De ce cred în Zicu. Andru Nenciu scrie despre machidonul care reuşea să "strice 30% din antrenamentele lui Inter"

15 mar 2017 24404 afişări Special
De ce cred în Zicu. Andru Nenciu scrie despre machidonul care reuşea să "strice 30% din antrenamentele lui Inter"

Pe Ianis Zicu l-am apreciat ca fotbalist. Şi încă mai cred în el. Şi la 33 de ani. Zice că-i bat la uşă oferte din Asia dar ar putea oricând să-şi ridice tricoul şi în Liga 1. Dacă va mânca sau nu din nou furnici în copac sau urechi de lemn... timpul o va arăta. Dar acum cred în Zicu mai mult pentru că e un tip cu personalitate şi mânăncă pe pâine nu numai fotbal. Mănâncă sport pe pâine. Cred în el ca un viitor oficial în fotbal. Are o privire de ansamblu asupra fenomenului, a investit în el şi se poate adapta la tendinţele din managementul sportiv. Îl ascultasem mai atent la Digi, în emisiunea lui Dan Filoti, în urmă cu ceva timp. Azi-dimineaţă, machidonul a fost invitat la ProSport LIVE, unde timp de o oră şi cinci minute, alături de colegii mei, Claudiu Giurgea şi Matei Udrea, a vorbit cam despre tot ce se putea vorbi. I-am identificat 8 trăsături menite să-l pună oricând în rolul unui om cu putere de decizie. De ce cred în Zicu?

1. Pentru că are personalitate puternică. Şi viteză de reacţie. În tinereţe s-a lăsat purtat până în Serie A de vocea convingătoare a lui Ioan Becali, impresarul său. Acum n-ar mai face-o. A făcut destui bani din fotbal încât să-şi ducă viaţa într-un hamac al liniştii, însă se hrăneşte cu agitaţie, îi place viaţa trepidantă. Ia atitudine pe facebook atunci când un echipaj de poliţie cu defecţiuni la propria maşină îl amendează pentru nereguli, îşi respectă meseria şi vocea tribunei atunci când i se reproşează surplusul de kilograme şi, citit într-o anumită cheie, comentariul său referitor la gestul lui Leo Grozavu devine un sfat de luat în seamă pentru toţi fotbaliştii din Liga 1. "Nu sunt adeptul nici măcar al jignirilor, cu atât mai puţin să loveşti un jucător. Trebuie să existe respect, indiferent că eşti preşedinte de club, antrenor sau jucător. Poţi să-i explici unui jucător şi fără să-l loveşti. Poate părinţii lui Golofca nu l-au lovit niciodată. Cu mine nu s-ar fi întâmplat acest lucru. Şi antrenorul a lovit pe cineva pe care putea să-l lovescă".

2. Pentru că are capacitate analitică.  Prin discursul din emisiunea ProSport LIVE, Ianis n-a spus explicit dar a comunicat subtil faptul că e dispus să lupte împotriva corupţiei şi a mafiei pariurilor. Nu a fandat înşelător şi nici nu a căutat cu privirea o muscă din tavan când a fost întrebat de Giurgea şi Udrea dacă există blaturi în România. Prin spusele lui putem să punem informaţiile într-un tablou mai larg. “E un lucru care se întâmplă în toată lumea. Cred că şi copiii de 14 ani pariază, nu se duc ei pentru că nu au voie, dar îi trimit pe cei mai mari în casele de pariuri. Eu aş vrea să se facă o anchetă foarte, foarte dură pentru a şti ce rişti şi ce sancţiuni ai putea să primeşti. Toată lumea vorbeşte despre lucrurile necurate care se întâmplă în Liga a II-a. Şi atunci mă gândesc de ce mulţi jucători din Liga a II-a care au valoare nu vor să joace în primul eşalon. Mulţi dintre ei probabil se simt mult mai bine acolo pentru că se fac lucrurile foarte uşor şi reuşesc să-şi facă un venit mai mare decât ar avea în primul eşalon. Asta, deşi în Liga a II-a salariile sunt mult mai mici...“. 

3. Pentru că trage un semnal de alarmă. Zicu sugerează că fotbaliştii cresc de mici într-un cadru plin de ispite şi nu sunt lăsaţi să se dezvolte curat.  "De ce pun casele de pariuri în ofertă meciuri din Liga a III-a? Ar trebui să nu mai pună nici măcar din Liga a II-a. Să pună numai meciuri din străinătate în program!".

4. Pentru că oferă soluţii. Zicu are un nas fin, citeşte rapid oamenii şi propune un discurs cursiv, mereu argumentat. Oferă exemple din mediul în care a trăit şi în care a locuit, dar şi din trăirile şi experienţele oamenilor de la care susţine că avut ceva de învăţat. Cuvintele lui se pot transforma oricând în lecţie pentru sportivii picaţi într-o mlaştină a depresiei sau pentru cei care simt că nu mai au vreo perspectivă în mediul în care au performat sau şi-au dorit să progreseze. "La Târgu Mureş am evoluat în două perioade. În una în care făceam performanţă (n.r. - loc doi în urmă cu doi ani în Liga 1) pentru că eram fotbalişti care nu aveam grija zilei de mâine... eu, Hora, Marius Constantin, Gabi Mureşan, Edi Stăncioiu. Şi una în care jucam alături de băieţi care îmi spuneau seara că merg să stea în cameră, acasă sau la hotel. De ce? Pentru că nu aveau nici bani de un suc", deschide Zicu o fereastră spre Mureş. Machidonul consideră că reţeta perfectă în fotbalul românesc o oferă, din toate punctele de vedere, Hagi: "Acolo merg toate lucrurile bine pentru că el îi ţine în stres pe toţi. Atât timp cât îşi plăteşte angajaţii la timp, şi ei treubie să fie prezenţi la lucru. Le poate cere orice. E singurul club unde totul este organizat perfect".

