. La voi cât ţine? - FOTO
Cupluri din întreaga lume s-au CRONOMETRAT în timp ce făceau sex. Rezultatul lor indică durata medie a unui act sexual. ...
Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲
Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲
Adevărul despre CTP! Care era porecla jurnalistului în trecut
Adevărul despre CTP! Care era porecla jurnalistului în trecut
Anda Călin a născut! Bucurie uriașă pentru Liviu Vârciu. Surpriză totală la maternitate
Anda Călin a născut! Bucurie uriașă pentru Liviu Vârciu. Surpriză totală la maternitate
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
5 poziţii sexuale pentru orgasm garantat
5 poziţii sexuale pentru orgasm garantat
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
Veste proastă din Rusia. Va putea ajunge în România în câteva minute
Veste proastă din Rusia. Va putea ajunge în România în câteva minute
Un asistent SMURD a fost trimis întâmplător să salveze viaţa propriului fiu. „Fiecare lacrimă însemna că este în viaţă”
Un asistent SMURD a fost trimis întâmplător să salveze viaţa propriului fiu. „Fiecare lacrimă însemna că este în viaţă”
EXCLUSIV. Cum fură angajații TAROM din cateringul companiei! “GENTI BURDUSITE”
EXCLUSIV. Cum fură angajații TAROM din cateringul companiei! “GENTI BURDUSITE”
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
Regina telenovelelor a împlinit 43 de ani, dar arata in continuare spectaculos! Ce s-a intamplat cu frumoasa actrita dupa ce s-a retras din showbiz
Regina telenovelelor a împlinit 43 de ani, dar arata in continuare spectaculos! Ce s-a intamplat cu frumoasa actrita dupa ...
Descoperire alarmantă. Tot ce ştiam despre coronavirus s-a schimbat
Descoperire alarmantă. Tot ce ştiam despre coronavirus s-a schimbat
SUPEREXCLUSIVITATE. Margherita, show cu paparazzii Spynews! I-a înjurat și i-a agresat! Avem imaginile!
SUPEREXCLUSIVITATE. Margherita, show cu paparazzii Spynews! I-a înjurat și i-a agresat! Avem imaginile!
BREAKING. Facturile de telefonie mobilă sau fixă SE DUBLEAZĂ
BREAKING. Facturile de telefonie mobilă sau fixă SE DUBLEAZĂ
Explozia TikTok
Explozia TikTok
Tot ce nu știai despre uleiul de motor. Ce înseamnă, de fapt, codurile pentru ulei: 5W30, 5w40 sau 10w60
Tot ce nu știai despre uleiul de motor. Ce înseamnă, de fapt, codurile pentru ulei: 5W30, 5w40 sau 10w60
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega sa
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega ...
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost prinsă drogată
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost ...