De ce cred în Zicu. Andru Nenciu scrie despre machidonul care reușea să „strice 30% din antrenamentele lui Inter”

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce cred în Zicu. Andru Nenciu scrie despre machidonul care reușea să

Pe Ianis Zicu l-am apreciat ca fotbalist. Și încă mai cred în el. Și la 33 de ani. Zice că-i bat la ușă oferte din Asia dar ar putea oricând să-și ridice tricoul și în Liga 1. Dacă va mânca sau nu din nou furnici în copac sau urechi de lemn… timpul o va arăta. Dar acum cred în Zicu mai mult pentru că e un tip cu personalitate și mânăncă pe pâine nu numai fotbal. Mănâncă sport pe pâine. Cred în el ca un viitor oficial în fotbal. Are o privire de ansamblu asupra fenomenului, a investit în el și se poate adapta la tendințele din managementul sportiv. Îl ascultasem mai atent la Digi, în emisiunea lui Dan Filoti, în urmă cu ceva timp. Azi-dimineață, machidonul a fost invitat la ProSport LIVE, unde timp de o oră și cinci minute, alături de colegii mei, Claudiu Giurgea și Matei Udrea, a vorbit cam despre tot ce se putea vorbi. I-am identificat 8 trăsături menite să-l pună oricând în rolul unui om cu putere de decizie. De ce cred în Zicu?

1. Pentru că are personalitate puternică. Și viteză de reacție. În tinerețe s-a lăsat purtat până în Serie A de vocea convingătoare a lui Ioan Becali, impresarul său. Acum n-ar mai face-o. A făcut destui bani din fotbal încât să-și ducă viața într-un hamac al liniștii, însă se hrănește cu agitație, îi place viața trepidantă. Ia atitudine pe facebook atunci când un echipaj de poliție cu defecțiuni la propria mașină îl amendează pentru nereguli, își respectă meseria și vocea tribunei atunci când i se reproșează surplusul de kilograme și, citit într-o anumită cheie, comentariul său referitor la gestul lui Leo Grozavu devine un sfat de luat în seamă pentru toți fotbaliștii din Liga 1. „Nu sunt adeptul nici măcar al jignirilor, cu atât mai puțin să lovești un jucător. Trebuie să existe respect, indiferent că ești președinte de club, antrenor sau jucător. Poți să-i explici unui jucător și fără să-l lovești. Poate părinții lui Golofca nu l-au lovit niciodată. Cu mine nu s-ar fi întâmplat acest lucru. Și antrenorul a lovit pe cineva pe care putea să-l lovescă”.

2. Pentru că are capacitate analitică.  Prin discursul din emisiunea ProSport LIVE, Ianis n-a spus explicit dar a comunicat subtil faptul că e dispus să lupte împotriva corupției și a mafiei pariurilor. Nu a fandat înșelător și nici nu a căutat cu privirea o muscă din tavan când a fost întrebat de Giurgea și Udrea dacă există blaturi în România. Prin spusele lui putem să punem informațiile într-un tablou mai larg. „E un lucru care se întâmplă în toată lumea. Cred că și copiii de 14 ani pariază, nu se duc ei pentru că nu au voie, dar îi trimit pe cei mai mari în casele de pariuri. Eu aș vrea să se facă o anchetă foarte, foarte dură pentru a ști ce riști și ce sancțiuni ai putea să primești. Toată lumea vorbește despre lucrurile necurate care se întâmplă în Liga a II-a. Și atunci mă gândesc de ce mulți jucători din Liga a II-a care au valoare nu vor să joace în primul eșalon. Mulți dintre ei probabil se simt mult mai bine acolo pentru că se fac lucrurile foarte ușor și reușesc să-și facă un venit mai mare decât ar avea în primul eșalon. Asta, deși în Liga a II-a salariile sunt mult mai mici…”. 

3. Pentru că trage un semnal de alarmă. Zicu sugerează că fotbaliștii cresc de mici într-un cadru plin de ispite și nu sunt lăsați să se dezvolte curat.  „De ce pun casele de pariuri în ofertă meciuri din Liga a III-a? Ar trebui să nu mai pună nici măcar din Liga a II-a. Să pună numai meciuri din străinătate în program!”.

