"Dacă nu faceţi cum zic, miliţienii ăştia ne vor măcelări toată viaţa". Povestea mai puţin ştiută despre Vadim Tudor. Ce a făcut la o finală a Cupei, contra lui Dinamo

14 sep 2015 14203 afişări Special
"Dacă nu faceţi cum zic, miliţienii ăştia ne vor măcelări toată viaţa". Povestea mai puţin ştiută despre Vadim Tudor. Ce a făcut la o finală a Cupei, contra lui Dinamo

Zi tristă pentru politica şi cultura din România. Corneliu Vadim Tudor, una dintre figurile exponenţiale ale ţării noastre în ultimii 20 de ani, a încetat din viaţă la 65 de ani. Dincolo de ambiţiile sale politice, fostul lider al PRM a fost şi un mare iubitor de fotbal, Steaua ocupând întotdeauna un loc aparte în inima lui.

Aproape de echipă la Sevilla, când roş-albaştrii câştigau cel mai important trofeu din istoria fotbalului românesc, Cupa Campionilor, cel poreclit "Tribunul" a ocupat un loc central într-una dintre cele mai controversate poveşti din fotbalul românesc: meciul Dinamo - Steaua din finala Cupei României 1988. În acel meci de pomină, trupa din Ghencea s-a retras de pe teren după ce arbitrul George Ionescu a anulat pentru ofsaid un gol marcat de Balint la scorul de 1-1, nu înainte însă de a-l bate cu sălbăticie pe "tuşierul" vinovat.

George Ionescu, arbitrul care a indicat eronat ofsaid la finalizarea lui "Pele", a trecut prin clipe grele atunci. Într-un material semnat de Cristian Hubali în urmă cu trei ani în ProSport, fostul arbitru ne-a povestit cum a fost bătut de Dan Petrescu, actualul antrenor Jiangsu Sainty, şi cine i-a dat lui Valentin Ceauşescu, fiul dictatorului şi ocrotitorul steliştilor, ideea de a retrage echipa de pe teren.

"Acei arbitri au fost susţinuţi cu şpăgi!"

Ajuns la momentul scrierii materialului observator la meciurile din Liga, Ionescu şi-a amintit de Vadim. "În prima repriză, Mircea Angelescu, preşedintele federaţiei, a stat în tribună, lângă Valentin Ceauşescu şi Vadim Tudor. La pauză, a coborât pe teren şi s-a aşezat în spatele meu. Când am ridicat fanionul, Valentin a scos echipa de pe teren la îndemnul lui Vadim, care i-a strigat: «Scoate echipa, că te-au furat hoţii!». Vadim, care lingea în fund toată familia Ceauşescu, se dă acum patriot!", se enervează fostul tuşier.

La rândul său, Vadim Tudor - participant direct la acele evenimente - a venit la vremea respectivă cu propria versiune: "Acea brigadă de arbitri a fost susţinută de Ministerul de Interne cu şpăgi, carnete de conducere şi paşapoarte! Da, eu am fost cu ideea să fie retrasă echipa de pe teren. Le-am zis lui Valentin şi lui nea Ilie Ceauşescu: «Dacă nu faceţi cum spun, miliţienii ăştia ne vor măcelări toată viaţa!». Iar lui Ionescu, ăla, când îl prind, îi trag două palme de-o să-l ia macaraua! Cine e derbedeul ăsta, că n-am auzit de el?".

Vadim Tudor a dezvăluit apoi de unde a pornit totul: "Valentin a ascultat de mine fiindcă aveam o rubrică de sport în revista Săptămâna, unde am scris despre abuzurile Miliţiei. Eram respectat şi i-am influenţat pe amândoi: şi pe Valentin, şi pe Ilie".

"Bursucul, golanul ăla, mi-a dat doi pumni în spate!"

În urma fazei din minutul 89, partida a fost întreruptă. "Dan Petrescu (n.r. - care avea 21 de ani neîmpliniţi) mi-a dat doi pumni în spate, el m-a lovit! «Bursucul», golanul ăla, nenorocitul ăla! Nici nu juca, era rezervă. E nebun, s-a făcut de râs şi ca antrenor cu ieşirile sale de pe bancă. Dacă puneam mâna pe el, îl sfâşiam. Apoi, Tudorel Stoica a vrut să-mi dea un picior, dar m-am crăcănat şi mi-a atins doar muşchiul... Fane Iovan mă strângea de mână, mi-a lăsat nişte vânătăi… Că avea braţe puternice! Îmi striga: «Hoţule, ne-ai furat!»", şi-a mai amintit Ionescu.

Contactat de ProSport, "Bursucul" s-a limitat să declare: "Nici nu-mi mai aduc aminte ce s-a întâmplat, eram mic atunci... Nici nu ştiu dacă am jucat. Şi eu pot spune că, în urmă cu 30 de ani, am fost bătut de un arbitru!".

Secretarul lui Ceauşescu a măsurat ofsaidul cu rigla!

În urma acelui episod, tuşierul George Ionescu, învinuit că a fost omul dinamoviştilor, a petrecut aproape o jumătate de zi la Comisia Centrală de Arbitri: "M-au ţinut acolo 11 ore! A venit chiar secretarul personal al lui Ceauşescu. S-au vizionat toate casetele cu toate fazele meciului. Trimisul lui Ceauşescu a pus rigla pe televizor, măsura să vadă dacă a fost ofsaid. Când m-am întâlnit cu Valentin Ceauşescu, i-am spus că eu am greşit. Aşa am fost sfătuit, fiindcă el nu concepea să fie contrazis!". Ionescu se declara dinamovist, dar susţine că nu i-a dezavantajat pe stelişti: "Am arbitrat la centru cinci derby-uri între Steaua şi Dinamo. De trei ori a câştigat Steaua şi doar o dată Dinamo".

"Da, eu am fost cu ideea să fie retrasă echipa de pe teren. Le-am zis lui Valentin şi lui nea Ilie Ceauşescu: «Dacă nu faceţi cum spun, miliţienii ăştia ne vor măcelări toată viaţa!». Iar lui Ionescu, ăla, când îl prind, îi trag două palme de-o să-l ia macaraua!", Vadim Tudor

"Dan Petrescu îmi dădea pumni în spate. Tudorel Stoica a vrut să-mi dea un picior... Iovan mă strângea de mână şi-mi striga: «Hoţule, ne-ai furat!»", George Ionescu, fost arbitru

articol scris de Cristian Hubali

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.