"Hagi ar fi cel mai potrivit selecţioner al României"

Ianis ZICU, 33 de ani

5. Pentru că recunoaşte rolul psihologului în sport. În sportul românesc, psihologul e privit de actorii din teren drept persona non-grata. Şi nu doar din teren, ci şi de pe bancă pentru că sunt nenumărate cazurile în care antrenori iscusiţi sau patroni cu buzunare grele de bani consideră că-i ridică mentalul “angajatului” printr-o simplă discuţie centrată pe iubită, mamă sau pe portofel. “Când am plecat în Italia mi-am dat seama că nu eram pregătit din punct de vedere mental. Echipele ar trebui să aibă antrenori de atletism care să-i înveţe pe copii tehnica alergării, dar şi psihologi. Psihologii te ajută. Antrenorul nu este psiholog. Trebuie să apelezi la specialist, că de asta a făcut opt facultăţi şi are opt mastere. Ca să ştie ce să-ţi spună, să-ţi explice ce se întâmplă cu tine". Constănţeanul readuce în prim-plan o problemă veche. Însă uită că, de multe ori, chiar sportivii îi fac pe psihologi să-şi ia tălpăşiţa. Prin replici cartieristice, glumiţe de internat sau o atitudine superioară de prost-gust.

"Partea psihologică e mai importantă decât partea fizică"

Ianis ZICU, 33 de ani

6. Pentru că e altruist. Se spune că cea mai mare teamă a adevăratelor staruri sau a celor care s-au considerat vedete în diferite zone de activitate - sport, muzică, cinematografie - e frica generată de retragerea de pe scenă. În fotbal, dar şi în tot sportul românesc, pensia îi face pe protagonişti să adope decizii pe genunchi, să pătrundă în anumite grupuri construite pe valori cu care nu se identifică sau îi fac să ardă etape. La ProSport LIVE, Zicu nu făcut un pas înapoi atunci când a fost întrebat de Udrea şi Giurgea dacă ar conduce FR de Fotbal, a spus că alţi colegi au întâietate pentru că au jucat la alt nivel: "Sunt Cristi Chivu sau Ciprian Marica înaintea mea. Ei au jucat în altă ligă".

7. Pentru că vorbeşte fără perdea despre hibele fotbalului românesc Pe parcursul unei ore de emisie, Zicu a discutat despre problemele fotbalului românesc din toate palierele. "La Dinamo erau atât de mulţi acţionari încât nici nu-ţi mai dai seama pe cine voiau să înjure galeria", spune Ianis. Mută apoi registrul: "Niciun antrenor român nu a inovat vreun sistem de joc. Să spui şi tu că vine un străin şi ia ceva de la el". Şi oferă şi o explicaţie: "La noi vine un preşedintele şi-ţi cere să schimbi sistemul că aşa a văzut el. În plus, sunt foarte mulţi oameni pe lângă patron, asta dăunează fotbalului românesc. Important e că atunci când iei deciziile - şi numeşti om de marketing, contabil etc - trebuie să ai încredere în totală şi să te delimitezi. În România, preşedintele de club ştie când n-are şoferul benzină sau că a făcut pană. Preşedintele se încarcă peste zi cu lucruri care n-ar trebui să ajungă la el şi atunci când vine cineva cu o problemă reală, e atât de încărcat încât se enervează şi nu mai ia decizia corectă".

8. Pentru că are simţul umorului. Se spune că umorul şi ironia sunt apanajul oamenilor inteligenţi. Prin ceea ce spune, fostul internaţional loveşte cu biciul ironiei într-un sistem întreg: "Cel mai bine am lucrat cu Prandelli, la Parma. M-a impresionat tactic. Dar eu am venit la Inter în anii 2000, când tactica nu exista în România. Acolo am înţeles ce înseamnă partea tactică. Am reuşit să le stric 30 la sută din antrenamente în prima lună. Nu ştiam unde să stau, câte atingeri face colegul. Nefiind atât de încuiat, am început să înţeleg". Apoi, Ianis a explicat scurt de ce nu va urma o carieră de antrenor. "O funcţie de conducere aş alege, nu vreau să mă fac antrenor pentru că nu vreau să albesc. Nu vedeţi ce li s-a întâmplat lui Guardiola şi lui Luis Enrique? N-aş vrea să fac asta pentru că o să-mi cadă părul şi pe urmă va trebui să-mi pun implant de păr, ca Măruţă. La partea psihică nu te mai rezolvă nimeni. Nici pastilele nu-ţi mai fac bine". 

"Unde mi-a rămas inima!? La Dinamo sau la Rapid? E în pieptul meu, respir"

Ianis ZICU, 33 de ani

"Prin Coreea de Sud au fost fotbalişti pe care nu puteam să-i driblez. Dar nu ştiu cum îi mai cheamă pentru că pe toţi îi cheamă Li şi Kim"

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.