4. Pentru că oferă soluții. Zicu are un nas fin, citește rapid oamenii și propune un discurs cursiv, mereu argumentat. Oferă exemple din mediul în care a trăit și în care a locuit, dar și din trăirile și experiențele oamenilor de la care susține că avut ceva de învățat. Cuvintele lui se pot transforma oricând în lecție pentru sportivii picați într-o mlaștină a depresiei sau pentru cei care simt că nu mai au vreo perspectivă în mediul în care au performat sau și-au dorit să progreseze. „La Târgu Mureș am evoluat în două perioade. În una în care făceam performanță (n.r. – loc doi în urmă cu doi ani în Liga 1) pentru că eram fotbaliști care nu aveam grija zilei de mâine… eu, Hora, Marius Constantin, Gabi Mureșan, Edi Stăncioiu. Și una în care jucam alături de băieți care îmi spuneau seara că merg să stea în cameră, acasă sau la hotel. De ce? Pentru că nu aveau nici bani de un suc”, deschide Zicu o fereastră spre Mureș. Machidonul consideră că rețeta perfectă în fotbalul românesc o oferă, din toate punctele de vedere, Hagi: „Acolo merg toate lucrurile bine pentru că el îi ține în stres pe toți. Atât timp cât își plătește angajații la timp, și ei treubie să fie prezenți la lucru. Le poate cere orice. E singurul club unde totul este organizat perfect”.

„Hagi ar fi cel mai potrivit selecționer al României”
Ianis ZICU, 33 de ani

5. Pentru că recunoaște rolul psihologului în sport. În sportul românesc, psihologul e privit de actorii din teren drept persona non-grata. Și nu doar din teren, ci și de pe bancă pentru că sunt nenumărate cazurile în care antrenori iscusiți sau patroni cu buzunare grele de bani consideră că-i ridică mentalul „angajatului” printr-o simplă discuție centrată pe iubită, mamă sau pe portofel. „Când am plecat în Italia mi-am dat seama că nu eram pregătit din punct de vedere mental. Echipele ar trebui să aibă antrenori de atletism care să-i învețe pe copii tehnica alergării, dar și psihologi. Psihologii te ajută. Antrenorul nu este psiholog. Trebuie să apelezi la specialist, că de asta a făcut opt facultăți și are opt mastere. Ca să știe ce să-ți spună, să-ți explice ce se întâmplă cu tine”. Constănțeanul readuce în prim-plan o problemă veche. Însă uită că, de multe ori, chiar sportivii îi fac pe psihologi să-și ia tălpășița. Prin replici cartieristice, glumițe de internat sau o atitudine superioară de prost-gust.

„Partea psihologică e mai importantă decât partea fizică”
Ianis ZICU, 33 de ani

6. Pentru că e altruist. Se spune că cea mai mare teamă a adevăratelor staruri sau a celor care s-au considerat vedete în diferite zone de activitate – sport, muzică, cinematografie – e frica generată de retragerea de pe scenă. În fotbal, dar și în tot sportul românesc, pensia îi face pe protagoniști să adope decizii pe genunchi, să pătrundă în anumite grupuri construite pe valori cu care nu se identifică sau îi fac să ardă etape. La ProSport LIVE, Zicu nu făcut un pas înapoi atunci când a fost întrebat de Udrea și Giurgea dacă ar conduce FR de Fotbal, a spus că alți colegi au întâietate pentru că au jucat la alt nivel: „Sunt Cristi Chivu sau Ciprian Marica înaintea mea. Ei au jucat în altă ligă”.

7. Pentru că vorbește fără perdea despre hibele fotbalului românesc Pe parcursul unei ore de emisie, Zicu a discutat despre problemele fotbalului românesc din toate palierele. „La Dinamo erau atât de mulți acționari încât nici nu-ți mai dai seama pe cine voiau să înjure galeria”, spune Ianis. Mută apoi registrul: „Niciun antrenor român nu a inovat vreun sistem de joc. Să spui și tu că vine un străin și ia ceva de la el”. Și oferă și o explicație: „La noi vine un președintele și-ți cere să schimbi sistemul că așa a văzut el. În plus, sunt foarte mulți oameni pe lângă patron, asta dăunează fotbalului românesc. Important e că atunci când iei deciziile – și numești om de marketing, contabil etc – trebuie să ai încredere în totală și să te delimitezi. În România, președintele de club știe când n-are șoferul benzină sau că a făcut pană. Președintele se încarcă peste zi cu lucruri care n-ar trebui să ajungă la el și atunci când vine cineva cu o problemă reală, e atât de încărcat încât se enervează și nu mai ia decizia corectă”.

8. Pentru că are simțul umorului. Se spune că umorul și ironia sunt apanajul oamenilor inteligenți. Prin ceea ce spune, fostul internațional lovește cu biciul ironiei într-un sistem întreg: „Cel mai bine am lucrat cu Prandelli, la Parma. M-a impresionat tactic. Dar eu am venit la Inter în anii 2000, când tactica nu exista în România. Acolo am înțeles ce înseamnă partea tactică. Am reușit să le stric 30 la sută din antrenamente în prima lună. Nu știam unde să stau, câte atingeri face colegul. Nefiind atât de încuiat, am început să înțeleg”. Apoi, Ianis a explicat scurt de ce nu va urma o carieră de antrenor. „O funcție de conducere aș alege, nu vreau să mă fac antrenor pentru că nu vreau să albesc. Nu vedeți ce li s-a întâmplat lui Guardiola și lui Luis Enrique? N-aș vrea să fac asta pentru că o să-mi cadă părul și pe urmă va trebui să-mi pun implant de păr, ca Măruță. La partea psihică nu te mai rezolvă nimeni. Nici pastilele nu-ți mai fac bine”. 

„Unde mi-a rămas inima!? La Dinamo sau la Rapid? E în pieptul meu, respir”
Ianis ZICU, 33 de ani

„Prin Coreea de Sud au fost fotbaliști pe care nu puteam să-i driblez. Dar nu știu cum îi mai cheamă pentru că pe toți îi cheamă Li și Kim”

 


 

 

 

Știri despre
Pe aceeași temă
WOW! Ce mișcări lascive! TOP 50 cele mai jucăușe fete care se zbenguie pe plajă
WOW! Ce mișcări lascive! TOP 50 cele mai jucăușe fete care se zbenguie pe plajă
Cum a ajuns un profesor universitar cu CV impresionant să comită o crimă abominabilă. Explicaţiile psihologilor
Cum a ajuns un profesor universitar cu CV impresionant să comită o crimă abominabilă. Explicaţiile psihologilor
Simona Halep pune eşecul de la Roland Garros pe seama unui atac de panică
Simona Halep pune eşecul de la Roland Garros pe seama unui atac de panică
Nucleara în showbiz. Reghe dezvăluie cu ce bărbat a prins-o pe Prodanca. Motivul REAL al divorţului
Nucleara în showbiz. Reghe dezvăluie cu ce bărbat a prins-o pe Prodanca. Motivul REAL al divorţului
SINGURUL oraș din lume situat pe două CONTINENTE! Tu știi care este?
SINGURUL oraș din lume situat pe două CONTINENTE! Tu știi care este?
Anunțul făcut de ANM! Vremea o ia razna din nou. Ne așteaptă temperaturi fără precedent în iunie
Anunțul făcut de ANM! Vremea o ia razna din nou. Ne așteaptă temperaturi fără precedent în iunie
Zelenski pune capăt războiului! Vladimir Putin, în stare de șoc: Trebuie să ne confruntăm cu realitatea
Zelenski pune capăt războiului! Vladimir Putin, în stare de șoc: Trebuie să ne confruntăm cu realitatea
E oficial: Carantină DIN NOU pentru 21 de zile
E oficial: Carantină DIN NOU pentru 21 de zile
Schimbare șocantă de look. Lana del Rey s-a îngrășat 30 de kilograme. Cum arată acum
Schimbare șocantă de look. Lana del Rey s-a îngrășat 30 de kilograme. Cum arată acum
Un model a ieșit în public cu „cel mai mic bikini printat 3D din lume”. Puţine femei au curajul ei
Un model a ieșit în public cu „cel mai mic bikini printat 3D din lume”. Puţine femei au curajul ei
Războiul din Ucraina, ziua a 93-a. Rusia a pus 500 de mine în Marea Neagră / Armata rusă cucereşte noi poziţii pe linia frontului / Rezistenţa ucraineană continuă puternic în estul ţării / Primul raport internaţional care arată că invadatorii comit genocid / Şefa diplomaţiei britanice: dacă Putin câştigă războiul, nu mai suntem în siguranţă / Invadatorii, comparaţi cu barbarii lui Ginghis Han
Războiul din Ucraina, ziua a 93-a. Rusia a pus 500 de mine în Marea Neagră / Armata rusă cucereşte noi…
BANCUL ZILEI: Costel, obosit, face popas la o bătrână: Dormi cu mine sau cu Vițica?
BANCUL ZILEI: Costel, obosit, face popas la o bătrână: Dormi cu mine sau cu Vițica?
Secretele întunecate din munţii dacilor, care l-au înfiorat pe Ceauşescu. Ce au căutat aici nemţii şi sovieticii
Secretele întunecate din munţii dacilor, care l-au înfiorat pe Ceauşescu. Ce au căutat aici nemţii şi sovieticii
Incident șocant la televiziunea de stat. Prezentatoarea a crezut că moare de rușine!
Incident șocant la televiziunea de stat. Prezentatoarea a crezut că moare de rușine!
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
VIDEO:Și-a dus mașina în service și a lăsat camera de bord pornită. Ce au spus mecanicii când au rămas singuri
VIDEO:Și-a dus mașina în service și a lăsat camera de bord pornită. Ce au spus mecanicii când au rămas singuri
FOTO. Fosta gimnastă Diana Bulimar, apariție seducătoare! Și-a etalat formele perfecte
FOTO. Fosta gimnastă Diana Bulimar, apariție seducătoare! Și-a etalat formele perfecte
FOTO. Adina Buzatu, topless. Apariție incitantă a vedetei!
FOTO. Adina Buzatu, topless. Apariție incitantă a vedetei!